James most egészséges, a Lakers ligaelső védekezésben

LeBron James szerint a feljavuló védekezése mögött az egészségi állapota áll. 

Az utóbbi években egyre több kritikát kapott LeBron James az alapszakaszban mutatott védekezése miatt, tavaly különösen látványos gondok voltak ezzel és erre az sem volt elég magyarázat, hogy James próbál energiát spórolni, hogy friss tudjon maradni. Ebben a szezonban viszont más a helyzet: ő maga sokkal pattogósabb hátul, csapata pedig kifejezetten parádésan kezdte a szezont.

"Annyi történt, hogy most nem vagyok sérült, visszatért a sebességem, az erőm, a robbanékonyságom. Tavaly sérülten játszottam, amikor visszatértem, akkor sem voltam egészséges, így pedig nehéz volt mozogni, váltani védekezésben úgy, ahogy tudok. A holtszezonban sokat dolgoztam azon, hogy ezek a dolgok újra meglegyenek, a sebesség, az erő és a robbanékonyság, mert fejben mindig is ott voltam" - magyarázta a Spurs elleni idegenbeli győzelem után.

A Lakers vezetőedzője, Frank Vogel szerint is nagyon jól néz ki most hátul James, aki a csapat vezére védekezésben (is), az akarata pedig számára meglepetés eddig, őt érdekli a legjobban, hogy megállítsák az ellenfelet, ezzel pedig húzza maga után a többieket is.

Ezt pedig a számok is alátámasztják: James a róla elengedett dobások 70%-ánál van ott a védő arcában a tavalyi 54% helyett, átlagosan két lábbal távolabb tartja ellenfeleit a gyűrűtől, amikor ő a legközelebbi védő, akkor 37%-kal dobnak róla és a játékonként kapott pontok száma is csökkent vele kapcsolatban tavalyhoz képest.

Mindebből a csapat abszolút profitál, hiszen a Lakers a Clippers elleni gyengébb kezdés óta minden meccsét megnyerte és ezen az öt találkozón átlagosan 96,8 pontot, valamint 38,1%-os mezőnymutatót engedett az ellenfeleknek, a 94-es defensive rating pedig jelenleg a legjobb a ligában - a tavalyi csapat 15.-ként zárt ebben.

Persze ez nem csak James érdeme, Anthony Davis jelenleg vezeti a ligát a kiosztott blokkokat tekintve, Dwight Howard is remekül védi a gyűrűt, a periméterre megszerzett Avery Bradley és Danny Green is jól teljesít, de ahogy Vogel is mondta: ha a 35 éves vezér úgy kapar hátul, ahogy most, akkor a többiek sem tehetik meg, hogy lazsáljanak...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus