Hírmorzsák 2024-03-28 (10:15)

Egy játékvezetői tévedéssel ért véget a 76ers-Clippers meccs, Kelly Oubre Jr. elnézést kért, hogy miként reagált erre. Philadelphiában még mindig bíznak abban, hogy Joel Embiid az alapszakasz vége előtt visszatér. Draymond Greent kiállították, Stephen Curry üzent neki. Shai Gilgeous-Alexander combsérüléssel bajlódik. Patrick Beverley csuklójában elszakadt egy szalag. Mitchell Robinson és Brandon Clarke is visszatért. Donovan Mitchell péntek este ismét játszhat. Keita Bates-Diop szezonja befejeződött. 2050-ig marad Washingtonban a Wizards. Michael Porter Jr. testvére védelmére kelt. D’Angelo Russell preferáltan maradna a Lakersnél. Grayson Allen nem gondol még a következő szerződésére.

James Harden először lépett pályára azt követően Philadelphiában, hogy Los Angelesbe cserélték őt, és a bemutatásakor pfujolták is őt, ugyanakkor a 76ers-Clippers összecsapás végül mégsem a 16 ponttal és 14 gólpasszal jelentkező hátvéd miatt lett igazán emlékezetes. A meccset a vendégek nyerték 108-107-re, köszönhetően Kawhi Leonard utolsó percben megcsinált két 2+1-es játékának, valamint annak, hogy blokkolta Kelly Oubre Jr. dobását 5 másodperccel a vége előtt. Már ennél a játéknál is volt kontakt a két fél között, viszont ezt követően feldobás következett, ami után ismét Oubre indulhatott meg a gyűrű felé, de Paul George megakadályozta a pontszerzésben és letelt a játékidő. A mérkőzés fő játékvezetője, Kevin Scott elmondta a meccset követő beszámolójában, hogy élesben úgy érezték, hogy George a hengerén belül ugrott fel a legutolsó játéknál, ugyanakkor az utólagos visszajátszásokból kiderült számukra, hogy balra is elmozdult a Clippers játékosa, vagyis faultot kellett volna ellene ítélni.

A dudaszó után Nick Nurse berohant a pályára, hogy faultot reklamáljon, Oubre pedig a játékvezetőkre mutogatott, hogy miattuk kaptak ki, és el kellett őt tessékelni onnan. Oubre úgy értékelte ezt, hogy a pillanat hevében cselekedett így, egy intenzív meccs után voltak, és ők sem tökéletesek, ahogyan a játékvezetők sem azok, és azért elnézést kér, hogy elveszítette a higgadtságát, mert ez olyasmi, amin minden egyes nap dolgozik. Azt is látta ugyanakkor, hogy az edzőjük értük harcol, és ha Nurse odamegy, akkor követi őt. Végső soron mégsem volt ez rendben, és bármilyen büntetést is kap, elfogadja azt és tovább fog lépni, de jobban is kell kezelnie ezeket a helyzeteket. Nurse a maga részéről kiemelte, hogy ők is követtek el hibákat az utolsó percekben, ugyanakkor érzése szerint legalább annyi kontakt volt az utolsó játéknál, mint amennyire befújtak előtte +1-es játékokat a túloldalon.

Nurse még a meccs előtt kapta meg a lassan szokásossá váló kérdést arról, hogy Joel Embiid mikor fog visszatérni, és az edző ismét elmondta, hogy reményeik szerint még az alapszakasz vége előtt. Személyesen nem találkozott vele mostanában, ugyanakkor többször is beszélt vele, és ahogyan azt mindenki más is tudja, a pályán dolgozik jelenleg, de nincs még kijelölt időpont a visszatérésére. Úgy gondolja, hogy minden egyes nappal javul az állapota, és szeretné, ha erős és magabiztos lenne, jó formába kerülne. Még több lépés van a visszatéréséig, először kontakttal járó edzésmunkát kell végeznie, és amint ez megtörténik, ismét tájékoztatást ad majd az állapotáról. Adrian Wojnarowski (ESPN) is megosztotta a maga értesüléseit a centerről, és a szakíró is úgy hallotta, hogy nem az a kérdés, hogy visszatér-e Embiid, hanem az, hogy mikor, és a csapatnál abban reménykednek, hogy pár meccsen játszik majd. Jelenleg nagyon optimisták vele kapcsolatban, és úgy hallotta, hogy nagyon jól mozog a pályán, remekül néz ki.

A back-to-back pályára lépő Warriors úgy nyert 101-93-ra a Magic otthonában, hogy Jonathan Kuminga nem tudta vállalni a játékot, míg Draymond Greent szűk 4 perccel a találkozó kezdete után kiállították két technikaival. Green már akkor szóváltásba keveredett Ray Acosta játékvezetővel, amikor megkapta az első személyi hibáját, majd végleg elszakadt nála a cérna, amikor Stephen Curryre is befújtak egy faultot. Green elkezdett kiabálni Acostával, aki ezért technikait adott neki, majd miután nem fejezte be a reklamálást, kapott tőle egy második technikait is. A mérkőzés fő játékvezetője, Mitchell Ervin elmondta a meccs utáni beszámolójában, hogy Green múltja semmilyen szerepet nem játszott a kiállításában, a második technikaiját pedig azért kapta, mert kirívóan profán nyelvezetet használt az egyik játékvezetővel szemben. Az ESPN adatbázisa alapján Greennél karriercsúcs, hogy már negyedszer állították ki egy szezonon belül, és legutóbb a 2017/18-as szezonban fordult elő, hogy valakit ennél többször szórjanak ki, akkor Kevin Durant jutott öt kiállításig.

Stephen Curry a meccs után elmondta, hogy a pályán van szükségük Greenre, ezt mindannyian tudják, úgyhogy bármit is kell tenniük annak érdekében, hogy a pályán tartsák, pontosan az fog történni. Különösen a szezon ezen szakaszában van rá szükségük, úgyhogy határozottan nehéz volt így kezdeni ezt a meccset. Tudják, hogy mennyire fontos lenne a szezon ezen szakászában felvenniük egy ritmust, hogy bebiztosítsák a helyüket a playinben, és nem akarnak maguknak problémákat generálni. Steve Kerr szerint rossz és szerencsétlen dolog, hogy kiállították Greent, meg is érdemelte ezt, ugyanakkor ebből is vissza fog jönni. Szerinte ez nem változtat azon, hogy mennyit fejlődött a második eltiltása óta, és ezzel Curry is egyetértett.

A Rockets begyűjtötte sorozatban a 10. győzelmét is, ezúttal Oklahomában tudtak megnyerni egy hosszabbításos összecsapást 132-126-ra. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a hazaiaknál Shai Gilgeous-Alexander combsérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, amiről a hátvéd elmondta, hogy még egy héttel korábban a Jazz elleni összecsapáson szedte össze, amikor eltalálta valakinek a térde a combját. Mark Daigneault annyit tett ehhez hozzá, hogy játékosa egyértelműen nincs 100 százalékos állapotban, közelről figyelik a sérülését, ugyanakkor nem tűnt úgy, hogy nagyon aggódna amiatt, hogy komolyabb lenne a probléma.

Patrick Beverley tegnap hivatalosan amiatt nem játszott a Bucksban, mert megrándult a jobb csuklója, ugyanakkor a hátvéd a podcastjében elmondta, hogy ennél súlyosabb a probléma, a vizsgálatok megállapították, hogy elszakadt egy szalag a csuklójában. Emiatt meg kellene őt műteni, ami 3-4 hónapos kihagyást vonna maga után, ugyanakkor Beverley szavaiból azt lehetett kivenni, hogy ő játszani akar még ebben a szezonban, és ennek érdekében elhalaszthatja nyárra a műtétjét. A játékos azt is elmondta, hogy még a hétvégén sérült meg, a Thunder elleni meccs előtt bemelegítés közben rontott el egy zsákolást, ez okozta a problémát, viszont akkor a sérülésétől függetlenül is játszott 15 percet, bár mindkét mezőnykísérletét elrontotta.

Mitchell Robinson 50 kihagyott meccs után jelentkezett játékra a Knicksnél, a kispadról beszállva 12 perc alatt 8 pontot, 2 lepattanót és 2 blokkot tett hozzá a Raptors 145-101-es legyőzéséhez. A Grizzliesnél Brandon Clarke még hosszabb kihagyás után tért vissza, az erőcsatár 2023. március 5-e után lépett ismét pályára, a Lakers ellen 136-124-re elveszített mérkőzésen 21 perc alatt 6 pont, 5 lepattanó és 1-1 gólpassz, illetve labdaszerzés került a neve mellé, ráadásul vele a pályán +15-ben volt a Grizzlies. Utóbbi meccshez kapcsolódik, hogy a Lakersnél ezúttal Anthony Davis nem játszott, LeBron James viszont tripla-duplával tért vissza.

Shams Charania (The Athletic) értesülései alapján Donovan Mitchell péntek este a 76ers ellen visszatérhet. A Cavaliers sztárja utoljára március 16-án lépett pályára, azt követően viszont két okból is kiültették: egyrészt a korábbi térdsérülése még látványosan zavarta őt a játékban, másrészt pedig eltört az orra.

A Nets bejelentette, hogy Keita Bates-Diop műtéten esett át, és ezzel számára befejeződött a szezon. Bates-Diop jobb sípcsontjában fáradásos törést diagnosztizáltak, ezért kellett egy beatavatkozáson átesnie, és várhatóan egy hónap múlva kezdhet el ismét a pályán dolgozni.

Ted Leonsis csapattulajdonos, valamint Muriel Bowser polgármester közösen jelentették be, hogy aláírtak egy szándéknyilatkozatot arról, hogy 2050-ig Washingtonban marad a Wizards, illetve az NHL-ben szereplő Capitals is. A megállapodás értelmében egy 515 millió dolláros projekt részeként komoly renováláson fog átesni a csapatok otthona, a Capital One Arena. Leonsis elmondta, hogy ez egy nagyszerű nap, és most nagyon megkönnyebbült, mert ez nem csupán a közösségnek, a városnak és nekik a legjobb, hanem egy nagyszerű üzletet is kötöttek. Virginia mellett az szólt volna, hogy nagyobb területen tudtak volna építkezni, amire egyszerűen nincs hely a fővárosban, de nekik elegendő az is, ami itt a rendelkezésükre áll.

A minap derült fény arra, hogy Jontay Porter fogadási ügybe keveredett, és a liga vizsgálja a helyzetét. A ma hajnali Nuggets-Suns meccs után a testvére, Michael Porter Jr. sem kerülhette el, hogy kérdéseket kapjon erről, ugyanakkor elmondta, hogy biztos abban, hogy az öccse sosem csinálna ilyesmit. Egész életében ismerte őt, tudja, hogy milyen srác ő, mindig nagyon izgatott, ha kosárlabdázhat, és ezért is komoly kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy bármi olyat tenne, amivel ezt kockáztatná. A sportfogadásról általánosságban is megkérdezték a Nuggets játékosát, ami kapcsán megjegyezte, hogy az elmúlt években mindennapossá vált, hogy olyan bekiabálásokat hallanak, hogy hány pontot kellene dobniuk, vagy éppen mennyit nem. Minden egyes este csalódást okoznak valakinek, csak az a kérdés, hogy azzal, hogy túl sok pontot dobnak, vagy azzal, hogy túl keveset. Már ez is a játék része, és ez veszélyes szokásokat teremthet, veszélyes lehet ez sokak számára. Ahogyan mondják, a pénz szeretete minden rossz forrása, játékosokként viszont nem tehetnek mást, el kell fogadniuk, hogy ez is a sportág része. Nekik is rengeteg pénzt fizetnek azért, hogy kosárlabdázzanak, és tudja, hogy ezek az emberek, szurkolók is szeretnének ebből valamennyi pénzt látni. Egyértelműen átvette ez az irányítást a sportvilág fölött, azt viszont nem tudja, hogy ez egy jó vagy egy rossz dolog-e.

D'Angelo Russellnek 18,7 millió dolláros játékosopciója van a következő szezonra a Lakersnél, arról viszont még nem döntött, hogy azt lehívja-e. A hátvéd elmondta, hogy szeret itt lenni, és szívesen megvetné ott a lábát, ahol az jelenleg van. Természetesen volt a hullámvasút másik oldalán is, amikor úgy kellett hozzáállnia a szabadügynökpiachoz, hogy ki kellett várnia, úgyhogy néz elébe annak, hogy most nem kell majd emiatt aggódnia. A játékával sikerült magát megfelelő helyzetbe hoznia, és határozottan az előnyére akarja ezt fordítani, viszont úgy érzi, hogy amikor eljön ennek az ideje, minden úgy fog történni, ahogyan annak lennie kell. Határozottan nyomást jelent az, hogy gyakorlatilag szerződésért játszik, mert ez olyasmi, ami sokakat érzelmileg fel tud őrölni a szezon során, ugyanakkor ő ezt irányítani akarta, ugyanolyan józan akart maradni a hullámvölgyeknél és a hullámhegyeknél is.

Grayson Allen tegnaptól jogosult arra, hogy idő előtti hosszabbítást írjon alá a Sunsnál, június 30-ig bezárólag maximum 4 évre 75 millió dollárt kínálhatnak neki. Allen elmondta, hogy nem gondolt arra a szezon során, hogy szerződésért játszana, ugyanakkor szerencsés helyzetben van, egy olyan csapatban játszik a karrierje szempontjából fontos évben, amelyikbe tökéletesen illeszkedik. Áldottnak érzi magát amiatt, hogy ennyire jól tud játszani, és hogy ilyen nagy lehetőséget kapott arra, hogy segítse a csapatát. Próbál keveset gondolni arra, hogy mennyiért hosszabbíthat majd, mert még nincs semmi, amit aláírt volna, illetve még csak március van, és ez nem az az időszak a szezonon belül, amikor az ember az egyéni céljain gondolkodik, ilyenkor a csapat az első.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A várható All-NBA első ötösnél nem jelent nagy gondot a 65 meccses szabály, a 2-3. ötösnél sem sorsdöntő? – Jalen Suggs és Jonathan Isaac védekezése Markelle Fultz orlandói karrierjének végét jelentheti – egyre biztosabbnak tűnik Jokics MVP-címe – Wemby eddigi szezonjának legfontosabb pillanatai – Ant Edwards mindenkit pótol a Wolvesban – a legrosszabbkor lerobbanó csapatok – 10 narratíva, ami uralhatja az alapszakasz végét – ismerkedjünk meg a Keeper Play-jel, ami a magasemberek egyik kedvenc játékelemévé vált – a Warriors Wolves elleni vereségének okai – Bradley Beal játékszervezése lehet a Suns sikerének kulcsa – képeken Steph Curry idei cipői.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus