Hírmorzsák 2024-04-07 (11:30)

Hivatalossá vált a 2024-es Hall of Fame osztály névsora. A Memphis visszavonultatta Marc Gasol mezszámát. Anthony Davis szerint a Lakersben mindenki készen áll a rájátszásra. Nagyobb szerepet kaphat a Netsben Noah Clowney. Jól halad Brandon Ingram rehabilitációja. A Wolves bízik Rudy Gobertben, Mike Conley segített a csapatnak hatékonyan használni a centert. Újabb tíznapos szerződést osztott ki a Grizzlies.

Hivatalossá vált a 2024-es Hall of Fame osztály teljes névsora. Az idei évben tizenkét ikon kerül beiktatásra a Hírességek Csarnokába, köztük a ligában rekordot jelentő huszonkét szezont lehúzó, nyolcszoros All-Star Vince Carter, a 2004-es detroiti bajnokcsapat döntő MVP-je, a Portland Trail Blazers jelenlegi vezetőedzője, Chauncey Billups, vagy a ’80-as évek ShowTime Lakersének meghatározó védőjátékosa, Michael Cooper. Rajtuk kívül Jerry West is ismét beiktatásra kerül, akinek játékospályafutása mellett most a Lakersnél, a Memphisnél, a Warriorsnál és a Clippersnél végzett vezetői feladatai is elismerésre kerülnek, de bekerült Doug Collins is, aki játékosként négyszer volt All-Star, majd Chicagóban, Washingtonban, Philadelphiában és Detroitban is volt vezetőedző.

Szintén a Hall of Fame tagja lesz Seimone Augustus, a WNBA 2011-es bajnokcsapatának, a Minnesota Lynx gárdájának döntő MVP-je, Herb Simon, aki 1983 óta vásárolta be magát az Indiana Pacersbe, jelenleg pedig a leghosszabb ideje regnáló tulajdonos a ligában. Bekerült Bo Ryan, az egyetemi kosárlabdázás kiváló edzője is, aki csapataival elképesztő, 747-223-as mérleget tudott felmutatni hosszú pályafutása alatt, de ott lesz a hatszoros All-Star, az 1977-78-as idény Év Újonca, Walter Davis, valamint a Knicks és a Clippers korábbi játékosa, Charles Smith is. Az 1970-ben és 1973-ban a New Yorkkal két bajnoki címet nyerő Dick Barnett, a női kosárlabdázásban úttörő szerepet vállaló Harvey Redin, valamint az olimpiai ezüst-és bronzérmes ausztrál női kosárlabdázó, a WNBA-ben öt szezont eltöltő Michelle Timms is beiktatásra kerül az augusztusi ceremónián.

A ma hajnali játéknap során a Memphis Grizzlies visszavonultatta Marc Gasol 33-as mezét, amely Zach Randolph 50-ese mellett már másodikként lóg már a FedEx Forum plafonján. A ceremónia egyébként a Sixers elleni mérkőzést követően került lebonyolításra, ahol a spanyol játékost több korábbi játékostársa is méltatott, jelen volt Zach Randolph, Mike Conley és Tony Allen is – a Grizzlies legendás kvartettje 2017 után volt újra együtt. Gasol a Grizzlies történetének egyik legsikeresebb játékosa, a 2008 és 2019 között a csapatnál eltöltött közel tíz éve alatt három All-Star mérkőzésen vett részt, 2013-ban pedig őt választottak az Év Védőjének. A 2018-19-es szezon közben Torontóba került, ahol rögön bajnoki címet ünnepelhetett, karrierjét pedig a Los Angeles Lakersben zárta le 2021-ben. Gasol a Memphis történetének legtöbb percet (25,917) és legtöbb mérkőzést kezdőként lejátszó (762) játékosa, ő szerezte a legtöbb mezőnykosarat (4,341), értékesítette a legtöbb büntetőt (2,701), szedte le a legtöbb lepattanót (5,952) és osztotta ki a legtöbb blokkot (1,135) – közel 12 ezer szerzett pontja és a 3000 gólpassza pedig a franchise történetének második legjobbja.

Ahogyan azt a mai összefoglalónkban is megírtuk, a Los Angeles Lakers a Cleveland Cavalierst is legyőzte és folytatja nagy menetelését, a csapat tízből kilenc meccsét is megnyerte és 45-33-as mérlegével jelenleg a nyolcadik helyen áll Nyugaton – ilyen jó helyzetben december vége óta nem voltak a Los Angeles-iek. Anthony Davis egy Dave McMenaminnak (ESPN) adott interjújában elmondta, hogy nagyon magabiztosak a jövőt illetően, a csapatban mindenki bízik abban, hogy képes akár a playoffban is maradandót alkotni, készen állnak minden eshetőségre, ami a rájátszásban jöhet számukra. Nem zökkentette ki őket az sem, hogy sokáig annak ellenére sem tudtak előremozdulni a tabellán, hogy sorra aratták a nagyobbnál nagyobb győzelmeket – Davis szerint csak nevettek ezen, arra koncentráltak, hogy fókuszban maradjanak, hiszen ez a kulcsa annak, hogy sikeresek tudjanak lenni. A Lakers sztárja kihangsúlyozta, hogy a csapat élvezi azt a helyzetet, amiben van, mindenki felelősséggel tartozik a teljesítményéért, mindenki tisztában van a csapat céljaival, éppen ezért, ha valaki elront valamit, akkor senki nem veszi sértésnek és személyeskedésnek, ha a társai azt szóvá teszik neki. A csapat helyzetéről Darvin Ham is nyilatkozott, a vezetőedző szerint csakis önmagukra kell figyelniük, és akkor a dolgok megfelelően fognak alakulni – a pálya mindkét oldalán magas szinten kell teljesíteniük, az utóbbi időben pedig ezt próbálják maximalizálni, a Cavs ellen pedig védőoldalon is kifejezetten jó dolgokat látott.

Duane Rankin (The Arizona Republic) tudósított arról, hogy a Phoenix Suns vezetőedzője, Frank Vogel komolyan fontolóra vette, hogy a rájátszásban a matchupok alapján döntsön arról, hogy Grayson Allen vagy Royce O’Neale lesz-e a kezdőcsapat tagja. Vogel elmondta, hogy alapvetően Allen a kezdőcsapat tagja, de egy négy győzelemig tartó párharcban szükség lehet ennek módosítása, az ellenfél játékától függően nem fog félni belenyúlni a csapatba, ebből pedig a remek védekezéséről ismert O’Neale profitálhat leginkább.

Brian Lewis (The New York Post) arról számolt be, hogy mivel a Brooklyn Nets számára hivatalosan is véget ért a szezon és már a playinre sem érhet oda, nagyobb szerepet kaphat Noah Clowney az alapszakasz hátralevő részében. A 19 éves játékos a szezon nagy részét a G-Ligában töltötte, az utóbbi héten viszont bekerült a Nets NBA-rotációjába, ahol a Pacers ellen rögtön 22 ponttal és 10 lepattanóval jelentkezett – ezzel az idény legfiatalabb játékosaként ért el dupla-duplát. Clowney elmondta, hogy igyekszik az NBA-ben is olyan önbizalommal játszani, mint amilyennel a G-League-ben tette, hiszen, ha félénken lép pályára, akkor az rossz döntésekhez és hibákhoz vezet majd, ezt szeretné elkerülni. Clowney az utóbbi időben Day’Ron Sharpe perceit vette el a rotációban, Kevin Ollie vezetőedző erről azt mondta, hogy a fiatal játékos nagy potenciállal rendelkezik, gyakorlatilag minden posztot le tud védeni, védekezésben a kettő-kettőket és a kifelé válásokat is remekül le tudja reagálni. Nagy előnyt jelent számára, hogy fizikai adottságaiból adódóan a pálya szinte minden részén jó dolgokra képes, már a triplavonalon túlról is veszélyes tud lenni, ami támadásban is számos új lehetőséget teremthet majd a csapat számára a jövőben.

A New Orleans Pelicans a közösségi médiában jelezte, hogy Brandon Ingram rehabilitációja jó ütemben halad, a játékos már engedélyt kapott az orvosoktól az egyéni edzésekre is. Ingram március végén szenvedett térdsérülést, az előzetes becslések legalább két hét kihagyást jósoltak – ez nagyjából helytálló is volt, hiszen a csatár felépülése jól halad, a csapat már tudja növelni a terhelés intenzitását, ennek ellenére viszont még biztosat nem tudunk mondani arról, hogy a játékos pontosan mikor térhet vissza a pályára. A Pelicansnak nagy szüksége lenne Ingram mielőbbi felépülésére, hiszen a csapat zsinórban négyszer kapott ki és már csak hetedik a tabellán, alig megelőzve a Lakerst és a Kingst – Ingram jelenléte sokat jelentene a csapat számára, hiszen a játékos közel 50%-kal dob idén 21 pontot, aminél jobban karrierje során csak egyszer teljesített korábban.

Jon Krawczynski (The Athletic) értesülései szerint a Minnesota Timberwolves bizalma idén egyre nagyobb Rudy Gobertben. A francia center a tavalyi szezon előtt érkezett a csapathoz, viszont az integrációja nem volt zökkenőmentes, az edzői stáb nem igazán találta meg a kétmagasos felállás hatékony használatának módját, a vezetőség pedig az előző idény végén komolyan aggódott a center alkalmazkodóképessége miatt. Most azonban már minden kétely eloszlott a fejekben, Gobert remekül hozza azt, amit elvárnak tőle, ráadásul amíg KAT egészséges volt, addig Townsszal is hatékonyan tudott együtt játszani – ennek eredménye, hogy a Minnesota továbbra is versenyben van a nyugati első helyért. A csapat sztárja, Anthony Edwards is méltatta a francia óriást, szerinte nagyon fontos az, hogy bíznak benne a társak és tudják, hogy támadásban is sok lehetőséget rejt és védekezésben is számíthatnak rá maguk mögött a palánk alatt. A forrás szerint a bizalom növekedése elsősorban Mike Conley 2023-as megszerzése után indult meg, a veterán irányító ugyanis már Utahban is több évet töltött együtt Goberttel, amikor megtapasztalhatta azt, hogy hogyan is lehet a centerrel hatékonyan együtt játszani – Conley a szezon előtt egy csapatmegbeszélésen a csapattársak tudtára adta, hogy szerinte milyen passzokkal lehetne a legjobb megtalálni a centert és hogyan lehetne az általa adott zárásokkal a lehető legjobban kihasználni, ez pedig láthatóan a pályán mutatott játékban is megmutatkozik idén.

A Memphis Grizzlies leigazolta Timmy Allent, ezt a csapat jelentette be az X-en. Allen tíznapos szerződést írt alá a csapattal, de mivel az alapszakasz hamarosan véget ér, így csak kilenc napot tölt majd a csapattal a szezon végéig. A csatár nem került kiválasztásra a drafton, az idei szezont a G-League-ben töltötte a Memphis fiókcsapatánál, ahol közel 10 pontot, 4 lepattanót és 3 gólpasszt átlagolt 46 lejátszott mérkőzésen. Allen most Zavier Simpsonhoz és Maozinha Perierához csatlakozott, múlt héten ők is tíznapos szerződést kaptak a csapattól – mivel a csapat jelentős hányada sérült, így várhatóan a szokásosnál több percet fognak kapni a rövidtávú szerződésen lévő játékosok is szezon a hátralévő néhány mérkőzésén.

 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A Memphis és Detroit szezonja nem volt fáklyásmenet, de egy NBA-rekordot összehoztak – Doncic a játéka minden probémás elemében javult – a modern támadójáték a régi taktika és az új egyéni képességek mixe? – 10 történetszál, amit érdemes követni az alapszakasz végéig – ilyen volt SGA alapszakasza – mit jelent a Rockets erősödése a Nyugatnak? – kik kerülhetnek be az All-NBA ötösökbe? – Ismerkedjünk meg Alex Sarr játékával, aki a következő francia 1/1-es lehet – az NBA-s támadójáték elérte volna a maximumot? – Hogyan és miért sikerült kiválóan Holiday bostoni beilleszkedése? – Trayce Jackson-Davis támasztja fel a Splash Brothers-t? – Malachi Flynn 50 pontos elődei – a Jazznek „nevére kellene vennie” ABA-s elődjét?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus