Hírmorzsák 2024-02-29 (9:00)

Az NBA elutasította a Knicks óvását. Thomas Bryant mégis megkaphatja az aranygyűrűjét Denverben. 21 pontos hátrányból verte a Clipperst a Lakers. A 76ers azt reméli, hogy Joel Embiid március végén visszatér. Várhatóan Jrue Holiday és Devin Booker is ott lesz az olimpián. Andrew Wiggins személyes okok miatt a Warriorstól távol tartózkodik. A Hornets tovább keresi Mitch Kupchak utódját. Lonzo Ball még nem tud sprintelni. Mellkason lőttek egy G Ligában játszó kosarast.

A NBA bejelentette, hogy elutasítják a Knicks óvását, jóváhagyják a Rockets elleni meccsük végeredményét. Mint ismert, 103-103-as állásnál Jalen Brunson ellen ítéltek szabálytalanságot 0,1 másodperccel az órán, de utólag a mérkőzés játékvezetője is beismerte, hogy marginális volt a kontakt közte és Aaron Holiday között, vagyis nem kellett volna büntetőket dobnia a Rockets hátvédjének. A liga azzal indokolta az óvás elutasítását, hogy a Knicks szerint helytelenül alkalmazták a szabályokat az esetnél, és nem csupán egy hibás játékvezetői döntés történt, ugyanakkor ezt nem tudta bebizonyítani a csapat.

Az NBA engedélyezte, hogy Thomas Bryant jelen legyen arra az időre a Nuggets-Heat összecsapáson, amíg átadják neki az előző szezonban nyert bajnoki aranygyűrűjét. A center az eltiltását tölti a Pelicans-Heat meccsen kialakult balhéban játszott szerepe miatt, és a liga általában nem szokta azt engedélyezni, hogy eltiltott játékosok a mérkőzés helyszínén tartózkodjanak, ugyanakkor az NBA megengedte Bryantnek, hogy részt vegyen a gyűrűátadó ceremónián, azt követően viszont el kell hagynia a csarnokot.

Hajnalban rendezték az alapszakasz utolsó Los Angeles-i rangadóját, és a kiváló hajrájának köszönhetően végül a Lakers nyerte a meccset. Három negyeden keresztül a Clippers akarata érvényesült, a negyedik negyed elején volt már 21 pont is az előnyük, de azt a játékészt 39-16-ra húzta be a Lakers, és ezzel a meccs is az övék lett. LeBron James az utolsó 12 percben egymaga 19-16-ra túldobta az ellenfelet, és a Lakers 13 negyedik negyedben szerzett kosarából 11-et ő dobott vagy készített elő. Erről elmondta, hogy olyan érzés volt, hogy minden bemegy, amit csak eldob, közben viszont következetes is maradt, nem vállalt el rossz dobásokat, a támadórendszeren belül maradt. A csapattársai nagyszerű munkát végeztek azzal, ahogy folyamatosan megtalálták, ő pedig próbálta diktálni a tempót. Bekerült a zónába, nem is tudja pontosan leírni ezt, de azt kívánja, bárcsak öröke benne maradhatna.

Tyronn Lue szerint ez is csak egy meccs volt, és három negyeden keresztül jól játszottak, csak nem zárták le a végét. Sosem engedi meg azt, hogy egy rossz vereség semmissé tegye mindazt, amit csinálnak, amit felépítettek. Kemény most ez, mert 21 ponttal vezettek, és ez egy jó csapat, de amikor nem vigyáznak a labdára, és nem azt csinálják, amit kellene tenniük, akkor annak vereség a vége.

Adrian Wojnarowski (ESPN) beszélt arról, hogy nincs kijelölve egy konkrét időpont arra, hogy Joel Embiid mikor térhet vissza, ugyanakkor a 76ersnél abban reménykednek, hogy valamikor március végén, vagyis még az alapszakasz lezárulta előtt ismét játékra jelentkezhet. A csapat szerint ennyi idő elég lenne neki ahhoz, hogy ismét megfelelő formába kerüljön a rájátszás kezdetéig, és Wojnarowski azt is megjegyezte, hogy a csapat körülbelül egy hét múlva már láthatja azt, hogy milyen ütemben történhet meg a visszatérése.

Shams Charania és Joe Vardon (mindketten The Athletic) értesülései szerint az Egyesült Államok válogatottja a szezon kezdete óta győzködi Jrue Holiday-t arról, hogy vegyen részt az olimpián, és a közelmúltban el is kötelezte magát a szereplés mellett. Holiday kulcsszerepet játszott a Team USA előző olimpiai bajnoki címében is, és ha nem történik sérülés, akkor ugyanúgy biztos kerettagnak tűnik, mint Kevin Durant, LeBron James, Stephen Curry, Joel Embiid és Jayson Tatum. Arról is most számoltak be, hogy Devin Booker kerettagsága is biztosnak tűnik, aki Holiday-hez, Duranthez és Tatumhoz hasonlóan szintén ott volt az előző játékokon is. A hivatalos kerethirdetés leghamarabb április végén, május elején történhet meg, és a felsoroltak mellett Anthony Edwards, Tyrese Haliburton, Bam Adebayo és Anthony Davis kerettagságára is komoly esély mutatkozik.

Anthony Slater (The Athletic) számolt be arról, hogy Andrew Wiggins nem utazott el a Warriors idegenbeli túrájára, ehelyett családi okok miatt hazament, és biztosan kihagyja a Knicks elleni összecsapást. Steve Kerr annyit mondott, hogy pontosan nem tudják, hogy mi ennek az oka, csak azt, hogy személyes ügy, és tiszteletben tartják Wiggins azon kívánságát, hogy ezt privát ügyként kezelje. Wiggins már a Warriors előző, Wizards elleni meccsét is kihagyta, és emlékezetes módon az előző alapszakasz utolsó 25 meccsét is a csapattól távol töltötte egy családi vészhelyzet miatt.

Marc Stein (Substack) cikkezett arról, hogy a Hornets továbbra is keresi Mitch Kupchak utódját a vezetőségükben. Jelen állás szerint Jeff Peterson (Nets), Trajan Langdon (Pelicans) és Matt Lloyd (Timberwolves) tűnik a három legfőbb esélyesnek, ugyanakkor a Celticsnél dolgozó Austin Ainge is jó esélyekkel indul a pozícióért – utóbbi kinevezése amiatt is érdekes lenne, mert Danny Ainge fiáról van szó.

A vártnál lassabban halad Lonzo Ball felépülése az újabb térdműtétjét követően. Billy Donovan hangsúlyozta, hogy nem történt visszaesés az állapotában, mert már dobál, fut és kicsit már ugrál is, ugyanakkor még nem képes sprintelni. A felépülésében egy komoly mérföldkőként állították azt fel, hogy tudjon ismét sprintelni, viszont most még azon vannak, hogy megerősítsék a lábait, szeretnék minél jobb fizikai állapotba hozni azelőtt, hogy elkezdene azon dolgozni, hogy ismét meccskész állapotba kerüljön. Nem akarja azt mondani, hogy megakadt most, de ez az orvosi stáb célja, ugyanakkor amiket jelenleg csinál, azoknál sokkal jobban érzi magát Ball, mint korábban.

Két korábban már belengetett játékosmozgás is hivatalossá vált az elmúlt nap folyamán: Alekszej Pokusevszki aláírt a Hornetsnél, míg Mike Muscala szabadlistára került a Pistonstól.

Brian Lewis (The New York Post) számolt be arról, hogy mellkason lőtték a G Ligás Long Island Nets hátvédjét, Terry Roberts-et. A játékost vasárnap egy philadelphiai bár előtt lőtték meg, és kritikus volt az állapota, amikor kórházba szállították, azóta viszont már levették a lélegeztetőgépről, várhatóan fel fog épülni. A rendőrség annyit közölt az eset kapcsán, hogy még vizsgálják a lövöldözés körülményeit, azt viszont megerősítették, hogy Roberts nem játszott aktív szerepet a konfliktus kialakulásában.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

James már csak 74 pontra van az álomhatártól, a Nuggets vagy Thunder ellen érheti el – hat sikertelen építkezés és a felelősök – Bol Bol labdakezelése és védekezése is sokat emelhet a Suns-on – Wemby divatban is erős – a Nets belelépett ugyanabba a rebuild-folyóba – elkezd működni a Bucks-Rivers kapcsolat? – A Pelicans triója szenved, ha együtt kell játszaniuk – az 5 legnagyobb alulteljesítő játékos idén – Donovan Mitchell nagyinterjúja – mennyi sapka alatti helyük lesz a csapatoknak nyáron? – a Denver kiismerte a Warriors-t? Anthony Davis Év Védője lehet? – Kifizetődni látszik a Wolves türelme SlowMo iránt.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus