Hírmorzsák 2024-03-24 (11:15)

Nem tudni, hogy OG Anunoby mikor tér vissza, ma Donte DiVincenzo vezette győzelemre a New Yorkot. Öt újonccal a kezdőben futott ki a pályára a Portland, csak egyszer láttunk ilyet korábban az NBA-ben. Russell Westbrook akár már hétfőn visszatérhet. A liga komolyan fontolóra vette, hogy az All-Star gálán az amerikaiak és a nem amerikai, nemzetközi játékosok játsszanak egymás ellen. Joel Embiid már francia útlevelet is kért a francia szövetségtől, végül mégis a Team USA-t választotta. Kanada a vébé után az olimpiára is NBA-játékosokkal teli kerettel utazna. Nyáron meghosszabbítaná Tom Thibodeau szerződését a Knicks. Tyrese Maxey sokat köszönhet James Hardennek. Visszavonult Nemanja Bjelica.

Ahogyan azt az összefoglalónkban is írtuk, a Knicks tartalékos felállása és Jalen Brunson gyengébb napja ellenére is nyerni tudott a városi rivális Nets ellenköszönhetően elsősorban Donte DiVincenzo 31 pontjának. Tom Thibodeau a mérkőzés után kihangsúlyozta, hogy DiVincenzo az egyik legjobb meccsét játszotta a Knicks mezében, különösen az utolsó negyedben jelentett nagy különbséget, amikor egymaga 13 pontig jutott. A játékos a meccs után elmondta, hogy nem is igazán figyelt arra, hogy mennyi az állás vagy hogy ő hány pontnál jár, egyszerűen csak próbálta mindig a legjobb döntéseket hozni és jó játékokat hívni, próbált agresszív lenni. Látta, hogy a Nets gyűrűje a spacing miatt könnyen támadható, ezt próbálta kihasználni a mérkőzés során.

Szintén a Knickshez tartozik, hogy bár néhány mérkőzéssel ezelőtt visszatérhetett sérüléséből OG Anunoby, de a játékos ma ismét egymás után harmadik meccsét ülte ki, mivel a korábban megműtött könyökében ismét fájdalmat érzett, ezért a csapat újra sérültlistára helyezte. Egyelőre pontosan nem tudni, hogy Anunobynak mennyi időt kell kihagynia emiatt, Ian Begley (SNY.tv) szerint bár fokozatosan javul az állapota, de egy ideig még biztosan nem látjuk pályán.

A Portland Trail Blazers is pályán volt hajnalban, a tankoló nyugati csapat a címvédő Denver Nuggets ellen lépett pályára és a várakozásoknak megfelelően, a papírforma szerint vereséget szenvedett. A csapattal kapcsolatban az volt a legnagyobb érdekesség, hogy Chauncey Billups kezdőötösének mind az öt tagja újonc volt: a feldobásnál Scoot Henderson, Toumani Camara, Kris Murray, Duop Reath és Rayan Rupert volt ott a pályán. Ez volt csupán a második ilyen alkalom a liga történetében, mióta a box score statisztikákat 1971-72 óta vezetik: először 2012-ben, az alapszakasz utolsó mérkőzésén a Golden State Warriors küldött fel öt újoncot a San Antonio Spurs ellen. A Blazersnél több kulcsember is sérüléssel bajlódik, Jerami Grant és Malcolm Brogdon már hetek óta nem bevethető, előbbi combhajlító problémákkal, utóbbi könyökgondokkal küzd. Az elmúlt találkozókat már Deandre Ayton is kihagyta, aki szintén könyökfájdalomra hivatkozott, ezen a meccsen pedig Anfernee Simons sem léphetett pályára, neki az előző mérkőzésen a térde sérült meg és Billups elmondása alapján jelenleg MRI-re vár.

Ahogyan arról már beszámoltunk, egyre közelebb a visszatéréshez Russell Westbrook, aki még március elején szenvedett kéztörést. Broderick Turner (The Los Angeles Times) értesülései szerint Westbrook akár már hétfőn az Indiana Pacers ellen visszatérhet a pályára, ha viszont esetleg akkor a stáb még úgy dönt, hogy nem kockáztat, akkor szerdán Orlandóban láthatjuk újra pályán a tripla-dupla rekordert. A játékos állapotáról Tyronn Lue azt mondta, hogy meglátásai szerint jó ütemben halad a felépülése és biztos abban, hogy valamikor a jövő hét folyamán újra bevethető lesz.

Adam Silver elmondása alapján az NBA komolyan fontolóra vette, hogy a jövőben bevezeti az amerikai-nemzetközi csapatok mérkőzését az All-Star gálán, elsősorban azért, mert láthatóan egyre több nem amerikai sztárjátékos emelkedik ki az NBA-ből, ez pedig egy újabb élvezeti faktort adhatna a programnak. Silver hozzátette, hogy a februári indianapolisi gálán vetették fel a további fejlesztési ötleteket, és ez csak az egyike a sok potenciális fejlesztési megoldásnak – ezt viszont az egyik legnagyobb húzásnak tartanák, ami minden bizonnyal rögtön nagy sikert aratna. A komisszár bevallotta, hogy jól sikerült az idei AS-hétvége, de a gálameccs nem igazán hasonlított kosárlabdamérkőzésre, ezért a liga mindenképpen további változásokat fog eszközölni a jövőben. A cél egyértelműen az, hogy kompetitív mérkőzés kerüljön lebonyolításra, ahol a világ legjobb játékosai küzdenek egymással – nem tudja, hogy ez érdeke-e a játékosoknak vagy a csapatoknak, de a ligának egyértelműen ez lenne a legjobb, talán ez az amerikai és a nemzetközi játékosokból álló csapatokkal megvalósulhatna, hiszen ekkor már talán több is lenne a tét, mint egy sima győzelem. Az, hogy az Team USA - Team International találkozó a hagyományos Kelet-Nyugat párosítást váltaná-e fel, vagy mellette egy plusz programként kerülne megrendezésre, arról egyelőre nem szóltak hírek.

Ha már nemzetközi játékosokról esett szó, akkor érdemes szót ejteni Joel Embiidről, aki nagyon közel állt ahhoz, hogy a francia válogatotthoz csatlakozzon. Jean-Pierre Siutat, a francia kosárlabdaszövetség elnöke és Boris Diaw, korábbi NBA-játékos és a francia férfi válogatott általános igazgatója elmondta, hogy Embiiddel két komolyabb megbeszélést is tartottak, melynek végén a játékos kijelentette, hogy a francia csapat színeit szeretné viselni és hajlandó francia útlevelet is csináltatni. A vezetők ezt követően elintézték a papírmunkát, Embiidnek és családjának el is készült az útlevél – végül a játékos, mint ismert, mégis az amerikai válogatott mellett döntött és a Team USA színeiben lesz kint a párizsi olimpián. A tavalyi MVP cáfolja azokat a híreszteléseket, amelyek arról szólnak, hogy kérte volna a papírokat és az útlevelet, elmondása szerint sosem kért ilyet, gondolkodott a francia kerettagságon, de szó sincs arról, hogy át akarta volna verni a szövetséget.

Jordi Fernandez, a kanadai válogatott vezetőedzője is az olimpiai keret kihirdetése előtt áll, annyi biztos, hogy a tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan ismét egy NBA-játékosokkal teli rotáció utazhat ki Párizsba, hiszen a tervek szerint Shai Gilgeous-Alexander, Andrew Wiggins, Luguentz Dort, RJ Barrett, Kelly Olynyk, Nickeil Alexander-Walker, Dwight Powell és Dillon Brooks is ott lehet a tornán – és természetesen Jamal Murray is csatlakozni fog, ha az egészségügyi állapota megengedi.

A New York Knicks ismét közel van egy sikeresnek mondható alapszakaszhoz, ebből fakadóan pedig felerősödtek a hírek Tom Thibodeau szerződéshosszabbításával kapcsolatban is. Sam Amick (The Athletic) tudomása szerint a New York nagyon bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutniuk a vezetőedzővel egy hosszabb távú szerződés megkötéséről, ezt a rájátszást követően, az offszezonban tervezik véglegesíteni Thibodeau-val. Az anyagi vonzata természetesen még kérdéses, az előző nyáron Monty Williams 6 évre szóló, 78,5 millió dolláros szerződése az NBA történetének legjobban fizetett edzőjévé tette a Pistons új trénerét – a rekord azonban alig egy hónapig állt, ugyanis a Spurs egy 5 éves, több, mint 80 milliós szerződést kötött Gregg Popovich-csal. Adrian Wojnarowski összehasonlításképpen kihangsúlyozta, hogy Erik Spoelstra 8 évre 120 millióért, néhány héttel ezelőtt pedig Steve Kerr két évre 35 millióért írt alá a csapatánál – Thibodeaunak jelenleg 2025-ig van szerződése a Knicksszel és a hírek szerint átlagosan évi 7 millió dollárt tesz zsebre, ez az eredmények függvényében a jövőben növekedhet.

Vasárnap a Sixers a Clippersszel találkozik, ez pedig a szezon elején zajló Harden-saga miatt lehet érdekes: a játékos nyíltan kritizálta Daryl Morey általános igazgatót, hazugnak nevezte őt, mert nem tartotta be az ígéretét, emiatt pedig nem vett részt a Philly edzőtáborában és médianapján sem, kihagyta az alapszakasz első meccseit is – a csapat végül kénytelen volt őt Los Angelesbe cserélni. Talán a legjobban Tyrese Maxey várja majd ezt a mérkőzést, aki többször is elmondta korábban, hogy rövid közös idejük alatt rengeteget tanult Hardentől Philadelphiában, nem csak a képességei fejlődtek mellette, hanem a játék elméleti részében is nagy segítséget nyújtott neki, ennek köszönheti azt, hogy később megjött az önbizalma a pályán. Maxey szerint ha egy korábbi MVP, pontkirály, gólpassz-bajnok és többszörös All-Star bízik benned a pályán és azt szeretné, hogy agresszív légy – főleg úgy, hogy Joel Embiid is pályán van –, akkor azért nagyon hálásnak kell lenni, mert nem mindenkivel adatik ez meg, óriási lehetőséget biztosított ez neki a fejlődésre, amiért mindig hálás lesz.

Nemanja Bjelica bejelentette visszavonulását, erről maga a játékos tudósított a közösségi médiában. Bjelica hét szezont játszott az NBA-ben, 2010-ben a Washington draftolta le a második körben, azonban ezt követően néhány évet még Európában maradt. Legsikeresebb európai éveit Törökországban töltötte, ahol a Fenerbahceval 2014-ben török bajnok lett, egy évre rá pedig az EuroLiga MVP-jének is megválasztották. Ezt követően 2015-ben került át a tengerentúlra, megfordult a Minnesota, a Sacramento, a Miami és a Golden State színeiben isutóbbival 2022-ben NBA bajnoki címet is szerzett. A 2022-23-as idény elején újra aláírt a Fenerhez, majd a következő szezonban hazatért Szerbiába a Crvena Zvezdához – itt miután Dusko Ivanovics vezetőedzővel konfliktusba keveredett, végül idő előtt megvált tőle a csapat. A szerb játékosnak az elmúlt hónapokban nem volt csapata, most pedig hivatalosan is döntött arról, hogy befejezi pályafutását. Bjelica közel 450 mérkőzésen lépett pályára az NBA-ben, karrierje során pedig 8 pontot és 5 lepattanót átlagolt a tengerentúlon, leginkább kinti dobásairól volt ismert, több, mint 38%-kal célzott a triplavonalon túlról.

 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Beindult az NCAA őrült három hete – 50 játékos, akit érdemes figyelni az egyetemi meccsdömpingben – Brandon Miller nagy volumenű triplázása – hogyan menetelhet sokáig a Knicks? – lehetséges rémálom-párosítások a playoffban – brutálisan nehéz feladat vár a Team USA-re? – a Bucks legnagyobb problémája nem a Celtics, hanem Lillard – Dante Exum visszatérésének sztorija – a Rockets összekapta magát Sengün kidőlése után – Wemby DPOY-esélyei – Markelle Fultz elmesélte, hogyan vesztette el a tempódobásait és hogyan sikerült visszajönnie.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus