Playoff-percek: még a Király is megszédülhet

Kínos betli LeBrontól és a Cavstől - erre senki sem számított - Bradley és az üres triplák - most Jerebko került elő. 

Ez is megtörtént: betlizett LeBron

A playoff eddigi legjobb játékosa sorozatban nyolc mérkőzés után először maradt harminc pont alatt, és az idei rájátszás során először nem jutott el huszonötig sem - olyannyira nem, hogy történelmi mélységbe zuhant ezzel a tizenegy egységgel. Nem csak hogy nem dobott jól, de egyáltalán nem is dobott, háttérbe húzódott, nem igazán vállalkozott, köze sem volt ahhoz az agresszivitáshoz, amit megszokhattunk tőle, és egyáltalán nem volt hatása a meccs alakulására. Főleg utóbbi meglepő, mert tőle teljesen függetlenül zajlottak a dolgok, és az utolsó bő tizenhat percben egyáltalán nem szerzett már pontot, sőt, ez idő alatt összesen négy dobást vállalt el, egy-egy lepattanó és gólpassz, valamint két eladott labda került a neve mellé. 2006 óta először fordult vele elő, hogy végig fent volt a negyedik negyedben, és nem szerzett pontot hazai pályán, idegenben viszont megesett ez vele hat évvel ezelőtt is: a Dallas elleni sokáig emlékezetes nagydöntő harmadik felvonásán tűnt el ennyire utoljára. 

Erre senki sem számított

Az első két, de különösen a második találkozó után szinte elképzelhetetlennek tűnt az, hogy nyerjen a Boston, főleg úgy, hogy Isaiah Thomast is elveszítette a gárda. A fogadóirodák is így érezték, hiszen előzetesen 16,5 pontos favoritnak jelölték a Cavst, ebben a szezonban ilyen előzetes hendikeppel senki sem nyert (alapszakaszt is beleértve), és a rájátszások történetében már húsz éve nem volt példa ilyenre. Ezt tetézte a Cleveland húsz pont feletti előnye a harmadik negyed elején, hiszen LeBron James csapatai 49-0-ra álltak eddig a rájátszásban, amikor legalább húsz ponttal vezettek - ez a széria is megtört, hiszen közel lehetetlen feladatot teljesítve nyert végül a Boston.

Bradley szabadon dobálhat

A meccset eldöntő hárompontost teljesen üres helyzetből dobhatta el Avery Bradley, ami azért minimum kínossá teszi a Cavs védekezését - hogy az utolsó támadásnál miért maradt ennyire üresen a dobóhátvéd, az jó kérdés. Bradley mindenesetre rengeteg hasonló lehetőséget kapott már, hiszen holtversenyben ő vállalhatta el a legtöbb zavartalan triplát ebben a rájátszásban minden csapatot figyelembe véve, pontosan 22-t - érdekes, hogy Steph Curry a másik, aki ennyi tiszta kinti dobóhelyzethez jutott...

Most Jerebko került elő

Ne legyenek illúzióink, csodaszámba ment ez a győzelem a Celtics részéről, nagyon sok mindennek kellett éppen így összeállnia számukra a második félidőben, de nem mehetünk el szó nélkül Jonas Jerebko játéka mellett. Azok után, hogy a Wizards elleni hét meccsen összesen 18 percet játszott, majd a Cavs elleni elsőn sem lépett pályára, most kulcsszereplővé vált: 13 perce alatt bevert tíz pontot 4/4-es mezőnymutatóval, közte 2/2 triplával, plusz spacinget és tűzerőt jelentett csapatának, védekezésben belement minden fizikális és verbális csatába, összeakadt Korverrel, Love-vel és Deron Williamsszel is. A játék minden elemében nagyon kellett most ő a Bostonnak, és ha újabb csodára készül a gárda, akkor őt mindenképpen előtérbe kell helyezni a folytatásban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus