Hírmorzsák 2024-01-29 (9:15)

Legyőzte a Thundert a Pistons. A Warriorsnál elégedettlenek voltak a Lakers elleni büntetőaránnyal. Nikola Jokics szerint el kell ismerni azt, amit Joel Embiid csinál. Doc Rivers a két sztár miatt ment a Buckshoz. Julius Randle meccset hagy ki a válla miatt, Ben Simmons és Evan Mobley is visszatérhet ma este. A Cavaliers nem fogja elcserélni Jarrett Allent és Donovan Mitchellt sem. A Robert Williams III iránt a Rockets érdeklődik. Irreálisnak tűnik, hogy Dejounte Murray a Lakersben kössön ki. Rövidebb lehet az NBA következő médiamegállapodása.

A Pistons nem kis meglepetést okozott az elmúlt játéknapon, 120-104-es győzelmet arattak a Thunder felett. Monty Williams szerint minden lehetséges kifogást felhozhattak volna a meccs előtt, elvégre back-to-back léptek pályára, és az ellenfelük a legjobb nyugati csapatuk volt, de küzdöttek. A mérkőzés egyik hőse Jalen Duren volt, aki 22 ponttal és karriercsúcsot jelentő 21 lepattanóval jelentkezett (közte 9 támadó), és amikor erről kérdezték, hangsúlyozta azt is, hogy volt emellett 6 gólpassza is. Hozzátette, hogy tudta azt, hogy előbb-utóbb össze fog neki jönni egy 20/20-as meccs, iszonyatos tempóban kezd számára lelassulni a játék.

Mark Daigneault szerint mindkét irányba nézve az volt a mérvadó, hogy milyen energiával játszottak a csapatok, mert a Pistons nagyszerű energiával lépett pályára, előbb vitték el a szabad labdákat, nagy intenzitással kosárlabdáztak, és a mérkőzés előrehaladtával nem tudtak ők is eljutni erre a szintre, ellenfelük megérdemelten nyert. Az edzőt arról is megkérdezték, hogy miért nem küldte vissza a negyedik negyedben Shai Gilgeous-Alexander és Luguentz Dort kettősét, illetve miért kapott csak 2 percet Chet Holmgren: ha úgy gondolta volna, hogy van esélyük visszajönni a meccsbe, akkor nyilvánvaló, hogy visszaküldte volna őket, de ahogyan a találkozó alakult, nem érezte ezt reálisnak. Az elmúlt időszak sorsolását, illetve az előttük álló meccsek sorát is figyelembe véve ezt érezte a bölcs lépésnek – azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a Thunder a következő két meccsét közvetlen riválisok ellen játssza, előbb a Timberwolves, majd a Nuggets látogat Oklahomába.

Még az előző játéknaphoz kapcsolódik, hogy a Warriorsnál az elégedettlenségüknek adtak hangot azt követően, hogy kétszeri hosszabbítás után 145-144-es vereséget szenvedtek a Lakers ellen. A mérkőzés során a Lakers 43, a Warriors 16 büntetőt dobhatott, amiről Steve Kerr annyit mondott, hogy csak azért nem kommentálja, mert az édesanyja is ott van a hallgatóságban, ahogyan azt sem kommentálná, hogy Stephen Curry hogyan dobhatott csak három büntetőt 43 perc alatt. Curry is kitért a bíráskodásra, szerinte következetlenül fújták a meccset, mert amikre a Lakers megkapta a büntetőket, arra ők nem.

Közvetve ide kapcsolódik, hogy az NBA kiadta a szokásos jelentését az utolsó 2 percről (ebben az esetben a rendes játékidő, valamint a két hosszabbítás utolsó 2-2 perceiről), és ez alapján ezekben az időszakokban két rossz döntés született: 1:10-zel a rendes játékidő vége előtt védő 3 másodpercet kellett volna fújni Draymond Greenre, míg a második hosszabbítás vége előtt 7,3 másodperccel szintén Green ellen kellett volna ítélni, mivel szabálytalan zárást adott Curry triplája előtt.

Komoly visszhangot kapott az is, hogy Joel Embiid sorozatban a negyedik denveri meccsét hagyta ki egészségügyi problémák miatt, noha előzetesen egyáltalán nem szerepelt a neve a 76ers sérültlistáján. A mérkőzés után Nikola Jokics ezzel együtt is méltatta, szerinte ha valaki rajong a kosárlabdáért, a labdarúgásért vagy az amerikai fociért, látnia kell, hogy jelenleg történelmi dolgokat művel Embiid, és ezt értékelni kell, függetlenül attól, hogy az ember Nuggets-szurkoló, vagy nem.

A hétvégén megvolt Doc Rivers bemutatása a Bucksnál, és ma este a Nuggets elleni rangadón már ő irányíthatja a csapatot. Amikor arról kérdezték, hogy miért fogadta el a megkeresésüket, Giannis Antetokounmpo és Damian Lillard nevét említette, bennük rejlik a kérdésre a válasz. Körülbelül nyolc csapatnak van esélye a bajnoki címre, vagy talán többnek is, és ha ránéz erre a csapatra, akkor az egyértelmű, hogy a Bucks az egyik ezek közül. A másik ok, amiért rábólintott a felkérésre, az a csapat felépítése volt, tele vannak veteránokkal és felnőttekkel. Azt gondolta, hogy az év ezen szakaszában egy ilyen csapathoz beugorva lesz a legjobb lehetősége arra, hogy megtalálja gyorsan a kapcsolatot a játékosokkal, illetve pozitív változásokat érjenek el.

Julius Randle válla a Heat elleni meccsen ugrott ki a helyéről, ami után Tom Thibodeau nem osztott meg részleteke az erőcsatár állapotáról, és ez azóta sem változott, ugyanakkor a Knicks legfrissebb sérültjelentéséből kiderült, hogy a Hornets elleni ma esti összecsapást kénytelen lesz kihagyni emiatt. Két nagy visszatérőt is hozhat az előttünk álló játéknap, Ben Simmons nagy valószínűséggel pályán lesz a Nets-Jazz meccsen, az elmúlt napokban sem történt visszaesés az állapotában. A Cavaliersnél is örülhetnek, a Clippers elleni rangadón visszatérhet Evan Mobley – a magasember térdét pont 6 hete műtötték meg, vagyis jó ütemben épült fel, előzetesen 6-8 hetes kihagyást jósoltak neki.

Chris Haynes (B/R) értesülései szerint a Cavaliers jelezte az érdeklődőknek, hogy Jarrett Allen nem elérhető a cseretárgyalások során, kulcsemberként tekintenek rá az előre látható jövőben. A csapat azt is jelezte az érdeklődőknek, hogy Donovan Mitchell sem elérhető.

Szintén Haynes számolt be arról, hogy a Rockets érdeklődik Robert Williams III iránt, azzal együtt is megszereznék, hogy ebben a szezonban már nem léphet pályára. A Rockets szeretné átszervezni és megerősíteni Alperen Sengün mellett/mögött a magasemberrotációját, és ha megszereznék a Trail Blazers centerét, Williams ismét együtt dolgozhatna azzal az Ime Udokával, aki a Celticsnél is az edzője volt.

Marc Stein (Substack) szerint irreális az a forgatókönyv, hogy Dejounte Murray a Lakershez kerüljön, az elmúlt napokban szinte egyáltalán nem egyeztettek a Hawks illetékeseivel a hátvédről. Mint ismert, a Lakers korábban D’Angelo Russell játékjogát, egy 2029-es első körös draftjogot, valamint egy további első körösre kicserélési jogot kínált, viszont a Hawks változatlanul nem akarja átvenni Russell szerződését, ráadásul a Lakersnél is kevésbé szívesen válnának már meg tőle a mostanában mutatott remek formája miatt.

Stein írt arról is, hogy Adam Silver a szerződéshosszabbítása után elsődlegesen arra a feladatra koncentrál, hogy megkösse az NBA a következő megállapodását a mérkőzések közvetítési jogairól, és ha az megtörténik, akkor kerülhet napirendre a liga kibővítése. Ebben még nincs semmi újdonság, ellenben a szakíró azt is megjegyezte, hogy az új megállapodás rövidebb lehet, mint az előzőek, elképzelhető, hogy az eddigi 9 helyett csak 5 évre fogják értékesíteni a közvetítési jogokat, vagyis Silver az új komisszári megbízatása alatt két hosszabbítási tárgyalást is levezényelhet majd. Az az általános várakozás, hogy az NBA több partnerrel fog megállapodásokat kötni, a jelenleg is mérkőzéseket közvetítő ESPN/ABC és TNT Sports mellett több streamingszolgáltató is érdeklődik, így az Amazon Prime, a Netflix vagy az Apple Plus is.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Mik a szervezőt kereső csapatok lehetőségei a Rozier-Lowry csere után? – a Cavs szinte legyőzhetetlen, ha Sam Merrill elkezdi dobálni a hármasokat – négy éve hunyt el Kobe Bryant, több emlékező anyag készült róla – Wemby igen sűrű hete – Zion Williamson védekezésének gyenge pontja – hogyan emelte új szintre a Thundert Chet Holmgren – a Celtics most alapozhatja meg az első kiemelést – Draymond Green jó hatással van a csapatra, de a szoros végjátékokban szétesik a GSW – 25 játékos, aki trollkodó All-Star szavazatot kapott a játékostársaktól.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus