Hírmorzsák 2024-04-15 (10:15)

Lezárult az alapszakasz: a Thunder nyerte a nyugati konferenciát, a Knicks lett a második keleten. Shai Gilgeous-Alexander reméli, hogy ő lesz az MVP. Anthony Davis megsérült, de megígérte, hogy játszani fog a playinben. Jól halad Giannis Antetokounmpo felépülése, Damian Lillard szerint meg kell érteniük, hogy mik a céljaik a rájátszásban. Boban Marjanovics ingyenételhez segítette a Clippers szurkolóit. Átalakulhat a Pistons vezetősége. Újabb jelöltek merültek fel a Hornets kispadjára.

Ahogyan arról összefoglalónkban is beszámoltunk, tegnap este 15 mérkőzéssel lezárult a 2023/24-es szezon alapszakasza. Az már rég eldőlt, hogy a Celtics zár a legjobb mérleggel, végül 64 győzelemnél állt meg a számlálójuk, így az egész rájátszás során az övék lehet a hazai pálya előnye. Keleten a második helyre végül a Knicks futott be, hosszabbítást követően győzték le a Bullst, és ki tudták használni, hogy a Bucks 25 pontos vereséget szenvedett a Magic ellen. A Bucks így harmadik lett, és a maga meccsét megnyerő Pacers lesz az ellenfelük, míg a Magic a győzelmével fellépett az ötödik helyre, ami azt jelenti, hogy a Cavaliers ellen kezdik meg a rájátszást. A 76ers Joel Embiid nélkül is nyerni tudott, nem kockáztatták meg a center játékát, de a Magic és a Pacers sikere miatt maradtak hetedikek, így a Heat ellen készülhetnek a playinben – aki itt nyer, a Knicks ellen játszhat a rájátszásban. Azt már hosszú ideje lehet tudni, hogy a keleti playin alsó ágán Bulls-Hawks összecsapást rendeznek, és annak a meccsnek a győztese a 76ers-Heat vesztesével vív majd meg a jogért, hogy összecsaphassanak a Celticsszel az első körben.

Nyugaton az utolsó játéknap előtt hármas holtverseny volt az élen, és végül a Thunder futott be az első helyen, miután 49 ponttal nyertek a nagyon tartalékos Mavericks ellen, és az ESPN adatbázisa szerint ők lettek a legfiatalabb csapat, amelyik első kiemelést tudott kiharcolni – a keretük játékidővel súlyozott átlagéletkora 23,9 év, a korábbi rekordtartó 2004/05-ös Sunsra is majdnem két évet rávertek. A Nuggets hozta a kötelezőt a Grizzlies ellen, így övék lett a második hely, míg a Timberwolves alulmaradt a Suns ellen, és ez azt is jelenti, hogy ez a két csapat a rájátszásban is egymás ellen meccsel majd, mivel a Pelicans kikapott a Lakers ellen. Érdekesség, hogy a Pelicans-Lakers párosítás is megismétlődik, de az már a nyugati playin felső ágán, ennek a meccsnek a győztese lesz a Nuggets ellenfele a rájátszás első körében, míg a vesztes a Kings-Warriors győztesével mérkőzik meg a nyolcadik helyért a rájátszásban, hogy a Thunder ellenfelei lehessenek.

Miután a Thunder megnyerte nyugatot, Shai Gilgeous-Alexander elmondta, hogy reménykedik az MVP-cím elnyerésében. Edzője, Mark Daigneault azt hangsúlyozta, hogy vele nincs olyan meccsük, amikor azt érezni, hogy a legjobb játékos a pályán nem náluk játszik. A legjobb öt között van a támadójátékuk és a védekezésük is, Gilgeous-Alexander pedig mindkét oldalon hozzátesz ehhez.

A Lakers 124-108-as győzelme után nem lehetett teljes az öröm Los Angelesben, Anthony Davis a hajrában rosszul esett, ami miatt kezelést kellett kapnia a hátára, ugyanakkor fogadkozott, hogy a playin kezdetén ismét pályán lesz a Pelicans ellen. Davis azt követően sérült meg, hogy Larry Nance Jr. meglökte a levegőben, és erről annyit mondott, hogy ez egy veszélyes játék volt, ugyanakkor tudja Nance-ről, hogy ő nem egy alattomos játékos. Hogyha szorosabb lett volna az állás, akkor megpróbált volna pályán maradni ezen a meccsen is – Davis 5:22-vel a vége előtt szállt ki a meccsből, amikor 21 ponttal vezetett a Lakers.

Visszatérve keletre, a Bucks-Pacers párharc amiatt is pikánsnak ígérkezik, mert a Szezonközi Tornának is köszönhetően már ötször megmérkőztek az alapszakaszban a felek, és négyszer a Pacers nyert, bár Doc Rivers kinevezése óta egyszer sem találkoztak egymással, utoljára január 3-án csaptak össze. Rivers szerint a Pacers egész évben tudta, hogy mit csináljon ellenük, ezért tökéletes ellenfél – remekül játszottak ellenük, magabiztos az ellenfelük, úgyhogy komoly koncentrációra lesz szüksége a Bucksnak. Az edzőt megkérdezték Giannis Antetokounmpo státuszáról is, és főleg pozitív hírekről számolt be. Azt nem tudja, hogy készen fog-e állni az első meccsre, de keményen dolgozik, és pozitívak is a beszámolók erről, szombaton például mindent meg tudott csinálni.

Damian Lillard szerint az utolsó Pacers elleni találkozójuk óta sok mindenen mentek keresztül, voltak rossz pillanataik, illetve azokból is képesek voltak visszajönni, ráadásul új edzőjük is van azóta, és máshogy is játszanak már. Rengeteg dolgot tanultak magukról annak köszönhetően, hogy mi mindenen mentek keresztül. Meg kell érteniük, hogy mi a céljuk a rájátszásban, és ez a saját felelősségük, nem engedhetik át magukat túlságosan az érzelmeknek, mert az megváltoztathat egy párharcot.

Megmosolyogtató jelenet játszódott le a Clippers-Rockets összecsapás negyedik negyedében. A hazaiaknál futott egy olyan akció, hogy minden szurkoló kap egy ingyen szendvicset a Chick-fil-A étteremláncban, amennyiben az ellenféltől egy játékos kihagyja mindkét büntetőjét a negyedik negyedben. Miután Boban Marjanovics elrontott egy egypontost, a szurkolók elkezdtek reménykedni, a center pedig gondoskodott egykori csapata szurkolóiról, nagyon úgy tűnt, hogy szándékosan hagyta ki ezt követően a második kísérletét, még ki is intett a közönségnek, akik üdvrivalgásban törtek ki. Mindez a Rocketsnek is belefért, 116-105-re megnyerték a meccset, ráadásul a veterán center is jól játszott, 13 ponttal és 8 lepattanóval zárt.

James L. Edwards (The Athletic) információi alapján átalakulhat a Pistons vezetősége, miután a franchise történtének a legrosszabb szezonján vannak túl, és csak 14-68-as mérleget értek el. Tom Gores csapattulajdonos azt fontolgatja, hogy kinevez egy szakembert a kosárlabdával kapcsolatos ügyek elnöke pozícióra, akinek joga lenne kimondani az utolsó szót szakmai kérdésekben. Jelenleg Troy Weaver általános igazgató bír ezzel a joggal, azt viszont nem tudni, hogy miként változhat az ő szerepe a Pistonsnál, az ugyanakkor valószínűnek tűnik, hogy a következő idényben is Monty Williams lesz a vezetőedzőjük.

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi alapján újabb három jelölt van a Hornets kispadjára, a Lakers segédedzőjeként dolgozó Jordan Ott, a Rockets segédedzőjeként tevékenykedő Royal Ivey, valamint Jerry Stackhouse is interjúzhat a pozícióért. Steve Clifford tegnap este győzelemmel búcsúzott a Hornets padjától, korábban pedig már David Adelman, Charles Lee, Jordi Fernandez, Kevin Young, Lindsey Harding és Jay Larranaga is felmerült a poszt kapcsán.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Több playoff-csapat is olyan védők játszanak, akik a rájátszásban nagyon villanhatnak a másik oldalon – a 12 legalulfizetettebb sztár – 15 fotó, ami összefoglalja az idei alapszakaszt – elkészült a play-in és a playoff első körének menetrendje – az alapszakasz legnagyobb győztesei és vesztesei – 4 playoff-párharc már ismert, kijött az első esélylatolgatás – több jó magasember jön ki az idei draftra, hol köthetnek ki? – Wemby az elmúlt szűk 50 év 5. legjobb újoncévét produkálta? – a Villanova három muskétása repíti a New Yorkot.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus