Hírmorzsák 2024-02-24 (11:45)

Steve Kerr még két évig marad a Warriors edzője. Patrick Williams lábát megműtik, nem lép már idén pályára. Kevin Durant megelőzte Carmelo Anthony-t, már a kilencedik a pontlistán. Victor Wembanyama történelmi estén van túl. Jordan Poole nem örül annak, hogy lekerült a padra, de igyekszik elfogadni a szerepét. Az OKC kitette keretéből Alekszej Pokusevszkit. Ryan Arcidiacono a G-League-ben folytatja. Összegyűjtöttük az NBA fontosabb dátumait a szezon hátralevő részére. DeMarcus Cousins lemondott arról, hogy visszakerül az NBA-be.

Adrian Wojnarowski (ESPN) tudósított arról, hogy a Golden State Warriors szerződést hosszabbított Steve Kerrel. A négyszeres bajnok vezetőedző két évre, 35 millió dollárért írt alá a GSW-hez, ezzel pedig az NBA történetének legmagasabban fizetett edzőjévé vált – ugyan éves lebontásban Gregg Popovich többet keres, de mivel ő elnöki feladatokat is betölt a Spursnél, így edzői szinten a GSW tréneréé lesz a legnagyobb fieztés. Kerr jelenlegi megállapodása a szezon végén járt volna le, az évi 17,5 milliót érő kontraktusa viszont a 2025-26-os szezon végig a csapathoz köti majd – éppen addig, amíg Steph Curry jelenlegi szerződése szól. A bejelentést követően Draymond Green nyilatkozott arról, hogy mennyire örül ennek a hírnek, ő a pályafutása vége felé közeledve egyre inkább meggyőződött róla, hogy nem szeretné más edző irányítása alatt befejezni a karrierjét. Green kihangsúlyozta, hogy a franchise rengeteget köszönhet Kerrnek, elképesztő győztes mentalitást hozott a csapatba és egy aranykorszak vezetése fűződik a nevéhez, nagyon megérdemelte a további bizalmat a csapattól.

A Chicago Bulls jelentése szerint Patrick Williams sérült lába nem javul, így műtétre szorul, ami azt is jelenti, hogy ebben a szezonban már nem látjuk pályán a Bulls csatárát. Az elsődleges sérültjelentések szerint csontödémával diagnosztizálták a játékost, azonban idő közben kiderült, hogy a lábszárcsontja megrepedt, vagyis a törés egyik korai jeleit fedezték fel a vizsgálatokon. A 2020-as draft negyedik választottja chicagói pályája igencsak hullámzóan alakul, a sérülések mellett legtöbbször inkonzisztenciáját emelik ki a kritikusai. Az újoncszezonjában 71 mérkőzésen volt bevethető, másodévében viszont csak 17 mérkőzésen tudott pályára lépni sérülései miatt. Ezt követően ismét elérhető volt a Bulls számára, a tavalyi szezonban mind a 82 meccsen rendelkezésre állt, idén azonban megint több súlyosabb sérüléssel bajlódott, és mint kiderült, ezt a szezont is csak 43 alapszakasz-mérkőzéssel fogja zárni. A Chicagónál jelenleg Williams mellett Zach LaVine sem játszhat már mérkőzést az idei szezonban, sőt, Torrey Craig is sérült jelenleg, így a csapat rotációja jelentősen leszűkült, az eddig tapasztaltak alapján valósíznűleg alacsonyabb szerkezettel fogja a további mérkőzéseit lejátszani Billy Donovan csapata, amely jelenleg 26-30-as mérlegével kilencedik Keleten.

A ma hajnali játéknap eseményein láthattunk több nagy egyéni teljesítményt is, különösen fontos mérföldkő volt ez a forduló Kevin Durant számára, aki az NBA pontörökranglistájának kilencedik helyére lépett fel, megelőzve ezzel Carmelo Anthony-t. Durant a Houston Rockets ellen a negyedik negyedben értékesített büntetőivel előzte meg Anthony-t, végül a mérkőzést 28 ponttal zárta, bár a Phoenix meglepetésre alulmaradt a nyugati alsóházi csapat ellen. Kevin Durant jelenleg 28 296 pontot szerzett a ligában, a listán pedig kereken 300 ponttal van lemaradva a nyolcadik helyezett Shaquille O’Neal mögött – tehát egy újabb lépés akár még ebben az idényben összejöhet a Suns sztárjának.

Szintén nagy estén van túl Victor Wembanyama is, a Spurs újonca ugyanis 27 pontot, 10 lepattanót, 8 gólpasszt, 5 labdaszerzést és 5 blokkot jegyzett a Lakers ellen, ezzel az NBA történetének mindössze huszonkettedik 5x5-ét hozta. A francia óriás húsz évesen természetesen a legfiatalabbként érte el ezt a ritka statisztikai mutatót – bár már egy nappal korábban is karnyújtásnyira volt ettől, amikor csütörtökön a Sacramento elleni egyetlen assziszt hiányzott neki ahhoz, hogy minden főbb statisztikai mutatóból legalább ötöt jegyezzen. A mai, Los Angeles-i teljesítménye azonban amiatt is különleges, mert ezt az elképesztő számsort alig több, mint 30 perc alatt érte el, ezzel pedig történelmet írt, hiszen ennél kevesebb játékidő alatt ez senkinek sem sikerült korábban. A Spurs újonca ráadásul azzal is büszkélkedhet, hogy Michael Jordan mellett ő az egyetlen olyan játékos a ligában, aki egymást követő két mérkőzésen is legalább 5-5 labdaszerzést és blokkot tudott szerezni – erről a fiatal center azt mondta, hogy ha jól tudja, akkor MJ ezt győztes mérkőzéseken tudta megtenni, nem pedig vereségek során. Számára csak másodlagos az, hogy milyen számokkal tölti fel a statisztikai lapját, nyilván jó teljesítményt nyújtott, de nem lehet elégedett egy vereség után.

A Washington Wizards ideiglenes vezetőedzője, Brian Keefe jelentős változtatást hajtott végre a kezdőcsapatban azzal, hogy legutóbb Jordan Poole-t a kispadra száműzte. Poole korábban mind az 52 mérkőzést a kezdőcsapat tagjaként játszotta le, azonban csütörtökön a Denver ellen csak csereként szállt be a kispadról. Ava Wallace (Washington Post) értesülései szerint a játékos nem boldog a döntéssel, Poole elmondta, hogy nem esett jól számára, hogy kevésbé bízik benne a vezetőedző, azonban tudja, hogy minden mérkőzésen a lehető legjobbját kell nyújtania és azt kell tennie, amit a stáb elvár tőle – ha ez a hatodik ember szerepe lesz, akkor meg kell barátkoznia ezzel a helyzettel. A hátvéd azt is kihangsúlyozta, hogy az előző három évben szinte végig irányítóként és játékszervezőként szerepelt, ebben a szezonban viszont csak alig játszott a posztján, most ehhez kell alkalmazkodnia. Természetesen Keefe-et is kérdezték a változtatásról, aki elmondta, hogy ez az egész arról szól, hogy a társaság csapatként tudjon szintet lépni, a stáb kíváncsi arra, hogy a játékosok milyen szerepekben tudják a legjobbjukat nyújtani, ez most a kísérletezés időszaka és valószínűleg most egy darabig ezt fogjuk látni a Wizardstól.

Shams Charania (The Athletic) számolt be arról, hogy az Oklahoma City Thunder kitette keretéből Alekszej Pokusevszkit. A leginkább magasságáról és vékony testalkatáról ismert játékos a 2020-as draft 17. választottjaként került a ligába és az első néhány szezonjában leginkább a Thunder fiókcsapatánál pallérozódott. Sokoldalú játéka azonban nem maradt észrevétlen, 2022-re már az OKC aktív rotációjába is bekerült. A csapat idő közben átalakult, Holmgren érkezésével pedig magas poszton is mélyült, így idén már jóval nagyobb célokért küzd, mint a korábbi szezonokban. A szerb játékos a biztató néhány szezonja után idén már nem tudott megragadni a csapat rotációjában, ennek a keret színvonalának emelkedése mellett valószínűleg az is az oka lehet, hogy korábban valahányszor jó teljesítményt produkált, mindig sérülés lett belőle, gyakorlatilag egyik szezonjában sem tudott konzisztensen csapata rendelkezésére állni – minden bizonnyal emiatt bízott kevésbé benne a franchise és mivel az idei szezonban már peremszerepet kapott, így racionális döntés volt az elengedése.

Ryan Arcidiacono a Chicago Bulls fiókcsapatához, a Windy City Bullshoz csatlakozik, erről Michael Scotto (HoopsHype) számolt be nemrég. Arcidiacono négy szezont töltött el Chicagóban az NBA pályafutása elején 2017 és 2021 között, az utóbbi három idényben azonban – egy rövid portlandi kitérő kivételével – New Yorkban szerepelt, ahol viszont nagyon minimális szerepet kapott, idén például csupán 20 mérkőzésen kapott lehetőséget, de pontot nem szerzett. A cserehatáridő lejárta előtt a Knicks Bojan Bogdanovicsért és Alec Burksért cserébe Detroitba küldte, új csapata azonban azonnal szabadlistára tette, a hírek szerint pedig mivel NBA csapat egyelőre nem érdeklődik iránta, így a G-League-ben folytathatja pályafutását.

Lejátszotta első mérkőzését Jacque Vaughn menesztését követően a Brooklyn Nets, a csapatot ideiglenesen átvevő Kevin Ollie viszont nem tudott győzelemmel indítani a kispadon, miután ma hajnalban a Raptors ellen is egy nagy pofonba nézett bele a Nets. Brian Lewis (The New York Post) arról beszélt, hogy Ollie kedden tartotta első edzését a csapattal, ahol elsősorban arra törekedett, hogy a játékosok minél nagyobb energiával mozogjanak a pályán és küzdjenek meg minden egyes labdáért – ez végül a debütáláson a Raptors ellen nem igazán valósult meg, a Nets ugyanis 46 (!) pontot kapott gyorsindításból, ezt pedig lehetetlen volt ellensúlyozni a túloldalon. A mérkőzés után a vezetőedző kiemelte, hogy úgy nehéz nyerni, hogy a védőoldalon gyakorlatilag nem tanúsítanak semmilyen ellenállást, ha ennyi pontot kap a csapat leindításból, akkor szinte esélytelen, hogy győzni tudjon, különösen akkor, ha a dobások sem esnek be, ahogyan az ma őket jellemezte. A mérkőzéshez hozzátartozik, hogy Ollie módosításokat végzett a kezdőcsapatban is, Cam Johnson lekerült a kispadra, Cam Thomas pedig ismét a kezdőcsapat tagja lett – ugyan Johnson nemrég egy sérülésből tért vissza, de valószínűleg nem ez volt az oka annak, hogy nem volt ott a feldobásnál, sokkal inkább taktikai okokból döntött így az új vezetőedző.

Az All-Star hétvége lezajlása után érdemes áttekinteni, hogy a melyek a legfontosabb dátumok az NBA idei szezonjának hátralevő részében. Február 29-éig lehet a játékosok jelenlegi szerződését újratárgyalni, ekkor azok a csapat tudják módosítani a kontraktusokat, amelyeknek van helye a fizetési sapka alatt – viszont mivel alig van jelenleg olyan csapat a mezőnyben, amely ezt reálisan megtehetné, így valószínűleg nem sok példát fogunk látni erre. Ennél fontosabb lesz azonban az, hogy azokat a játékosokat, akiket március 1-je után tesz waiverre az aktuális csapatuk, őket más csapatoknak már nem lesz lehetősége a rájátszásra szabadügynökként leigazolni – ez elsősorban azon contenderek számára lehet ez érdekes, akiknek még van egy szabad helyük a rosterben. Az új CBA alapján március 4. lesz az utolsó nap, amikor egy csapat kétirányú szerződést kínálhat egy játékosnak, ezt követően nem szerződtethet two-way játékost a keretbe, március 11-et követően pedig nem lehet már felhasználni a DPE-t a sérült játékosokra – ez elsősorban a Chicago Bullst (10,2 millió dollár) és a Portland Trail Blazerst (5,88 millió dollár) érinti, hiszen nekik még nincs felhasználva ez a kivétel, azonban csak még néhány hétig élhetnek ezzel. Az alapszakasz utolsó játéknapja április 14-én lesz, ami azt is jelenti, hogy eddig írhatnak alá szerződést a játékosok az idei idényre, valamint eddig lehet a two-way szerződéseket hagyományos szerződésekké konvertálniuk a csapatoknak. Az NBA playin-tornája április 16-19 között lesz lebonyolítva, ezzel alakul majd ki a rájátszás teljes mezőnye, ami a következő napon, április 20-án indul majd.

A végére pedig érdemes megemlíteni, hogy DeMarcus Cousins egy interjúban elmondta, hogy már nem fűz sok reményt ahhoz, hogy valaha visszatérhet az NBA-be, holott a szíve nagyon visszahúzná a ligába. A veterán center szerint az ő ideje a legmagasabb szinten már lejárt, ez pedig nagyban köszönhető a sajnálatos sérüléseinek. Talán korábban lehetett volna rá esélye, hogy újra visszatérjen a ligába, de végül nem úgy alakult, most pedig már boldog azzal, amije van, elégedett a kosárlabdán kívüli életével, izgatottan várja az élete következő fejezeteit. A négyszeres All-Star center remek éveket tudhatott maga mögött az NBA-ben, 2014 és 2018 között négy szezonban is legalább 24 pontot és 11 lepattanót tudott átlagolni a korszak egyik legjobb magasembereként New Orleansban és Sacramentóban is. Sorozatos lábsérülései azonban megpecsételték sorsát, rövid időn belül többek között az ACL-je és az Achilles-e is elszakadt, így NBA pályafutása nagyon hamar a végéhez közeledett. Ugyan a 2021-22-es szezonban még néhány meccs erejéig kapott lehetőséget a Denver Nuggetsben, de azóta nincs a ligában, az elmúlt éveket Puerto Ricóban és Tajvanon töltötte.

 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A 10-15 legfontosabb kérdés, amire mindenki szeretne választ kapni a szezon második felében - a Lakers vagy a Warriors maradhat le inkább a playoffról? - több rekord és örökranglistás előzés történhet április közepéig - keresztútnál a GSW dinasztiája - a LAC-OKC csere mindkét oldalnak hatalmas pluszt jelentett, de még nincs igazi győztese - a meccskezdő feldobás rejtelmei - 30 éve volt az utolsó quadruple-dupla, mikor jöhet a következő? - Jaime Jaquez Jr., a Heat új arca? - Bradley Beal-nagyinterjú - a sztárok tranzíciós játéka emelheti feljebb a Dallast - Isaac Okoro tulajdonrészt szerzett a saját cipőgyártójában - összeállt az idei Fashion All-Stars - az AS-hétvége legjobb cipői. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus