Hírmorzsák 2024-03-13 (10:30)

Sikerült Towns műtétje, a playoffra felépülhet. Leonard meccs közben ment haza izomfájdalmak miatt. OG Anunoby remek játékkal tért vissza, a Knicks másik két sérültje is javulgat. Embiid gyógyulása lelassult, április előtt nem fog játszani. Steph Curry a hétvégén ott lehet a Lakers elleni rangadón. Sengün pár hetet hagy ki, Cam Whitmore is maródi Houstonban. Desmond Bane mellett Brandon Clarke is pályára léphet még idén a Grizzliesben. Jamahl Mosley-t négy évre lekötötte az Orlando. Visszaestek a pont- és büntetőátlagok az All-Star óta, egyesek a liga intézkedését érzik a háttérben. John Wall szívesen csatlakozna a Miamihoz. Európai ligát indítana az NBA a FIBA-val közösen? Donovan Mitchell és Porzingis is lecsúszik az idei díjakról. Grant Williams elcserélése előtt egy edzésen bekóstolta Luka Doncic-ot. 

A Minnesota Timberwolves kedden bejelentette, hogy Karl-Anthony Towns bal meniszkuszát sikeresen megműtötték. Várhatóan négy hét múlva fogják felülvizsgálni az állapotát, vagyis a playoffra felépülhet: a négyhetes felülvizsgálat április 9-ére esne, míg az alapszakasz április 14-én zárul, a rájátszás pedig az április 20-21-ei hétvégén rajtol. Chris Finch, a Wolves mestere annyit mondott, hogy a sérülések miatt sajnos mindegyik csapat átesik nehéz időszakokon, ami számukra most érkezett el, ugyanakkor Towns az előző szezonban egy hónapnál jóval többet hagyott ki vádlisérülés miatt, így most már könnyebben fel tudtak készülni a távollétére. 

A Timberwolves ma hajnalban a Clippers otthonában győzött, leginkább Kawhi Leonard egészségügyi problémái miatt. A LAC sztárja kezdett az összecsapáson, de a második negyedben lecserélték, bement az öltözőbe, majd nem sokkal később elhagyta a csarnokot is, a Clippers pedig 22 pontos előnyét leadva végül 18 pontos vereséget szenvedett. Először arról szóltak a hírek, hogy a hátizmai kezdtek el fájni, de később a csapat közleményében azt írta, hogy a mellkasi izmai álltak be, és az orvosi stábbal egyetértésben úgy döntöttek, hogy inkább menjen haza és pihenjen, mint hogy üldögéljen a kispad a végén. A lefújást követően Tyronn Lue vezetőedző elmondta, hogy Leonard már napok óta küzd a problémával, a meccs délelőttjén is kapott rá kezelést és a dobóedzésen még rendben volt, de a meccsen megint előjött a fájdalom. A Clippers csütörtökön és pénteken Chicagóban, illetve New Orleansban játszik back-to-back meccset, Lue szerint nem biztos, hogy Leonard elutazik velük. 

A New York Knicks és a Philadelphia 76ers pár napon belül másodjára találkozott – az első meccsen 79-73-ra nyert a Sixers, most viszont megint megálltak 79 pontnál, miközben a másik oldalon 106-ig jutott a Knicks. A New Yorknál hosszabb kihagyás után térhetett vissza OG Anunoby (könyökéből műtéti úton kellett eltávolítani leváló csontdarabokat), és vele 29 perc alatt +28-ban volt csapata – a csatár elmondta, hogy remekül érezte magát a pályán, teljesen panaszmentes. További jó hír a Knicksnél, hogy Tom Thibodeau vezetőedző elmondása szerint Julius Randle már végig tudja csinálni a kontakt nélküli edzéseket, jó a kondíciója és dobóedzéseket is végez, míg Mitchell Robinson már nem csak végigcsinálja a kontakt nélküli edzéseket, de hamarosan teljes értékű edzésmunkát végezhet. Még egyiküknél sincs kitűzve a visszatérés dátuma, de a terveknek megfelelően halad a felépülésük. 

A Philly-nél a vereség ellenére annak örülhetnek, hogy Tyrese Maxey kikerült az agyrázkódás-protokoll alól és játszhatott a New York ellen. Annak kevésbé, hogy Ramona Shelbourne (ESPN) információi szerint Joel Embiid meniszkusz-műtét utáni felépülése egyelőre „sehol nem tart”, csak nagyon könnyített edzésmunkát végezhet. Eredetileg március végére kalkulálták a visszatérését, de a szakíró forrásai szerint most már az alapszakasz utolsó hete a reálisabb forgatókönyv. 

Steph Curry a hétközi, Mavericks elleni összecsapást még biztosan kihagyja jobb bokája miatt, de mától egyéni edzésmunkát végez, majd pénteken már a csapattal akar készülni, így van rá esély, hogy a szombati, Lakers elleni rangadóra bevethető állapotba kerül. A Lakers elleni összecsapás azért lenne fontos, mert James-ék állnak a nyugati 9. helyen, Curryék a 10.-en, egy meccsel lemaradva. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Alperen Sengün harmadfokú bokaficamot szenvedett el, ami több hetes kihagyást jelent, így várhatóan véget ért számára a szezon – térdzúzódása is van, de a sérülés foka szerencsére minimális, 1-2 hét alatt meggyógyul. Jonathan Feigen (Houston Chronicle) hozta le, hogy Sengün csapattársa, Cam Whitmore három hetet hagy ki térdszalag-húzódás miatt – ezt maga Ime Udoka vezetőedző jelentette be. 

A Memphis Grizzlies-nél végre jó hírek érkeztek a sérültekről. Desmond Bane harmadfokú bokamficama szépen javul, az elmúlt két hétben már 3-3 elleni gyakorlatokat végzett, most pedig elkezdhette az 5-5 elleni játékot és akár már a hétvégén visszatérhet. Brandon Clarke még tavaly márciusban szakította el az Achillesét és úgy tűnt, hogy a teljes 2023-24-es évadot ki fogja hagyni, azonban Taylor Jenkins vezetőedző elmondása szerint a hétvégén elkezdi az 5-5 elleni gyakorlatokat és van rá esély, hogy áprilisban szóhoz jusson néhány mérkőzésen. 

Az Orlando Magic jelenleg ötödik helyen áll keleten és az ötödik legjobb védőhatékonysággal dolgozik, a fiatal gárda nagyot lépett előre a tavalyi évadhoz képest, a menedzsment pedig négyéves szerződés-hosszabbítással honorálta Jamahl Mosley vezetőedző munkáját, akit ezzel 2028 nyaráig kötöttek le. Jeff Weltzman szakmai elnök szerint a 45 éves szakember és stábja 2021 óta nagyszerű munkát végez a csapattal, a vezetőedző felkészült, szenvedélyes, a munkában hisz és remek kapcsolatot alakított ki csapatával, a jelenléte folyamatosan előre viszi a gárdát a pályán és azon kívül is. 

Marc Stein (The Stein Line) arra hívta fel a figyelmet, hogy mintha megváltozott volna a játékvezetői felfogás az All-Star szünetet követően. Addig a csapatok 115.5 pontot és 22.7 büntetőt átlagoltak, azóta ezek visszaestek 111.7 pontra és 19.9 büntetőre. Stein szerint az NBA-t korábban amiatt kritizálták, hogy túlságosan támogatják a támadójátékot, most pedig általános vélemény, hogy a liga jelezte a játékvezetőknek, hogy változtassanak. Stein megkeresésére az NBA szóvivője cáfolta, hogy az NBA bármiféle hivatalos direktívát adott volna ki a témában. 

A Sportico portál forrásai szerint az NBA megfontolja egy saját európai liga létrehozását, de nem az Euroliga-partnerségen belül. Jelenleg a 13 milliárd dolláros bevételük kisebb része, pár száz millió dollár jön Európából, de szakértőik úgy ítélik meg, hogy Európa és a Közel-Kelet három milliárd dolláros piacot jelenthet számukra. Az NBA-nek van már saját ligája Afrikában (BAL), valami hasonlóban gondolkodhatnak Európában a FIBA-val kooperációban. Ha már BAL, a Burundiban játszó Dynamo csapatát kizárták a további küzdelmekből, mert két egymást követő meccsükön nem megfelelő szerelésben jelentek meg, és emiatt nem léphettek pályára. A konkrét ok politikai: a BAL mezszponzora a ruandai turisztikai minisztérium, a Dynamo azonban minden szerelésén leragasztotta a „Visit Rwanda” feliratokat, mivel Burundi és Ruanda között komoly politikai konfliktus alakult ki. 

Több játékos sem érheti már el a szükséges meccsszámot, így nem lesz jogosult a komolyabb év végi díjakra, All-NBA és All-Defensive tagságokra – többek között ebbe a körbe tartozik Joel Embiid, Jimmy Butler, Kyrie Irving, Julius Randle és Bradley Beal is (illetve várhatóan Karl-Anthony Towns, Trae Young és Alperen Sengün). Tegnap csatlakozott hozzájuk Donovan Mitchell és Kristaps Porzingis is, miután mindketten 18. alkalommal mulasztottak mérkőzést. 

John Wall szívesen csatlakozna a Miami Heathez és érzése szerint ebből a csapat is profitálhatna. A korábbi ötszörös All-Star hátvéd még mindig csak 33 éves, az előző évadban 31 meccsen játszott a Clippersnél, majd szezon közben elcserélték Houstonba, ahol kivásárolták – azóta nincs csapata. Wall egy hallgatói kérdésre válaszolt Udonis Haslem és Mike Miller podcastjében, ahol elmondta, hogy Terry Rozier megszerzését remek döntésnek tartja, mert meg tudja csinálni a játékokat, képes végigcsinálni a pick and rollokat, ugyanakkor ha őt is leigazolnák, akkor egy hasonló játékossal gazdagodnának a cseresorban – és az sem elhanyagolható, hogy nyaranta nagyon sokat dolgozott együtt Bam Adebayóval. 

Brian Robb (MassLive) készített interjút a korábbi többszörös All-Starral, Michael Finley-vel, aki manapság a Dallas Mavericks segédedzője. Finley elmesélte, hogy nem sokkal Grant Williams februári elcserélése előtt akadt egy érdekes edzésük. Williams úgy érezte, hogy Luka Doncic aznap nem igazán készült fel a tréningre, ezért megpróbált bemászni a bőre alá és játék közben folyamatosan nyomta a trashtalkot. Végül Doncic megelégelte a dolgot, csapatával csinált egy 26-6-os rohanást, amely során komplett bemutatót tartott Williamsnek: triplákat dobott, pozícióból dobott kosarakat és pár floatert is bevágott. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A Wolves-nak valamit ki kell találnia, hogy pótolja KAT-t – Wemby öccse Thanasis II. vagy LaMelo lesz? – Tud védekezni a Nuggets, ha akar – a Clippers már nagyon várja az őszt, amikor saját csarnokában nem harmadik, hanem elsőszámú csapat lesz – a múlt héten kiderült, hogy túl alacsony a Thunder rorációja? – az idei évad 5 legjobb és legrosszabb dobója – bajnokesélyesek Achilles-sarkai, amelyeken elúszhat a gyűrű – 25 éve állt össze a Knicks történetének második Rolls Royce Backcourtje, a mikrofonok mögött – a Dallasnál valódi edzőre van szükség, nem egy konzulensre? – Eric Gordonnak rossz szezonja van, vagy elkezdődött a leépülés? – a leghíresebb női játékvezető az NBA-ben.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus