Playoff-percek: Shaqék nyomában a Warriors

A Lakers rekordjaira tör a Golden State - dominálnak Curryék - Thompsontól azért érkezhetne több - Aldridge nem bizonyított - mindkét fél small-ballozott - frissebb és pihentebb ez a GSW?

A Lakers nyomában

Még soha senki nem kezdett 12-0-lal egy rájátszást, és senki nem jutott 12-0-s mérleggel a nagydöntőbe az NBA története során, utóbbi viszont csak azért van, mert korábban nem négy győzelemig tartott az első kör - utoljára a 2001-es Los Angeles Lakers járt a fináléban három söpréssel, 11-0-s mérleggel, ehhez lehet mérni az idei GSW-t. Ezen felül is a Lakers nyomdokaiba léptek Curryék, Nyugaton ugyanis eddig csak az arany-lilák voltak képesek három egymást követő alkalommal is a nagydöntőig jutni: 1952 és 1954 között 3-0-lal, 1968 és 1970 között 0-3-mal, 1982 és 1985 között 2-2-vel, 1987 és 1989 között 2-1-gyel, 2000 és 2002 között 3-0-lal, 2008 és 2010 között pedig szintén 2-1-gyel zártak. A Warriors az utóbbi két évben 1-1-et produkált, vajon merre billen a mérleg?

Dominancia

A Warriors ebben a rájátszásban nem csak hogy nem veszített még mérkőzést, de átlagosan 16,3 ponttal aratta a tizenkét győzelmét, ez pedig NBA-rekordnak számít - az eddigi, döntőig vezető csúcsot a 2001-es Lakers tartotta 15,5-del. Az első ötben ott van még az 1971-es Bucks (15,4), az 1987-es Lakers (15,0) és az 1996-os Bulls (13,9) - jelzésértékű, hogy mindegyikük bajnok lett a végén...

Mindkét oldal small-ballozott

Gregg Popovich ismét variált a kezdőn, és a Mills-Green-Simmons-Aldridge négyes mellé betette Manu Ginobilit, így abszolút a rohanásra fókuszált, ehhez pedig most alkalmazkodott Mike Brown is: nem McGee kezdett a Curry-Thompson-Durant-Green négyes mellett, hanem McCaw, így a vendégek is rögtön alacsony szerkezettel indítottak. A playmakerek közötti különbség viszont nagyon hamar kiütközött, a Spursnél leginkább csak a júliusban 40. születésnapját ünneplő Ginobili tudott helyzeteket kreálni, míg a GSW részéről Curry lubickolt, de Durant és Green is klasszis teljesítményt hozott. A csata így hamar eldőlt, a Warriors olyan helyzeteket vállalhatott el, amilyeneket akart, míg a San Antonio sokkal nehezebben jutott el érdemi dobásig - nem lehetett esélyük a texasiaknak, és a GSW ezzel a 129 ponttal beállított egy NBA-rekordot: 498 pontot szerzett a gárda a széria során, egy söprés alatt ennyit csak az 1978-as Sixers tudott dobni.

Aldridge nem bizonyított

Szinte értékelhetetlen párharcot hozott a Spurs magasembere, akit már az alapszakaszban is sokan kritizáltak a teljesítménye miatt. Ezen a rájátszása semmiképp sem javított, a Memphis ellen egyszer érte el a húsz pontot, de egyszer sem tudott kiemelkedőt hozni, a Houston ellen két remek teljesítményt rakott le az asztalra, a GSW ellen viszont becsődölt - addig volt hasznos, amíg Leonard a pályán volt, onnantól közel értékelhetetlen volt a produkciója. Minimum kérdőjeles az ő további szerepe San Antonióban, mert védekezésben sem tudta azt hozni a playoffban, amit vártak tőle, támadásban pedig egyáltalán nem tudott vezér lenni, talán két, de lehet hogy csak egy houstoni meccset leszámítva - összességében 50%-os TS-sel dolgozott, nem csak hogy messze elmaradt a várakozásoktól, de pályafutása talán legrosszabb rájátszását produkálta.

Frissebben, pihentebben

A tavalyi 73-9-es alapszakasz után akadozó rájátszást futott a Warriors, az első körben rögtön megsérült Steph Curry, minden szériában vesztettek meccset, majd a nyugati döntőben a sírból jöttek vissza az Oklahoma Cityvel szemben. Sérthetetlennek, verhetetlennek érezték magukat azok után, hogy mégis bejutottak a döntőbe, főleg hogy ott elhúztak 2-0-ra, majd 3-1-re - csak közben Curry sérülése nem javult, Greent eltiltották, Bogut pedig kidőlt. Nem volt bennük annyira tartalék fizikálisan és főleg mentálisan, hogy megoldják a helyzetet, most viszont más a szituáció: az alapszakaszuk sokkal kevésbé volt meggyőző, a playoffban viszont még nem kaptak ki. Klay Thompsont meg is kérdezték arról, hogy hogyan érzi magát tavalyhoz képest, és azt mondta, hogy egyértelműen frissebb mentálisan és fizikálisan is - Joe Lacob szerint befejezetlen ügyük van a Clevelanddel, minden arra utal, hogy most sokkal jobb állapotban kezdheti a finálét a GSW.

Thompsontól azért nem ártana több

Ugyan Steph Curry és Kevin Durant kis túlzással azt csinál eddig ebben a playoffban, amit akar, a nagydöntőben biztosan szükségük lesz Klay Thompson gyilkos dobásaira is - csakhogy ezekből az utóbbi hetekben nem sokat láttunk. Thompson eddig 49,8 TS%-kal értékesíti helyzeteit a rájátszásban, ami több szinttel van a gyenge és még több szinttel saját átlagos szintje alatt, a tizenkét meccsből csak kétszer jutott húsz pont fölé, kétszer tíz alatt maradt, és kiemelkedő teljesítményt még egyszer sem nyújtott. A Spurs elleni párharcban átlagolt 11 pontja és 32,7%-os mezőnymutatója némileg azért aggasztó lehet a Warriors-drukkerek számára...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus