Hírmorzsák 2024-01-27 (10:45)

Luka Doncic a 73 pontja után a győzelemnek örült, Jason Kidd szerint Doncic a Mavericks rendszere. Devin Booker 62 pontja nem ért győzelmet, szerinte védekezésben kell valamit kitalálniuk. Doc Rivers hétfőn este ül le először a Bucks kispadjára. Damian Lillard ismét elindulhat az AS-hétvége tripladobó versenyén. Megvan az elhalasztott Warriors-meccsek új időpontja. Cam Reddish legalább 2 hetet kihagy. Megműtötték Ty Jerome bokáját. Kérdéses, hogy Zach LaVine játszik-e még a cserehatáridő lejárta előtt. Kyle Lowry várhatóan nem csatlakozik a Hornetshez. A Suns, a Jazz és a Pistons is érdeklődik Miles Bridges iránt, ő viszont maradna a Hornetsnél. Tyus Jones, Malcolm Brogdon és Bruce Brown Jr. ára is első körös draftjog lehet, a Pacers nem gondolkodik TJ McConnell cseréjében. Első körös draftjogokat akar gyűjteni a Wizards. A Raptors nyitott további cserék meglépésre.

Luka Doncic karriercsúcsot és franchiserekordot jelentő 73 pontot dobott a Hawks ellen, emellett 10 lepattanót és 7 gólpasszt is jegyzett, ezzel 148-143-as győzelemhez segítette hozzá a csapatát – eddig is Doncic volt a Mavericks rekordtartója, korábbi legjobbja 60 pont volt. Ennél több pontot egy meccsen csak Wilt Chamberlain (2x) és Kobe Bryant tudott dobni, illetve szintén Chamberlain (2x) és David Thompson jutott pontosan ennyi pontig egy meccsen, ami kapcsán a Mavericks sztárja megjegyezte, hogy különleges nevek ezek, egyszerűen hihetetlen. Doncic kiemelte, hogy mostanában nem ment nekik (ezt megelőzően sorozatban három meccset buktak – a szerk.), és arra koncentráltak csak, hogy megszerezzék a győzelmet.

Jason Kidd-et megkérdezték, hogy szerinte mire gondolt Doncic az öltözőben a teljesítménye után, és az edző viccesen megjegyezte, hogy valószínűleg a tripla-duplához hiányzó három gólpasszra. Amikor arról kérdezték a Mavericks vezetőedzőjét, hogy változott-e a meccsterve azzal, hogy Doncicnak nagyon sült a keze, kijelentette, hogy Doncic a meccsterv. Néhányan azt mondanák, hogy ő egymagában egy játékrendszer, ő a meccsterv azzal, hogy képes dobásokat elsüllyeszteni, dobásokat megteremteni, megtalálni az üresen lévő társakat, és ezt magas szinten hajtotta végre ezen az estén. Viszont ahogyan azt már korábban is mondta, nem vehetik őt természetesnek: minden estéje különleges, mindig csinál valamit, és néha ugyan kicsit keményen bánnak vele a győzelmek és a vereségek miatt, de amit a pályán művel, azzal senki máshoz nem hasonlítható.

Devin Booker 62 pontot dobott a Pacers ellen, ugyanakkor ez nem ért győzelmet a Sunsnak, a 28-17-re elbukott negyedik negyednek, valamint Obi Toppin utolsó másodpercekben szerzett kosarának köszönhetően 133-131-re kikaptak. Toppin szerint Booker nagyszerű játékos, a negyedik negyedben viszont úgy döntöttek, hogy ráküldenek egy másik védőt is, hogy kivegyék a kezéből a labdát, és ez nem feküdt a Sunsnak, talán ez volt a legrosszabb negyedük. Booker úgy értékelt, hogy ő egész szezonban ugyanilyen dobásokat vállalt el, valamit viszont ki kell találniuk, különösképpen védekezésben.

Doncic és Booker is történelmi magasságokba jutott, ők lettek az NBA történetének a nyolcadik és kilencedik játékosai, akik pályafutásuk során legalább kétszer értek el 60 pontot egy meccsen. Az NBA történetében először fordult elő, hogy egy héten belül ketten is eljussanak 70 pontig, Doncic Joel Embiid 70 pontos meccse után csinálta ezt meg. 1962 óta először fordult elő az is, hogy egy héten négy 60 pontos teljesítmény szülessen, korábban csak Chamberlain és Jerry West közreműködésével történt ehhez hasonló. Az pedig az 1977/78-as idényben történt meg ezt megelőzően utoljára, hogy egy idényen belül több játékos is vesztes meccsen dobjon legalább 60 pontot, Booker mellett Karl-Anthony Towns hét elején nyújtott 62 pontja sem eredményezett győzelmet. Egészen a hét elejéig 1978-ban fordult elő utoljára az is, hogy egy játéknapon ketten is elérjék a 60 pontos határt, most viszont öt nap alatt kétszer is megtörtént ez.

A Bucks meglehetősen érdekes körülmények között jelentette be hivatalosan is Doc Rivers kinevezését, a ma hajnali, Cavaliers elleni vesztes összecsapás vége előtt nem sokkal hozták nyilvánosságra a megegyezést. A Bucks ma este a Pelicans ellen is pályára lép, de Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései alapján még nem Rivers fog irányítani, viszont hétfőn este a Nuggets elleni idegenbeli összecsapáson már munkába áll. A Bucks egyébként megkezdte Rivers edzői stábjának az összetoborzását is, Dave Joerger és Rex Kalamian is aláírt – előbbi a 76ersnél, utóbbi a Clippersnél volt korábban a vezetőedző munkatársa.

Szintén a Buckshoz kapcsolódó hír, hogy Chris Haynes (B/R) értesülései szerint Damian Lillard el fog indulni az All-Star gála tripladobó versenyén, megpróbálja megvédeni a címét. Lillard negyedszer indulhat a versenyszámban 2014, 2019 és 2023 után, és ha megvédi a címét, akkor ő lehet a hetedik játékos, akinek ez összejön, utoljára Jason Kapono tudott címet védeni 2008-ban.

Az NBA közzétette, hogy mikor játssza le a Warriors azt a két meccset, amit Dejan Milojevics halála miatt nem rendeztek meg. A Jazz ellen február 15-én pótolnak, ami azt jelenti, hogy néhány napon belül kétszer is pályára lépnek Salt Lake Cityben, 12-én is lesz ott egy meccsük, de a kettő között lesz egy hazai meccsük is a Clippers ellen 14-én. A Mavericks elleni hazai meccsüket április 2-án fogják pótolni, és ennek a beiktatása miatt két másik találkozó is új időpontot kapott: a két csapat az eredeti tervek szerint is ezen a napon játszott volna, csak Dallasban, viszont azt az összecsapást így április 5-én rendezik meg, míg a Mavericks-Hawks találkozót egy nappal korábbra tették, április 5-e helyett 4-én játsszák le azt a meccset.

A Lakers bejelentette, hogy Cam Reddish a kificamodott jobb bokája miatt legalább 2 hetet kihagy, ennyi idő múlva vizsgálják felül az állapotát. Reddish még a Clippers elleni meccsen sérült meg, ezt követően már kiülte a Bulls elleni összecsapást is. Chris Fedor (Cleveland.com) számolt be arról, hogy a hét elején megműtötték Ty Jerome jobb bokáját, artoroszkópiás beavatkozáson esett át, emiatt határozatlan ideig nem számolhat vele a Cavaliers.

Zach LaVine még legalább egy hetet kihagy a kificamodott bokája miatt, és amkor Billy Donovant arról kérdezték, hogy a hátvéd játszik-e még a február 8-ai cserehatáridő lejárta előtt, az edző annyit felelt, hogy nem tudja. Arról már K.C. Johnson (NBC Sports Chicago) írt, hogy a Bulls erős ellenértéket várna LaVine-ért a piacról, nem csupán a fizetését akarják kitakarítani. Johnson is kitért arra a minap felröppenő pletykára, hogy a Pistons érdeklődött a játékos iránt, viszont értesülései szerint sosem fordultak igazán komolyra a beszélgetések, nem jártak közel a megegyezéshez a felek.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint Kyle Lowry várhatóan nem fog csatlakozni a Hornetshez a cserehatáridő lejárta előtt. A Heattől megszerzett veterán irányítót szeretnék továbbcserélni, viszont egyelőre nem túl nagy iránta a kereslet, így elképzelhető, hogy február 8-a után kivásárolják. Amennyiben így lesz, a 76ers lehet az egyik kérője, akiknek a helyzetét az is segíti, hogy az apron alatt vannak, vagyis olyan kivásárolt játékosokat is leigazolhatnak, akik 12,4 millió dollárnál többet kerestek előtte. Lowry Philadelphiából származik, és az elmúlt években már többször is felmerült annak a lehetősége, hogy hazatérjen, de ez eddig egyszer sem történt meg.

Fischer értesülései szerint a Jazz és a Pistons is érdeklődik Miles Bridges iránt, míg Duane Rankin (Arizona Republic) arról számolt be, hogy a Suns kiszemeltjei között is szerepel a neve. A Hornets draftjogokat akar kapni érte, de a helyzetet bonyolítja, hogy Bridgesnek a nyáron lejár a szerződése, és bármilyen cserét megvétózhat, mivel elvesztené a Bird-jogait azzal, ha csapatot váltana. A Suns egyértelműen csak a szezon hátralévő részére gondolkodna benne, gyakorlatilag kibérelnék a szolgálatait, és nem is állnak jól felkínálható értékekkel, Kevin Durant és Bradley Beal cseréinél szinte mindenüket feladták. Bridges a minap egy interjúban elmondta, hogy a Hornets mindig mögötte állt, ezért a legszívesebben maradna Charlotte-ban, ott akar lenni, és ez nem fog megváltozni.

Rankin szerint a Sunsnak nem Bridges az egyetlen kiszemeltje, hozzávetőlegesen 10 név szerepel a kívánságlistájukon. Fischer pár nevet is megemlített velük kapcsolatban, hozzátéve azt, hogy Nassir Little szerződését használhatják fel egy cseréhez: Delon Wright, Monte Morris, Jae’Sean Tate, Royce O’Neale, Nick Richards.

Azt is Fischer írta meg, hogy a Pacers jelenleg azt kommunikálja az érdeklődők irányába, hogy nem tervezik TJ McConnell elcserélését a deadline előtt – iránta korábban a Suns és a Jazz is érdeklődött. Tyus Jones, Malcolm Brogdon és Bruce Brown Jr. is visszatérő szereplője a cserepletykáknak, mivel ők tűnnek a leginkább elérhető labdakezelőknek, és úgy tűnik, hogy mindegyikük ára egy első körös draftjognál indul, hasonló ellenértéket várhatnak a csapataik, mint amit a Hornets kapott Terry Rozier elcserélésénél.

Brian Windhorst (ESPN) emelte azt ki, hogy a Wizardsnál a tulajdonosi kör arra utasította a vezetőséget, hogy gyűjtsenek össze minél több első körös draftjogot. Ez egybevág a fenti híreszteléssel is, miszerint Jones ára egy első körös lehet, és a hírek szerint megfelelő ajánlat esetén Kyle Kuzma, Daniel Gafford és Jordan Poole is távozhat, bár Kuzma kapcsán többször is lehetett hallani, hogy kimondottan kedvelik őt Washingtonban. Ian Begley (SNY.tv) értesülései szerint Gafford megszerzése felmerült a Knicksnél is, mivel jelenleg elég vékony a centerrotációjuk, bár elképzelhető, hogy Mitchell Robinson még ebben a szezonban visszatérhet, míg Isaiah Hartenstein státusza day-to-day.

Josh Lewenberg (TSN.ca) információi alapján a Raptors nyitott arra, hogy OG Anunoby és Pascal Siakam cseréi után további üzleteket is kössön a közeljövőben. Jelenleg csak Scottie Barnes, Immanuel Quickley és RJ Barrett tűnik érinthetetlennek, Dennis Schröder, Gary Trent Jr., Chris Boucher és Bruce Brown Jr. is esélyes lehet arra, hogy elcseréljék, de nem zárkóznak el a tavaly télen megszerzett Jakob Pöltl mozdításától sem.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Milwaukee-ban optimisták Rivers érkezése miatt – Doncic-nak megint problémája támadt Tim MacMahonnal – a Thunder szenzációsan használja a fiatalokat, a Suns nincs első-másodéves rotációtag – kik kerülhetnek be az All-Star 12-es keretekbe? – 5 gárda, akik főszereplővé válhatnak a deadline előtt – az ESPN kiosztotta szigorú félévi bizonyítványait – Már Embiidet sem érdekli az alapszakasz MVP – a számok és a mutatott játék miatt is muszáj volt kirúgni Griffint? – Rozier jó döntésnek tűnik Miamiban – a számok alapján KAT HoF lesz – a Suns egészségesen megállíthatatlannak tűnik – a Celtics cserelehetőségeinek alapos elemzése – galériák: a múlt héten meccsen viselt cipők és az összes, 1990 óta hordott All-Star mez.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus