Manute Bol 50 évesen játszott az NBA-ben?

A Cleveland State egykori trénere szerint ő adta Manute Bol születési idejét, de alapvetően 15-20 évvel idősebb volt az egykori center a kitalált dátumnál - ő volt minden idők legidősebb NBA játékosa?!

A jelenleg az Indiana Pacersnél játékosmegfigyelőként dolgozó Kevin Mackey az 1980-as években a Cleveland State egyetem vezetőedzője volt, és azt nyilatkozta Adam Zagoriának (SNY.tv), hogy ő találta ki Manute Bol születési dátumát. Mackey Amerikába utaztatta az afrikai centert, és elmondása szerint fogalma sem volt senkinek, hogy mikor született Bol, annak a srácnak se, aki Bollal együtt érkezett. A bevándorlási hivatal emberei ott voltak a Cleveland State irodájában, és nem találtak semmi kivetnivalót ebben, mert mind a csapatnak szurkoltak, rendszeresen jártak a meccsekre.

Bol aztán nem játszott a Cleveland State-en, helyette a Div II-es Bridgeporton hozott 22.5 pontos, 13.5 pattanós és 7.1 blokkos statisztikát 1984/85-ben, majd az 1985-ös draft 31. helyén választotta ki őt a Washington Bullets - akkor azt gondolták, hogy egy 23 éves játékost húztak, Mackey szerint azonban közelebb lehetett a 40-hez Bol, aki szerinte 40-50 évesen játszott az NBA-ben. Mint ismert, Bol 1995-ben, elvileg 32 éves korában vonult vissza az NBA-ből, 1998-ban hagyta abba végleg a kosárlabdázást Japánban, majd 47 éves korában, 2010-ben hunyt el. Ha Mackey története igaz, akkor viszont Bol volt minden idők legidősebb NBA játékosa, hiszen ezt a csúcsot jelenleg Nat Hickey tartja, aki 45 esztendősen két mérkőzést még lehúzott 1947/48-ban a Providence Steamrollersnél.

Nem ez az első eset, hogy Bolról azt mondják, jóval idősebb volt - tavaly egykori csapattársa, Jayson Williams mesélte el, hogy egyszer megkérdezte a centertől, hogy mik azok a sebhelyek az arcán, mire azt mondta Bol, hogy mivel a dzsungelben a fehér emberek elvesztették a születési anyakönyvi kivonatát, így 5 évente fogott egy követ, és húzott az arcán egy vonalat. Williams egyszer elkezdte megszámolni ezeket a forradásokat, és szerinte 55 volt Bol, mikor még az NBA-ben pattogtatott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus