Hírmorzsák 2024-02-07 (10:15)

Joel Embiid és Julius Randle helyét Trae Young és Scottie Barnes veszi át a keleti All-Star csapatban, Embiid túlesett a térdműtétjén. Kihirdették a Rising Stars meccsek kereteit, és úgy tűnik, hogy megvan a zsákolóverseny mezőnye is. Shaedon Sharpe-ot megműtik. Jalen Brunson és Khris Middleton is bokasérülést szenvedett. Fred VanVleet legalább négy meccset kihagy. Kyrie Irving először tért vissza Brooklynba. Nincs kereslet a 2024-es draftjogokra. Várhatóan nem lép meg nagyobb cserét a Lakers, a Raptors viszont érdeklődhet D’Angelo Russell iránt. Kyle Kuzma és PJ Washington megszerzése is opció lehet a Mavericksnél. A 76ers változatlanul erősíteni akar a deadline előtt. Legalább három csapat vinné Miles Bridgest. Dennis Schröder és Kyle Lowry is opció lehet a Timberwolves számára. Otto Porter Jr. vagy Lonnie Walker IV lehet a Celtics kiszemeltje. Egyre valószínűbb, hogy Quentin Grimes és Nic Claxton is marad a jelenlegi csapatánál. Ricky Rubio aláírt a Barcelonával. Közös streamingszolgáltatást indít a sporteseményeknek a Disney, a Fox és a Warner Bros. Discovery.

Az NBA bejelentette, hogy Adam Silver döntése alapján a sérült Joel Embiid és Julius Randle helyét Trae Young és Scottie Barnes veszi át a keleti All-Star csapatban – Young harmadszor, Barnes először vehet részt a főmérkőzésen. Ide kapcsolódik, hogy tegnap megvolt Embiid térdműtétje, legközelebb 4 hét múlva vizsgálják felül az állapotát, és a 76ersnél változatlanul abban reménykednek, hogy még az alapszakasz során visszatérhet majd.

Szintén az All-Star gálához kapcsolódik, hogy megejtették a Rising Stars meccsek draftját, kialakultak a csapatok. Pau Gasol csapatában Victor Wembanyama, Brandon Miller, Brandin Podziemski, Jaime Jaquez. Jr., Jabari Smith Jr., Cason Wallace és Bilal Coulibaly kapott helyet, Tamika Catchings keretét Paolo Banchero, Jaden Ivey, Jalen Duren, Keegan Murray, Scoot Henderson, Keyonte George és Dyson Daniels alkotja majd, míg Jalen Rose együttesében Chet Holmgren, Jalen Williams, Bennedict Mathurin, Shaedon Sharpe, Dereck Lively II, Jordan Hawkins és Walker Kessler kaphat szerepet. Negyedik csapatként egy G Ligás válogatott fog még pályára lépni Detlef Schrempf irányításával, és az már korábban eldőlt, hogy Izan Almansa, Matas Buzelis, Ron Holland, Mac McClung, Tyler Smith, Oscar Tshiebwe és Alondes Williams mutathatja meg magát NBA-s játékosokkal szemben.

A fenti névsor egy helyen minden bizonnyal változni fog, ugyanis a Trail Blazers bejelentette, hogy meg kell műteni Shaedon Sharpe törzsizmát egy sérülés miatt. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi időt kell kihagynia emiatt, a csapat a beavatkozás után adhat tájékoztatást erről. Sharrpe sérülése nem újkeletű, utoljára január 11-én lépett pályára.

Valószínűleg megvan a zsákolóverseny mezőnye is: Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint Jaylen Brown bevállalja az indulást, ott lesz a címvédő Mac McClung is, a mezőny pedig Jaime Jaquez Jr. és Jacob Toppin kettősével lesz teljes.

Jalen Brunson 27 ponttal és 8 gólpasszal járult hozzá a Knicks 123-113-as győzelméhez a Grizzlies ellen, ugyanakkor a negyedik negyed derekán rosszul érkezett le, és megsérült a jobb bokája. A Knicks egyelőre nem adott tájékoztatást az állapotáról, viszont Tom Thibodeau annyit elmondott egy kérdésfelvetésre, hogy valószínűleg akkor sem tudott volna visszatérni a pályára, ha szükség lett volna rá.

Khris Middleton mindössze 8 percet tölthetett pályán a Suns elleni összecsapáson, még az első negyedben kificamodott a bal bokája, ami után nem is tudta folytatni a játékot. Middleton abba sérült bele, hogy Kevin Durant lábára érkezett le, aki ellen utólag flagrant-1 szabálytalanságot ítéltek, mivel nem hagyott elég helyet a leérkezéshez ellenfelének. A Bucks játékosa még ledobta a büntetőit, majd azt követően bevonult az öltözőbe, viszont az legalább jó jel, hogy Doc Rivers elmondása alapján a helyszínen elvégzett röntgenvizsgálat negatív lett. A meccset végül a Suns nyerte 114-06-ra, de az is a találkozó krónikájához tartozik, hogy bokaficam miatt Damian Lillard nem is vállalta a játékot, továbbá Brook Lopez is hiányzott a Bucks keretéből.

A Rockets úgy kapott ki 132-129-re a Pacers otthonában, hogy Fred VanVleet a közelítőizma sérülése miatt nem lehetett a pályán. Ime Udoka még a meccs előtt mondta el, hogy legalább négy meccset kell kihagynia a hátvédnek, vagyis a legjobb esetben is az All-Star szünet előtti utolsó meccsen térhet vissza. Ez egyben azt is jelenti, hogy VanVleet torontói visszatérése várat magára, először játszhatott volna korábbi csapata otthonában, mióta a nyáron eligazolt a Raptorstól, de lemarad arról az összecsapásról is.

Kyrie Irving először tért vissza Brooklynba azt követően, hogy a Netstől Dallasba került, és 36 ponttal járult hozzá a Mavericks 119-107-es győzelméhez. A visszatérése kapcsán elmondta, hogy sok leckét megtanult a New Yorkban töltött időszaka alatt, de megbékélt már ezzel, és szeretne csak előre tekinteni. Úgy érzi, hogy amikor elcserélték, akkor ideje volt annak, hogy olyan helyre kerüljön, ahol megtalálhatja a békéjét, ahol képes boldogulni, és ahol olyan helyzetben lehet, ahol nem kell amiatt aggódnia, hogy mit beszélnek a háta mögött, mit mond a média, vagy ahol nem kötik össze azt a kosárlabdával, hogy nem tudja azt, hogy miként kell kezelni egyes problémákat az azon kívüli életben. Mindennek köze van ahhoz, hogy miként kezelnek valakit emberként.

Magyar idő szerint csütörtök este 21:00-kor zár a cserepiac, ugyanakkor egyelőre nem sok minden történt. Ennek okairól beszélt Adrian Wojnarowksi és Bobby Marks (mindketten ESPN), és szerintük az egyik legfőbb tényező az, hogy egyszerűen nincs kereslet a 2024-es draftjogokra, mivel nagyon gyengének tartják a szakértők azt az osztályt, így mindenki jövőbeli draftjogokat akar kapni. A második apron bevezetése miatt jobban ragaszkodnak a csapatok a draftjogaikhoz, mert nagyobb szükségük van azokra az építkezésnél, de az is lassítja a piacot, hogy a jövőbeli első körös draftjogok 75 százalékát 11 csapat birtokolja jelenleg. Sokkal több az olyan csapat is, amelyik erősíteni akar, mint amelyek eladnák az értékeiket, és az a néhány csapat, amelyik már nincs versenyben a playinért sem, hatalmas árakat szab meg a legjobb játékosaikért, akiknek ráadásul sok esetben hosszú is a szerződésük.

Jovan Buha (The Athletic) írt arról, hogy az elmúlt napok alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy a Lakers nem fog nagyobb cserét meglépni, Los Angelesben úgy gondolják, hogy kellő potenciál van a keretben a belső fejlődésre. Austin Reaves cseréje csak akkor merülhetne fel, ha All-Star játékost kapnának érte vissza, ugyanakkor Dejounte Murray továbbra is érdekli őket, de érte nem hajlandók feladni Reavest. A Lakers korábban D'Angelo Russell és Jalen Hood-Schifino játékjogait, valamint a 2029-es első körös draftjogát ajánlotta fel a Hawksnak, és ezen nem is hajlandóak emelni. Korábban amiatt sem haladtak a tárgyalások, mert a Hawks nem akarta átvenni Russell szerződését, ugyanakkor Dave McMenamin (ESPN) értesülései szerint a Raptors egyezkedett a Lakersszel a hátvéd cseréjéről, azt azonban nem tudni, hogy egy esetleges Murray-csere részeként, vagy attól függetlenül.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint a Mavericks változatlanul azon dolgozik, hogy egy erőcsatárként is bevethető játékost szerezzenek, és továbbra is Kyle Kuzma és PJ Washington a két legfőbb kiszemeltjük. A napokban összeboronálták őket Andrew Wigginsszel is, ugyanakkor azokba a pletykákba nem érdemes túl sokat belelátni, jelenleg nem is beszél egymással a Mavericks és a Warriors, és hasonló a helyzet Dorian Finney-Smith esetében is, nem érdeklődnek komolyabban egykori játékosuk iránt. Jake Fischer (Yahoo! Sports) szerint a Mavericksnél kiszemelt lehet Isaiah Stewart és Wendell Carter Jr. is, utóbbi mozdítására viszont már nem nyitott a Magic, míg Kuzma kapcsán azt jegyezte meg, hogy a Kings is vinné őt, viszont a Wizards mindenképpen legalább két első körös draftjogot akar érte kapni. Fischer szerint Dallasban még mérlegelik azt, hogy próbáljanak-e cserélni Wigginsért, de a Bucksnál is felmerülhet a Warriors játékosának a megszerzése, akik egy Bobby Portis köré épülő csomaggal próbálkozhatnának, akivel Steve Kerr már dolgozott is együtt az Egyesült Államok válogatottjánál.

Adrian Wojnarowski Joel Embiid sérülése kapcsán mondta el, hogy az nem változtatott a 76ers azon tervein, hogy erősítésekben gondolkodjanak a piac csütörtök esti zárása előtt. Több pozícióban is erősítenének, és a regnáló MVP kidőlése miatt előtérbe kerülhet egy cserecenter megszerzése, ugyanakkor amiatt nincsenek könnyű helyzetben, mert sok más csapat is cserecenterre vadászik. Andre Drummond opció lehet számukra, már csak azért is, mert ő korábban is volt a játékosuk, de Kelly Olynyk is elérhető lehet. A 76ers célja, hogy ne csússzanak a hatodik helynél lejjebb, nem akarnak bekerülni a playinbe. Arról már Jake Fischer írt, hogy Buddy Hield is kiszemelt lehet Philadelphiában, aki azért is szimpatikus a 76rs számára, mert szerződése utolsó évében jár, vagyis nem zavarna bele a nyári terveikbe.

Roderick Boone (Charlotte Observer) információ alapján legalább három csapat jelentkezett be eddig a Hornetsnél Miles Bridges miatt. A wing cseréjét a korábbi családon belüli erőszakos ügye mellett nehezíti az is, hogy a szerződése miatt vétójoga van, emellett a közelmúltban lenyilatkozta, hogy szeretne a Hornetsnél maradni. A korábbi sajtóhírek alapján a Suns lehet Bridges legfőbb kérője, továbbá a Jazz és a Pistons érdeklődhet még iránta.

Az elmúlt napokban több újságíró is cikkezett arról, hogy a Timberwolves csereirányítót szerezne Mike Conley mögé, és ugyanezt most megírta Jon Krawczynski (The Athletic) is, csak annyival kiegészítve, hogy labdakezelőt és egy dobásban vagy pontszerzésben erős játékost is szeretnének szerezni a padjukra. Két új nevet is bedobott, akik érdekesek lehetnek a Timberwolves számára, Dennis Schröder és Kyle Lowry helyzetét is figyelik Minneapolisban.

A már többször hivatkozott Jake Fischer írt arról is, hogy a Celtics felhasználná a 6,2 millió dolláros cserekivételét annak érdekében, hogy megerősítsék a kispadjukat. Több kiszemeltjük is van erre a szerepre, az újságíró Otto Porter Jr. és Lonnie Walker IV kettősét említette név szerint.

Fred Katz (The Athletic) szerint egyre kisebb annak az esélye, hogy Quentin Grimest elcserélje a Knicks. New Yorkban olyan játékos megszerzéséhez akarták volna őt felhasználni, aki hosszú évekig a csapat meghatározó tagja lehetne, ilyen lehetőség viszont egyelőre nem merült fel. A Raptorsszal egyeztettek Bruce Brown Jr. cseréjéről, viszont azokban a beszélgetésekben nem került elő Grimes neve. Ian Begley (SNY.tv) szerint New York másik felében is lekerült a kínálatból egy játékos, a Nets már nem keresi annak a lehetőségét, hogy elcserélje Nic Claxton lejáró szerződését, hosszabb távon számolnak vele, és ezért agresszív ajánlatot tehetnek majd neki a nyáron – a minap Michael Scotto (HoopsHype) is gyakorlatilag ugyanerről számolt be.

Ricky Rubio a közelmúltban kapott edzéslehetőséget a Barcelonától, és most bejelentette a csapat, hogy a szezon végéig szóló szerződést kötöttek az irányítóval. Mint ismert, Rubio még tavaly nyáron döntött úgy, hogy a mentális egészsége érdekében szünetelteti a pályafutását, majd az év elején bejelentette, hogy többet nem játszik az NBA-ben. Mindez önmagában még nem jelenti azt, hogy játszani is fog, csak akkor fogják bevetni, ha készen áll arra, viszont az Euroliga folytatása előtt ma estig lehet a kereteket leadni, és így be tudják őt is nevezni.

A végére pedig egy izgalmas együttműködés maradt, a Disney, a Fox és a Warner Bros. Discovery bejelentette, hogy közös streamingszolgáltatást indítanak, ami lehetővé teszi azt, hogy egy felületen és egy előfizetéssel lehessen követni azokat a sporteseményeket, amiknek a közvetítési jogai ezekhez a médiavállalatokhoz tartoznak. Mindhárom vállalat egyenlő tulajdonjoggal fog bírni az új szolgáltatóban, és az előfizetéseket össze lehet majd kötni a Disney+, a Hulu és a Max előfizetésével is. Mindez azért is releváns, mert a Disney és a Warner Bros. Discovery tulajdonában van jelenleg az NBA közvetítési joga az Egyesült Államokban, mivel előbbi az ESPN, utóbbi a TNT Sports tulajdonosa is. A szolgáltatás ősszel indulhat el, a díjszabásról később adnak tájékoztatást, azt pedig egyelőre nem tudni, hogy mely országokban lesz elérhető a szolgáltatás.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Egy helyen visszanézhető az összes határidős csere 1987-ig – az elmúlt 15 év legőrültebb deadline-jai – kétfőssé válhat az MVP-verseny? – Wemby pénzügyi főnyeremény a Spursnek – OG Anunoby támadásban is óriási hatással van a Knicks-re – Jonathan Isaac végre megmutathatja, mire képes? – Bradley Beal-nagyinterjú – a Warriors támadójátéka egy játékelem miatt kezd feljavulni? – Joel Embiid sérülését közös erővel sikerült összehoznia a ligának, a médiának, a csapatnak és magának a játékosnak? – Vanderbilt 5 lehetséges helyettese – az All-Star történelem legérthetetlenebb snub-jai.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus