Mark Cuban lassan engedélyezné a növekedési hormonok használatát

A Mavericks tulajdonosa egyetemi kutatásokat is finanszírozott a sérüléseknél történő felhasználásról.

Mark Cuban volt a vendége az ESPN The Jump című magazinműsorának, ahol elmondta, hogy a ligának lassan felül kellene vizsgálnia a növekedési hormonokkal (HGH, human growth hormone) kapcsolatos tiltó álláspontját. Korábban Twitteren már írt arról, hogy reméli, hogy egyre többen felismerik a növekedési hormonokat, mint hatékony segédeszközt a sérülések utáni felépüléseknél. 

Cuban szerint egyetlen oka van annak, hogy tiltják a használatát, mégpedig az, hogy szerepel a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tiltólistáján, ugyanakkor szerinte több vizsgálatot kellett volna elvégezni a hatásaival kapcsolatban, mert szinte nem volt adat azzal kapcsolatban, hogy mennyire segít a sérülések kezelésében. Ezért pár éve összefogott a Michigan Egyetemmel, csináltak egy kísérletsorozatot, aminek a végén kiderült, hogy jelentősen csökkenthető a felépülési idő, illetve az az időszak, amíg ismét 100%-os fizikai állapotba került egy-egy alany. 

A növekedési hormon használata jelenleg 25 meccses eltiltással jár, ebben a szezonban John Collins, a Hakws erőcsatára kapott büntetést, korábban pedig Wilson Chandler, a Nets kiscsatára. 

Cuban reméli, hogy az NBA, a NOB és más profiligák is úgy állnak majd hozzá a kérdéshez, hogy nem utasítják el, inkább segítenek a kutatásban - a Dallas tulaja kész komoly pénzügyi támogatást nyújtani ezekhez a kutatásokhoz. Ha a ligák ezt megteszik, és az eredmények alapján van biztonságos felhasználási mód, akkor a játékosok használni is fogják. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus