Hírmorzsák 2024-04-11 (10:30)

Jrue Holiday 4 évre hosszabbított Bostonban. Giannis Antetokounmpo kihagyja az alapszakasz végét. Megint egymás ellen játszik a rájátszásban a Clippers és a Mavericks, a Lakers és a Warriors biztosan a playinből indul. A Timberwolves új tulajdonosai megvágták volna a csapat bérkeretét. A Nuggets nyerte a nyugati csúcsrangadót. Karl-Anthony Towns a hétvégén visszatérhet, Trae Young már játszott is hajnalban. A NBA továbbra is vizsgálja Jontay Porter ügyét. Adam Silver elismerte, hogy máshogy fújják a szabálytalanságokat. Ben McLemore ellen nemi erőszak miatt indult eljárás. A Pelicans valószínűleg 2025-ben viszi a Lakers első körösét.

Jrue Holiday ügynöke közölte a sajátóval, hogy a hátvéd 4 évre 135 millió dollárért hosszabbít a Celticsszel, a megállapodás utolsó éve játékosopciós. Holiday a szezon előtt került Bostonba, az első idényében magabiztosan nyerték meg az alapszakaszt, és az új szerződése idén nyáron lép életbe, lemondott a korábbi 37,3 millió dolláros játékosopciójáról. Érdekesség, hogy annak idején a Bucksnál is hasonló körülmények között hosszabbított, néhány hónappal az odaérkezése után szintén 4 évre 135 millióért írt alá, azt követően pedig bajnoki címet és olimpiát is nyert. Holiday a következő szezonban hozzávetőlegesen 7 millió dollárral kevesebbet fog keresni, mint amiről a korábbi játékosopciója szólt, és Sean Marks (ESPN) számításai szerint ez azt jelenti, hogy a Celtics 35 millió dollárnál többet is megspórolhat luxusadóban. Az új megállapodásban a tavaly nyáron életbe lépő CBA is szerepet játszott, mivel a korábbi kollektív szerződés még nem engedte azt meg, hogy egy játékos úgy mondjon le az opciójáról, hogy utána kisebb fizetésért hosszabbításon ugyanannál a csapatnál, ez az első szerződés az NBA-ben, aminél kihasználták ezt a szabálymódosítást.

A Bucks bejelentette, hogy Giannis Antetokounmpo kihagyja az utolsó meccseket az alapszakaszból. A játékos az elmúlt nap folyamán MRI-vizsgálaton esett át, és az megállapította, hogy meghúzódott a bal vádlija, ugyanakkor az jó hír, hogy az Achillesze nem sérült. A Bucks arról pontos információt nem közölt, hogy mikor térhet vissza, minden nap kezeléseket fog kapni Antetokounmpo, illetve folyamatosan figyelik az állapotát. A Bucks a keleti második hely megőrzéséért küzd az alapszakasz utolsó pár napjában, és ezért ma hajnalban fontos lépést is tettek, 117-99-re nyertek a Magic ellen.

A Mavericks ma hajnalban 111-92-re nyert a Heat otthonában, ezzel eldőlt, hogy a negyedik vagy az ötödik helyen fognak zárni nyugaton, és ezzel együtt a Clippers ellen kezdhetik majd meg a rájátszást – négy szezonon belül harmadszor találkozik ez a két csapat az első körben, 2021-ben és 2022-ben is a Los Angeles-i csapat jutott tovább. A magasabb kiemelés, és ezzel együtt a hazai pálya előnye még nem dőlt el, a Clippers jelenleg egy meccsel előzi riválisát, miután ma hajnalban a kulcsjátékosaik nélkül kaptak ki a Sunstól. A Clippersnek elegendő a hátralévő két meccséből egyet megnyerni a negyedik kiemelésért, a Jazz és a Rockts ellen kellene összehozniuk egy győzelmet, mivel az egymás elleni mérleg nekik kedvez a Mavericksszel szemben, az alapszakaszban 2-1-re nyerték a párharcukat. Azzal, hogy a Suns megverte hajnalban a Clipperst, még egy dolog eldőlt, a Lakers és a Warriors sem juthat már be egyenes ágon a rájátszásba, mindkét csapat a playinből fog indulni, csak az a kérdés, hogy hányadik kiemeltként.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint azért is akadhatott meg a Timberwolvesnál a többségi tulajdonjog átadása Glen Taylor, illetve Marc Lore és Alex Rodriguez között, mert utóbbiak azt tervezték, hogy csökkentik a csapat bérkeretét, és Taylor attól tartott, hogy ezzel veszélyeztetik annak az esélyét, hogy bajnoki címért küzdhessenek. Az ESPN információi alapján már a következő szezonra 171 millió dollárra akarnák csökkenteni a bérkeretet, vagyis 1 millióval a valószínűsíthető luxusadós határ alá, és részben emiatt döntött úgy Taylor, hogy megtartja a csapat többségi tulajdonjogát – mindezt egyik fél sem erősítette meg hivatalosan. Jelen állás szerint 198 milliót fognak a következő szezonban játékosfizetésekre költeni Minneapolisban, ami a negyedik legtöbb lehet a ligában.

A Timberwolves ma hajnalban a Nuggets otthonában lépett pályára, és egy győzelemmel karnyújtásnyira kerültek volna a nyugati első kiemelés megszerzéséhez, ugyanakkor a címvédő Nikola Jokics parádés teljesítményének köszönhetően felülmúlta őket 116-107-re, így jó eséllyel az övék lesz az első kiemelés. Jó hír viszont a Timberwolves számára, hogy a csapat utolsó két meccse valamelyikén pályára tervez lépni Karl-Anthony Towns, a március 4-e óta meniszkuszsérülés miatt maródi magasember még az alapszakaszban visszatérhet – erre a Hawks vagy a Suns ellen kerülhet sor.

A Hawksnál már ma hajnalban volt egy nagy visszatérő, Trae Young február 23-a óta először játszott, 21 perc alatt 14 ponttal és 11 gólpasszal jelentkezett a Hornets ellen, ráadásul 5/5 dobását elsüllyesztette mezőnyből. Az irányító hiába játszott jól, és zárt vele +16-ban a csapata, a negyedik negyedet már kiülte, és nélküle azt 38-22-re bukták el, így 115-114-re kikaptak hazai pályán. A vereség azt is jelenti, hogy valószínűleg a 10. hely lesz az övék keleten, vagyis jelen állás szerint idegenben kell megvívniuk a Bulls ellen a playinben. Young elmondta, hogy érzése szerint minden rendben van a kezével, és az utolsó két meccsre az a célja, hogy közelítsen ahhoz a percmennyiséghez a játékideje, amennyit alapvetően a pályán szokott tölteni.

Adam Silver elmondta, hogy az NBA továbbra is vizsgálja Jontay Porter helyzetét azt követően, hogy sportfogadási ügybe keveredett – mint ismert, azzal vádolják a Raptors jelenlegi játékosát, hogy a saját statisztikáira fogadott úgy, hogy mit nem fog elérni egy adott meccsen. A komisszár elmondta, hogy nagyon széles skálát alkalmazhat a büntetésére, amennyiben bebizonyosodik, hogy ilyesfajta vétséget követett el Porter, és szerinte ez egy főbűn az NBA-ben, úgyhogy akár a végleges eltiltás is felmerülhet. Véleménye szerint a sportfogadás a legkomolyabb dolog, ami jelenleg a liga körül zajlik, és erre közvetlenül kihatással vannak a játékosok is. A vizsgálat még zajlik, de nagyon komoly következményei lehetnek ennek az ügynek.

Silvert arról is megkérdezték, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett megítélt szabálytalanságok és büntetők számra is. Erről annyit mondott a komisszár, hogy a csapatok boldogok azzal, hogy milyen jelenleg a játék, és ahogyan már korábban is mondta, fantasztikus versenyfutás van jelenleg a ligában. A tegnapi Bucks-Celtics meccs, amin összesen két büntető volt, inkább egy anomália, de az igaz, hogy a szezon előrehaladtával valóban csökkent a meccsenként megítélt szabálytalanságok száma, csapatonként átlagosan kettővel. A működésük átlátható a csapatok számára is, mindenki látja, hogy mi történik a pályákon, és ugyan tényleg történt egy kisebb módosítás a szezon közben, de mindössze két szabálytalanságról van szó csapatonként, és ami a legfontosabb, hogy ez egy jobb kosárlabdát eredményezett.

Ben McLemore-t kedden letartóztatták és börtönbe zárták Oregonban, mivel szexuális erőszakkal és visszaéléssel vádolják őt. Az áldozat még 2021. október 3-án jelentette a bántalmazást, a rendőrség azt követően kezdett el nyomozni, és McLemore-t már akkor is gyanúsítottként azonosították. McLemore utoljára a 2021/22-es idényben játszott az NBA-ben, akkor a Trail Blazers színeiben 64 meccsen jutott szóhoz, míg azóta megfordult Kínában, Görögországban és Spanyolországban is. A nyomozást az hátráltatta, hogy nem Oregonban tartózkodott az elmúlt években, februárban viszont elegendő bizonyítékot, illetve egy vallomást is a bíróság elé tártak ebben az ügyben, emiatt kedden lecsukták McLemore-t, később viszont letette az óvadékot, így szabadlábon védekezhet a következő, július 1-i bírósági meghallgatása előtt.

Kevin O’Connor (The Ringer) értesülései szerint az az általános várakozás a ligában, hogy a Lakers megtarthatja az idei első körös draftjogát, a Pelicans inkább a jövő évi választási jogukat fogja elkérni az Anthony Davis-csere utolsó törlesztőjeként. Amennyiben így lesz, akkor sem valószínű, hogy a Lakers választani fog ezzel a draftjoggal, pláne nem Bronny Jamest fogják ezzel kihúzni, hanem megpróbálják majd bevonni egy cserébe, hogy megszerezzék Trae Young vagy egy másik sztár játékjogát.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Lassan a Dallas lesz az a csapat, amelyet mindenki el akar kerülni - Steve Kerr challenge-elése egyszerűen katasztrofális - a fizetési sapka változásai miatt nagy esély előtt áll a 76ers - Chauncey Billups nagyinterjú a HoF alkalmából - a legvalószínűbb újoncötösök - Wemby idei összes történelmi meccse - jelenleg aktív játékosok HoF-esélyei - a Hornets és a Nets szépen lassan izzítja a vezetőedző-piacot - az NBA történetének leggazdagabb játékosai - a legrosszabb csapatokban alkotó vezérek - Curry védekezése elkezdett leszálló ágba kerülni? - Sabrina Ionescu signature-cipője elkezdte meghódítani a férfikosarasok világát is.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus