Hírmorzsák 2024-03-02 (10:45)

Megsérült Russell Westbrook és Scottie Barnes, mindkettejük keze eltört. Anthony Edwards gyermeke születése miatt távozott a Wolves-Kings derbiről a félidőben. Andrew Wiggins komoly családi problémák miatt távol van a Warriorstól. Jamal Murray bokája megsérült, kérdéses a játéka a következő meccseken. A Lakers two-way szerződést kínált Harry Giles III-nek, Dylan Windlert kitette a keretéből. Shake Miltont kivásárolta a Pistons, több contender is érdeklődhet iránta. Mike Muscala visszatér Oklahomába. Több apróbb játékosmozgás is történt ligaszerte az elmúlt napban.

Ugyan a Los Angeles Clippers ma hajnalban nagyon simán hozta a kötelezőt a Washington ellen, de a Los Angeles-iek öröme nem lehet felhőtlen, ugyanis az első félidőben megsérült Russell Westbrook, aki a mérkőzés hátralévő részében nem is tudott már visszatérni a pályára. A csapat jelentése szerint a korábbi MVP alig 10 perc játék után kéztörést szenvedett, így a sérülés komolyabbnak mondható és valószínűleg több hét kihagyás várhat az irányítóra. Westbrook hiányában várhatóan Bones Hyland szerepe fog megnövekedni a csapat csereirányítójaként – ugyan Hyland korábban már kikerült rotációból, de ennek a mérkőzésnek a hátralévő részében is ő pótolta Westbrookot és 16 perc alatt 7 gólpasszig jutott. Hogy pontosan mennyi időt kell kihagynia a korábbi All-Starnak, arról a következő napokban kaphatunk részletesebb információkat.

Ráadásul nem ez volt az egyetlen ilyen sérülés az elmúlt játéknapon: Scottie Barnesnek a Golden State Warriors elleni mérkőzést kellett idő elhagynia, a diagnózis pedig nagyon hasonló a Westbrookéhoz, a fiatal sztárnak szintén a bal keze tört el. Barnes az első félidő végén egy blokkolási kísérlet során sérült meg, amikor beütötte a kezét a gyűrűbe – Rajakovics azonnal lecserélte őt, a játékos pedig egyenesen az öltözőbe ment és nem tért már vissza a pályára. Az AP értesülései szerint egyelőre semmi konkrétat nem tudunk arról, hogy pontosan mennyi időre dőlt ki a Raptors játékosa, a hírek határozatlan időről szólnak, de a napokban valószínűleg okosabbak leszünk ezzel kapcsolatban. Barnes 16 percnyi játék alatt 10 pontig és 6 lepattanóig jutott, ez pedig azt jelenti, hogy megszakadt az öt mérkőzés óta tartó dupla-dupla sorozata – valószínűleg ha nem sérül meg, ma is folytatni tudta volna a remeklést, most viszont akár egy hosszabb kihagyás is várhat rá.

Ahogyan arról az összefoglalónkban is írtunk, meglepő vereséget szenvedett hajnalban a nyugati éllovas Minnesota Timberwolves. A csapat a Sacramento Kingsszel találkozott, a mérkőzés legérdekesebb mozzanata pedig az volt, amikor Anthony Edwards személyes okok miatt a félidőben elhagyta a csarnokot és ezzel együtt a mérkőzést is. Allen Stiles (Sactown Sports 1140) arról tudósított, hogy a személyes okok mögött Edwards gyermekének megszületése áll, a játékos mérkőzés közben kapott hírt arról, hogy bármelyik percben apa lehet, emiatt döntött úgy, hogy kiszáll a meccsből – a Kings végül hosszabbításban tudta felülmúlni a nyugati elsőt, Edwards hiányát kihasználva tehát nagy győzelmet aratott a top 6-ba kerülésért küzdő gárda. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hátvéd fog-e emiatt a közeljövőben mérkőzést kihagyni, a Wolves a következő két mérkőzését a Clippers és a Blazers ellen játssza majd hazai pályán, mielőtt csütörtökön egy hatmeccses idegenbeli túrára indulna.

Shams Charania (The Athletic) számolt be arról, hogy Andrew Wiggins személyes okok miatt határozatlan időre elhagyta a Warriors csapatát. Ez az eset már nem először fordul elő a játékossal, a tavalyi szezonban is hasonló miatt volt maradt távol egy időre a csapattól, most egyelőre annyit lehet tudni az esetről, hogy Wiggins családjában valószínűleg valami komolyabb probléma lehet, emiatt nem tudta vállalni a játékot már az előző három mérkőzésen sem. Charania elmondta, hogy a Warriors teljes mértékben támogatja játékosát, a csapat megadja neki a szükséget időt és helyet hogy rendezni tudja a dolgait, a stáb is azt szeretné, hogy Wiggins gondjai megoldódjanak és a jövőben tovább tudja segíteni a csapatot. Annak ellenére, hogy a játékos nagyon gyengén kezdte az idei szezont és volt időszak, amikor már a kezdőcsapatból is kikerült, az utóbbi hetekben jobb teljesítményeket nyújtott – Draymond Green visszatérése és Jonathan Kuminga előlépése mellett az ő formajavulásának is nagy szerepe volt abban, hogy a GSW ki tudott mászni a mély gödörből. Steve Kerr azt nyilatkozta, hogy sajnálja, hogy nélkülöznie kell Wigginst, de reméli, hogy nemsokára ismét a keretben tudhatja.

A Denver Nuggets péntek hajnalban a Miami Heat legyőzésével tapadt a nyugati élmezőnyre, a címvédő viszont könnyen lehet, hogy egy időre elveszítette Jamal Murray-t, akinek a bokája sérült meg azon a mérkőzésén. Murray a második negyedben érkezett le rosszul, saját csapattársa, Aaron Gordon lábfején landolt és rögtön kificamodott a bokája – ugyan a saját lábán tudta elhagyni a pályát, de láthatóan nem igazán tudott súlyt helyezni a sérült lábára, erősen bicegett az öltözőbe menet. A mérkőzést követően Michael Malone is beszélt az esetről, a vezetőedző elmondta, hogy a félidőben beszélt Murray-vel és abban maradtak, hogy melegítsen egy kicsit és majd meglátják, hogy vissza tud-e térni a második félidőre, a szünetben a játékos azonban nem érezte úgy, hogy képes lenne vállalni a folytatást, így már nem tért vissza. Murray státusza egyelőre bizonytalan a csapat Lakers elleni mérkőzése előtt, Malone nem zárta ki, hogy akár már ott visszatérhet a csapatba, de ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy ha a hátvéd nem érezte komfortosnak a bokáját a Heat elleni félidejében, akkor bölcs döntés volt, hogy nem erőltették a játékot, a csapat így is győzelemmel távozott. Szeretnének óvatosak lenni ezekkel az elhamarkodott visszatérésekkel, hiszen tudják, hogy ez a szezon egy maraton, ahol egészségesnek kell maradniuk, különösen a szezon ezen szakaszában.

Chams Charania (The Athletic) beszámolója szerint a Los Angeles Lakers kétirányú szerződést adott Harry Giles III-nek, ezzel mélyíti a csapat a centerrotációját. Ez azért volt fontos a LAL számára, mivel Christian Wood sérülésével nagyon leszűkült a magasemberrotáció, ráadásul a szintén two-way szerződéssel foglalkoztatott Colin Castleton sem bevethető már egy ideje – ugyan utóbbi nem volt a rotáció szerves része, de Wood kidőlésével kaphatott volna néhány percet, sérülése miatt azonban ez sem volt opció. A Lakersnél Castleton mellett Sklyar Mays és Dylan Windler volt eddig kétirányú szerződésen, Dave McMenamin (ESPN) értesülései szerint pedig Windlertől válik meg a csapat, hogy Giles hétfőn csatlakozni tudjon a kerethez. Giles négy szezont töltött el korábban az NBA-ben, a center a 2017-es draft 17. választottjaként került a ligába, az első két szezonjában Sacramentóban szerepelt, majd 2020-ban Portlandbe került. Ezt követően két szezont térdsérülései miatt kénytelen volt kihagyni, a tavalyi szezonban viszont ismét visszakerült az NBA vérkeringésébe, amikor a Brooklyn Netsnél kapott néhány mérkőzésen lehetőséget.

Szintén Charaniától tudjuk, hogy Shake Miltont kivásárolta szerződéséből a Detroit Pistons, így a korábbi philadelphiai játékos szabadon igazolhatóvá válik. Milton a szezont Minnesotában kezdte meg, azonban a deadline napján a Wolves Detroitba cserélte őt, de úgy tűnik, hogy itt sem számolnak vele komolyabban. A hírek szerint azonban Miltonért valószínűleg nagy érdeklődés lehet a közeljövőben, hiszen több bajnokesélyes is érdeklődhet a játékos iránt, miután hivatalosan is szabadlistára kerül – ha ez valóban így van, akkor valószínűleg nem sokáig marad csapat nélkül, hiszen a Pistons még éppen a határidő előtt waivelte, a március 1-je után átadólistára kerülő játékosokat ugyanis nem szerződtethetik a playoffra az ott szereplő csapatok.

Hasonló helyzetben van Mike Muscala is, akit szintén a Detroit vásárolt ki a napokban, Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint pedig a játékosra az Oklahoma City Thunder tart igényt és a következő napokban, amint szabadon igazolhatóvá válik, leigazolja őt. Ez azért lehet érdekes, mert Muscala 2019 és 2023 között szerepelt már korábban Oklahomában, most valószínűleg jóval korlátozottabb szerepkörben, de visszatér egykori csapatába.

Ezeken kívül több apróbb mozgolódás is történt az elmúlt órákban: Jalen Wilson korábbi two-way szerződését hagyományos NBA-kontraktussá módosította a Brooklyn Nets, a játékos három évre írt alá. Wilson felszabaduló 2W-szerződésének helyét a Nets Jacob Gilyarddal pótolta, aki ebben a szezonban 37 mérkőzésen lépett pályára a Memphis Grizzlies csapatában, elsősorban a komoly memphisi sérüléshullám által kapott lehetőséget az NBA-ben. Jaylin Galloway-jel kétirányú szerződést kötött a Bucks – a játékos nemrég fejezte be a szezont Ausztráliában a Sydney Kings játékosaként, az előző nyáron a Minnesota Timberwolves nyári ligás keretének tagja volt, elsősorban védekezésbeli potenciálját emelik ki a szakértők. A Washington Wizards hagyományos szerződést kötött Eugene Omoruyival, aki two-way játékosként 27 mérkőzésen lépett már pályára idén a fővárosiak mezében, miközben a Wizards fiókcsapatában több, mint 20 pontot átlagolt a G-League-ben – ugyanez történt Javon Freeman-Liberty-vel, akinek korábbi kétirányú kontraktusát a Toronto Raptors szintén NBA-szerződéssé konvertálta. A Philadelphia 76ers szabadlistára tette Kenneth Lofton Jr.-t, aki azt követően került two-way szerződéssel a csapathoz, miután a Grizzlies azért tette ki a keretéből decemberben, hogy Ja Morant eltiltását követően helyet csináljon a sztárnak a rosterben – végül Morant rövid időn belül megsérült és a szezon hátralevő részét kihagyja, Lofton Jr. pedig csupán két mérkőzésen került pályára a Sixersben.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

10 játékos, akinek teljesítménye nagy hatással lesz csapata játékára – a Wolves védekezése egy statisztikai összevetés alapján hosszú PO-menetelést vetít előre – a LAC megtorpanásának okai – James vasárnap hajnalban érheti el a 40K-t – a cserejátékos Klay Thompson hatása a GSW-re – Draymond Green a GSW feltámadásának kulcsa – a nagydöntő-visszavágók rövid története – ki nyerné most az év végi díjakat? – február hónap győztesei és vesztesei – Doc Rivers jelenléte lassan érződik a Bucks játékán – a G-Liga már azonnali fejlődést ad a fiataloknak – Pooh Jeter kalandos élete az ukrán válogatottól Scoot Henderson mentoráig – Caitlin Clark idén jön a WNBA-be – az 50 amerikai tagállam legjobb játékosai államonként.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus