LeBron James lett az évtized sportolója az Associated Pressnél

Nem kis neveket utasított maga mögé a Los Angeles Lakers kiválósága.

A Los Angeles Lakers ikonját, LeBron Jamest választotta az évtized sportolójának az Associated Press. Korábban olyan legendák nyerték el ezt az elismerést, mint Tiger Woods, Wayne Gretzky vagy a golfozó Arnold Palmer, így igen illusztris társaságba került James. 

A második helyen - jócskán lemaradva LeBron mögött - Tom Brady, a New England Patriots quarterback-je végzett, a harmadik helyre pedig a jamaikai csodafutó Usain Bolt "futott be". Negyedik lett Lionel Messi, az F.C. Barcelona argentin futballcsillaga, ötödik pedig a 23-szoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps - aligha kell ecsetelni, mind korszakos sportolók.

James évtizede a "The Decision"-nel kezdődött - 2010 nyarán egy TV-műsor keretében jelentette be, hogy a Cleveland Cavalierstől a Miami Heathez igazol, és bár sok kritika érte ezért, az esemény bevételét (több mint 2.5 millió dollárt) jótékony célra adományozta el. 2011-ben ugyan kikaptak a nagydöntőben a Dallas Maverickstől, de 2012-ben és 2013-ban bajnokok lettek a Heattel (mindkét évben ő lett az MVP az alapszakaszban és a fináléban is), majd 2014-ben a San Antonio Spurs visszavágott nekik az egy évvel korábbi vereségért. Ez James négyéves floridai kalandjának lezárását jelentette, visszatért ugyanis Clevelandbe, ahol újfent négy nagydöntő következett. 2015-ben előbb Kevin Love, majd Kyrie Irving is kidőlt mellőle, így 2-1-es vezetésről 4-2-re elbuktak a Golden State Warriors ellen a nagydöntőben, a következő évben azonban 1-3-ról fordítva, minden idők egyik legemlékezetesebb fináléjában verték meg a masszív esélyes oaklandieket. 2017-ben és 18-ban nem volt esélyük az immáron Kevin Duranttel kiegészülő GSW ellen, 2018 nyarán pedig új kihívást keresett LeBron - az évek óta gödörben lévő Los Angeles Lakershez igazolt. Első évében nem jutottak be a rájátszásba, idén azonban 25-7-es mérleggel vezeti a nyugati főcsoportot az időközben Anthony Davisszel megerősített aranysárga-lila alakulat, és a bajnoki cím egyik esélyeseként emlegeik - dióhéjban ez volt James elmúlt évtizede.     

 

  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus