Hírmorzsák 2024-02-06 (9:45)

Trae Young és Kawhi Leonard a Hét Játékosa. LED-es üvegpadlón rendezik meg az All-Star hétvége szombati eseményeit. Alakul a tripladobó mezőnye, Jaylen Brown azon gondolkodik, hogy elinduljon-e a zsákolón. Klay Thompsont megviseli a padoztatás. A 76ers abban reménykedik, hogy Joel Embiid csak 1-2 hónapot hagy ki. Jarred Vanderbilt legalább 3-4 hetet kihagy. LeBron James szerint a Lakersnek a jelenlegi keretével is van esélye a bajnoki címre. A Lakers csak akkor cserélne maximum fizetésű játékosért, ha All-NBA-szintű kosarast szerezhetnének meg. A Rockets felkínálhatta Jalen Greent Mikal Bridges-ért, de Donovan Mitchell, Joel Embiid és Zion Williamson iránt is érdeklődhetnek. A Pistons továbbra is megszerezné Tobias Harrist, magas árat kérnek Bojan Bogdanovic és Alec Burks kettőséért. Felmerült egy Bobby Portis és Grant Williams köré épülő csere lehetősége. Egyik kulcsjátékosáért sem kapott még komoly ajánlatot a Warriors. Tyus Jones iránt nagy a kereslet. További cserepletykák a ligából.

Az NBA kiosztotta a Hét Játékosa elismeréseket: keleten Trae Young, nyugaton Kawhi Leonard kapta a díjat. A Hawks 3-0-s héten van túl, ami alatt Young 31 pontot és 11,3 gólpasszt átlagolt, míg Leonard meccsenként 29,8 ponttal és 8 lepattanóval járult hozzá a Clippers 3-1-es hetéhez. Keletről jelölt volt még Paolo Banchero, Franz Wagner, Jalen Brunson, Donovan Mitchell és Cam Thomas, míg nyugatról Stephen Curry, Luka Doncic, Shai Gilgeous-Alexander, Rudy Gobert, Nikola Jokics és Domantas Sabonis merült még fel a díj kapcsán.

Az NBA bejelentette, hogy az All-Star hétvége szombati eseményeit, vagyis az ügyességi-, tripladobó- és zsákolóversenyt, valamint Stephen Curry és Sabrina Ionescu jótékonysági tripladobó eseményét egy LED-panelekkel felszerelt üvegpadlón fogják megrendezni. Ezzel a megoldással folyamatosan változtathatják a „pályafestést”, illetve interaktív módon jeleníthetnek meg információkat, így új élmény lehet követni az eseményeket a helyszínen és a közvetítésekben is. A FIBA 2022-ben engedélyezte a LED-es üvegpadló használatát a legmagasabb szintű versenysorozatokban, és ennek a felülete szinte teljesen ugyanolyan érzésre, mint egy hagyományos padlóé, a labda is hasonlóan pattog rajta. Az All-Star gála főmérkőzését már nem az üvegpadlón, hanem klasszikus parkettán játsszák le.

Az All-Star gála szombati eseményei kapcsán szivárognak az információk. Chris Haynes (B/R) értesülései szerint Tyrese Maxey, Adrian Wojnarowski (ESPN) információi alapján Donovan Mitchell kötelezte el magát amellett, hogy elinduljon a tripladobón, míg Shams Charania (The Athletic) Tyrese Haliburton, Damian Lillard, Malik Beasley, Jalen Brunson és Lauri Markkanen nevét dobta be. Charania számolt be arról is, hogy Jaylen Brown is szerepet vállalhat a szombati programban, komolyan fontolgatja azt, hogy elinduljon a zsákolóversenyen – amennyiben rábólint a részvételre, 2017 és DeAndre Jordan óta először indulhat el All-Star játékos ebben a számban. A liga a hét folyamán jelenti be a versenyszámok indulóit.

A Warriors 109-98-ra nyert a Nets otthonában, és a szezon során nem először fordult már elő, hogy Klay Thompson nem kapott helyet a meccset lezáró ötösben, erről kérdezték a találkozó után. A hátvéd elmondta, hogy kihívást jelent számára alkalmazkodni ehhez a szerephez, és szerinte mindenkinek nehéz lenne ez a váltás, elvégre a liga egyik legjobb játékosa volt – őszintén mondhatja, hogy neki is nehéz ez. Fizikálisan remekül érzi magát, a mentális oldala viszont már kicsit más történet, de ilyen az élet. Elfogadta azt, hogy ez most a szerepe, mert lehetne ugyan dühös, de őszintén örül ezeknek a fiatal srácoknak, a meccset is megnyerték, és mindig nehéz nyerni ebben a ligában. Gui Santos nagyon keményen odatette magát, elképesztően boldog miatta, hihetetlen, hogy úgy tudott hatással lenni a játékukra, hogy a G Ligából jött fel.

Steve Kerr ezzel kapcsolatban előbb azt mondta, hogy Thompson rendben van, viszont azzal folytatta, hogy a játékos számára ez egy hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel tarkított szezon. Nem könnyű ez egy olyan játékos számára, aki annyira jó volt, hogy a Hírességek Csarnokában a helye, és aki olyan sérülésekkel küzdött meg, mint ő, sosem könnyű egy játékosnak az, ha elkezd öregedni, de Thompson kemény fejben.

Shams Charania úgy értesült, hogy a 76ersnél abban reménykednek, hogy Joel Embiidnek legfeljebb 1-2 hónapot kell majd kihagynia a térdsérülésével. A műtét önmagában azt jelenti, hogy legalább 1 hónapot kihagy, függetlenül attól, hogy mennyire sérült a meniszkusza, illetve miként alakul a beavatkozás, pontosabbat viszont csak azt követően lehet tudni, hogy megejtik azt.

A Lakers bejelentette, hogy megvan a diagnózis Jarred Vanderbilt lábfejsérüléséről, egy ficam miatt legalább 3-4 hetet lesz kénytelen kihagyni, ennyi idő múlva vizsgálják felül az állapotát.

LeBron Jamest arról kérdezték a Lakers hajnali győzelme után, hogy szerinte van-e esélyük bajnoki címet nyerni a jelenlegi keretükkel. Számára nem kérdés, hogy igen, szereti azt, hogy kik alkotják az öltözőt, és kizárólag ez foglalkoztatja. Bármi is lesz, minden egyes este felkészülnek, függetlenül attól, hogy ki van a csapatban. A cserepletykákban gyakran előkerülő D’Angelo Russell elmondta, hogy nem foglalkozik a híresztelésekkel, egyszerűen csak végzi a munkáját. Arra nincs ráhatása, hogy olyan a szerződése, amit könnyen el lehet cserélni, ő csak játszik, mert ezt nem tudja irányítani, és ahogyan már mondta, nem is foglalkozik ezzel.

Ezzel át is térhetünk a cserepletykákra, ezekből egyre több van a csütörtök esti piaczáráshoz közeledve. Bobby Marks (ESPN) értesülései szerint a Lakers csak abban az esetben vállalná be egy harmadik maximum fizetésű játékos megszerzését, ha az a játékos All-NBA-szintet képvisel, és jelenleg nincs ilyen kosaras a piacon. Az aranysárga-lilákat eddig leginkább Zach LaVine és Dejounte Murray kettősével boronálták össze, de a Bulls hátvédje iránt azelőtt is lagymatag volt az érdeklődésük, hogy kidőlt volna a szezon hátralévő részére, míg a Hawks játékosa a maximum alatt keres. Ide kapcsolódik az is, amit Adrian Wojnarowski mondott el a legutóbbi podcastjében: a Raptors szeretné továbbcserélni Bruce Brownt, aki iránt a Lakers lehet az egyik legkitartóbb érdeklődő, de a Knicks is megszerezné őt.

Az elmúlt napokban már lehetett arról hallani, hogy a Rockets komoly ajánlatot tett a Netsnek Mikal Bridges játékjogáért, ugyanakkor Brooklynban nemet mondtak arra. Marc Stein (Substack) értesülései szerint Jalen Green is benne lehetett ebben a csomagban, illetve olyan draftjogok, amik eredetileg a Netshez tartoztak, csak James Harden cseréjénél Houstonba kerültek. A Nets egyelőre túl értékesnek tartja ahhoz Bridgest, hogy elcseréljék, ezért nem fordultak komolyra a beszélgetések, mivel olyan játékosként tekintenek rá, aki mellett szívesen játszanának más sztárok is. Jake Fischer (Yahoo! Sports) is írt arról, hogy a Rockets elérhetővé tette Greent, és ő úgy értesült, hogy több sztár megszerzésével is próbálkozhatnak, így Donovan Mitchell, Joel Embiid vagy Zion Williamson is kiszemelt lehet – arról Tim MacMahon (ESPN) is említést tett, hogy Houstonban figyelik Mitchell helyzetét a Cavaliersnél.

James L. Edwards (The Athletic) információi alapján a Pistons változatlanul érdeklődik Tobias Harris iránt, ugyanakkor továbbra is úgy szereznének csak veterán játékost, hogy nem fizetik túl az eladót. Korábban hasonló okokból akadtak meg a beszélgetések a Bulls illetékeseivel is Zach LaVine cseréjéről, Harrisnél ráadásul az sem utolsó szempont, hogy a nyáron szabadügynök lesz, és akár akkor is megpróbálkozhatnak a leigazolásával. Reális forgatókönyv lehet ugyanakkor, hogy a Pistons nem lép meg jelentősebb cserét a következő napokban, így Bojan Bogdanovic és Alec Burks is maradhat a csapatnál. Mindkét veteránért komoly árat kérnek, jó draftjogokat és/vagy jó játékosokat akarnak értük kapni. Az sem titok, hogy a Timberwolves a hátvédrotációját mélyítené, és az egyik kiszemeltjük Monte Morris lehet, a Pistons pedig több helyről is ajánlatra számíthat érte az utolsó napokban, noha sérülés miatt mindössze 6 meccse van a szezonban.

A már említett Marc Stein számolt be arról is, hogy tárgyalásokat folytatott arról a Bucks és a Mavericks, hogy kicseréljék egymással Bobby Portis és Grant Williams játékjogát, azt viszont nem tudni, hogy komolyabbra fognak-e fordulni ezek a beszélgetések. A két játékos hasonló szerződésen van, Portis 2022 nyarán írt alá egy 4 éves, 49 millió dolláros hosszabbítást, míg Williams egy évvel később került egy sign&trade ügylet keretében Dallasba, ő 4 évre 54 millióért írt alá akkor.

Shams Charania beszélt arról, hogy a Warriors nem fog csupán amiatt cserélni, hogy csökkentsék a luxusadós terheiket, Andrew Wiggins, Chris Paul vagy Klay Thompson sem fog pusztán emiatt távozni. Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Warriors nem is fog komolyabb cserét meglépni, mert eddig nem kaptak számukra elfogadható ajánlatot, illetve a tulajdonosi kör sem gyakorol nyomást a vezetőségre. Wiggins iránt egyébként a Mavericks érdeklődhet, illetve a Pacersnél merülhet még fel a megszerzése.

Michael Scotto (HoopsHype) szerint jelenleg Tyus Jonesnak van az egyik legnagyobb piaca. Korábban már lehetett hallani a Lakers és a Timberwolves érdeklődéséről, de lehetséges kérő lehet a Magic, a Spurs és a Nets is. A közelmúltban arról lehetett hallani, hogy a Wizards első körös draftjogot remélne érte, lehetőleg olyat, ami nem a 2024-es játékosbörzére szól, illetve potenciálisan az első 20 közé szólhat majd, de a rivális csapatvezetők szerint néhány második körös is elég lehet a megszerzéséhez, mivel lejár a szerződése. A Spurs érdeklődése azért is lehet érdekes, mert ott játszik a testvére, Tre Jones, aki az elmúlt időszakban a csapat kezdő irányítója volt, bár állítólag San Antonioban inkább tekintenek rá egy jó csereirányítóként.

Scotto több más pletykát is bedobott, ezekről röviden írunk. Delon Wright iránt több csapat érdeklődhet, így a Celtics, a Kings és a Timberwolves is. Azt a pletykát is megerősítette, hogy Tyus Jones, Monte Morris vagy Bones Hyland is opció lehet a Timberwolvesnál, de Alec Burks is érdekelheti őket. A Pistonstól elvágyódó Killian Hayes iránt mások mellett a Grizzlies érdeklődik, Memphisben pedig potenciálisan Xavier Tillman, Ziaire Williams és Jake LaRavia cseréje is napirendre kerülhet. A Pistons Danilo Gallinari mozdítására is nyitott, állítólag a Lakers rá is kérdezett az árára. Rivális csapatvezetők szerint a Cavalierstől Isaac Okoro lehet elérhető, aki korlátozott szabadügynök lesz, és úgy gondolják róla, hogy akár 14 millió környékén is lehet majd az éves fizetésea Knicks, a Hawks, a Pacers, a Suns és a Bucks is wingre vadászik a piacon, ezekre a csapatokra lesz érdemes odafigyelni. Andre Drummond a Celticsnél, a Mavericksnél, a Lakersnél és a Sunsnál is célpont lehet, míg a Rockets kiszállt az érte folytatott versenyfutásból, miután megszerezték Steven Adams játékjogát. A Bulls lehet, hogy elérhető teszi Patrick Williamst, mivel korlátozott szabadügynök lesz a nyáron, emellett két első körös draftjogot kérnek Alex Caruso játékjogáért az érdeklődőktől.

Dorian Finney-Smith és Royce O’Neale iránt is nagy a kereslet: előbbit a Mavericks, a Lakers, a Bucks, a Thunder, a Suns és a Kings is vinné, míg utóbbi iránt a Mavericks, a Nuggets, a Pacers, a Bucks, a Timberwolves, a Suns és a Kings érdeklődik. A Nets egy első körös draftjogot, illetve Spencer Dinwiddie szerződését adná Dejounte Murray jogaiért, miközben a Hawks két első köröst várna érte. Több csapat is érdeklődött Nic Claxton iránt, viszont a Nets egyre inkább abban gondolkodik, hogy nyáron hosszabbítanak vele.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Egy helyen visszanézhető az összes határidős csere 1987-ig – az elmúlt 15 év legőrültebb deadline-jai – kétfőssé válhat az MVP-verseny? – Wemby pénzügyi főnyeremény a Spursnek – OG Anunoby támadásban is óriási hatással van a Knicks-re – Jonathan Isaac végre megmutathatja, mire képes? – Bradley Beal-nagyinterjú – a Warriors támadójátéka egy játékelem miatt kezd feljavulni? – Joel Embiid sérülését közös erővel sikerült összehoznia a ligának, a médiának, a csapatnak és magának a játékosnak? – Vanderbilt 5 lehetséges helyettese – az All-Star történelem legérthetetlenebb snub-jai.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus