Hírmorzsák 2024-04-13 (11:45)

Talán soha nem látott izgalmakat tartogat az alapszakasz utolsó játéknapja, gyorsan áttkeintettük, hogy mire lehet számítani a csapatok utolsó meccsén, ki hova és hogyan érhet oda. Visszatérhetett a pályára Karl-Anthony Towns. Allen Iverson szobrot kapott a Sixers edzőközpontjában. Nehéz döntések előtt a nyáron a Knicks. Két potenciális top 3-as pick, Alex Sarr és Donovan Clingan is bejelentkezett az idei draftra. Sean Marks marad a Nets GM-je, Kevin Ollie szeretne jövőre is csapat vezetőedzője maradni.

A mai játéknapon több érdekes és az alapszakasz végkimenetelének szempontjából fontos végeredmény született, ezek közül talán a legnagyobb meglepetés a Spurs bravúrja volt a Nuggets ellen, amivel elképesztően szorossá vált az élmezőny (is) a Nyugati Konferenciában az utolsó játéknap előtt. A Denver Nuggets már 23 ponttal is vezetett, azonban remek második félidei teljesítményével Victor Wembanyama vezetésével a sereghajtó visszakapaszkodott, végül Devonte’ Graham az utolsó másodpercben a vezetést is átvette csapatának, ezzel a nyugati sereghajtó véghezvitte a kvázi lehetetlent. A címvédő meglepő vereségével (illetve természetesen a Thunder és Minnesota győzelmével) így hármas holtverseny alakult ki az élmezőnyben, az egymás elleni eredmények alapján az utolsó forduló előtt a tabellát a Thunder vezeti, majd sorrendben a Wolves és a Nuggets következik – talán még sosem alakult ennyire izgalmasan az alapszakasz hajrája. A Nuggets Memphisbe utazik az utolsó mérkőzésére, a Thunder a Dallasszal játszik rangadót, míg a Minny sem várhat könnyű meccset a Suns ellen vasárnap. Ráadásul nem elég, hogy az élen sincs különbség a csapatok között, de a rájátszásban a lehetségesen hozzájuk „alulról” érkező 8-9-10. helyeken is nüansznyi különbségek vannak…

A Lakers ugyanis, ha nehezen is, de végül behúzta a kötelező győzelmet a Memphis ellen, a Warriors viszont a Pelicanstól, a Kings pedig a Sunstól kapott ki – így az egy nappal ezelőtt még hármas holtversenyben lévő Kings-Warriors-Lakers trió sorrendje megváltozott, egyelőre a Los Angeles-ieké a nyolcadik hely. LeBron Jamesék vasárnap este New Orleansba utaznak, akiknek szintén fontos lesz az a derbi amiatt, hogy bebiztosítsák hatodik helyüket a tabellán – bár egyelőre a vonal fölött vannak Zionék, de ha az utolsó napon kikapnak, a Suns pedig megveri a Minnesotát, akkor az egymás elleni mérleg alapján a Phoenix jutna be egyenes ágon a rájátszásba. Mindkét csapat győzelmi kényszerben van tehát (mint ahogyan egyébként a Wolves is a Suns ellen az alapszakaszgyőzelem miatt…), mögöttük viszont szintén zárkózhatnak az ellenfelek, a Warriors a Utaht, a Kings pedig a Portlandet fogadja – ők azért jóval könnyebb mérkőzések előtt állnak, így, ha a riválisaik botlanak, akkor egy-egy sikerrel az utolsó pillanatban könnyen előzhetik a Lakerst.

Hajnalban fontos győzelmet aratott az Atlanta ellen tehát a Minnesota is, a mérkőzés legfontosabb mozzanata pedig Karl-Anthony Towns visszatérése volt, aki 18 kihagyott mérkőzés után lépett újra pályára. Towns március elején sérült meg, akkor meniszkusz-szakadást diagnosztizáltak nála, amelyet néhány nappal később meg is kell műteni – most egy bő hónap után ismét pályára lépett, a Hawks ellen 11 ponttal és 8 gólpasszal jelentkezett, az utolsó percekben pedig egy fontos hármast elsüllyesztve segítette hozzá csapatát a győzelemhez. A Wolves egyébként kifejezetten jól teljesített Towns hiányában, a csapat 12-6-os mérleget hozott ezeken a mérkőzéseken, erről pedig maga a játékos is beszélt: KAT szerint érdekes volt ezeket a meccseket külső szemmel nézni, jó volt látni a csapatot nélküli is szárnyalni, viszont addig is más perspektívában tudta elemezni a játékot, amit a rájátszásban majd remélhetőleg tud kamatoztatni.

Izgalmas versenyfutás van eközben Keleten is, ahol az 5-6-7. helyeken a Magic, a Pacers és a Sixers között alakult ki a játéknap végére hármas holtverseny. Nagyon fontos rangadót játszott egymással a Magic és a Sixers, melyet Joel Embiid és Tyrese Maxey újabb domináns mérkőzésével a Philly húzott be – ezzel nagyon fontos győzelemhez jutott a csapat és teljesen nyílttá vált a keleti hatodik helyért zajló küzdelem, csak az utolsó fordulóban fog eldőlni, hogy ki jut be egyenes ágon a rájátszásba. A Sixers ezzel zsinórban hetedik győzelmét szerezte, nagyon éles formába lendült az alapszakasz hajrájára. A Magic még a Milwaukee-val játszik az utolsó mérkőzésén, ha ott a floridaiak nyerni tudnak, akkor övék az ötödik kiemelés, viszont a derbi a Bucksnak is nagyon fontos lesz, hiszen ezzel biztosíthatná be második helyét a tabellán. Az Indiana ma egy fontos találkozón kapott ki a Clevelandtől, Haliburtonék így csak úgy lehetnek ötödikek, hogy ha az utolsó mérkőzésen legyőzik az Atlantát és a Magic kikap a Buckstól. A jelenleg hetedik helyen álló Sixers ugyan egyértelműen a legjobb formában van ebből a hármasból, de Embiidék sorsa nincs a saját kezükben: ha a Magic és a Pacers is nyeri az utolsó mérkőzését, akkor hiába győz a Philly, akkor is hetedik helyen végez – ötödik csak úgy lehet, ha nyer és mindkét riválisa kikap, hatodik helyen pedig akkor végez, ha ő és a Pacers is nyerni tud, de a Magic kikap.

Allen Iverson szobrot kapott a Philadelphia 76ers edzőközpontjában – a legendás irányítónak az ikonikussá vált crossover mozdulatát örökítette meg a csapatAz átadási ceremóniára a játékos a barátaival, családjával és édesanyjával érkezett és hatalmas háláját és köszönetét fejezte ki amiatt, hogy a csapat így emlékszik rá. Iverson elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetésként tekint erre, ez a szobor nem csak őt ábrázolja, hanem képvisel mindenki mást is, aki segítette az útján és ösztönözte a fejlődését a kosárlabdapályán és azon kívül is.

A New York Knicks miközben hatalmas erőkkel próbálja megelőzni a keleti második helyen a Milwaukee Bucksot, addig a csapat már gondolkodhat azon, hogy a nyáron milyen döntéseket hoz meg a játékosaival kapcsolatban. OG Anunoby játékosopcióval rendelkezik a következő szezonra, ha ezt lehívja, akkor a nyáron akár már szabadügynökké is válhat, közben viszont Jalen Brunson és Julius Randle hosszabbíthat a csapattal – erről Stefan Bondy (The New York Post) számolt be. Brunson elképesztő teljesítménye láttán nem is lehet kérdés, hogy a csapat a maximumot fogja neki ajánlani, de az az érdekes helyzet állt elő, hogy ha a 2025-26-os játékosopcióját elutasítja, akkor jóval több pénzt is kereshet a játékos – jövőre tehát emiatt akár ki is léphet a szabadügynökpiacra, így előfordulhat, hogy nem lesz érdekelt a sztár idén nyáron a hosszabbításban. Brunson nemrég azt nyilatkozta, hogy nagyon fontos számára a biztonság, most viszont arra koncentrál, hogy a lehető legsikeresebb fejezze be ezt a szezont a Knicksszel, minden más csak másodlagos most a fejében. Bondy a riportjában hozzátette, hogy elképzelhető, hogy Julius Randle szerződését sérülékenysége és a klub anyagi helyzete miatt nem hosszabbítja majd meg a csapat – talán kevésbé fog hiányozni ő a csapatból, mint Jalen Brunson, aki zseniális teljesítményt nyújt egész szezonban, különösen abban az időszakban hozza konzisztensen a kimagasló extrákat, amióta Randle sérült. Az idei helyezésüktől függetlenül érdekes nyár elé néz majd a New York, gyakorlatilag három legjobb játékosának jövője kérdéses egyelőre a csapatnál – a legvalószínűbb talán az lesz, hogy Randle szerződését nem hosszabbítják meg, hiszen ez jelentősen limitálna a csapat pénzügyi rugalmasságát, ez pedig Leon Rose számára mindig is kiemelten fontos volt a csapat vezetése során.

Alex Sarr hivatalosan is jelentkezett a 2024-es NBA draftra, a játékos ezt egy élő adásban jelentette be az ESPN-en. Sarr sokak szerint az első három pick egyikeként kerülhet kiválasztásra a játékosbörzén, nagyon előre rangsorolják tehát a listákban. A francia játékos az előző idényt Ausztráliában, a Perth Wildcats csapatában töltötte, ahol közel 10 pontot, 4 lepattanót és 1,5 blokkot átlagolt a mérkőzésein. Sarr elmondta, hogy úgy érzi, hogy összességében jó szezonon van túl, az elmúlt egy évben rengeteget tudott fejlődni játékosként és emberként is, készen áll a pályafutása következő fejezetére, így egyértelmű volt számára, hogy amint lehet, jelentkezik az idei draftra. A 19 éves center kihangsúlyozta, hogy örül annak, hogy Ausztráliában is tudott tapasztalatot szerzeni, remek csapattársai voltak, akik veteránként sokat tanítottak neki arról, hogy hogyan érdemes játszania a ligában. Az ausztrál bajnokságot egy jó ugródeszkának tekinti, ahol rendszeresen kompetitív és kiélezett meccseket játszanak a csapatok, így fel lehet készülni az NBA-re is. Az draft előrejelzések szerint Sarr a következő draftosztály egyik legjobb fizikai adottságaival megáldott játékosa, 216 centije mellé hatalmas karfesztávolság párosul, ráadásul kifejezetten jó atletikus képességei is vannak. Elsősorban a gyűrű közeli befejezésekben és a festék levédekezésében számíthatunk tőle kiemelkedő teljesítményre akár már az első éveitől kezdve is, de életjeleket mutat a triplavonalon túlról is, mivel a kinti dobásai már az előző szezon során is sokat fejlődtek.

Sarr mellett a UConn centere, Donovan Clingan is bejelentkezett a draftra, erről Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be. Clingan az egyik legfontosabb játékosa volt a Huskies zsinórban második NCAA bajnoki címének idén, a torna során több, mint 15 pontot, 8 lepattanót és 3 blokkot átlagolt meccsenként – nem véletlen, hogy a szakértők egyértelműen a legjobb három választott közé sorolják őt, sőt, a szezon második felében nyújtott kiemelkedő teljesítményének köszönhetően a várakozások szerint a legvalószínűbb az lesz, hogy őt választják majd ki az első pickkel a júniusi drafton. Clingan elképesztő sokoldalú játékot mutatott be a szezonban, csapata a legjobb támadójátékot hozta az egész idény során, a center pedig zárásokkal, betörésekkel, remek lábmunkával és jó dobásokkal segítette a rendszert. Emellett védekezésben is kiemelt szerepe volt a bajnoki csapatban, az NCAA torna során kiosztott 19 blokkja a legtöbb volt, amit kiosztott egy játékos 2016 óta. A 20 éves játékos egyike annak a két játékosnak, akik legalább 400 pontig, 50 gólpasszig és 80 blokkig jutottak el a Division I-ben ebben az idényben – rajta kívül csak a szintén magasra taksált Zach Edey büszkélkedhet hasonlóan jó számokkal.

Néhány hónappal ezelőtt, Jacque Vaughn menesztését követően elvileg a Brooklyn Nets GM-jének, Sean Marksnak az állása is veszélyben forgott, most azonban Brian Lewis (The New York Post) értesülései szerint az általános igazgató biztonságban érezheti magát a csapatnál és maradhat a helyén a következő szezonban is. A Nets bár december közepéig viszonylag jól teljesített (13-10-es mérleggel is állt), de azt követően minden dominó összedőlt és teljes erővel beálltak a tankcsapatok körébe – jelenleg egy mérkőzéssel az idény vége előtt 32-49-es mérleggel Kelet tizenegyedik helyén állnak, hónapok óta messze lemaradva a playin helyektől is. A csapat irányítását szezon közben ideiglenesen átvevő Kevin Ollie bízik abban, hogy maradhat a Nets élén a jövőben is, vele a kispadon 11-17-et hozott a gárda az elmúlt hónapokban. A vezetőedző elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy jelenleg ő hivatalosan csak egy ideiglenes megoldás a csapat vezetősége számára, de szeretné meggyőzni az illetékeseket, hogy hosszabb távon is számoljanak vele, ezt a kihívást pedig neki kell megoldania. A szezont követően a vezetőség egy megbeszélés keretein belül fogja értékelni a szezont, ez valószínűleg hétfőn vagy kedden már meg is történhet, ekkor lehet szó arról is, hogy Marks maradása mellett vajon Ollie is maradhat-e a csapat vezetőedzője a következő idényben.

 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Apró segédlet, hogy milyen statokat figyeljünk a playoffban - a Celtics idei esélyei - akik többször is egy hajszállal maradtak le egy egyéni díjról - a legvalószínűbb újoncötösök és egyéni díjazottak - ilyen volt belülről a Wizards katasztrofális szezonja - a 30 csapat legtöbbet fejlődött játékosa - 5 mester, aki alatt felforrósodhat a kispad - mire lehet elég Westbrook új szerepköre? - a Miami végjátékokban nyújtott teljesítménye - Zach Edey boom, bust vagy valami más lesz a profik között? - 1-1 gondolat a 10 csapatról, akiknek vasárnap este véget ér a szezon - lehet-e bajnokesélyes gárdát felhúzni Wemby köré?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus