Hírmorzsák 2024-02-13 (10:45)

Donovan Mitchell és Luka Doncic a Hét Játékosa. Elszakadt Dyson Daniels meniszkusza. Terry Rozier és Josh Richardson is hetekre dőlt ki. Mitch Kupchak innentől csak tanácsadó lesz a Hornetsnél. Vitatott körülmények között nyert a Knicks ellen a Rockets, a játékvezetők beismerték a hibájukat. Draymond Green szerint valahol segített a Warriorsnak az eltiltása. Eltemették Dejan Milojevicset. Klay Thompson akár kisebb szerepben is maradna a Warriorsnál. Victor Wembanyama 10 blokkal tripla-duplázott. A Bucksnál látják a fejlődést védekezésben. Spencer Dinwiddie azért ment a Lakershez, mert ott tudják, hogy hogyan kell nyerni. Jordan Goodwin a Grizzliesnél. Marcus Morris a Timberwolveshoz tart? JJ Redick-et előléptette az ESPN. Nyáron a Spurs és a Lakers is rámehet Trae Young megszerzésére.

Az NBA kihirdette, hogy keleten Donovan Mitchell, nyugaton Luka Doncic nyerte el a Hét Játékosa díjat. Mindkét játékos 4-0-s héten van túl a csapatával, a Cavaliers vezére ezalatt 27,8 pontot, 4,8 lepattanót és 5 gólpasszt átlagolt, míg a Mavericks sztárja meccsenként 31,3 pontot, 10,5 lepattanót és 8 gólpasszt tett be a közösbe. Keletről jelölt volt még Miles Bridges, Kristaps Porzingis, Jayson Tatum, Pascal Siakam, Myles Turner és Franz Wagner is, míg nyugatról Stephen Curry, Anthony Davis, Kevin Durant és Brandon Ingram merült még fel a díj kapcsán.

A Pelicans határozatlan ideig nem számíthat Dyson Daniels szolgálataira, elszakadt a tehetséges kosaras meniszkusza a bal térdében. A csapat bejelentése alapján még további vizsgálatok várnak rá, azt követően döntenek arról, hogy miként kezeljék a sérülést. Daniels eredetileg részt vett volna az All-Star hétvége Rising Stars tornáján is, a helyén Vince Williams Jr. kapott meghívót a ligától.

A Heat még kétszer lép pályára az All-Star szünet előtt, back-to-back játszanak a Bucks és a 76ers otthonában, ugyanakkor erősen tartalékosak lesznek ezeken a meccseken. Mint ismert, Jimmy Butler egy családtagja halála miatt kapott eltávot, és erre a két meccsre biztosan nem fog visszatérni. A Celtics ellen többen is megsérültek: Josh Richardsonnak a válla ugrott ki, emiatt heteket kell majd kihagynia, míg Terry Rozier státusza egy térdficam miatt week-to-week. A Bucks ellen Duncan Robinson játéka is kérdéses a csapat sérültjelentése alapján.

Változás történt a Hornets vezetőségében, Mitch Kupchak leköszönt a csapat elnöki posztjáról, innentől csak tanácsadóként segíti őket. Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Hornets azonnal megkezdte az utód keresését, és több olyan jelöltjük is van, aki jelenleg más csapatnál tölt be vezetőségi pozíciót: Trajan Langdon (Pelicans, GM), Jeff Peterson (Nets, GM-segéd), Mike Gansey (Cavaliers, GM), Elton Brand (76ers, GM), Trent Redden (Clippers, GM), Travis Schlenk (Wizards, GM-segéd) és Wes Wilcox (Kings, GM-segéd) is felmerülhet, de más jelöltjeik is vannak.

A Rockets vitatott körülmények között nyert a Knicks ellen, 103-103 után az döntötte el a meccset, hogy Jalen Brunson ellen szabálytalanságot ítéltek a dudaszó megszólalása pillanatában, ami után Aaron Holiday bedobott 2/3 büntetőt. Közvetlenül a meccs után még úgy nyilatkozott a mérkőzés fő játékvezetője, Ed Malloy, hogy a két játékos teste között szabálytalan kontakt volt, később viszont már másképp fogalmazott, amikor az eset visszanézése után leadta a beszámolóját a ligának. Malloy utólag azt emelte ki, hogy Holiday a dobása után normálisan tudott leérkezni, és a kontakt közte, valamint Brunson között nem volt szándékos, ráadásul marginálisnak is tekinthető, vagyis nem kellett volna szabálytalanságot ítélni. Holiday a meccs után, de még Malloy visszakozása előtt úgy értékelte a történteket, hogy csak próbált időben elengedni egy dobást, próbált elsüllyeszteni egy triplát, majd Brunson nekiszaladt a mellkasának. A Knicks sztárja nem akart erről beszélni, kiváló döntésnek nevezte az ítéletet, majd kérte a következő kérdést.

A Warriors sorozatban ötödször nyert, december 23-a után lépték át ismét az 50 százalékos mérleget, és a franchise története során másodszor voltak képesek legalább 20 ponttal megnyerni három egymást követő idegenbeli meccset. Draymond Green szerint furcsa módon ugyan, de segítette a Warriorst az ő eltiltása – nem mintha szándékosan tilttatta volna el magát, de ez is segített nekik abban, hogy rátaláljanak különböző dolgokra, segített nekik felfedezni újabb eszközöket. Azóta Jonathan Kuminga kilőtt, ami megalapozta a jelenlegi csapatuk játékát, és most ő a második opciójuk, így különböző dolgokkal próbálkozhatnak. A támadójátékuk már nem olyan, mint sokáig volt, már más dolgokat akarnak csinálni a pályán, másfajta működőképes kombinációkat tudnak találni.

A Warriors először tért vissza Salt Lake Citybe azóta, hogy Dejan Milojevics az életét vesztette ott, de a vendégektől többen is hiányoztak, mert az egykori segédedzőt tegnap temették el Belgrádban. A Warriorst ezúttal Kenny Atkinson irányította, mert Steve Kerr, Mike Dunleavy Jr., Chris DeMarco, Ron Adams, Rick Celebrini és Zaza Pachulia is részt vett a temetésen. Atkinson még a meccs előtt beszélt arról, hogy sok szempontból nem volt számukra ideális ez a meccs, de főleg amiatt, hogy Milojevics itt vesztette az életét, ugyanakkor profikként végezniük kell a munkájukat, és úgy kell menniük előre, hogy közben őrizzék az emlékét is.

Ugyancsak a Warriorshoz kapcsolódik Klay Thompson érdekes nyilatkozata, amiben azt fejtegette, hogy akár kisebb szerepben is maradna szívesen a Warriorsnál a következő szezontól. A hátvéd elmondta, hogy jövőre már 35 éves lesz, túl van már egy ACL- és egy Achilles-szakadáson is, de még mindig jó játékos. Talán már nem az a kosaras, aki három negyed alatt dobott 60 pontot, vagy aki egy negyedben 37-et, de még mindig komoly fenyegetést jelent. A játékát Reggie Miller és Ray Allen után mintázta, és ők elképesztően hatékonyak voltak a kései 30-as éveikben is, úgyhogy ezt az utat tervezi követni ő is.

Kivételes teljesítménnyel jelentkezett Victor Wembanyama a Raptors ellen, 29 perc alatt 27 pontot, 14 lepattanót, 5 gólpasszt és 10 blokkolt dobást ért el (7 eladott labdával). Az ESPN adatbázisa szerint ő az első játékos, aki kevesebb mint 30 perc alatt ért el egy meccsen 10 blokkot és 5 gólpasszt, és Tim Duncan óta ő az első újonc, aki egy szezonbal elérte a 150 blokkot, a 150 gólpasszt és az 50 labdaszerzést is, ráadásul a Spursnek még van 28 meccse az idényből. Utoljára Clint Capela tudott 10 blokkal tripla-duplázni 2021 januárjában, míg a legtöbb blokkolt dobással elért tripla-dupla rekordját Hakeem Olajuwon tartja 11 ilyen meccsel. Wembanyama úgy értékelt, hogy kiválóan érezte magát a pályán, nagyszerű ritmusban tudott játszani, és képes volt jól kezdeni a meccset. Úgy tűnik, ilyen az NBA, vannak hullámhegyek és hullámvölgyek az aktuális formában, és ez a nap egy hullámhegy volt.

A Bucks 112-95-re nyert a Nuggets ellen, ami után a hazai oldalról többen is a csapat védekezésére tértek ki. Giannis Antetokounmpo szerint közös nevezőn vannak a játékosok, emellett Doc Riversnek komoly elvárásai vannak velük szemben, és azt akarja, hogy védekezzenek. Nem fogadja el kifogásnak azt, ha valaki nem teszi oda magát kellően, mindenkinek a legjobbját kell nyújtania, aki pályán van. Damian Lillard az elszámoltathatóságot emelte ki, a videózásokon, a megbeszéléseken és az edzéseken is minden apróságra felhívja a játékosok figyelmét Rivers, illetve az edzői stáb többi tagja. Többféleképpen is kihívások elé állítják őket, így abban, hogy miként kommunikáljanak, mennyire legyenek fizikálisak, és hogyan viselkedjenek csapatként. Rivers szerint egyenletesen fejlődik a védekezésük, hisznek és bíznak abban, és tisztázták, hogy mit akarnak csinálni a pálya azon oldalán. Minél jobban tudatosítják azt, hogy pontosan mit akarnak csinálni, annál inkább hajtják azt végre maximális sebességen, és most ezen dolgoznak.

Spencer Dinwiddie arról beszélt, hogy miért választotta a Lakerst a Mavericks helyett. Szerinte ez kicsit hasonló helyzet, mint amikor bántanak egy gyereket, amire az anyja azt mondja neki, hogy ne aggódjon, mert minden rendben lesz, míg az apja azt feleli erre, hogy fel kell vennie a kesztyűt és addig küzdenie ellene, amíg le nem nyomja. Ebben az esetben a Lakers az apa, és úgy érzi, hogy most ez az, amire szüksége van, és nagyon hisz abban, hogy minden helyzetben azt kell csinálnia, amire a szüksége van. A Lakers meglátása szerint egy olyan csapat, amelyik bárki másnál magasabb szintre tudja emelni a játékát, amikor minden kockára van téve, megnyerték a Szezonközi Tornát is, és az elmúlt években is bizonyítottak. Néha nehéz ezt egy egész szezonon keresztül fenntartani, de végső soron tudják azt, hogy miként kell nyerni.

Bobby Marks (ESPN) egy érdekes részletre hívta fel a figyelmét Dinwiddie Lakersnél kötött szerződésében: a játékos 1 dolláros bónuszra lesz jogosult, amennyiben bajnoki címet nyernek.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Jordan Goodwin 10 napos szerződést írt alá a Grizzliesnél. Goodwin a Sunsnál kezdte a szezont, de a cserehatáridő lejárta előtt a Netshez került, onnan viszont szabadlistára tették.

Marcus Morris a cserehatáridő lejárta előtt került a Spurshöz, és papíron azóta is a csapat játékosa, de az az általános várakozás, hogy ki fogják vásárolni a szerződéséből. A hírek szerint a Timberwolves a legesélyesebb arra, hogy leigazolja őt azután, hogy kivásárolják a jelenlegi szerződéséből, legalábbis Patrick Beverley értesülései szerint, aki a saját podcastjében beszélt erről. Ha ez beigazolódna, akkor Adrian Wojnarowski és Shams Charania is aggódhat az újabb konkurencia miatt, mert a deadline alatt is Beverley számolt be először az egyik cseréről, bár az is igaz, hogy abban ő volt az egyik érintett.

Az elmúlt napokban már lehetett arról hallani, hogy JJ Redick léphet elő az ESPN kommentátorcsapatában Doc Rivers távozása után, és ez most megerősítést nyert, az egykori kiváló tripladobó csatlakozik a nagydöntő idejére Mike Breen és Doris Burke mellé. Andrew Marchand (The Athletic) értesülései szerint nem ez lesz az egyetlen változás, Bob Myers is több meccsen dolgozhat majd a korábbi tervekhez képest.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint több csapat is arról kezdett spekulálni, hogy a Hawks azért nem cserélte el a deadline előtt Dejounte Murray-t, mert még nem döntöttek arról, hogy őt, vagy Trae Young-ot tartsák meg inkább. Amennyiben Young elérhetővé válik, a Spurs és a Lakers lehet a két legfőbb kérője, és a napokban Jake Fischer (Yahoo! Sports) is arról értekezett, hogy ez a két csapat mehet rá a megszerzésére. Stein szerint a Lakersnél úgy gondolják, hogy Young remekül illeszkedne Anthony Davis mellé, ráadásul LeBron James jövője is a levegőben lóg egyelőre, mivel játékosopciója van a következő szezonra. Noha az a valószínűbb, hogy James maradni fog Los Angelesben, legalább két csapat gondolja azt, hogy hozzájuk kevesebb pénzért is aláírna, ha ledraftolnák Bronny Jamest – valószínűleg egy második körös draftjogot is elég lesz majd feláldozni ehhez.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A Knicks több éven tartó építkezése most jutott a végső fázisba – a luxusadós szabályok miatt egyes csapatok nem igazolhatnak le igazán nagy szerződésből kivásárolt játékosokat – Steph Curry egy ezeréves, Phoenix névre hallgató Mike D’Antoni-figurából dobott győztes kosarat a Sunsnak – a Pistons elindult felfelé az erősorrendekben – a deadline után nem beszélhetünk egyértelmű bajnokesélyesről? – a legsikeresebb kivásárlási projektek az elmúlt 24 évben – MVP-cím és több DPOY is máshová került volna, ha korábban él a 65 meccses szabály – Josh Green megragadhat a Mavs kezdőjében? – Spencer Dinwiddie különleges bajnoki bónusza.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus