Végleges a 2020-as Hall of Fame-választottak listája

A korábban kiszivárgott négy NBA-legenda mellett egy WNBA-klasszist, illetve a FIBA nemrég tragikusan hirtelen elhunyt főtitkárát is beiktatják a Hírességek Csarnokába.

Ma reggel már beszámoltunk róla, hogy kiszivárgott: Kobe Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett és Rudy Tomjanovich is bekerül a Hírességek Csarnokába. A Hall of Fame hivatalos közleményében megerősítette az információt azzal, hogy közreadta az idei kiválasztottak névsorát, akik a szükséges 18 voksot megkapták a lehetséges 24-ből:

Kobe Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett, Rudy Tomjanovich, Tamika Catchings, Eddie Sutton, Kim Mulkey, Barbara Stevens és Patrick Baumann alkotja a 2020-as "osztályt". 

A négy NBA-választottról már írtunk korábban, íme a többiek:

Tamika Catchings korábbi NBA-játékos, Harvey Catchings lánya. Catchings 2002 és 2016 között játszott a WNBA-ben, végig az Indiana Fever színeiben: egyszeres bajnok, egyszeres alapszakasz-MVP, egyszeres döntő MVP, Év Újonca, illetve ötször nyerte el az Év Védőjének járó elismerést, háromszor a WNBA közösségi díját - összesen 10-szeres All-Star, 12-szer volt az év valamelyik ötösének, illetve védőötösének tagja. A WNBA labdaszerzés-örökranglistájának vezetője, illetve a playoffban ő szerezte a liga történetében a legtöbb pontot, lepattanót és labdát. Természetesen az amerikai válogatott oszlopos tagja volt, négyszer nyert olimpiát és kétszer világbajnokságot. Emellett pályafutása utolsó éveiben a játékos-szakszervezetet is irányította. 

Eddie Sutton nemrég töltötte be 84. életévét, az NCAA történetének top edzője, egyike a nyolc szakvezetőnek, aki legalább 800 győzelmet szerzett a Div-I-ben, ahol 36 évet töltött el. Sutton volt az első vezetőedző, aki négy különböző csapatot elvitt a 64-es főtáblára, az Arkansas-szal és az Oklahoma State-tel összesen háromszor járt Final Fourban, utoljára 2004-ben. 

Kim Mulkey szintén vezetőedző, a női NCAA-ben ő volt az első, aki játékosként, segédedzőként és vezetőedzőként is bajnoki címet szerzett - utóbbiból hármat is, legutóbb 2019-ben. A Louisiana Techet játékosként 1980 és 1984, segédedzőként 1985 és 1996 között, társult vezetőedzőként 1996 és 2000 között erősítette, majd 2000-ben távozott a Baylor kispadjára, ahol három bajnoki címet nyert. Emellett játékosként tagja volt az 1984-ben olimpiai bajnoki címet szerző válogatottnak is.

Barbara Stevens 23 éves kora, 1977 óta vezetőedző, 1986 óta a második vonalban szereplő kis egyetem, a Bentley trénere - összesen több, mint 1000 győzelmet aratott ezen a szinten, de 34 éve hűségesen szolgálja csapatát és nem ment el magasabb osztályba. A Bentley 2018-ban a kosárlabdacsarnokát róla nevezte el. 

Patrick Baumann Svájcban született, itt és Olaszországban kosarazott, később játékvezető volt, edzette is a játékvezetőket, de trénerként is kipróbálta magát, mielőtt 1994-ben, 27 évesen munkába nem állt a FIBA-nál - jogi és közgazdasági végzettségét itt kamatoztatta tovább. A nemzetközi szervezetben már 1995-ben főtitkár-helyettes lett, 2003-tól pedig a szervezet főtitkáraként tevékenykedett egészen 2018 októberéig, amikor szívrohamban váratlanul elhunyt. Baumann a FIBA mellett a nemzetközi sportszövetségek szövetségét is vezette, emellett ő vitte keresztül, hogy a nagypályás kosárlabda mellett a 3X3 olimpiai sportág legyen, de támogatta az ifjúsági olimpia létrehozását is - szomorú párhuzam, hogy éppen a 2018-as ifjúsági olimpián vesztette életét. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus