Hírmorzsák 2024-04-02 (9:45)

Dejounte Murray és Luka Doncic a Hét Játékosa. Joel Embiid a napokban visszatérhet. Damian Lillard újabb meccset hagy ki. Jeremy Sochan és Devin Vassell sem játszik már ebben a szezonban. Devin Booker megint megszórta a Pelicanst, és ezzel a Timberwolves bejutott a rájátszásba. Jalen Johnson visszatért, fontos meccset nyert meg a Hawks. Justin Zanik veseátültetésen esik át. Rudy Gobert felelősségre fogja vonni az alattomos játékosokat. Donovan Mitchell kifakadt a Cavaliers újabb veresége miatt. A Magic rámehet a nyáron D’Angelo Russell megszerzésére.

Kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Dejounte Murray, nyugaton Luka Doncic kapta a díjat. A Hawks 3-1-s hetet futott, ami alatt a hátvéd 28,3 pontot, 5,8 lepattanót és 10,3 gólpasszt átlagolt, míg a Mavericks 4-0-s időszakából 32,5 ponttal, 11 lepattanóval és 9,5 gólpasszal vette ki a részét a csapat vezére. Keletről jelölt volt még Giannis Antetokounmpo, Tyrese Haliburton, Pascal Siakam és Cam Thomas is, míg nyugatról Jalen Green, LeBron James és Victor Wembanyama merült még fel a díj kapcsán.

Adrian Wojnarowski (ESPN) és Shams Charania (The Athletic) gyakorlatilag egyszerre számolt be arról, hogy Joel Embiid felépült a sérüléséből, az elmúlt napokban az erőnlétén is tudott már dolgozni, illetve probléma nélkül vett részt az öt az öt elleni játékokban is, úgyhogy a héten ismét játékra jelentkezhet. Az első híresztelések arról szóltak, hogy erre akár már ma este sor kerülhet, a Thunder ellen is pályára léphet már, viszont Ira Winderman (The South Florida Sun Sentinel) arra hívta fel a figyelmet, hogy a 76ers legfrissebb sérültlistája alapján itt még nem fog játszani – ezt követően a Heat és a Grizzlies lesz a 76ers következő két ellenfele. Embiid január 30-án lépett pályára legutóbb az NBA-ben, majd egy hétre rá meniszkusz-műtéten esett át, és akkor 6-8 hetes kihagyást jósoltak neki, vagyis időszerű már a visszatérése.

Damian Lillard hivatalosan személyes okok miatt hagyta ki a Bucks legutóbbi, Hawks elleni összecsapását, és már akkor is bizonytalannak tűnt a játéka a Wizards ellen is, és a csapat bejelentése alapján ezt a meccset is kiüli, bár a hivatalos indoklás megváltozott, ágyékhúzódás miatt nem tud játszani. A Bucks sérültlistáján feltűnik még Giannis Antetokounmpo (combhajlító), Khris Middleton (bokaficam) és Patrick Beverley (csuklósérülés) neve is, ugyanakkor mindhármuk játéka a valószínű kategóriába esik.

Arról már a minap is lehetett hallani, hogy Jeremy Sochan kihagyhatja a szezon hátralévő részét bokasérülés miatt, és ezt a Spurs is megerősítette – a csapat egyeztetett külsős szakemberekkel is, és ez alapján artoroszkópiás beavatkozást fognak végrehajtani Sochan bal boáján. A Spurs emellett azt is bejelentette, hogy Devin Vassell számára is befejeződött a 2023/24-es idény, a 68 meccsen 19,5 pontot, 3,8 lepattanót és 4,1 gólpasszt átlagoló hátvéd jobb lábfejében fáradásos reakciót állapított meg egy MRI-vizsgálat.

Fontos meccset vívott egymással hajnalban a Pelicans és a Suns, amit végül a vendégek nyertek meg Devin Booker 52 pontjára és 9 gólpasszára támaszkodva. Booker sorozatban harmadszor érte el az 50 pontos határt a Pelicans ellen, a Suns pedig egyetlen meccsre csökkentette velük szemben a hátrányát, így továbbra is nyitott, hogy nyugaton melyik csapatok lesznek biztos szereplői a rájátszásnak, illetve kik fognak a playinből indulni. A Pelicans veresége a Timberwolves számára is mérföldkő volt, ezzel ugyanis eldőlt, hogy biztosan ott lesznek a 2024-es rájátszásban.

Booker Wilt Chamberlain óta az első játékos lett, aki három egymást követő meccsen legalább 50 pontot dobott ugyanazon ellenféllel szemben, és erről annyit mondott, hogy került már korábban is egy mondatba a neve a centerlegendával, de bármikor is történik ez meg, tudja, hogy valami különlegeset hajtott végre. Arra nincs válasza, hogy miért megy neki ennyire a Pelicans ellen, érzése szerint mindig ugyanúgy kosárlabdázik. Némi múltja azért van ezzel a hellyel, a közelben nőtt fel és sok családtagja ott szokott lenni a lelátón ezeken a meccseken, gyerekként ide járt meccsre, és ez az első NBA-s aréna, ahol járt.

A Bulls-Hawks összecsapásnak is volt tétje, nagy valószínűséggel egymás ellen fognak kezdeni a keleti playin alsó ágán, viszont az még nem dőlt el, hogy ki lehet a pályaválasztó. A Hawks 113-101-re behúzta az összecsapást, ezzel fél meccsre megközelítették a kilencedik Bullst, viszont nem lesz nekik elegendő utolérni riválisukat, több meccset kell nyerniük ahhoz, hogy eléjük kerüljenek – a szezon során háromból két meccsüket a Bulls nyerte, ezért övék a tiebreaker. A találkozó krónikájához kapcsolódik, hogy a vendégeknél Jalen Johnson hat kihagyott meccs után visszatért, csereként beszállva 11 pontot és 4 lepattanót ért el, és vele a pályán 25 perc alatt +15-ben zárt a Hawks.

Adrian Wojnarowski számolt be róla, hogy a Jazz általános igazgatója, Justin Zanik a Utah Egyetem kórházában veseátültetésen esik át a mai nap folyamán. A GM-nél még tavaly októberben diagnosztizáltak policisztás vesebetegséget, és ezt követően mindhárom gyerekénél is diagnosztizálták ugyanezt a problémát, úgyhogy valószínűleg még 30 éves koruk előtt mindannyiuknak transzplantáción kell majd átesniük. Zanik a gyerekkori legjobb barátjától kap új vesét, és a műtét után egy ideig kórházban fog maradni, majd otthon fog pihenni, de ha minden jól megy, akkor még bőven a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt visszaveszi a Jazz vezetőségének az irányítását.

Rudy Gobert érdekes nyilatkozatot tett a Timberwolves és a Bulls tegnapi találkozója után, innentől fogva felelősségre fogja vonni azokat, akik valamilyen piszkos játékot alkalmaznak a pályán. Gobert azt követően akadt ki, hogy a meccsen összeütközött Alex Caruso-val, és felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt egy ugyanilyen helyzet okozott nála egy olyan térdsérülést, ami miatt egy hónapot kellett kihagynia. Reméli, hogy az NBA közelebbről fogja vizsgálni az ilyen játékokat, mert ha a liga nem vonja felelősségre azokat, akik ilyeneket csinálnak, akkor majd megteszi ő.

A Cavaliers a legutóbbi 12 meccséből nyolcat is elveszített, legutóbb a Nuggets ellen úgy kaptak ki 130-101-re, hogy már teljes csapattal állhattak ki, és Chris Fedor (Cleveland.com) beszámolója alapján Donovan Mitchell kifakadt a csapat közelmúltban nyújtott teljesítménye miatt. Azt a szezon elején is megmondta, hogy ha az idény ezen szakaszában ennyire szenvedni fognak, akkor az komoly probléma, ez nem történhet meg, és megoldást kell találniuk. Ez nem mehet tovább, ki kell elemzeniük a játékukat, hogy mit hogyan csinálnak – április van már, úgyhogy meg kell oldaniuk a problémáikat, és meg is fogják ezt tenni. A Cavaliers formahanyatlásában szerepet játszottak a sérülések is, Mitchell a legutóbbi 17 meccsükből csak négyszer volt bevethető, de Evan Mobley sem volt mindig egészséges. Mitchell a visszatérése óta egy 4/13-as és egy 3/12-es mezőnymutatót szenvedett össze, ami kapcsán hangsúlyozta, hogy dolgozik a játékán, és az természetes, hogy a visszatérését követően nem megy neki jobban, ugyanakkor egészségügyileg rendben van, és jobban is kell játszania.

Jovan Buha (The Athletic) értesülései szerint a Lakersnél leginkább a Magicre tekintenek úgy, mint akik veszélyeztethetik D’Angelo Russell megtartását a nyáron, ők lehetnek a hátvéd legfőbb kérői a jelenlegi csapatán túl. Russellnek a következő idényre 18,7 millió dolláros opciója van, viszont az az általános várakozás, hogy ezt nem fogja lehívni, hanem új szerződést fog majd kötni.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A hétvégén kialakult az NCAA Final Four mezőnye, több idei draftee is villant – a Pacers védekezése elkezdett fejlődni – Cooper Flagg jó úton halad a 2025-ös draft Top3 helye felé – Wemby 40-20-as meccse – Két délszláv végez az MVP-szavazás első két helyén? – március győztesei és vesztesei – március 15 legtiszteletlenebb mozzanata – Evan Mobley elkezdett hármasokat dobni, lassan növelni kell a csapásszámot – megtalálták PJ Washington helyét Dallasban? – Isaiah Thomas a kispadon ülve is rengeteget segíthet a Sunsnak a playoffban – az idei szezon túlfizetett játékosai – az 50, legtöbb pénzt megkereső játékos, aki soha nem volt All-NBA Ötösben.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus