Playoff-percek: most meglehet a döntő MVP-cím Currynek?

Egyelőre extrát játszik a Warriors irányítója - otthon még feltámadhat a Cleveland? - napi LeBron - tökéletes statisztika Jordan Clarkson hasznosságáról - mire jók a Cavs-kiegészítők, ha erre sem?

Kiváló adat Jordan Clarkson hasznosságáról

Mit sem sejtve lépett pályára a hajnali meccsen Jordan Clarkson, amikor hogy, hogy nem, egyszer csak kiesett a kezéből egy gólpassz. Hogy miért emeltük ezt ki? Azért, mert ilyen furcsaságra utoljára két körrel korábban, a Toronto elleni negyedik mérkőzésen vetemedett, azóta lejátszott 113 percet, dobott 39 pontot 56 mezőnykísérletből (28,5% mezőnyből), elsüllyesztett 6/21 triplát, eladott két labdát és kiharcolt egy büntetőt - ez mind megtörtént vele, mióta utoljára gólpasszt kellett feljegyezni a statisztikai lapjára.

Mire vagytok jók, ha erre sem?

Ha már a jó kinti dobóhelyzetek beverése sem megy a Cavsnek, akkor komoly baj van a csapatnál, márpedig az első két mérkőzés során 25%-kal értékesítették LeBron James kiosztásait és 31%-kal azokat ezek közül, amelyek teljesen zavartalanok voltak - vállalhatatlan.

Napi LeBron

A két találkozó során kereken nyolcvan pontot dobott eddig LeBron James, ennél pedig csak ketten jutottak tovább a nagydöntők történetében ennyi idő alatt: Jerry West 1969-ben 94-ig és Shaquille O'Neal 200-ben 83-ig. Na meg maga James 2015-ben, szintén 83-ig...

Emellett a nagydöntőkben szerzett pontok tekintetében megelőzte az örökranglistán Kareem Abdul-Jabbart, 1329 pontnál tart és már csak Jerry West van előtte - igaz, ő még arrébb van, 1679-cel vezeti a listát.

Meglehet Curry Finals MVP-címe?

Messze most játszik legjobban eddigi nagydöntői közül Steph Curry: az irányító mindkét meccsen kulcsszerepet vállalt a győzelemből, ezen a másodikon most abszolút az ő nagy dobásai törték meg a Cavs ellenállását és ha így folytatja, jó esélye lehet a régóta várt döntő MVP-címre. Előbb Andre Iguodala, majd Kevin Durant orozta el előle az utóbbi években ezt a díjat, most viszont ő a GSW legjobb játékosa - 31 pontot és 8,5 gólpasszt átlagol eddig 50%-os triplamutatóval, ráadásul egy történelmi 9 triplás mérkőzéssel. Az eddigi három nagydöntője során 24,9 pontot, 6,2 gólpasszt és 39%-os triplázást hozott ennél jóval kisebb összhatással és az is segíti az ügyét, hogy Kevin Duratnek most sem a teljesítménye, sem a megítélése nincs igazán magasan. 

Érdemes egyébként kiemelni Curry eddigi triplarekordjait:

- 402 bedobott hármas egy szezon alatt 
- 13 bedobott hármas egy mérkőzés alatt
- 98 bedobott hármas egy rájátszás alatt 
- 32 bedobott hármas egy rájátszás-párharc alatt 
- 9 bedobott hármas egy nagydöntő-mérkőzésen

Otthon még feltámadhat a Cavs?

Egy reménye lehet még a Clevelandnek, hogy otthon majd fordul a kocka - a Boston ellen is hazai pályán játszottak jól a kiegészítők, egy hasonló javulás most is hozhat nekik győzelmet. Főleg hogy a GSW idegenben azért hajlamos a botlásra, a 2015-ös nagydöntő óta 4-4-re állnak a legutolsó szinten vendégként és több pontot kaptak ezeken a meccseken, mint amennyit dobtak.

Persze ahhoz, hogy ez realitássá váljon, több dolgon is javítaniuk kel Jameséknek. Először is védekezni kell a festékben, mert a GSW rommá verte őket ezen a területen a második meccsen, jó húzásnak bizonyult Steve Kerrtől Javale McGee előkapása, kedvére zsákolhatott a magasember és bár a lepattanógondokat ő sem oldotta meg, sokkal gördülékenyebb, energikusabb volt vele a Warriors támadójátéka. Kevin Love-ot és JR Smitht is játszi könnyedséggel zavarta össze, verte meg a Warriors, amíg ezen nem sikerül változtatni, aaddig sok reményük nem lehet.

Lehet még bízni abban, hogy otthon sokkal jobban fognak dobni kintről és ha kifognak egy extra napot, akkor meglephetik a 2-0-s előny birtokában talán kissé lazább Golden State-et. Ettől viszont egyelőre messze vannak, a kinti dobásaikkal eléggé szenvednek, pedig James most sokkal többet osztott ki, mint először, mert jóval agresszívebben kapta a duplázásokat, többször kellett szabadulnia a labdától, de megtalálta az üres embert, csak be kellett volna ezeket dobálni. Jamesen látszott is a frusztráció, hogy a többiek nem mozognak labda nélkül, a jó helyzeteketből is a téglákat dobálják...

Amit viszont eddig egyáltalán nem tudott megoldani a Cavs, az a tempó kontrollálása, mindkétszer voltak olyan időszakok, amikor rohanni tudott a GSW, ezek pedig egyszerűen nem férnek bele akkor, amikor tűzerőben ennyivel gyengébb egy csapat. Van tehát feladat, csak éppen nincs kihez, nincs mihez nyúlni, alig akad olyan játékos James mellett, aki elöl-hátul stabilan használható - mit tud lépni Tyronn Lue a reménykedésen felül?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus