Hírmorzsák 2024-04-08 (10:15)

Anthony Davis szeme ismét megsérült. Kificamodott Franz Wagner bokája. Kiverték Khris Middleton fogát. A Bucks bejutott a rájátszásba, a Warriors a playinbe. A Clippers 26, a Mavericks 22 pontos hátrányból tudott nyerni. Tyrese Maxey 52 ponttal pótolta a pihenő Joel Embiidet. Monty Williams várhatóan nem akarja kivásároltatni magát a Pistonstól. Johnnie Bryant lehet az egyik jelölt a Nets padjára. John Calipari távozik a Kentucky éléről, az Arkansas pogamját veszi át.

A Lakers úgy várta a Timberwolves elleni összecsapást, hogy azt megelőző 10 meccsükön 9-1-es mérleget értek el, ugyanakkor back-to-back kellett pályára lépniük, méghozzá LeBron James nélkül, aki influenzára utaló tüneteket produkált a meccs előtt. A Lakersnek nem csupán a 127-117-es vereség lehet fájó, hanem az is, hogy Anthony Davis bal szeme ismét megsérült, amikor Kyle Anderson eltalálta őt az első negyed végén, és emiatt nem is folytatta már a játékot. Davis szeme egyszer már megsérült, március 16-án a Warriors elleni meccsen akadt ezzel problémája először, de akkor emiatt nem kellett meccset mulasztania, és Los Angelesben ugyanebben bíznak most is, ráadásul kedd este éppen a Warriors ellen kiemelt fontosságú meccset vívnak.

A Magic nyerni tudott a Bulls ellen, és ha jól fejezik be az alapszakaszt, akkor akár még másodikok is lehetnek keleten, ugyanakkor Franz Wagner hajnalban bokasérülést szenvedett. A csapat bejelentette, hogy a röntgen negatív lett, ugyanakkor ennek ellenére sem tudott visszatérni a pályára a ficamja miatt.

A Bucks pocsék formában van, sorozatban négy meccset veszítettek el, az elmúlt hét találkozójukból hatot buktak el, ráadásul a Knicks elleni összecsapás Khris Middleton számára idő előtt befejeződött. A veterán játékos a második negyedben vérző szájjal kényszerült elhagyni a pályát, amikor eltalálta őt Donte DiVincenzo, illetve ráesett Isaiah Hartenstein, és a Bucks később bejelentette, hogy szájsérülés miatt nem térhet vissza a pályára. A meccset követő sajtótájékoztatón Doc Rivers elmondta, hogy kiverték Middleton egyik fogát az esetnél, ami miatt fogorvoshoz kell mennie, és nagyon sajnálja őt, hogy már megint neki akadt valamilyen egészségügyi problémája.

Noha a Bucks kikapott, a Heat vereségével hivatalossá vált, hogy egyenes ágon ott lesznek a 2024-es rájátszásban. Papíron a Heat és a 76ers is utolérheti még őket, de mindkét riválisukkal szemben pozitív a mérlegük az egymás elleni meccseken – a 76ers ellen 3-0-ra, a Heattel szemben 2-1-re hozták le ezt a szezont. Nyugaton eközben az vált hivatalossá, hogy melyik 10 csapatra várnak még extra meccsek, a Rockets vereségével eldőlt, hogy biztosan a Warriors lesz érdekelt a folytatásban, akik kicsivel később annak ellenére is megverték a Jazzt, hogy Stephen Curry pihenőt kapott.

Elképesztő fordítást mutatott be a Clippers a Cavaliers ellen, úgy nyertek 120-118-ra, hogy a harmadik negyed közepén még 94-68-as hátrányban voltak – a teljes képhez hozzátartozik, hogy a sérüléséből nemrégiben visszatérő Donovan Mitchell kiülte a back-to-back második felét. A fordításban Paul George játszotta a főszerepet, 44 perc alatt 39 pontot dobott, és a második félidőben egy pillanatra sem ült le. A negyedik negyedben csapata 39 pontjából 23-at dobott George dobott, 7 másodperccel a vége előtt a győztes dobás is az övé volt, majd blokkolta Darius Garland egyenlítőnek szánt kísérletét. A meccs után úgy értékelt, hogy tudták azt, hogy az első félidőben nem voltak önmaguk, viszont elhatározta, hogy bármit megtesz azért, hogy nyerjenek. A második félidőben a pályán akart maradni, mert úgy érezte, hogy elindultak a jó irányba, és az edzője is bízott benne. Ahogy azt érezte, hogy lőtávolságon belülre kerültek, még agresszívabb lett, és az vitte előrébb, hogy győzni akart.

A Mavericks is nagy fordítást mutatott be, -22-ről jöttek vissza a Rockets ellen, és harcolták ki a győzelmet hosszabbításban. A találkozót Kyrie Irving 48, az egymeccses kihagyásából visszatérő Luka Doncic 37 ponttal fejezte be, és ez már a harmadik alkalom volt a szezon során, hogy mindketten legalább 35 pontot dobtak, ilyesmire korábban egyetlen duó sem volt ennyiszer képes egy szezonon belül. Irving 7/10-es mezőnymutatóval 19 pontot dobott csak a negyedik negyedben, amiről annyit mondott, hogy akkor kell agresszívnak lennie, amikor úgy van a kezében a labda, hogy nem duplázzák őt, a társak pedig rendre odaadták neki azt, mert a számára megfelelő matchup alakult ki a pályán, és ezt maximálisan kihasználták. Doncic azt emelte ki, hogy nagyon erős jelenleg a csapaton belüli kémia, és lendületben is vannak.

A 76ers back-to-back lépett pályára, emiatt pihenőt kapott a sérüléséből nemrégiben visszatérő Joel Embiid, és ugyan a Spurs komolyan megdolgoztatta őket, végül Tyrese Maxey 52 pontjára építve nyerni tudtak kétszeri hosszabbítást követően. Az irányító a szezon során harmadszor jutott el legalább 50 pontig, amihez hasonlóra csak Embiid, Allen Iverson és Wilt Chamberlain volt képes a franchise történetében, amiről annyit mondott Maxey, hogy boldognak és áldottnak érzi magát, hogy velük egy mondatban említik. Nem akarta veszíteni hagyni a csapatot, mindent meg akart tenni a győzelemért, ami csak az erejéből telt, és ezt követően együtt tudott volna élni bármilyen eredménnyel. Nem számított, hogy mennyire fáradt, hogy mennyi pontot dob, csak segíteni akart abban, hogy nyerjenek.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) a nyári edzőkeringő kapcsán osztott meg két értesülést. Monty Williams tavaly nyáron írt alá 6 évre 78,5 millió dollárért a Pistonshoz, és az újságíró információi alapján a nyáron nem lesz nyitott annak a kivásárlására, maradni tervez Detroitban. A Nets szerteágazó keresést folytat majd a nyáron, hogy ki legyen a következő vezetőedzőjük, és az egyik kiszemeltjük a Knicks jelenlegi segédedzője, Johnnie Bryant lehet.

Az NCAA-ben is megindult az edzőkeringő, és történt egy jelentős váltás is, John Calipari 15 év után elhagyja a Kentucky Wildcats programját, hogy 5 évre átvegye az Arkansas Razorbacks irányítását. Calipari éves fizetése 8,5 millió dollár körül volt a régi csapatánál, míg az Arkansasnál csak 5 millió körül lehet az alapfizetése, ugyanakkor az ESPN információi alapján bónuszokkal együtt ez meghaladhatja azt, amit a Kentucky fizetett neki. Az edző az első éveiben rendkívül sikeres volt a Wildcats mestereként, hat év alatt négyszer jutott el az NCAA négyesdöntőjébe, 2012-ben bajnokok is lettek, viszont az elmúlt években többször is meglepő vereségekkel búcsúztak a March Madness korai szakaszában, emiatt egyre többen firtatták a jövőjét a csapatnál. Calipari irányítása alatt összességében 410-123-as mérleget ért el a csapat, és a program ezalatt 35 olyan játékost termelt ki, akit az első körben draftoltak az NBA-be – ez a szám tovább nőhet még az idei drafton, Jonathan Givony (ESPN) mockja szerint Rob Dillingham a negyedik, Reed Sheppard a hetedik helyen kelhet el júniusban.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Lassan a Dallas lesz az a csapat, amelyet mindenki el akar kerülni - Steve Kerr challenge-elése egyszerűen katasztrofális - a fizetési sapka változásai miatt nagy esély előtt áll a 76ers - Chauncey Billups nagyinterjú a HoF alkalmából - a legvalószínűbb újoncötösök - Wemby idei összes történelmi meccse - jelenleg aktív játékosok HoF-esélyei - a Hornets és a Nets szépen lassan izzítja a vezetőedző-piacot - az NBA történetének leggazdagabb játékosai - a legrosszabb csapatokban alkotó vezérek - Curry védekezése elkezdett leszálló ágba kerülni? - Sabrina Ionescu signature-cipője elkezdte meghódítani a férfikosarasok világát is.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus