Hírmorzsák 2024-02-09 (10:00)

Lezárult a cserepiac, az összes csere egy helyen. Hayward az OKC-ben, Gafford és Washington Dallasban, Hield Philly-ben, Beverley Milwaukee-ban, Bogdanovic és Burks a Knicksben, O’Neale a Sunsban. Spencer Dinwiddie-t kivásárolta a Raptors, több bajnokesélyes érdeklődik. Bruce Brown, Dejounte Murray, Miles Bridges és Alex Caruso is maradt a helyén. PJ Tucker nem kér kivásárlást. A Philly lecsaphat Paul George-ra, ha nem hosszabbít a LAC-nál. Nyáron átalakulás várható Chicagóban. OG Anunobyt megműtötték, legalább három hetet hagy ki. GG Jackson hosszú távú szerződést kapott a Grizzliestől. Az In-Season Tournament neve hivatalosan is NBA Cup lett. 2-8-24-én avatták fel Kobe Bryant első bronzszobrát a három közül. 

Tegnap magyar idő szerint 21 órakor zárult a cserepiac az NBA-ben, a teljes eseménykövetést itt tudjátok elolvasni. A mai nap folyamán várhatóan egy értékelő anyaggal is jelentkezünk a témában. A zárás cseréi röviden: 

A Dallas Mavericks Richaun Holmesért és egy OKC-től gyorsan megszerzett 2024-es elsőkörösért megszerezte Daniel Gaffordot (Wizards), majd átigazolta PJ Washingtont is (Hornets) Grant Williamsért, Seth Curryért és egy 2027-es elsőkörösért. A New York Knicks a Pistonstól szerezte meg Bojan Bogdanovic és Alec Burks játékjogát, cserébe Evan Fournier-t, Malachi Flynnt, Quentin Grimest, Ryan Arcidiaconót, két másodikköröst és készpénzt adtak. 

A Pacers, 76ers és Spurs hármas cserét bonyolított le, amelynek keretében Buddy Hield Philadelphiába, Furkan Korkmaz, Doug McDermott és két másodikkörös Indianába, míg Marcus Morris és egy másodikkörös San Antonióba költözött. A 76ers Patrick Beverley-t Milwaukee-ba küldte, akiért Cameron Payne és egy másodikkörös jött. 

A két gárda pénzügyi húzásokat is csinált, a Philly Danuel House szerződését elboltolta Detroitba, a Milwaukee Robin Lopezt Sacramentóba. Hasonlóan járt el a Warriors is, aki Cory Josephet, egy másodikköröst és készpénzt adott a Pacersnek, cserébe pedig egy másodikköröst húzott be. 

A 76ers cserélt a Celtics-szel is, Jaden Springert Bostonba küldte egy másodikkörösért, ehhez pedig Dalano Banton szerződését kellett lepasszolnia Portlandbe – a Trail Blazers egy másodikköröst adott a hátvédért. 

Az Oklahoma City Thunder Gordon Haywardot hozta el Charlotte-ból, akiért Davis Bertanst, Tre Mannt, Vaszilje Micicset és két másodikköröst adott. 

A Toronto Raptors egy 2024-es elsőköröst, Kira Lewis Jr.-t és Otto Porter Jr.-t adta a Utah Jazznek Kelly Olynykért és Ochai Agbajiért. A Raptors Dennis Schrödert és Thaddeus Youngot is elpostázta Brooklynba, ahonnan Spencer Dinwiddie érkezett. 

A Nets a Grizzlies-zel és a Suns-szal is üzletelt: a Phoenix kapta Royce O’Neale-t és David Roddyt, a Memphis Chimezie Metut, Yuta Watanabe-t és egy 2026-os elsőkörös swapjogot, míg a Brooklyn Jordan Goodwint, Keita Bates-Diopot és három másodikköröst. 

Akadt néhány kivásárlásos hír is tegnap: a Pistons elengedi a cserében megszerzett Danuel House-t, emellett Killian Hayes szerződését is felbontják (a korábbi elsőkörös draftee-jukat erősen árulták, de nem volt rá kereslet), továbbá Joe Harris-t is ki fogják vásárolni. A Spurs is el fogja engedni Furkan Korkmazt, a Kings sem fogja megtartani Robin Lopezt, a Pacers sem tervez hosszú távon Cory Joseph-fel, míg a Grizzlies a korábban leigazolt Victor Oladipo kontraktusát bontja fel. 

A Toronto Raptors már el is engedte a most megszerzett Spencer Dinwiddie-t, aki iránt igen nagy lehet a kereslet a kivásárlási piacon. Shams Charania (The Athletic) forrásai szerint a Los Angeles Lakers, Dallas Mavericks, New Orleans Pelicans és Philadelphia 76ers is élénken érdeklődik iránta. 

A Toronto végül megtartotta Bruce Brownt, de nem tervezik a kivásárlását, mivel a 2024-25-ös évadra 23 milliós csapatopciójuk van, és a draft környékén jól ki tudják használni ezt a lehetőséget. Miles Bridges is maradt Charlotte-ban, miután jelezte a Hornetsnek, hogy megvétóz bármilyen cserét (Bridges egyéves QO-t írt alá nyáron, és ha elcserélik, elveszti a Bird-jogait, emiatt vétójoga volt). Brian Windhorst (ESPN) szerint a Hornets sem igazán akarta elcserélni, a mutatott játéka miatt inkább valószínű, hogy nyáron nagyobb szerződést kínálnak neki, és Bridges sem akar váltani, hálás a Hornetsnek, hogy adtak neki egy utolsó esélyt. 

Néhány további szerződésbontás: a Hornets elengedi James Bouknightot, Frank Ntilikinát és Ish Smith-t, a Pistons pedig a veterán Danilo Gallinarit. 

Jake Fischer (Yahoo! Sports) azt írta, hogy a liga több csapata is tárgyalt az Atlanta Hawks-szal, és bár Dejounte Murray végül maradt Atlantában, úgy érzik, ha a következő félszezonban a csapat nem lép előre, akkor nyáron akár Trae Young eladósorba kerülhet. Ha ez megtörténik, a gárda nagyon komoly ellenértéket vár, és a háttérben a Spurs és a Lakers is érdeklődhet iránta. Tegnap egyébként a New Orleans Pelicans komoly csomagot ajánlott Dejounte Murray-ért, több elsőkörös pick is ment volna érte, sőt Onyeka Okongwu-t is elvitték volna. 

Chris Haynes (B/R) szerint a Philadelphia 76ers aktívan figyeli Paul George helyzetét: amennyiben a sokszoros All-Star csatár nem hosszabbít a Los Angeles Clippers-szel, akkor hajlandóak megadni neki egy nagy szerződést. George és a LAC már tárgyalt egymással, és bár egyelőre nincs megegyezés az idő előtti hosszabbításról, úgy tűnik, hogy végül meg fognak tudni egyezni. George-nak egyébként idén nyáron játékosopciója lesz a 2024-25-ös szezonra, ha addig nincs megegyezés és nem hívja le az opciót, akkor jöhet képbe a Sixers, amelynek hatalmas sapka alatti helye lesz. 

Szintén Haynes írta meg, hogy PJ Tucker nem fog kivásárlást kérni és a Clippers-nél kíván maradni a szezon végéig annak ellenére,hogy hónapok óta nem kap játéklehetőséget, és emiatt korábban cserét is kért. 

KC Johnson (NBC Chicago) úgy tudja, hogy a Bulls tulajdonosi köre engedélyezte Arturas Karnisovas GM-nek, hogy átalakítsa a keretet. A Chicago tárgyalt is más csapatokkal Alex Caruso és Andre Drummond átigazolásáról, azonban végül úgy döntöttek, hogy nyárra halasztják az átalakítást – ezzel pedig zsinórban harmadik évben nem hajtanak végre cserét februárban. Ide kapcsolódik, hogy Charania szerint a Golden State meg akarta szerezni Alex Carusót, de a Bulls érthető módon nem akarta olcsón adni a szakmai és szerződési szempontból is nagy értéket képviselő játékost. Ugyanez volt a helyzet Andre Drummonddal is, akiért egyes források szerint két (!) elsőköröst kértek. 

Nem érkeztek jó hírek a Knicks háza tájáról. A gárda nemrég megszerzett csatára, OG Anunoby könyöksérülését meg kellett műteni (egy levált darabot kellett eltávolítani), és legalább három hétig harcképtelen lesz. Megpróbálkoztak a hagyományos gyógymódokkal, de fennállt a veszélye, hogy bármikor kiújulhat a probléma, ezért döntöttek a drasztikus, de megnyugtató megoldást nyújtó beavatkozás mellett. 

Akadt 1-2 szerződéskötés is. A Memphis Grizzlies meg van elégedve a 2023-as draft 45. helyén húzott GG Jacksonnal, ezért two-way szerződését átkonvertálta egy négyéves, normál kontraktussá, amiből három év garantált. A Portland 10 napos szerződést adott Ashton Hagansnek, aki a gárda G-Ligás csapatában játszik. 

Az NBA bejelentette, hogy az NBA In-Season Tournamentet hivatalosan is átnevezik NBA Cupra. 

Végül pedig a tegnapi nap legmeghatóbb híre: felavatták Kobe Bryant első bronzszobrát a Lakers csarnoka mellett. Az alkotás azt a pillanatot örökíti meg, amikor még 8-as mezben 81 pontot dobott 2006. január 22-én, majd felfelé mutatva lesétált a pályáról. További két szobor is készül majd, az egyiken 24-es mezben lesz majd látható valamelyik ikonikus mozdulata, a másik pedig egy közös szobor lesz a lányával, Gigivel. Kobe özvegye, Vanessa Bryant leplezte le a közel hat méter magas alkotást, aki annyit mondott, hogy Kobe választotta ezt a pózt, szóval ha valakinek baja lenne ezzel, az tehet egy szívességet… 

A szobor megörökíti az 5 bajnoki trófeát, illetve a talapzat egy háromszöget mintáz, ezzel tiszteleg a triangle-rendszer kitalálója, Tex Winter, illetve alkalmazója, Phil Jackson előtt. Vanessa Bryant mellett beszédet mondott Jeanie Buss, Derek Fisher, Kareem Abdul-Jabbar és Phil Jackson is, a nézőtéren pedig helyet foglalt többek között Pau Gasol és Kobe tucatnyi korábbi csapattársa, Adam Silver, Magic Johnson, Jerry West, Kobe több korábbi edzője, illetve Dwyane Wade, Lisa Leslie és Candace Parker is. A szobrot az a Julie Rotblatt-Armany készítette, aki anno Michael Jordant, Jerry Westet és a Lakers legendás kommentátorát, Chick Hearnt is bronzba öntötte.  Az avatásra nem véletlenül került sor február 8-án, mivel a dátum Kobe két mezszáma (8, 24), illetve Gigi mezszáma (2). 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Több szakíró is osztályozta a megvalósult és az elmaradt cseréket is – nincs nagy szórás a véleményekben, hogy melyik csapat vesztes vagy győztes – 6 olyan csere, amikor megtörténhetett volna, de mégsem – indul a kivásárlási piac, olcsón csemegézhetnek a bajnokesélyesek – Kobe előtt 12 játékos kapott szobrot csapata csarnoka előtt – a nyári szabadügynök-piac 25 főszereplője – Brandon Ingram-interjú – Tillmant nagy fogásnak tartják Bostonban – Gafford és Washington is jó lehet rövid távon, a Dallas jövője a probléma.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus