Hírmorzsák 2024-01-28 (10:45)

Adam Silver legalább 2030-ig marad az NBA komisszárja. Jrue Holiday hosszabb távon maradna Bostonban. Joel Embiid térdsérülés miatt nem volt ott az újabb Jokics elleni összecsapáson, már csak hat meccset hagyhat ki az alapszakaszban, hogy díjat kaphasson a szezon végén. Újra nyert a New York, de megsérült Julius Randle. Tyrese Haliburton egyre közelebb a visszatéréshez. Több csapat is érdeklődött Doc Rivers iránt, nyáron majdnem átvette a Suns irányítását. A Knicks további cseréket tervez, Quentin Grimes lehet az ellenérték. Több játékosra is kivetette hálóját a Suns. Megműtötték Dariq Whitehead lábát, idén már nem léphet pályára a Nets újonca.

Adrian Wojnarowski (ESPN) tudósította, hogy Adam Silver legalább 2030-ig marad az NBA komisszárja, miután a liga első embere szerződését meghosszabbította az NBA. Silver közel tíz éve vezeti a ligát, miután elődje, David Stern 2014-ben visszavonult volna tisztségéből. A 61 éves szakember ez idő alatt több fontos változtatást és döntést is meghozott a ligát illetően, elég csak a COVID-járvány okozta leállásra és az orlandói Buborékra gondolnunk, de nagy változásokkal szurkolóbaráttá alakította át az All-Star gála formátumát is (ami idén végül újra visszatér a hagyományos Kelet-Nyugat felálláshoz), néhány szezonnal ezelőtt bevezette a Play-in rendszer intézményét, ezzel reményt és lehetőséget adva a 9-10. helyen végző csapatoknak is a rájátszásba kerülésre, az idei idényben pedig a Szezonközi Torna bevezetésével hozott újdonságot a ligába. Ezekkel a tevékenységekkel Silver legfőbb célja egyértelműen a médiából származó bevételek növelése és a liga további globalizálása volt, ezek pedig jól láthatóan meghozták a várt eredményeket. Silver 2006 és 2014 között Stern egyik helyettese volt, elődje lemondása után pedig egyhangúlag választották meg a liga új vezetőjévé – most az évtized végéig biztosan ő marad a liga biztosa.

Jrue Holiday bár csak néhány hónapja van Bostonban, de a játékos már most hosszú távon tervez a csapattal, erről Brian Robb (Masslive) számolt be. Holiday elmondta, hogy a csapat remekül teljesít, a Boston jelenleg a liga egyik legjobb csapata és nagyon jól érzi magát abban a szerepben, amit neki szánt a csapat, ráadásul megszerette a várost is, így mindenképpen abban bízik, hogy még jó pár évet eltölthet itt. A veterán játékosnak egy éve van még a szerződéséből, ami jelenleg játékosopcióval zárul, viszont az irányító kontraktusát április végén hosszabbíthatja meg a Celtics, a várakozások szerint pedig ez meg is fog történni, mivel a Boston a bajnoki címért küzd, ezért a játékos sem aggódik amiatt, hogy ne tudnának megegyezni a csapattal.

Joel Embiid ma hajnalban kihagyta csapata Denver Nuggets elleni rangadóját, ezzel nem tudott megismétlődni néhány napon belül az elmúlt három év Legértékesebb Játékosainak csatája. A kameruni center a bal térdét fájlalta, de ez már egy meglévő probléma volt a Pacers elleni mérkőzésen is – ott viszont így is el tudott jutni 31 pontig, annak ellenére, hogy egy nagy esés után a térdéhez kapott. Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) szerint azon a meccsen Embiidnek nehézségei akadtak a védekezéssel, hátul kevésbé volt mobilis, így hiába hozta a tőle megszokott extrát támadásban, vele a csapat így is -20-ban volt vele a pályán az Indiana elleni vereség során. Embiid és Jokics szűk két hete találkozott idén először és eddig utoljára egymással, azt a meccset a tavalyi MVP vezetésével a Sixers nyerte, ma viszont nem csak Embiid, de Maxey (boka) és Harris (betegség) is kiülte a találkozót – így a címvédő vissza tudott vágni riválisának, a Nuggets legyőzte a tartalékos Phillyt. Érdekesség, hogy a Sixers vezére 2019 óta nem tudott meccset játszani Denverben, sérülések miatt ezeket a meccseket valahogy mindig kihagyta, térdfájdalmai pedig idén is egész szezonban jelen vannak, a centernek ez volt az idei 11. kihagyott mérkőzése – ami azt is jelenti, hogy a tavalyi MVP már csak hat mérkőzést hagyhat ki a szezon második felében ahhoz, hogy az egyéni díjak megnyerése lehetővé váljon számára, az új CBA ugyanis 65 lejátszott mérkőzéses feltételhez kötötte a szezon utáni díjak elnyerését…

Hajnalban a New York Knicks tovább folytatta remek sorozatát és a Miami Heatet is megverte, ezzel zsinórban hatszor tudtak nyerni Brunsonék – viszont a sikert beárnyékolja, hogy Julius Randle a hajnali mérkőzés során megsérült és idő előtt el kellett hagynia a pályát. A New York sztárja alig 5 perccel a mérkőzés vége előtt fogott talajt, miután Jamie Jaquez Jr. próbált meg támadófaultot kiharcolni ellene, Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint pedig bár a röntgen nem mutatott ki komoly problémát, de a játékosnak a válla kiugrott, aminek a gyógyulása akár több időt is igénybe vehet. Egyelőre nincs hivatalos információ arról, hogy Randle mikor térhet vissza a pályára, a mai nap folyamán MRI-t végeznek el rajta, biztosabbat csak azt követően tud a csapat mondani.

Tyrese Haliburton sérült combhajlítóizma miatt az utóbbi tíz meccséből csak egyszer tudott pályára lépni, most viszont úgy néz ki, hogy az újdonsült All-Star kezdő irányító egyre közelebb a visszatéréshez. Rick Carlisle vezetőedző mondta el róla, hogy az utóbbi időben egyre komolyabb edzésmunkát tudott végezni, a sérülése láthatóan gyorsan javul és napokon belül már akár a pályán is láthatjuk. Haliburton január 8-án a Boston ellen húzta meg a combhajlítóját egy kellemetlen leérkezéskor, ezt követően öt mérkőzést hagyott ki, miután a Portland ellen, éppen Pascal Siakam Pacers-debütálásán ismét pályára lépett volna. A játékos azonban hiába szerzett akkor 21 pontot és osztott ki 17 gólpasszt, még mindig nem tűnt egészségesnek, így további meccseket kellett kihagynia, azóta pedig nem láttuk pályán. Az Indiana a következő mérkőzését a Memphis ellen játssza majd, azon a találkozón még biztosan nem lehet ott a pályán a Pacers sztárja, de a következő napokban már lehet számítani a játékos visszatérésére.

Adam Wells (Bleacher Report) számolt be arról, hogy nem a Milwaukee Bucks volt az egyetlen csapat, amely érdeklődött Doc Rivers iránt, a veterán vezetőedzőt több csapat is megkereste már ebben a szezonban, hogy vegye át az irányítást, de ő a legjobb ajánlatra várt ahelyett, hogy beleugrott volna valami bizonytalanba és számára kevésbé vonzó lehetőségbe. Adrian Wojnarowski (ESPN) azt is hozzátette, hogy a Suns nyári edzőkeresése során Rivers neve is komolyan felmerült a potenciális jelöltek között, ott volt a végső esélyesek között, végül azonban Frank Vogelre esett a csapat választása. A korábbi Philly-edzőt nyáron a Pistons és a Raptors is megkereste, előbbi végül Monty Williams, utóbbi Darko Rajakovic kinevezése mellett döntött. A szezon folyamán a Bucks mellett a Washington is ajánlatot tett Riversnek, ő azonban a keleti második helyen álló Milwaukee irányítását vette át, mivel egy olyan csapatnál szeretett volna dolgozni, ahol a bajnoki cím reményében lépnek pályára napról napra a játékosok. A tapasztalt vezetőedzőt kedden hajnalban a Nuggets elleni rangadón láthatjuk először a Bucks kispadján.

A New York Knicksnél OG Anunoby megszerzését követően további cserék várhatóak, melynek középpontjában ezúttal Quentin Grimes lehet, erről Ian Begley (SNY) tudósított. Grimes cseréjével több csapat is számol a cserehatáridő lejárta előtt, elsősorban az Atlantáról, a Washingtonról, a Memphisről és a Utahról lehet hallani, mint potenciális érdeklődők. A játékos a pletykákkal kapcsolatban azt mondta, hogy ezeket a lehető legjobban próbálja kizárni a fejéből, tudja, hogy az újoncéve óta minden alkalommal felmerül a neve a cserékben, de ő minden nap profiként próbál a munkájára koncentrálni és el szeretné kerüli azt, hogy ez a játékát befolyásolja. Begley információi alapján a Knicks jelenleg egy másodlagos labdakezelőt keres, akit csereirányítóként hatékonyan tud alkalmazni azokban a percekben, amikor Brunson pihen, de Robinson súlyos sérülésével és Hartenstein kisebb kihagyásaival egy cserecenter megszerzése is fontos lenne a csapat számára. Ha lehet hinni a híreknek, akkor a washingtoni Daniel Gafford vagy az atlantai AJ Griffin mellett dönthet a Knicks, ezekbe a cserékbe pedig Grimes is belekerülhet, főleg úgy, hogy mindkét csapat érdeklődik a játékos iránt. Grimes idén 7 pontot, 2 lepattanót és 1 gólpasszt átlagol, az idén lejátszott 42 meccséből pedig 18-szor szerepelt kezdőként a Knicksben.

A trade deadline-hoz közeledve egyre több pletyka rebben fel minden csapattal kapcsolatban, ez alól pedig a Phoenix Suns sem kivétel. A helyi érdekeltségű Gerald Bourguet (PHNX Sports) arról számolt be, hogy a csapat komolyan gondolkodik azon, hogy egy versenyképes csereajánlatot tegyen a Charlotte Hornetsnek Miles Bridges megszerzéséért, bár kérdés, hogy a tavalyi szezon egészét kihagyó játékosért milyen ellenértéket kér a Hornets. A forrás hozzátette, hogy Nick Richards szintén célpont lehet a Phoenix számára, mivel Nurkic mögött nem érzi a csapat elég mélynek a centerrotációt. A pletykák sora azonban itt nem áll meg, a hírek szerint a Netsből Royce O’Neale és Dorian Finney-Smith is érdekelheti a Sunst, elsősorban amiatt, mert a nyáron megszerzett kiegészítőszemélyzet teljesítménye eddig nem túl meggyőző, a Brooklyn játékosaitól pedig talán konzisztensebb segítséget kaphatnának a sztárok. Az arizonai csapat elsősorban Nassir Little több, mint 6 millió dolláros fizetését használná balanszként a cserék során, de O’Neale és Finney-Smith megszerzéseihez mindenképpen szükség lesz még egy, de inkább két minimumszerződésen lévő játékos beáldozására is, illetve várhatóan Bridgesért egy első-, a többi említett játékosért pedig akár több második körös draftcetli is kelleni fog a Sunstól.

A Brooklyn Nets vezetőedzője, Jacque Vaughn bejelentette, hogy a csapat friss elsőkörös választottja, Dariq Whitehead sípcsontja komolyan megsérült és műtét vár rá, ami után az idei szezonban már biztos nem fog pályára lépni. Vaughn elmondta, hogy a játékos hétfőn esik át a beavatkozáson és minden jel arra mutat, hogy a felépülése csak a következő szezon elejére várható. Whitehead a 2023-as draft 22. választottja volt, viszont ebben a szezonban csupán két mérkőzésen léphetett pályára az NBA-ben, legtöbbször a G-League-ben szereplő Long Island Nets csapatában kapott lehetőséget, ahol 9 pontot és 3 lepattanót tudott hozni meccsenként. Whiteheadnek nem ez lesz az első komolyabb műtétje, az előző nyáron ugyanis a lábfejét kellett megoperálni, aminek következtében a Summer League-et és az edzőtábort is kihagyta, többek között ennek is köszönhető, hogy első szezonjában kevés lehetőséget kapott az NBA-ben.

 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Milwaukee-ban optimisták Rivers érkezése miatt – Doncic-nak megint problémája támadt Tim MacMahonnal – a Thunder szenzációsan használja a fiatalokat, a Suns nincs első-másodéves rotációtag – kik kerülhetnek be az All-Star 12-es keretekbe? – 5 gárda, akik főszereplővé válhatnak a deadline előtt – az ESPN kiosztotta szigorú félévi bizonyítványait – Már Embiidet sem érdekli az alapszakasz MVP – a számok és a mutatott játék miatt is muszáj volt kirúgni Griffint? – Rozier jó döntésnek tűnik Miamiban – a számok alapján KAT HoF lesz – a Suns egészségesen megállíthatatlannak tűnik – a Celtics cserelehetőségeinek alapos elemzése – galériák: a múlt héten meccsen viselt cipők és az összes, 1990 óta hordott All-Star mez.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus