Playoff-percek: Brad Stevens terve tökéletesen működött

Elsőre minden úgy alakult, ahogy Stevens tervezte - nem kell túlreagálnia a meccset a Phillynek - Embiid Iverson, Rozierék Pierce-ék nyomdokain - Tatum fantasztikus - totógyilkos a Boston. 

Bejött Brad Stevens terve

A Celtics trénere elmondta a meccs előtt, hogy hagyni fogják dolgozni Joel Embiidet a festékben, ha cserébe el tudják venni a Philly tripláit és a hazaiak meg is valósították ezt a tervet: hiába volt extra a Sixers centere (31 pont, 12/21 mezőnyből, 13 lepattanó, 5 gólpassz), ha mindössze 5/26 hármast (19,2%) tudott dobni a vendégcsapat. Smarték végig ott maradtak a kinti dobókon és abszolút limitálni tudták Saricot (0/4 kintről), Covingtont (0/4), Ilyasovát (0/3), illetve Belinellit (1/2), utóbbit kis túlzással pályán tartani is felesleges volt (-23-as +/- 28 perc alatt) ezen a mérkőzésen - eközben pedig támadásban is úgy alakultak a dolgok, ahogy Stevens megálmodta. Amikor fent volt Embiid, akkor a periméterre húzódtak ki a bostoni magasemberek, Horford 2/3 triplája mellett még Baynes is bevert 2/3-at, mert Embiid nem ért oda, ha kilépett rájuk, akkor pedig egy befutás után a festék maradt üresen, sem Ilyasova, sem Saric, sem más nem jelentett érdemi rim protectiont. Amikor pedig Embiid a padon ült, Horford azonnal ment le pozícióba és változtattak a hazaiak - elsőre minden pontosan úgy történt, ahogy azt a bostoniak szerették volna, extrán dobtak kintről (17/35) és minden taktikai húzás kiválóan működött. 

Nem kell túlreagálni

Az első mérkőzések nagy vereségei után mindig az a titok, hogy reagálni kell, de semmiképp sem szabad túlreagálni, most is erre kell figyelnie Brett Brownnak. Finomítania mindenképpen kell, el kell érnie, hogy több jó kinti dobóhelyzetük legyen és főleg hogy védekezésben ne legyen ilyen könnyű a Celtics élete, de ezek nem olyan óriási változtatások, kapkodnia, pánikolnia viszont semmiképp sem szabad - akármilyen helyzeteik voltak, nem fognak 20% alatt triplázni folyamatosan, mint ahogy a Boston sem volt közel 50%-kal dobni kintről, Roziernek lesznek gyengébb (nem 7/9 triplás) meccsei, sem Tatum, sem Horford nem fogja végig ezt tartani. Most egyértelműen látszott, hogy a Philly rozsdás volt a hosszabb pihenő miatt, míg a Celtics nagyon pörgött és Stevens terve működött - ezzel 1-0 az állás, de egy "átlagos" kinti dobóteljesítménnyel akár ezt a találkozót is vihette volna a Sixers. Persze azt is tegyük hozzá rögtön, hogy Jaylen Brown nem játszott, ő még egy plusz faktor lehet majd a folytatásban bostoni oldalon.

Embiid Iverson nyomdokain, Tatumék Pierce-ékén

Mindkét oldalon találhatunk érdekes történelmi összefüggést: Joel Embiid az első Philly-játékos Allen Iverson és 2001 óta, aki 30 pontos, 10 lepattanós meccset hozott a rájátszásban és 2009, illetve Andre Miller óta az első Sixers-kosaras, aki elérte a 30 pontot egy playoff-találkozón. A Bostonnál pedig a Rozier-Tatum-Horford trió alkotott nagyot, utoljára 2009-ben fordult elő a csapatnál, hogy egyszerre három játékos érte el a 25 pontos határt a playoffban, akkor Ray Allen, Paul Pierce és Rajon Rondo volt a "tettes".

Tatum fantasztikus

A Boston playoff-történelme majdhogynem nagyobb, mint a fél ligáé együttvéve, de eddig összesen kilenc újonc dobott náluk 10 pont felett a rájátszásban. Tatum a tizedik, ráadásul mindössze Tom Heinsohn (a Bill Russell-féle csapat oszlopos tagja, jelenlegi házi szakkommentátor) és Larry Bird átlagolt nála több pontot, a vert mezőnyben: Brian Shaw, Bob Cousy, Bill Russell, Dee Brown, Mike Bloom, John Havlicek és Frank Ramsay - All-Starok, Hall of Famerek bőven akadnak itt. 

És még egy kis Tatum: ő a második újonc az elmúlt húsz rájátszást tekintve, aki sorozatban háromszor is elérte a húsz pontot - a másik egy bizonyos Donovan Mitchell, aki már hétnél jár...

Totógyilkos Boston

A Celtics idén 15-13-ra áll azokon a meccseken, amelyeken underdogként volt elkönyvelve, hasonlót pedig utoljára a 2010-2011-es Dallas Mavericks produkált: Dirk Nowitzkiék akkor 19-15-öt hoztak hasonló helyzetben és végül bajnoki címet ünnepelhettek. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus