Hírmorzsák 2024-02-23 (10:30)

Ejtették Isaiah Stewart ellen a vádakat, az NBA 3 meccsre eltiltotta. Nem ejtik Dwight Howard szexuális zaklatási ügyét. Nikola Jokicsnak minden ellenféllel szemben van már tripla-duplája. Kyle Lowry bemutatkozott a 76ersben. Onyeka Okongwu határozatlan ideig nem játszik. Desmond Bane és Marcus Smart is hetekre van a visszatéréstől. Chris Paul közel a visszatéréshez. Joe Lacob nyerni akar. Jalen Brunson elmesélte, hogy a Mavericks kétszer is meghosszabbíthatta volna a szerződését. Joe Tsai eladhat egy kisebb részesedést a Netsből. Stanley Umude új szerződést kapott a Pistonstól. A Spurs közelebb kerülhetett ahhoz, hogy új csarnokot építhessenek. Jelentősen nőtt a Suns-meccsek nézettsége.

Pont került Isaiah Stewart ügyének a végére, a Phoenix-i bíróság ejtette vele szemben a testi sértés vádját, míg az NBA 3 meccsre szóló fizetés nélküli eltiltást szabott ki rá. Mint ismert, Stewart azért került bajba, mert a Suns-Pistons meccs előtt összeszólalkozott a hazaiak centerével, Drew Eubanksszel, meg is ütötte őt, ami után letartóztatták, de egy idézés kiállítását követően szabadon távozhatott. Stewart az elmúlt nyolc meccset sérülés miatt hagyta ki, de már egészséges, úgyhogy az eltiltása első meccsét le is tölthette ma hajnalban a Pacers elleni összecsapással.

Dwight Howard ügyvédjei azt követelték, hogy ejtsék az ellene felhozott szexuális zaklatási vádakat, ugyanakkor ezt elutasította az ügyben eljáró bíró. Az egykori NBA-sztárt tavaly nyáron perelte be Stephen Harper, mondván még 2021-ben bántalmazta őt, és a friss fejlemények kapcsán annyit mondott el az őt képviselő ügyvéd, hogy hálásak amiatt, hogy a bíróság elutasította Howard kérését. Howard egyik ügyvédje úgy kommentálta a döntést, hogy bíznak az igazságszolgáltatás működésében, be fogják bizonyítani a maguk igazát, és a jövőbeli beadványaik magukért fognak beszélni. Az ügy jelenleg a felderítési szakaszban jár, emiatt még nem tűzték ki a tárgyalás időpontját.

Nikola Jokics 21 ponttal, 19 lepattanóval és 15 gólpasszal zárta a Wizards elleni nyertes meccset, ezzel a Nuggets sztárja lett a negyedik játékos az NBA történetében, aki minden olyan csapat ellen jegyzett tripla-duplát, amelyik ellen pályára lépett – korábban csak LeBron James, Russell Westbrook és Maurice Stokes volt hasonlóra képes. Jokics emellett 10/10 dobását elsüllyesztette mezőnyből, ezzel az első játékos lett, aki rontott dobás nélkül ért el 20/15/15-ös tripla-duplát az NBA történetében, és ez volt pályafutása harmadik olyan meccse, amin hibátlan mezőnymutatóval tripla-duplázott, ami szintén rekord A center úgy értékelte a teljesítményét, hogy a pályafutása után úgy tekinthet erre vissza, mint egy mérföldkő, az öröksége része, és majd azt mondhatja erről, hogy ezt menő volt megcsinálni.

Kyle Lowry bemutatkozott a 76ersben, és azzal együtt is kiváló fogadtatásban részesült, hogy a csapat kikapott a Knicks ellen. A kispadról beszállva 25 perc alatt 11 pontig, 4 lepattanóig és 5 gólpasszig jutó irányító nagyszerű élménynek nevezte ezt, bár szerinte nem játszottak olyan jól, mint amire képesek. Csodálatos volt az atmoszféra, és fantasztikus volt az az ováció, amit kapott. Boldog volt, de egyben mérges is a vereség miatt. Egy nagyszerű pillanat volt ez számára, innentől viszont csak az érdekli, hogy meccseket nyerjenek. Lowry egyébként kapott egy könyököst az első félidőben, ami után hat öltéssel kellett összevarrni a homlokát, de ezt követően is visszatért a pályára, és erről csak annyit mondott, hogy a munkáját végezte, elvégre borzasztóan sok pénzt kapnak azért, hogy kimenjen a pályára kosarazni, és viselkedjenek profiként.

Onyeka Okongwu még az All-Star szünet előtt szenvedett lábujjsérülést, és akkor még arról lehetett hallani, hogy 7-10 napot hagyhat ki emiatt, ugyanakkor Quin Snyder úgy fogalmazott a Hawks tegnapi edzése után, hogy az előrelátható jövőben nem számolhatnak a centerrel. Jó hír viszont a Hawks számára, hogy az elmúlt hat meccset kihagyó Clint Capela felépült, viszont valószínűleg perclimiten lesz a visszatérését követően, úgyhogy Bruno Fernando a következő időszakban is nagy szerepet kaphat, miután már Capela kidőlését követően is elő kellett lépnie.

A Grizzlies közleményt adott ki Desmond Bane és Marcus Smart státuszról is, és ez alapján mindkettejük visszatérésére még több hetet kell várni. Bane egy súlyosabb bokaficamból lábadozik, és a várakozások szerint valamikor 3-5 hét múlva térhet vissza, míg Smart még 3 hétig lesz kénytelen sínben tartani a bal keze sérült részét, és azt követően vizsgálják felül az állapotát.

Steve Kerr elmondása alapján Chris Paul közel van a visszatéréshez. A Warriors veterán irányítója, már részt vesz az öt az öt elleni edzésmunkában, ugyanakkor a csapatnál biztosra akarnak menni, hogy megfelelő legyen az erőnléte, amikor visszatér.

A Warriors tulajdonosát Joe Lacob-ot megkérdezték arról a híresztelésről, hogy ajánlatot tettek-e LeBron Jamesért. Erre természetesen nem adhatott választ, viszont általánosságban megjegyezte, hogy nyerni akarnak, ők akarnak a legjobbak lenni, és ennek érdekében mindennel meg fognak próbálkozni. Nem azért vannak itt, hogy csak ellegyenek, és egy csapat legyenek a sok közül – lehet, hogy elbuknak, mindenki el szokott bukni, de velük ez nem azért történhet meg, mert nem próbálkoznak. James Wiseman, Jonathan Kuminga és Moses Moody draftolása kapcsán elmondta Lacob, hogy helyettük választhattak volna olyanokat, akik abban a pillanatban inkább készen álltak az NBA-re, cserébe alacsonyabban lett volna a plafonjuk, ugyanakkor azt gondolták, hogy több idejük van még a nagy hármasukkal. Azt nem tudták, hogy mennyi az a több, illetve milyen szinten, és ott kezdett bonyolulttá válni a helyzet, hogy a fiatalokat megpróbálták beépíteni a nagy hármas mellé.

Jalen Brunson az All The Smoke podcastben vendégeskedett, és elmesélte azt, hogy miként lett volna kétszer is lehetősége a Mavericksnek arra, hogy meghosszabbítsák a szerződését. Dallasban akart maradni, és a negyedik szezonja előtt próbálták elérni, hogy meghosszabbítsák a szerződését, aláírta volna azt a 4 éves, 55 milliós szerződést, amit adhattak volna neki, mert maradni akart, és szerette a csapatban betöltött szerepét. Visszanézve vicces volt, mert az ügynöke azt mondogatta, hogy kaphatna ennél többet is, viszont ő be akarta biztosítani magát, nem tett volna kockára egy ekkora összeget. Azt a választ kapták, hogy meg akarnak nézni 20-25 meccset előbb, ami után azt gondolta, hogy akkor ő ezzel inkább nem is akar foglalkozni a szezon után. Később volt egy időszak, amikor Luka Doncic kidőlt pár meccsre, és elkezdett igazán jól játszani, és ekkor megint rákérdeztek a csapatnál, hogy az asztalon van-e az az ajánlat, mert aláírta volna, de ismét nem volt a válasz, mondván látni akarják, hogy miként alakul a szezonjuk. Közeledett a cserehatáridő, és azt gondolta, hogy ha nem hosszabbítják meg, akkor el fogják cserélni, de ez nem történt meg, és ezt követően ajánlottak már neki hosszabbítást, de addigra úgy érezte, hogy már ennél feljebb van az értéke, kinőtte azt a szerződést. Végül elmentek a nyugati döntőig, majd rögtön a kiesés után látott Twitteren egy idézetet Marc Cubantől, hogy ők tudják neki a legtöbb pénzt adni, utána viszont csak a tücsökciripelést lehetett hallani.

A Bloomberg számolt be róla elsőként, majd az ESPN forrásai is megerősítették, hogy Joe Tsai fontolgatja, hogy eladjon egy kisebb részesedést a BSE Globalból, vagyis a Brooklyn Nets, a WNBA-ben szereplő New York Liberty, és a Barclays Center anyavállalatából. A potenciális vevő a komoly politikai befolyással rendelkező Koch-családból kerülhet ki, és az a Julia Koch lehet az érdeklődő, aki 69 milliárd dollárra becsült vagyonával a második leggazdagabb nő a világon. Különböző értesülések szerint 10-15 százalékos tulajdonjogot szerezhet a Koch-család, és Brian Lewis (New York Post) információi alapján 4,8 milliárd dollárra becsülhetik a Nets értékét, amennyiben megegyezés születik, viszont a vevőnek nem lesz később sem lehetősége arra, hogy többségi tulajdonossá váljon.

Az elmúlt nap során is kötöttek néhány kisebb megállapodást. A Pistons átalakította Stanley Umude two-way megállapodását hagyományos szerződéssé, míg Tosan Evbuomwan és Buddy Boeheim egyaránt two-way szerződést szignózott. A Trail Blazersnél Ashton Hagans írhatott alá two-way megállapodást. Jalen Crutcher a Pelicanstől, DaQuan Jeffries és Jacob Toppin a Knickstől kapott 10 napos szerződést.

A Texas Egyetem feltételesen beleegyezett abba, hogy San Antonio városának el- vagy bérbe adja azt a földterületet, ahol potenciálisan megépülhet a Spurs új csarnoka. Amennyiben a projekt megvalósulna, a Spurs visszatérhetne San Antonio belvárosába, ahol 1973 és 1993 között volt az otthonuk, és ez is a része lehetne annak a városvezetési tervnek, hogy ismét életet leheljenek ebbe a városrészbe. A Spurs bérleti szerződése 2032-ig van érvényben a 22 évvel ezelőtt épült Frost Bank Centerre, ami ezzel már a régebben épült létesítmények közé tartozik az NBA-ben, ugyanakkor nem olyan öreg épület, és a közelmúltban a renoválására is nagyobb összeget fordítottak.

A Suns meccseinek a lokális közvetítése ettől a szezontól kezdve szabadon elérhető a helyi lakosok számára, nem szükséges hozzá külön előfizetés, és Mat Ishbia döntése eddig kifizetődő, 94 százalékkal emelkedett a meccseik nézettsége. A csapattulajdonos szerint több csapat is követni fogja a példájukat, mert a közvetítési jogokkal kieső bevételeket könnyedén vissza lehet termelni hirdetésekkel.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A 10-15 legfontosabb kérdés, amire mindenki szeretne választ kapni a szezon második felében - a Lakers vagy a Warriors maradhat le inkább a playoffról? - több rekord és örökranglistás előzés történhet április közepéig - keresztútnál a GSW dinasztiája - a LAC-OKC csere mindkét oldalnak hatalmas pluszt jelentett, de még nincs igazi győztese - a meccskezdő feldobás rejtelmei - 30 éve volt az utolsó quadruple-dupla, mikor jöhet a következő? - Jaime Jaquez Jr., a Heat új arca? - Bradley Beal-nagyinterjú - a sztárok tranzíciós játéka emelheti feljebb a Dallast - Isaac Okoro tulajdonrészt szerzett a saját cipőgyártójában - összeállt az idei Fashion All-Stars - az AS-hétvége legjobb cipői. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus