Playoff-percek: tényleg gigadöntő lesz a gigadöntő?

Nagyon komoly verést kapott a Boston - LeBron-percek - mindenki óriási döntőre számít, de tényleg az lesz?

LeBron-percek

Mindenképpen ki kell emelnünk a Cleveland klasszisát, aki egy gyengébb meccse után két remek produkcióval zárta le a szériát és előzte meg Michael Jordant a rájátszásban dobott pontok tekintetében - igaz, 33-mal több meccset is játszott már nála. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy már 21. alkalommal nyert a Celtics ellen rájátszás-meccset (ennyit senki más), senki nem dobott annyi pontot egy csapat ellen az elmúlt tíz évben, mint ő a Boston ellen, és Bradley-ék szezonja az utóbbi hét évből negyedszer ért véget James ellen. Ezen felül ő lett az első játékos a liga történetében, aki két különböző csapatot is elvitt négy-négy nagydöntőbe.

Az pedig hihetetlen és sajnálatos, hogy sosem láttunk a playoffban LeBron James és Kobe Bryant közötti párharcot, holott ez már sorozatban a tizenegyedik olyan év, amikor valamelyikük ott van a fináléban, sőt, a 21. század 17 döntőjéből ez lesz a 15. (!), amelyben egyikük érintett...

Nem lett szép a vége

A Celtics az egyetlen olyan csapat az NBA elmúlt húsz évében, amely úgy esett ki egy szériában, hogy hazai pályán egyetlen pillanatra sem vezetett, és ekkora verést sosem kapott még a franchise olyan meccsen, amikor az életben maradásért küzdött. Reálisan nézve a két csapatot viszont egyértelmű a különbség, és bár Bostonban összességében elégedettek lehetnek (első kiemelés Keleten, konferencia-döntő, ott nyertek egy meccset), az látszik, hogy ez nagyon kevés LeBron Jamesék ellen, mindenképpen komoly erősítésre van szükség, ha ténylegesen is kihívókká akarnak előlépni, nem csak papíron.

A gond egyébként nem a 4-1, hanem az, hogy azon az egy nyert meccsen is 21 pontos hátrányban voltak már, a negyedik meccs második felében sem volt esélyük az Irving-James párossal szemben, háromszor pedig meg sem tudták közelíteni a Cavst - nagyobb verés ez, mint egy egyszerű 4-1, és ezt Bostonban is látni kell. Beszédes például, hogy a három hazain átlagosan harminc (!) ponttal kaptak ki, erre még soha nem volt példa az NBA történetében. Persze ez volt az első évük ebben a felállásban, Thomas is megsérült, de ahhoz, hogy komolyan vehető contender legyen a gárda, kell egy olyan szupersztár, aki ki tudja egészíteni Thomast, jó védő és van playoff-rutinja. 

Érdemes megemlíteni egy statisztikát Al Horforddal kapcsolatban: karrierje során 1-15-re áll LeBron James ellen a rájátszásban, és az előző három év mindegyikében James csapatával szemben esett ki. 

Gigadöntőt várunk - de tényleg az lesz?

Meglehetősen kiábrándító rájátszást láttunk eddig, egy-két jobb párharctól eltekintve csak az volt a kérdés, hogy mikor alakul ki a Warriors-Cavs párosítás, és túl sokat nem is kellett rá várni, hiszen egyetlen Cavs-botlást leszámítva hibátlanul ment végig a mezőnyön a két csapat. Rontották a helyzetet sérülések (Nyugaton főleg Leonard és Parker, Keleten említés szintjén hozhatjuk Lowry-t és Thomast) is, de összességében amit eddig kaptunk a playofftól, az elég messze volt a várttól - ezek után természetesen mindenki abban bízik, hogy legalább a nagydöntő történelmi lesz.

Nos, bizonyos szempontból biztosan az lesz, de ahogy tavaly is rengetegen panaszkodtak a sok sima meccsre, úgy most sem lehet kizárni ennek megismétlődését. Egyszerűen azért, mert ez a két csapat képes a legrosszabbat kihozni egymásból, és főleg azért, mert jobb napjain mindkettő annyira domináns, hogy szinte verhetetlen. Aki jobban felpörög, és rá tudja erőltetni akaratát a másikra aznap, az könnyen arathat 15-20 pontos győzelmet is, ahogy azt láttuk tavaly - úgyhogy a két gigász gigadöntője mellé azért egyelőre tennénk egy kérdőjelet, bár tény, hogy két ilyen csapatot egymás ellen látni mindig hatalmas élmény.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus