Hírmorzsák 2024-04-14 (9:15)

Mike Budenholzer, Jordi Fernandez és Kevin Young közül kerülhet ki a Nets következő vezetőedzője. Elállították az órát a Grizzlies-Lakers meccs közben, a végén pedig háromszor is hibáztak a játékvezetők. A Celtics és a Mavericks pihentet az utolsó játéknapon, a Nuggets és a Warriors is lehet, hogy követi őket. Donovan Mitchell és Victor Wembanyama sem játszik ma este. Brandon Ingram lehet, hogy visszatér a Lakers ellen. Joel Embiid rásérült a térdére, de rendben van, kérdéses az esti játéka. Kai Jonest szerződtette a Clippers, Joshua Primo helyére érkezett. Ricky Council IV, Usman Garuba és Matt Ryan two-way szerződését is átalakították. Malik Williams a Raptorsnál, Jaylen Nowell a Pistonsnál kapott újabb szerződést.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a Nets az edzőkeresés következő fázisába lépett, megvannak a végső esélyesek a posztra. Jó eséllyel Mike Budenholzer, Jordi Fernandez és Kevin Young közül lesz valaki a befutó, mindhárom szakember hamarosan találkozik Joe Tsai csapattulajdonossal is, és várhatóan a végső döntés is hamarosan megszületik. Budenholzer a legtapasztaltabb jelölt, öt-öt szezon töltött a Hawks és a Bucks élén is, utóbbival 2021-ben bajnoki címet is nyert, tavaly nyár óta viszont nem volt csapata. Fernandez a második szezonja végéhez közeledik a Kingsnél Mike Brown legfőbb segítőjeként, hivatalosan társvezetőedző a munkakörének a megnevezése, és korábban hat szezonon át dolgozott a Nuggetsnél is segédedzőként. Young 2020 óta dolgozik a Sunsnál, 2021 óta az ő titulusa is társvezetőedző, míg korábban a 76ersnél is megfordult. Kevin Ollie februárban lett a Nets megbízott vezetőedzője Jacque Vaughn kirúgása után, és ugyan felmerült Ollie véglegesítése, valamint Chris Quinn (Heat) és James Borrego (Pelicans) kinevezése is, végül úgy döntöttek, hogy a Budenholzer-Fernandez-Young trióra irányítják a figyelmüket.

Komoly hiba történt a tegnapi Grizzlies-Lakers összecsapáson, senki sem vette észre időben, hogy a harmadik negyedben elállították az órát. 1:14-gyel a játékrész vége előtt lejárt a Grizzlies támadóideje, ezt követően viszont 2:20-ra állították az órát, és ezt akkor sem a játékvezetők, sem az óra kezelői, sem a jegyzőkönyv vezetői nem vették észre, így a csapatok bő egy perccel többet játszottak, mint kellett volna. Az NBA beismerte a hibát, sajnálatosnak nevezték az esetet, sajnos nem vették ezt időben észre ahhoz, hogy meccsen belül korrigáljanak. Másfajta hibák is történtek a meccsen, az NBA szokásos jelentéséből kiderült, hogy háromszor is a Grizzlies kárára hoztak téves ítéletet a játékvezetők az utolsó két percben. 1:42-vel a vége előtt lépéshibát kellett volna fújni LeBron Jamesre, ahogyan 47,7 másodperccel az órán is ez lett volna a helyes ítélet – az előbbi támadásból nem született kosár, utóbbiból viszont James betalált, azzal a dobással vette át a Lakers a vezetést. 12,2 másodperccel a vége előtt is elmaradt egy fújás, Rui Hachimura dobás közben faultolta GG Jacksont. A jelentés kitért arra is, hogy Taylor Jenkins jogosan kapott technikait, amikor az utóbbi döntést reklamálta, mivel sportszerűtlenül viselkedett.

Elérkeztünk az utolsó játéknaphoz az NBA alapszakaszában, ráadásul magyar idő szerint is nézőbarát időpontokban, 19:00-kor, valamint 21:30-kor fognak kezdődni az összecsapások. Minden csapat pályára lép, ugyanakkor lesznek sztárok, akik különböző okokból nem fognak játszani.

A Celtics bejelentette, hogy hat kulcsemberét fogja nélkülözni a Wizards ellen, Jayson Tatum, Jaylen Brown, Kristaps Porzingis és Al Horford is pihenőt kap, míg Derrick White és Jrue Holiday hivatalosan kisebb sérüléssel küzd, ők emiatt nem fognak pályára lépni. A Bucksnál Damian Lillard hasizomsérüléssel küzd, de valószínűleg vállalja a játékot a Magic ellen – rá már csak Giannis Antetokounmpo hiánya miatt is nagy szükségük lesz. A Cavaliersnél nem fogják erőltetni a közelmúltban sérüléssel küszködő Donovan Mitchell játékát a Hornets ellen, Caris LeVert is biztosan kihagyja ezt a találkozót, míg Darius Garland pályára lépését ugyan nem zárták ki, de kétséges a szerepeltetése. A Heat Terry Rozier nélkül kénytelen megvívni a Raptors elleni összecsapást, a hátvéd nyaksérüléssel küzd. A 76ersnél rásérült Joel Embiid a bal térdére, de ezzel együtt is folytatta a játékot a Magic ellen, és szombatra nem is volt ezzel jelentős problémája, így könnyített edzésmunkát is végzett. Embiid játéka hivatalosan kérdéses a Nets ellen, miközben a túloldalon szinte mindenki szerepel a sérültlistán, kivéve Mikal Bridgest, aki továbbra sem hagyott ki meccset az NBA-ben.

Nyugaton a Nuggetsnél Nikola Jokics, Michael Porter Jr., Aaron Gordon, Kentavious Caldwell-Pope és Reggie Jackson neve is szerepel különböző indokokkal a csapat sérültlistáján, egyikük játékát sem lehet biztosra venni a Grizzlies ellen. A Timberwolvesnál Anthony Edwards betegséggel küzd, míg Karl-Anthony Towns a minap tért vissza hosszú kihagyást követően, így mindketten szerepelnek a csapat sérültlistáján. Az első hely megtartására hajtó Thunder helyzetét könnyítheti, hogy a Mavericks még komolyabb pihentetést csinálhat ellenük, mint legutóbb a Pistons ellen, jelen állás szerint Luka Doncic, Kyrie Irving, Dereck Lively II, Derrick Jones Jr., Daniel Gafford, Dante Exum és Maxi Kleber sem fog játszani, míg PJ Washington szerepvállalása kérdéses egy bokaficam miatt.

A Pelicansnál van esély Brandon Ingram visszatérésére, 12 kihagyott meccs után jelentkezhet játékra a Lakers elleni kulcsmeccsen. A Clippersnél James Harden szereplése kérdőjeles, míg Kawhi Leonard visszatérésére úgy tűnik, hogy csak a rájátszásban kerülhet sor. A Warriorsnál Gary Payton II biztosan kihagyja a Jazz elleni találkozót, míg Stephen Curry, Klay Thompson, Chris Paul, Jonathan Kuminga és Draymond Green játéka kérdéses, és Steve Kerr az előző meccsük után el is hintette, hogy komolyan fontolgatják a pihentetést. Az érdemi versenyfutásban már nem érdekelt Rockets Dillon Brooks és Fred VanVleet idei munkáját is megköszönte, jelen állás szerint velük sem találkozunk ezen a játéknapon. A Spursnél Victor Wembanyama szezonja ért véget tegnap, a csapatnál úgy döntöttek, hogy kiültetik őt a Pistons ellen.

Több szerződést is kiosztottak az elmúlt nap folyamán. A Clipperstől több évre szóló megállapodást kapott Kai Jones, a magasember a szezon során mindössze kétszer lehetőséget kapó Joshua Primo helyét veszi át a keretben. A váltás annyiban nem meglepő, hogy Primo a közelmúltban olyan bokasérülést szenvedett, amivel kidőlt az idény hátralévő részére. A 76ers átalakította Ricky Council IV two-way megállapodását, 4 évre 7,4 millió dollárért írt alá a hátvéd, és egyben jogosulttá vált arra, hogy a rájátszásban is pályára lépjen – a megállapodás csak a jelenlegi idényre garantált. A Pelicans hasonló megfontolásból átalakította a triplaspecialista Matt Ryan szerződését, így ő is bevethető lesz a folytatásban, míg a Warriors Usman Garuba esetében lépte meg ugyanezt. A Raptorstól Malik Williams, a Pistonstól Jaylen Nowell kapott másik szerződést, miután kitelt a 10 napos megállapodásuk, ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy játszhatnak még egy meccset jelenlegi csapatukban.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Apró segédlet, hogy milyen statokat figyeljünk a playoffban - a Celtics idei esélyei - akik többször is egy hajszállal maradtak le egy egyéni díjról - a legvalószínűbb újoncötösök és egyéni díjazottak - ilyen volt belülről a Wizards katasztrofális szezonja - a 30 csapat legtöbbet fejlődött játékosa - 5 mester, aki alatt felforrósodhat a kispad - mire lehet elég Westbrook új szerepköre? - a Miami végjátékokban nyújtott teljesítménye - Zach Edey boom, bust vagy valami más lesz a profik között? - 1-1 gondolat a 10 csapatról, akiknek vasárnap este véget ér a szezon - lehet-e bajnokesélyes gárdát felhúzni Wemby köré?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus