Mi a baj a Houstonnal?

Mike D'Antoni nem igazán tudja, hogy mi a fő problémájuk, de az biztos, hogy támadásban nem is hasonlítanak tavalyi önmagukra. 

Az idei alapszakasz eddigi legnagyobb negatív meglepetése a Houston Rockets szereplése, hiszen James Hardenék tavaly a GSW legfőbb kihívói voltak, megnyerték az alapszakaszt és a főcsoportdöntőben 4-3-ra kaptak ki úgy, hogy a végén már nem játszott Chris Paul - joggal bíztak abban, hogy a kisebb keretfrissítés után hasonló teljesítményre lesznek képesek.

Ez azonban nem így történt: tavaly 100 támadásra vetítve 114, idén eddig 103,9 pontot átlagol a gárda és ma hajnalban már harmadszor fordult elő vele, hogy még a 90 pontot sem érte el: kereken 80-at tudott dobni Oklahoma Cityben, ami nemcsak ebben a szezonban negatív csúcs náluk, hanem a bő két éve tartó D'Antoni-éra leggyengébb teljesítményét nyújtották. Pont az a könnyed, félelmetes támadójáték tűnt el a társaságból, ami a legnagyobb erénye volt, ugyan az első öt meccs óta összeszedték a védekezésüket, ezzel be is húztak három győzelmet, de nem is emlékeztetnek tavalyi önmagukra. Az, hogy Chris Paul sorozatban három mérkőzésen áll pont nélkül a nagyszünetben, az, hogy a tavaly történelmi támadójátékot produkáló együttes idén 26. ezen a téren, mindent elmond...

"A támadójátékunk nagyon erőtlen, vérszegény, úgy értem... rossz" - kommentálta az OKC elleni vereséget Mike D'Antoni. "Nem tudunk, hogy azért estünk-e vissza, mert nem hiszünk abban, amit csinálunk. Nem tudom. Válaszokat kell találnunk, de nem tudom megmondani ma, hogy 'ja, ez a gond', aztán kijavítani holnapra. Keresztül kell mennünk ezen és rájönnünk, hogy mit kell tennünk, mert a támadójátékunk most nem valami jó."

A dobószázalékokat tekintve negatív karriercsúcsokat döntögető Chris Paul szerint ő is nagyban felelős ezért és azt mondta, hogy ő is sokat tudna segíteni a többieknek, ha egyszerűen bedobná a helyzeteit, mert egyelőre egyáltalán nem tudja ezt megtenni. CP3 egyébként egy könyöksérüléssel bajlódik most már két hete és bár az ő vezetésével (32 pont, parádés játéka, a többiek összefogása) törték meg a vereségszériájukat a Brooklyn ellen, azóta 11/34-et dobott mezőnyből, közte 0/13 triplával.

James Harden is arról beszélt, hogy ha egy valaki elkapná a fonalat, magával rántaná a többieket is, de egyelőre mindenki egyformán gyengén dob - Carmelo Anthony is a tavalyi, vállalhatlan OKC-s idényében hozott számait produkálja, maga Harden pedig meg sem közelíti az MVP-formáját. A triplakirályként ismert Rockets jelenleg a 25. helyen áll a kinti dobószázalékot tekintve és jó öt százalékkal elmarad a ligaátlagtól a festékből érkező dobások értékesítését tekintve is, pedig ez az a két pont, ahonnan szét szokták szedni ellenfelüket - ehhez jön még hozzá az is, hogy a büntetőket sem tudják olyen mennyiségben kiharcolni, mint korábban. Nem jár kellően a labda, nincs meggyőződés, nincs dinamika a játékukban, így bár ők továbbra is azt érzik, hogy megvannak a jó helyzeteik, nincs meg a kellő ritmusuk, magabiztosságuk ahhoz, hogy be is dobják ezeket, vagy hogy ennél jobb helyzeteket alakítsanak ki.

D'Antoni végül ezzel zárta mondandóját: "Az az első, hogy vissza kell billentenünk az akaratunkat és azt a magabiztosságot, felvágós stílust (D'Antoni itt a "swagger" kifejezést használta), ami megvolt tavaly. Itt sok minden a mentális erőn múlik, meg kell találnunk a megfelelő állapotot fejben, aztán teljesíteni."

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus