Hírmorzsák 2024-02-28 (9:15)

Max Strus a saját térfeléről dobott meccsnyerő triplát. Chris Paul visszatért. Deandre Ayton kézsérülést szenvedett. Jonathan Isaac sérülése nem súlyos. Paul George nem játszik a Lakers ellen. Az L2M-jelentés alapján három tévedés történt a Knicks-Pistons végjátékában, Monty Williams szerint tovább kell lépniük. Alekszej Pokusevszki a Hornetshez igazol. Mike Muscalát kivásárolja a Pistons. Klay Thompson szeretne a Warriorstól visszavonulni. Az NBA versenybizottsága azt fontolgatja, hogy mesterségesen visszafogja a támadójátékot. Zach Edey be fog jelentkezni a draftra.

Max Strus elképesztő hajrában nyújtott teljesítményével nyert 121-119-re a Cavaliers a Mavericks ellen: 100-110-es állás után egymaga vezényelt le egy 12-3-as futást, 67 másodperc leforgása alatt süllyesztett el 4/4 triplát, majd a meccs utolsó kosarát is ő jegyezte. 2,8 másodperccel a vége előtt Luka Doncic találta meg PJ Washingtont a gyűrű alatt, akinek a kosarával úgy alakította 118-119-re az állást a Mavericks, hogy a Cavaliersnek nem maradt már időkérési lehetősége, Strus ezt követően Evan Mobley-hoz passzolta az alapvonali bedobást, majd miután visszakapta tőle a labdát, a saját térfeléről süllyesztette el a meccsnyerő dobást. Strus 59 láb (18 méter) távolságból talált be, ami az NBA történetében a második legtávolabbi dudaszóra beeső meccsnyerő azóta, hogy bevezették a triplavonalat az 1979/80-as szezonban, csak Devonte’ Graham talált be ennél is távolabbról, 2021-ben 61 láb (18,6 méter) távolságból dobott győztes kosarat. Strus emellett az ESPN adatbázisa alapján mindössze a negyedik játékos az elmúlt 25 évben, aki egy mérkőzés utolsó négy percében öt triplát tudott elsüllyeszteni.

Természetesen többen is méltatták őt a Cavalierstől. JB Bickerstaff szerint ezen a meccsen ő volt az alfájuk, és amiatt is szerencsések a csapatukkal, mert minden este van egy olyan játékosuk, aki képes előlépni és hatalmas játékokat megcsinálni. Strus sosem adja fel, és most is sorra csinálta meg a játékokat a pálya mindkét oldalán. Jarett Allen szerint egy olyan játékossal, mint Strus, bármi lehetséges, míg Donovan Mitchell szerint azok után egyszerűen neki kellett lennie annak, aki elsüllyeszti ezt az utolsó dobást, hogy mit tett értük a negyedik negyedben – mindenki ilyen dobásokról álmodik. Strus még a pálya szélén mondta el nevetve, hogy Mitchell nem volt pályán, ezért valakinek elő kellett lépnie, és szerencséje volt.

Hosszú kihagyását követően először lépett pályára Chris Paul, a veterán irányító jó játékkal és győzelemmel tért vissza. A Warriors 123-112-re nyert a Wizards otthonában, ehhez Paul 22 perc alatt 9 ponttal, 4 lepattanóval, 6 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel járult hozzá. Elmondta, hogy jó volt ismét játszani, mert nehéz és küzdelmes időszakon van túl. Az ötödik kézműtétjén van túl, úgyhogy most még hálásabb mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy visszatérhessen. Ez még csak egy meccs volt, és még sok munka áll előttük csapatként. Mély keretük van, amivel számos módon képesek játszani, úgyhogy némi időbe telhet, amire mindenre ráéreznek, de ez meg fog történni, és közben nyerni is fognak.

Steve Kerr azt emelte ki vele kapcsolatban, hogy ő mindig szervezettebbé teszi a csapatot, jó helyzeteket teremt. Az egész szezonban magas szinten teljesített, és mindig úgy tűnt, hogy a legjobb ötöseiknek ő is a tagja. Mindig irányítani tudja a mérkőzések lefolyását, vele jobban kezelik a dolgokat, egy nagyszerű irányító, aki mindig pontosan tudja, hogy mi történik a pályán, illetve mire van szüksége a csapatának.

Megsérült Deandre Ayton jobb keze, miután rosszul esett azt követően, hogy ütközött Kevin Love-val. Ayton még az első negyedben sérült meg, de végül még lejátszotta az első félidőt, a fordulás után viszont nem tért vissza a pályára. Chauncey Billups a meccs után elmondta, hogy a röntgen negatív lett, de további vizsgálatok várnak a centerre, mert komoly fájdalmai voltak. Úgy gondolja, hogy Ayton dominált az első félidőben, támadásban és védekezésben is domináns volt. A Trail Blazers végül 106-96-os vereséget szenvedett a Heat ellen, de a 19 perc alatt 12 ponttal és 10 lepattanóval záró Aytonnal a pályán +14-ben voltak.

Jonathan Isaac még a Hawks elleni meccsen szenvedett ijesztőnek tűnő térdsérülést, ugyanakkor jó hír, hogy az MRI nem mutatott ki semmilyen szerkezeti elváltozást. Isaac már a ma hajnali, Nets elleni meccs előtt is a kérdéses megjelölést kapta a Magic sérültlistáján, végül azonban nem volt ott a meccskeretben.

Holnap hajnalban rendezik az utolsó Los Angeles-i derbit az alapszakasz során, ugyanakkor a Clippers kerete nem lesz teljes, Paul George nem tudja vállalni a játékot. Tyronn Lue szűkszavúan csak annyit mondott róla, hogy sérült, a fájós bal térde miatt a Clippers tegnapi edzésén sem tudott részt venni. Ez lesz a második meccs, amit ezzel a problémával hagy ki a wing, de azt megelőzően a Thunder és a Grizzlies elleni meccseken is csak 14-14 pontot dobott, noha 36, illetve 37 percet játszott azokon az összecsapásokon.

Az NBA közreadta a Knicks-Pistons mérkőzés utolsó két percének az elemzését, és ez alapján háromszor hibáztak a játékvezetők ezalatt. 58 másodperccel az órán Jalen Durenre kellett volna faultot fújni, amiért úgy akadályozta Isaiah Hartensteint egy lepattanó megszerzésében, hogy megfogta a csuklóját, míg 25 másodperccel a vége előtt Duren ellen védő 3 másodpercet kellett volna fújni, ami egy büntetőt jelentett volna a Knicksnek. A mérkőzés legvitatottabb történésénél, vagyis amikor 8,2 másodperccel az órán Donte DiVincenzo nekiütközött Ausar Thompsonnak, szintén téves döntést hoztak a játékvezetők, DiVincenzo ellen faultot kellett volna fújni.

Ahogyan arról tegnap már beszámoltunk, Monty Williams az utóbbi ítélet elmaradása után kifakadt a meccset követő sajtótájékoztatón, és a ma hajnali, Bulls elleni meccsük előtt ismét megkérdezték erről. Érzése szerint eleget mondott erről, és nem akar felépíteni egy komolyabb vitát az NBA-vel vagy a játékvezetőkkel, mert csak egy konkrét esetről beszélt akkor. Kiáll amellett, amit mondott, és ahogyan a játékosainak is mondta, tovább kell lépniük, de tanulniuk is kell ebből az esetből. Látta azt, hogy a játékvezető utólag elismerte a tévedést, de ez van, semmin sem változtat már ez, nem kapnak ezért győzelmet, ahogyan esélyt sem arra, hogy megnyerhessék azt a meccset. A csapatuknak tanulnia és fejlődnie kell, nem használhatják a fiatalságukat kifogásként. Éppen elég szoros meccset játszottak már ahhoz, hogy tudják azt, hogy miként kell egy ilyet lezárni – egy ilyen helyzetben be kell biztosítaniuk, hogy az övék legyen a labda, nehéz volt, hogy így veszítettek.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Hornets leigazolja a Thundertől közelmúltban szabadlistára tett Alekszej Pokusevszki-t. A 2020-as draft 17. választottja nem egész négy szezon alatt 150 meccsen lépett pályára a Thunderben, ebben a szezonban viszont mindössze 10 alkalommal kapott lehetőséget, és akkor is csak átlagosan 6 perc erejéig.

Arról is Wojnarowski számolt be, hogy Mike Muscala és a Pistons megegyeztek a magasember szerződésének a kivásárlásáról. Mindez azért is fontos, mert a rájátszásban csak azok a szerződésükből kivásárolt játékosok léphetnek pályára, akiknek március 1-ig felbontják a szerződését, és Muscala iránt több csapat is érdeklődhet. Közvetve ide kapcsolódik, hogy Marc Stein (Substack) értesülései szerint Evan Fournier a Pistonsnál fejezi be a szezont, őt nem fogják kivásárolni.

Klay Thompson Sam Amicknek (The Athletic) adott interjút. Elmondta, hogy meg kell néznie a nyáron, hogy milyen lehetőségei lesznek, de szeretné, ha az egész pályafutását a Warriorsban tölthetné. Bármi is történik, egy pár évet még fog játszani, úgyhogy annak minden másodpercét ki fogja élvezni, viszont már látja a fényt az alagút végén is, egyáltalán nem biztos abban, hogy 40 éves koráig akarna játszani, mert az nagyon kimerítőnek hangzik. Jelenleg remekül van, és érzése szerint sokkal jobban teljesít azóta, hogy nem akar megfelelni a korábbi identitásának 11 szezonnyi NBA-kosárlabda után. Ez önmagában is nagy eredmény, és még mindig képes játszani, jól érzi magát, egészséges is, és ez többet ér már, mint a sokpontos meccsek vagy az 50/40/90-es mérföldkő elérése. Sokáig tartott ezt felfognia, de amint ez megtörtént, a játéka is sokkal jobb lett. Rájött arra, hogy milyen nagyszerű helyzetben van, mások ölnénk azért, hogy az ő helyében legyenek, még a sérüléseket beleszámítva is, nagyon ritkán látott magasságokba jutottak el, és ez nagyszerű.

A közelmúltban kapták fel azt az adatpárt, hogy Adam Silver komisszári kinevezése előtt a csapatok 100 támadásra vetítve 105 pontot átlagoltak, ez viszont 115-re nőtt erre a szezonra, és ennek kapcsán egyre többen változtatásokat remélnek a ligától. Joe Dumars elmondta, hogy az NBA versenybizottsága hivatalosan is egyeztetésekbe kezdett arról, hogy szükség van-e valamilyen szabályváltoztatásra annak érdekében, hogy jobb egyensúlyt teremtsenek a támadó- és védőjáték között. Jelenleg még az adatgyűjtési fázisban vannak, ezeket ki fogják elemezni, rengeteg felvételt meg fognak nézni, de nem fognak pusztán egy ilyen anekdotikus felhívás miatt szabályt változtatni.

Az ESPN ezzel foglalkozó cikke két közelmúltban elhangzó edzői véleményt is kiemelt a témával kapcsolatban. Azt Nick Nurse fogalmazta meg a múlt hónapban, hogy a támadójáték javulásában szerepet játszik az is, hogy jobb minőségű dobásokat vállalnak a csapatok a gyűrűhöz közeli, valamint a triplavonalon kívüli próbálkozásokkal, és ez több ponthoz is vezet. Chauncey Billups azt hangsúlyozta, hogy a másik végletbe sem szabad átcsúszni, mert amikor a védekezés dominált, akkor nem volt ennyire népszerű a liga, és emiatt a 2005-ös nagydöntő után megváltozott a játék. Akkoriban azt látták, hogy gyenge volt a nézettsége a meccseknek, ezért is lőtt ki a támadójáték, és ez az, amivel el lehet adni a jegyeket.

Jon Rothstein (CBS Sports) számolt be róla, hogy Zach Edey be fog jelentkezni a draftra, a mostani az utolsó egyetemi szezonja a Purdue színeiben idén 23,7 pontot, 11,8 lepattanót és 2,2 blokkot átlagoló játékosnak. A 224 centi magas center negyedéves ugyan, de a koronavírus miatt az NCAA engedélyezett egy extra szezont azoknak, akik a 2020/21-es idény során nem, vagy csak részben tudták teljesíteni a szezont. Edey már tavaly is bejelentkezett a draftra, de végül kihúzatta a nevét, az idei játékosbörzén pedig valahol az első kör közepén kelhet el a jelenlegi várakozások alapján.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

James már csak 74 pontra van az álomhatártól, a Nuggets vagy Thunder ellen érheti el – hat sikertelen építkezés és a felelősök – Bol Bol labdakezelése és védekezése is sokat emelhet a Suns-on – Wemby divatban is erős – a Nets belelépett ugyanabba a rebuild-folyóba – elkezd működni a Bucks-Rivers kapcsolat? – A Pelicans triója szenved, ha együtt kell játszaniuk – az 5 legnagyobb alulteljesítő játékos idén – Donovan Mitchell nagyinterjúja – mennyi sapka alatti helyük lesz a csapatoknak nyáron? – a Denver kiismerte a Warriors-t? Anthony Davis Év Védője lehet? – Kifizetődni látszik a Wolves türelme SlowMo iránt.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus