Történelemírás vagy túlélés: jön a Celtics-Heat hetedik meccse

Hárommeccses Miami-előnynél nem sokan gondolták volna, hogy idáig eljut a sorozat, most azonban zsinórban három bostoni siker után a mindent eldöntő hetedik meccsre készülnek a csapatok. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni a nagydöntő előtti utolsó összecsapáson.

Boston Celtics – Miami Heat 02:30 (ÉLŐ – Sport 1)


Az előző mérkőzés az utóbbi idők egyik legkiélezettebb összecsapását hozta a felek között, az utolsó húsz másodperc eseményi minden bizonnyal örökre beleégnek a liga történelemkönyvének lapjaiba. Az oda-vissza pattogó labda végül a Heat kapujába esett be, Jimmy Butler három hidegvérű büntetőjére az utolsó tizedmásodpercben Derrick White szemfüles második esélyes kosarával végül a Boston tudott egyetlen ponttal nyerni, ami ez esetben a kelták életben maradását jelentette. A Boston a liga 151. csapataként került 0-3-as hátrányba egy párharcban, de végül egyike lett annak a mindössze négy gárdának, amely innen egyenlíteni tudott – az utóbbi meccsek alapján már reális esélyük is lehet arra, hogy az NBA történetének első csapata legyenek, akik innen fordítani tudnak.


A csapatok hatodik meccsén több anomália is megfigyelhető volt: a Heat annak ellenére szenvedett vereséget, hogy közel 50%-kal dobta a triplát, a Boston ezzel szemben pocsék, 20%-os hatékonyságot tudott távolról felmutatni. Ennek ellenére összességében a Miami 35% (!), a Celtics pedig 44%-kal dobott mezőnyből, amiből könnyen kikövetkeztethetjük, hogy Tatumék a csillagokat is ledobták a kétpontos kísérleteikből, ezzel tudták kompenzálni a gyenge kinti dobóformát – a Heat viszont épp ellenkezőleg, az extra triplázásával próbálta ellensúlyozni a teljesen súlytalan festékbeli jelenlétét. A zöldek a harmadik negyedben már több, mint tíz pontos előnyben volt, az utolsó játékrészre azonban megtorpant a korábbi lendület, ráadásul az első három negyedben pocsékul dobó Jimmy Butler is a vállára vette csapatát. A Heat vezére a harmadik negyed végéig 2/16-os mutatóval 9 ponton állt, az utolsó negyedben azonban 3/5 dobását értékesítette és rendre odaért a büntetővonalra is, nagyon agresszív játékot mutatott: csak a záró negyedben 15 pontot tett a közösbe, beleértve azokat a clutch játékokat is, amik mint végül kiderült, nem értek győzelmet és továbbjutást a Miaminak. A Bostonnál természetesen Jayson Tatum vitte a prímet, a Celtics sztárja ismét eljutott 30 pont fölé, aki az egész mérkőzésen rendületlenül támadta a gyűrűt, ezt mutatja 15 hiba nélkül bedobott büntetője is. Tatum mellé ismét felért az egyre jobban önmagát megtaláló Jaylen Brown, de 20 pont fölé jutott a hét bostoni triplából egymaga négyet vállaló Marcus Smart is.


Az utolsó negyedet a Heat dominanciája jellemezte, ebben az időszakban 52,5%-kal célzott a gárda mezőnyből – el lehet képzelni, hogy az első három negyedben mennyire nem találták a berendezést a floridai játékosok, ha ezzel a százalékkal végül 35%-ra húzták fel a mezőnyhatékonyságukat a meccs végére (az első három negyedben a Heat csapatszinten 23/74 dobását értékesítette…). Ehhez párosult az, hogy a félidőben már 25 pontnál járó Jayson Tatum a második félidőben 1/9-es mezőnyözéssel csupán 6 pontot tudott összeszenvedni, láthatóan elfáradt a kelták vezére. Ennek ellenére az utolsó bő húsz másodperc eseményeiből így is a Celtics keveredett ki jobban, gyakorlatilag egy tizedmásodpercen múlt a szezonjuk, White még éppen időben tette fel a támadópattanót Smart elhibázott triplája után.


Összességében nehéz bármit is jósolni a hajnali mérkőzésre, a lélektani előny egyértelműen a hamvaiból feltámadó Bostonnál van, de ugyanakkor nem írnánk le a talán mindenkinél nagyobb akarattal rendelkező Jimmy Butlert soraiban tudó Miami Heatet sem, ráadásul a Boston hazai pályán az idei rájátszásban kis túlzással gyengébben teljesít, mint idegenben, persze egy hetedik meccs mindig más, mint bármilyen más összecsapás. A Celtics az idei szezon második olyan csapata lett, amely úgy tudott nyerni, hogy 20%-kal célzott kintről, de az ellenfél a 40%-ot is túllépte onnan – ez a tendencia abszolút szembe megy a jelenlegi trendekkel. A sorozatban végig meghatározó volt a kinti hatékonyság, ez ezúttal sem lesz máshogy.

A Heatnél mindenképpen szükség lesz arra a Jimmy Butlerre, akit már 2-3 mérkőzés óta várnak a szurkolók, az eddig ellenállhatatlanul teljesítő, a szoros helyzetekben verhetetlen játékos extrái elmaradoztak az elmúlt meccseken, ráadásul Bam Adebayo játéka is hagy némi kívánnivalót maga után. Fontos faktor lehet a hazaiaknál, hogy Malcolm Brogdon sérülése olyan komollyá vált, hogy az előző találkozón már nem tudott játékra jelentkezni, az Év Hatodik Emberének jelenleg is kérdéses a játéka a mindent eldöntő meccsen. A túloldalon az előző mérkőzésen Kevin Love szorult ki a rotációból, bár ő még akár vissza is térhet szükség esetén. Sok a kérdőjel tehát, bármely irányba eldőlhet a párharc sorsa, várhatóan külön öröm lesz majd a Tatum-Butler páros párharcát nézni, mindkét játékos kiemelkedően tud teljesíteni nyomás alatt. Mi is és a Denver Nuggets is kíváncsian várja, hogy ki lesz a döntő másik résztvevője.

A párharc állása: 3-3.


A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus