Hírmorzsák 2024-03-06 (10:00)

Megszakadt a Celtics győzelmi sorozata, Jaylen Brown a csapat hozzáállását okolja ezért. A Cavaliersnél abban reménykednek, hogy Donovan Mitchell már nem hagy ki sok időt. Az MRI sem mutatott ki elváltozást Jalen Brunson térdében. Tyrese Maxey bekerült az agyrázkódási protokoll alá. Ben Simmons megint a hátával bajlódik. Luka Doncic újabb nagy meccse ellenére is újfent kikapott a Mavericks. Zion Williamson elindul a zsákolón, amikor ismét All-Star lesz. Andrew Wiggins játékra jelentkezik. Ziaire Williams, Derrick Rose, Seth Curry és Cody Martin is hetekre kidőlt. Josh Richardson szezonja valószínűleg befejeződött. Patty Mills a Heatnél folytatja. Isaiah Thomas a G Ligán keresztül jutna vissza az NBA-be. Gabe Vincent valamikor márciusban visszatérhet. Frank Ntilikina Franciaországba igazolhat.

A Celtics zsinórban 11 nyert meccsel a háta mögött várta a Cavaliers elleni keleti rangadót, és sokáig úgy tűnt, hogy tovább folytatódik a sorozatuk, a negyedik negyedben 22 ponttal is vezettek már, ekkor viszont előlépett Dean Wade, aki egymaga 20 pontot szórt az utolsó játékrészben, és a vezetésével 105-104-re nyerni tudott a Cavaliers. Jaylen Brown erről úgy nyilatkozott, hogy sokkal jobb csapat annál, mint amilyennek ezen az estén mutatták magukat, ezt a vereséget viszont a hozzáállásuk okozta. Kezükben volt a meccs, de elkényelmesedtek, úgyhogy sokkal inkább a hozzáállásukból fakadt ez a vereségük, mint a taktikai dolgokból. Általában sokkal fegyelmezettebben és aktívabban szoktak játszani, most viszont hiányzott ez belőlük, és érzése szerint ezért tudott visszajönni a meccsbe a Cavaliers. Túlságosan lazák voltak, nem vigyáztak a labdára, rossz szokásokat vettek fel, illetve sorra engedték a támadólepattanókat is, és ez mind a mentalitásukból fakadt.

Tegnap írtunk már arról, hogy Donovan Mitchell PRP-kezelést kapott a bal térdére, ami miatt legalább három meccset ki kell még hagynia a Celtics-meccset is ideszámítva. Ezen találkozó előtt beszélt JB Bickerstaff a hátvéd helyzetéről, és azt hangsúlyozta, hogy magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy a megtett lépéseik elegendőek lesznek ahhoz, hogy Mitchell ismét egészséges legyen. Próbált a térdsérülésével együtt is játszani, de jól látható volt, hogy hiányzott belőle a dinamizmus, illetve nem tudott bizonyos irányokba mozogni a fájdalom miatt. Amiket hall, az alapján úgy tűnik, hogy az idő, a pihentetés és a kezelés elegendő lesz ahhoz, hogy ismét teljes erőbevetéssel játszhasson. Reménykednek abban, hogy annál többet nem kell kihagynia, mint amivel előzetesen számolnak, és ha eljön majd az ideje, akkor felül fogják vizsgálni az állapotát, de mindig azt teszik, ami a játékosaiknak a legjobb, biztosra akarnak menni abban, hogy egészséges legyen. Mitchell még biztosan kihagyja a Hawks és a Timberwolves elleni összecsapást, ezekkel együtt már 16 kihagyott meccse lesz a szezonban, vagyis veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy ne legyen jogosult arra, hogy a szezon végén beválaszthassák valamelyik All-NBA csapatba.

A Knicks 116-100-ra kikapott a Hawks ellen, és a meccs előtt Tom Thibodeau beszélt arról, hogy Jalen Brunson MRI-vizsgálaton is átesett, ugyanakkor az sem mutatott ki elváltozást. Noha tegnap arról lehetett hallani, hogy a hátvéd akár már ezen a meccsen visszatérhet, erre nem került sor, ami kapcsán az edző megjegyezte, hogy sokkal jobban van már Brunson, de biztosra akarnak menni azzal kapcsolatban, hogy teljesen készen áll a visszatérésre.

Nick Nurse bejelentette, hogy Tyrese Maxey bekerült az NBA agyrázkódási protokollja alá, emiatt nem léphetett pályára a ma hajnali, Nets elleni vesztes találkozó során. Maxey feje Derrick Jones Jr. térdével találkozott a Mavericks elleni összecsapás harmadik negyedében, ezt követően le is cserélték őt, bár később visszatért a pályára. A túloldalon Ben Simmons hagyta ki sorozatban az ötödik meccsét, ráadásul a Nets sérültjelentésében már nem az szerepelt, hogy fáj a lába, hanem hátproblémát jelöltek meg. Simmons korábban is küzdött már ezzel a testrészével, és Kevin Ollie azzal indokolta a változtatást a sérültjelentésben, hogy a hátfájdalma volt a forrása a másik problémának is, de ettől függetlenül day-to-day a státusza. Simmons változatlanul a pályán dolgozik, remélhetőleg hamarosan visszakapják őt, és segíti őket abban, hogy erősen hozzák le a márciust és az áprilist, mert még nem tettek le a rájátszásról.

Luka Doncic 39 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt a Pacers ellen, ugyanakkor a Mavericks 137-120-as vereséget szenvedett hazai pályán. Doncic sorozatban a harmadik meccsén ért el 35 pontos tripla-duplát, amivel történelmi magasságokba jutott, csak Oscar Robertson és Russell Westbrook volt képes hasonló sorozatra, ugyanakkor a Mavericks mindháromszor kikapott, és az elmúlt hat meccsükből is ötöt elbuktak, hiába átlagol ebben az időszakban 37,3 pontot, 9,8 lepattanót és 11,3 gólpasszt. Doncic a Pacers elleni vereség után azt hangoztatta, hogy mindez egyáltalán nem számít, mert ő csak nyerni akar. Az All-Star szünet óta messze az övék a legrosszabb védekezés, és amikor arról kérdezték a sztárt, hogy miként lehetne ezen változtatni, nem tudott erre egyértelmű választ adni, de azt hangsúlyozta, hogy tudják azt, hogy meg kell ezt oldaniuk.

A Pelicans magabiztos győzelmet aratott a Raptors ellen, és a találkozót követően Zion Williamsont arról is megkérdezték, hogy el fog-e indulni valamikor az All-Star hétvége zsákolóversenyén. Az erőcsatár elmondta, hogy ennek egyetlen feltétele van: ha beválasztják az All-Star csapatba, akkor el fog indulni a zsákolón, viszont ha nem lesz csapattag, akkor ebben a versenyszámban sem fog szerepelni. Ahhoz viszont, hogy beválasszák, neki is tennie kell, rajta is múlik ez.

Andrew Wiggins egy hét távollét után ismét edzésre jelentkezett a Warriorsnál, bevethető lesz a ma esti, Bucks elleni összecsapáson. Wiggins a Warriors tegnapi edzése után sejtelmesen annyit mondott, hogy elintézte azt, amit el kellett, ehhez ott volt, ahol lennie kellett, és amikor megfelelőnek érezte ehhez az időt, visszatért a csapathoz – nem oldódott meg teljesen, ami miatt távol volt, de mindig csak a következő napra koncentrál ezzel kapcsolatban. Steve Kerr elmondta, hogy Wiggins folyamatosan kapcsolatban volt vele és Rick Celebrinivel is, és a visszatérése után egyből visszakerül a Warriors kezdőjébe. Moses Moody lekerül ismét a padra, ugyanakkor kiérdemelte azt, hogy továbbra is játéklehetőséget kapjon.

A Grizzlies közleményt adott ki Ziaire Williams és Derrick Rose állapoáról is. Williams a hétvégén szenvedett csípősérülést a Trail Blazers elleni összecsapáson, és legközelebb 4 hét múlva vizsgálják felül az állapotát. Rose még az előző hét közepén szállt ki a Timberwolves elleni meccsből, miután fájlalta a derekát és az ágyékát is, őt 3 hét múlva vizsgálják felül. A Hornets is közleményt adott ki két sérültjéről, Seth Curry és Cody Martin állapotát is 2 hét múlva vizsgálják felül, miután mindkettejüket bokaficam hátráltatja – mindketten a 76ers ellen sérültek meg.

Tim Reynolds (AP) értesülései szerint meg kell műteni a februárban vállsérülést szenvedő Josh Richardsont, ami egyben azt is jelenti, hogy valószínűleg nem lép már pályára ebben a szezonban. Azt már Barry Jackson (Miami Herald) emelte ki, hogy az előző héten Richardson úgy utazott el a Heat nyugati túrájára, hogy akár vissza is térhet az alatt, végül viszont az a döntés született, hogy a műtét a legjobb megoldás.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Hawkstól közelmúltban távozó Patty Mills a Heathez ír alá a szezon végéig. A veterán ausztrál irányító 19 meccsen lépett pályára a szezon során, ezeken 10,6 perc alatt 2,7 pontot átlagolt.

Shams Charania (The Athletic) számolt be róla, hogy Isaiah Thomas a Jazz G Ligás partnercsapatánál folytatja a pályafutását, innen szeretné elérni, hogy visszakerüljön az NBA-be. Thomas utoljára a 2021/22-es szezonban lépett pályára az NBA-ben, akkor 22 meccsen kapott lehetőséget a Lakers, a Mavericks és a Hornets színeiben.

Azt is Charania mondta el, hogy Gabe Vincent egyre több mindent képes elvégezni a pályán, és ha nem lesz visszaesés az állapotában, akkor valamikor március közepén, esetleg a hónap végén visszatérhet. Mint ismert, a Lakers nyári szerzeménye mindössze ötször lépett pályára a szezon során, majd december végén megműtötték a bal térdét.

Francia lapértesülések szerint Frank Ntilikina visszatérhet hazájába, az ASVEL és a Paris Basketball is érdeklődhet iránta, viszont csak akkor léphetne pályára bármelyik csapat színeiben, ha egy sérült játékos helyére igazolnák le. A Hornetstől múlt hónapban szabadlistára tett játékos arra szeretné felhasználni a szezon hátralévő részét, hogy kiharcoljon magának egy helyet Franciaország olimpiai keretében.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Több élcsapat számára most jön az emelkedő, mások papíron könnyebb sorsolással vágnak neki az alapszakasz hajrájának – a Kingsnek egyszerre több problémával kell szembenéznie – Wemby újabb történelmi meccse – James korábbi mérföldkövei és lehetséges utódok – 6 égető kérdés az alapszakasz hátralévő részére – hol tart Anthony Edwards fejlődése? – Tillman mindent meg akar tanulni Horfordtól – miért kapott ki 52 ponttal a GSW Bostonban? – a Wolves-Clippers védekezőfieszta tanulságai – az NBA történetének 50 legponterősebb játékosa (alapszakasz+playoff).

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus