Hírmorzsák 2024-03-05 (10:15)

Doncic és Tatum a hónap, James és Jaylen Brown a hét legjobb játékosa, Kerr és Spoelstra a hónap edzője, Wembanyama és Brandon Miller a legjobb újoncok. Donovan Mitchell még legalább három meccset kihagy, Devin Booker 7-10 napot pihen, Jalen Brunson megúszta a komolyabb sérülést. Westbrook és Scottie Barnes műtétje is jól sikerült. Giannis Achilles-gondok miatt nem játszott ma hajnalban. A Raptors kétéves hosszabbítást adott Olynyknek. Elkeltek az utolsó two-way helyek. A Kings játékos-megbeszélést tartott múlt héten. Anthony Edwards lekéste a feldobást a Blazers ellen. A liga visszavonta Doncic legutóbbi technikaiját. Szobrot kap Allen Iverson Philadelphiában. A Cavs-drukker és NFL-sztár Kelce-fivéreket honorálja a clevelandi csapat. 

Kiosztották a február hónap legjobbjainak járó díjakat, illetve az előző heti elismeréseket is.

A Hónap Játékosa Díjat Nyugaton Luka Doncic, Keleten Jayson Tatum kapta. A Dallas pontkirály-jelöltje 8-3-as mérleghez segítette csapatát 33.4 ponttal, 9.6 lepattanóval, 10.3 gólpasszal és 1.8 labdaszerzéssel. Nyolc meccsen elérte a 30 pontot, ebből háromszor a 40 pontot is, ráadásul két tripla-duplát is szállított. A Boston vezére 27.2 pontot, 8.9 lepattanót és 6.7 gólpasszt jegyzett, ami 9-1-es mérleget eredményezett a listavezetőnek. További jelöltek: Kevin Durant, Anthony Edwards, Shai Gilgeous-Alexander, Kyrie Irving, LeBron James, Nikola Jokics és Domantas Sabonis, illetve Giannis Antetokounmpo, Jalen Brunson, Donovan Mitchell, Pascal Siakam, Myles Turner és Franz Wagner. 

A Hónap Újoncának járó elismerést Nyugaton Victor Wembanyama, Keleten Brandon Miller érdemelte ki. A Spurs 1/1-ese 21.3 pontot, 10.7 lepattanót, 4.5 gólpasszt és 3.9 blokkot szállított, a teljes ligát vezeti blokkolásban, ráadásul 5 All-Star mellett ő a hatodik játékos, aki idén 20-10-et átlagol. A Hornets mindenese 20.5 pontot, 4.5 lepattanót, 2.5 gólpasszt és 1.8 labdaszerzést átlagolt, 23 labdaszerzésénél csak Wembanyama tudott jobbat, ráadásul Miller immár zsinórban negyedik hónapban tudta növelni a pontátlagát és 5-8-as mérleghez segítette a Charlotte-ot. További jelöltek voltak: Keyonte George, Chet Holmgren és Amen Thompson, illetve Gradey Dick, Jaime Jaquez és Ausar Thompson. 

A Hónap Edzője Díjat Nyugaton Steve Kerr, Keleten Erik Spoelstra gyűjtötte be. A Warriors 11-3-as mérlege a legjobbnak bizonyult Nyugaton, míg a Heat 8-3-mal végzett, de ezen belül idegenben hét meccsből hatot megnyert, illetve Butlerék a liga második legjobb DefRatingjét hozták össze a hónapban. További jelöltek: Mark Daigneault, Chris Finch, Darvin Ham, Jason Kidd és Michael Malone, illetve  J.B. Bickerstaff, Joe Mazzulla és Jamahl Mosley. 

A szezon 19. Hét Játékosa-Díjait LeBron James és Jaylen Brown szerezte meg. A 2-1-gyel záró Lakers legendája átlépte a 40 ezer pontos határt, de inkább az számított az elismerésnél, hogy 30.3 pontot, 4.7 lepattanót és 8.7 gólpasszt hozott össze, míg a Celtics másik vezére 28.3 ponttal, 5.3 lepattanóval és 62.3%-os mezőnymutatóval segítette 3-0-s héthez csapatát. További jelöltek voltak: Luka Doncic, Shai Gilgeous-Alexander, Brandon Ingram, Nikola Jokics és Victor Wembanyama, illetve Bam Adebayo, Jimmy Butler, Giannis Antetokounmpo, Paolo Banchero, Tyrese Maxey, Evan Mobley és Jayson Tatum. 

A Cleveland Cavaliers sztárja, Donovan Mitchell bal térdének csontzúzódása miatt kihagyta csapata előző két meccsét, és még legalább háromról hiányozni fog, miután vérplazma-injekciót (PRP) kapott a fájós testrészébe – ezt a klub jelentette be. A Knicksnél egy kicsit fellélegezhetnek, mivel Jalen Brunson elkerülte a súlyos térdsérülést és már a kedd esti, Hawks elleni meccsre is kérdésesre változott az állapota. A New York All-Starja a Cavs elleni mérkőzés első percében bicegett le a pályáról, és Tom Thibodeau vezetőedző már akkor is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy nem komoly az eset. A Suns sztárja, Devin Booker 7-10 napot hagyhat ki bokasérülés miatt – Torrey Craig lábával ütközött szerencsétlenül, amiben egyébként csapattársa is kisebb sérülést szenvedett. 

Múlt héten ugyanazon a napon törte el a kezét Scottie Barnes és Russell Westbrook, mindketten át is estek a műtéten. Josh Lewenberg (TSN) információi szerint Barnest egy Los Angeles-i klinikán műtötték meg, és várhatóan kihagyja a szezon hátralévő részét – egy ilyen sérüléssel átlagosan 18 meccset szoktak kihagyni, a Raptorsnak pedig 21 mérkőzése van hátra és minimális az esélyük a playin elérésére, így jó eséllyel nem fognak vele kockáztatni. Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint Westbrook beavatkozása is jól sikerült, azonnal megkezdi a rehabilitációt és a tervek szerint még az alapszakasz vége előtt vissza is tér. 

Bár több forrás szerint is hatalmas kereslet lett volna Kelly Olynykre a bajnokesélyes csapatok részéről, az erőcsatár-centert végül a Toronto Raptors nem csak átigazolta a cserehatáridőnél, de most két évvel, összesen 26.25 millió dollárral meg is hosszabbították szezon végén lejáró szerződését. A fő ok, hogy mentorként tekintenek a 32 éves játékosra (Bobby Webster GM szerint rajonganak a játékáért és régóta szerették volna megszerezni), és az is fontos szempont volt, hogy a szintén nemrég megszerzett RJ Barretthez hasonlóan a kanadai válogatott egyik fontos tagjáról beszélünk. Josh Lewenberg szerint a felek azóta tárgyaltak, hogy Olynyket megszerezte a Raptors, a megegyezésnek köszönhetően pedig a veterán magasember nyáron nyugodtan készülhet az olimpiára, nem kell foglalkoznia az FA-piac történéseivel. 

Akadt néhány kisebb igazolás, mivel lejárt a two-way helyek feltöltésére nyitva álló határidő. A Knicks two-way szerződést adott Jacob Toppinnak, aki korábban már kapott ilyet New Yorkban, de legutóbb rendes 10 napos szerződéssel játszott a csapatnál. A Suns előbb kitette a keretből Theo Maledont, majd megállapodást kötött Ish Wainwrighttal, aki 2021 és 2023 között már kosarazott Phoenixben, és októberben a szezon előtt bontották fel a kontraktusát, mivel túl sok játékos volt a keretben – idén eddig a Portlandben kapott lehetőséget 7 meccs erejéig. Az Atlanta Hawks Dylan Windlerrel állapodott meg, miután nemrég Trent Forrest szerződését átkonvertálták normál megállapodássá – Windler az idei szezon nagyrészét a Lakersnél töltötte, de pár napja felbontották a szerződését, hogy helyet csináljanak Harry Giles-nek. Windler a szabályok értelmében maximum már csak 12 meccsen léphet pályára az idei alapszakaszban. A Toronto Raptors Jahmi’us Ramsey-vel és Mouhamadou Gueye-vel állapodott meg, utóbbi szerződtetése miatt fel kellett bontaniuk Markquis Nowell kontraktusát. Az Indiana Pacers Quenton Jacksonnak adott lehetőséget, miután Kendall Brown two-way szerződését hároméves, rendes szerződéssé változtatták át. A Dallas Mavericksnél Alex Fudge kapott two-way szerződést. 

Péntek este a Kings hosszabbításos sikert aratott a Minnesota otthonában, a győzelmet pedig egy 35 perces megbeszélés előzte meg, amelyen csak a játékosok vettek részt. Malik Monk szerint az edzők felvázolhatják a taktikát, de azt nekik kell végrehajtaniuk a pályán, és arról beszélgettek, hogy az alapszakaszból hátralévő 23 meccset komolyan kell venniük, illetve mindezt hogyan tegyék meg. 

A Timberwolves ma hajnalban legyőzte a Portland Trail Blazerst, ugyanakkor Anthony Edwards csak a 35. másodpercben került pályára, ugyanis lekéste a feldobást. Helyén Nickeil Alexander-Walker kezdett, a Wolves pedig egy kisebb figyelmeztetést kapott a játék késleltetése miatt (delay of game), mivel a feldobásnál nem állt rendelkezésre minden, előzetesen nevezett kezdőjátékosa. Edwards nemrég félidőben hagyta el a Kings elleni összecsapást, mivel feleségénél beindult a szülés, most csak annyit mondott, hogy egyszerűen elvesztette az időérzékét – az öltözőn kívül szokott ráhangolódni a meccsekre néhány utolsó bemelegítő-nyújtó gyakorlattal, és nem figyelte az órát. 

Giannis Antetokounmpo kihagyta a ma hajnali, Clippers elleni rangadót (amelyet így megnyert a Bucks), mivel az előző 2-3 meccset már Achilles-fájdalmakkal játszotta le, most pedig már a bemelegítésnél erősebben jelentkezett a probléma, ezért az orvosi stábbal egyetértésben úgy döntöttek, hogy nem kockáztatnak. A Milwaukee hamarosan négymeccses nyugati túrára megy, Doc Rivers vezetőedző egyelőre nem tudja, hogy sztárja elutazik-e velük. 

Az NBA visszavonta Luka Doncic technikai hibáját, amit a vasárnap esti, 76ers elleni meccsen kapott – a szezonban ez már a második ilyen eset. A Mavs klasszisa így továbbra is 13 technikainál jár, és még két fekete pontot gyűjthet „büntetlenül” az alapszakaszban, mivel a 16. után egymeccses eltiltás jár, majd azt követően minden második technikai után újabb egymeccses eltiltás következik. 

Április 12-én avatják fel Allen Iverson szobrát a Philadelphia 76ers edzőcentrumánál található „76ers Legends Walk” sétányon, 10 évvel azután, hogy a 2001-es MVP 3-as mezét visszavonultatta a franchise. Iverson ezzel olyan legendák közé kerül, mint Charles Barkley, Wilt Chamberlain, Maurice Cheeks, Billy Cunningham, Julius Erving, Hal Greer, Bobby Jones, Moses Malone és Dolph Schayes. A csapat tájékoztatása szerint az alapszakasz utolsó napján, április 14-én a feldobás előtt külön is megünneplik a gárda korábbi sztárját. 

Végül egy szokatlan hír Clevelandből: a Cavaliers két NFL-sztárról mintázott bobbleheadet adott ki. A Kansas City Chiefs legendája, Travis Kelce, illetve testvére, a Philadelphia Eagles sokszoros Pro Bowler centere, a nemrég visszavonult Jason Kelce Clevelandben nőtt fel és a Cavs vérmes szurkolóinak számítanak, ráadásul Travis Kelce a középiskolában kosarazott is. A franchise ezzel a gesztussal tisztelgett előttük – a figurákat a 87-es és 62-es számmal ellátott Cavs-mezben mintázták meg, és a kiadásuk alkalmával legalább az egyik Kelce-fivér ott lesz a csapat kedd esti mérkőzésén. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Több élcsapat számára most jön az emelkedő, mások papíron könnyebb sorsolással vágnak neki az alapszakasz hajrájának – a Kingsnek egyszerre több problémával kell szembenéznie – Wemby újabb történelmi meccse – James korábbi mérföldkövei és lehetséges utódok – 6 égető kérdés az alapszakasz hátralévő részére – hol tart Anthony Edwards fejlődése? – Tillman mindent meg akar tanulni Horfordtól – miért kapott ki 52 ponttal a GSW Bostonban? – a Wolves-Clippers védekezőfieszta tanulságai – az NBA történetének 50 legponterősebb játékosa (alapszakasz+playoff).

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus