Playoff-percek: Irving megtalálta a nagydöntő-kapcsolót

Elképesztő estét hozott a Cavs irányítója, Jamesszel ketten túldobták a Bostont - nem volt mély a Cleveland - a vártnál nehezebb helyzetben a bajnok - a végén éppen Thomas hiányzott?

Nagydöntős üzemmódban

Utoljára a tavalyi nagydöntő második felében láttunk a hajnalihoz hasonló teljesítményt a LeBron James-Kyrie Irving párostól, és itt természetesen főleg utóbbit kell kiemelnünk. A két szupersztár együtt 76 dobott ponttal zárt, és onnantól, hogy a Celtics meglépett 16 ponttal, ők ketten túldobták a vendégcsapatot 60-50-re. Irving 42 pontja egyébként a legtöbb, amit bárki képes volt dobni LeBron mellett a playoffban, saját rájátszás-csúcsának számít, és az is beszédes statisztika, hogy amikor James faultgondok miatt kivált, 19 perc alatt 33 pontot rámolt be - ezúttal bődületes teljesítménnyel vette hátára csapatát. A záró etapban aztán átadta a terepet társának, akkor már James szórt be 15-öt, ő csak hármat, a Cleveland pedig behúzta a kritikus harmadik összecsapást.

Az első három játékrész során egyébként amellett, hogy 4/6 triplát is a helyére küldött Irving, 18 pontot szórt a festékből, ami szintén playoff-karriercsúcs - a harmadik negyedes 21 pontját egyébként 9/10-es mezőnymutatóval szerezte, ezen az estén maximum gratulálni lehetett neki.

Nehezebb a vártnál

Az első két meccs, Isaiah Thomas sérülése, majd a harmadik találkozó kezdete után nem sokan hittek abban, hogy ilyen komoly erőfeszítésre kényszerül a Cleveland még ebben a párharcban - pedig az előző összecsapást elvesztette a gárda, itt pedig történelmi teljesítményre volt szükség az Irving-James párostól a győzelemhez. Az semmiképp sem jó a bajnoknak, hogy tovább húzódik a párharc, vissza kell még menni Bostonba, és hogy fizikálisan is sokkal többet kell tenniük a győzelemért, az meg pláne nem, hogy Irving könnyebben meg is sérült - az viszont talán nem hátrány, hogy nem sebezhetetlenül, hanem kellően élesen érkezhetnek meg a fináléba. Kérdés persze, hogy le tudják-e zárni a szériát a Celtics pályáján, vagy kapnak egy újabb pofont - amellett, hogy a nagydöntőre készülnek, ez a Boston megmutatta, hogy illik még odafigyelni erre a párharcra is... Hozzá kell tenni, hogy ez volt a második komoly hátrányból aratott győzelmük ebben a rájátszásban, és kettőnél tart a Warriors is, illetve még egy érdekes adatot emeljünk ki az ötödik meccs előtt: LeBron James csapatai 11-0-ra állnak a playoffban, amikor 3-1-es vezetéshez jutottak.

Nem volt mély a Cavs

Az Irving-James-Love trió 93 pontot szerzett a 112-ből a bajnoknál, ehhez mérhetjük a Celtics 99 egységét is - látszik, hogy tarthatatlanok voltak a Cleveland sztárjai. Rajtuk kívül most nem igazán osztottak lapot másnak, Tristan Thompson öt, JR Smith hat, Deron Williams és Iman Shumpert három-három, Kyle Korver és Richard Jefferson pedig nulla dobóhelyzetet kapott - Korvernél ez különösen érdekes, igaz, négy gólpasszt így is kiosztott, és nagy szerepe volt abban, hogy megnyíljon a terület Irving előtt. Más pályára sem lépett, mint például Channing Frye, az említett Williams pedig betegség miatt nincs túl jó állapotban - az azért nem jó hír, ha Irving és ő sem 100%-os, de egyiküknek sincs komoly baja. 

A végén éppen Thomas hiányzott?

Az előző meccs második félidejében és a negyedik találkozó első felében egyértelműen a Celtics akarata érvényesült, és a gárda nagyon ráérzett arra, hogy mit kell csinálniuk Isaiah Thomas nélkül - járt a labda, megosztották a terheket, és a védelem figyelmét, rengeteget mozogtak, és felszabadultan dobtak. Ez egészen addig működött jól, amíg a Cavs két szupersztárja igazán le nem szegte a fejét, mert onnantól már nem volt válasz - a harmadik negyed közepétől túl sok esélyük már nem volt a győzelemre, onnantól szétszedte őket Irving és James. Thomas hiánya pontosan itt érződött: általában ezek azok a helyzetek, amikor Mr. Negyedik Negyed jön, tartást ad csapatának, és sorra süllyeszti el a nehéz dobásokat. Nélküle most nem volt ilyen játékos, Bradley nem dobott igazán jól, Marcus Smart varázsa pedig eltűnt - az előző, remekül sikerült meccs után most egy mezőnykosarat szerzett, a clevelandi közönség pedig kántálta is, hogy "ezt a Marcus Smartot ismerjük"...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus