12 éve nincs Seattle-ben NBA csapat, 89 éves lenne Larry Costello

2008-ban ezen a napon egyezett meg Clay Bennett és Seattle városa, hogy a SuperSonics költözik - a korai NBA egyik kiváló irányítója 89 éves lenne ma.

Július 2-án már nem sok minden történt az NBA-ben, már ami a konkrét játékot illeti, hiszen ilyenkor a legtöbb esetben áll a liga - most is, de sajnos ezúttal más indokból.

Talán a legfontosabb esemény 2008. július 2-re tehető: ezen a napon állapodott meg peren kívül a Clay Bennett vezette befektetőcsoport Seattle városával - 45+30 millió dollárért véglegessé vált, hogy a Seattle SuperSonics Oklahoma Citybe költözik. Mint ismert, a Sonics az 1970-es évek végén bajnoki címet nyert, több nyugati döntőt és 1996-ban egy döntőt is fel tudott mutatni, az érdeklődés mégis csökkent a csapat iránt, legalábbis helyben.

A KeyArenát is fel kellett volna újítani, amire nem sikerült a helyi önkormányzatoktól pénzt szerezni, ezt követően pedig Bennett, aki 2006-ban vette meg a klubot, bejelentette, hogy Oklahoma Citybe vinné az együttest. Mark Cuban és a Blazers néhai tulaja, Paul Allen ez ellen szavaztak, de 28-2-vel így is áldását adta a lépésre a Board of Governors. Seattle azóta is nagyon vágyik egy NBA csapatra: minden bővítésnél vagy költözésnél felmerül, hogy ide hoznak egy klubot, ez azonban eddig még nem történt meg.

 

Két All-Star játékos született ezen a napon. Közülük a nagyobb név Larry Costello, aki 89 éves lenne, és 1954 és 1968 között játszott a ligában két év megszakítással. Első és második éve között volt egy évet a seregben, ekkor még a Philadelphia Warriors játékosa volt, majd eladták a Syracuse Nationalsnek, ami nagyon jó lépésnek bizonyult karrierje szempontjából: 14-15 pontos, 4-5 pattanós és 5-6 gólpasszos kosaras volt pályafutása csúcsán. 6-szor hívták meg az All-Star gálára, volt az All-NBA második csapatában 1960/61-ben, 1966/67-ben pedig (már csereként) bajnoki címet szerzett a Philadelphia Warriorsszal.

Játékospályafutását követően edző lett, 1968-ban azonnal megkapta az új franchise, a Milwaukee Bucks kispadját, amellyel 1971-ben már aranygyűrűt is nyert. Az 1976/77-es idény elejéig irányította a klubot, majd az 1978/79-es szezonban még leült a Chicago kispadjára, de többet nem edzősködött az NBA-ben - 2001 óta nincs közöttünk.

Két egykori detroiti kosaras életében is fontos nap volt július 2-a. Curtis Rowe 71 évvel ezelőtt született - ő 1975/76-ban volt All-Star az autóvárosiaktól. A 70-es évek elejének 20 pontos scorere, a kétszeres All-Star Jimmy Walker pedig pontosan 13 évvel ezelőtt hunyt el. Rowe-t Isten éltesse, Costello és Walker pedig nyugodjanak békében!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus