13 éve került új csapatba Steve Nash és Shaq

Tegnap volt 13 éve, hogy Steve Nash visszatért a Phoenix Sunshoz, Shaquille O'Neal és a Los Angeles Lakers útjai pedig elváltak egymástól.

Steve Nash az 1996-os draft után két évvel, 1998 nyarán került a Phoenix Sunstól a Dallas Maverickshez egy csere keretein belül. Az első két éve itt sem sikerült kifejezetten jól, 2000-től kezdve azonban négy igen jó szezont produkált - 15-18 pont és 7.5 assiszt környékén átlagolt, kétszer az All-Star gálára is elvitték, és kétszer az All-NBA harmadik csapatának tagja lett. 2003/04-ben 14.5 pont mellett 8.8 gólpassz volt az átlaga az ekkor már 30 esztendős irányítónak a Nash, Dirk Nowitzki, Michael Finley trió fémjelezte, Don Nelson irányította együttesben.

2004 nyarán azonban Mark Cuban a hírek szerint úgy gondolta, a német csillag köré kezd el építkezni, nem a már kicsit idősebb játékmester lesz a középpontban, ezért egy olyan 5 éves kontraktust ajánlott neki, amely mindössze évi 9 millió dollárt biztosított volna a kanadai legendának, ráadásul az ötödik év csak részlegesen garantált volt. A Suns ezzel szemben 6 évre 63 milliót ajánlott számára, és bár nem akarta elhagyni Dallast, Cuban ennek a közelében sem volt hajlandó fizetni neki, ezért a visszatérés mellett döntött.

A Dallas számára érdekes módon nem alakult rosszul a következő időszak - sikerült megszerezniük Jason Terryt, ő és Nowitzki pedig előbb nyugati második körig, majd nagydöntőig vezették az együttest. Igaz, az ezt követő 4 szezonban összesen egy kört nyertek, de 2011-ben felértek a csúcsra.

A váltás azonban a Phoenixnek alakult igazán jól, hiszen az addigi kétszeres All-Star Nash-t még hatszor hívták meg a gálára, 8 év alatt 5-ször volt gólpasszkirály, összesen egyszer volt átlaga 10.5 assziszt alatt, akkor is 9.7 volt a mutatója, négyszer csinálta meg az 50-40-90-et, háromszor volt az All-NBA első és kétszer az All-NBA második csapat tagja, és első két évében megnyerte az alapszakasz MVP díjat a kor leglátványosabb támadójátékot játszó együttesének vezéreként.

A Suns 29 győzelemről azonnal 62-re javult 2004/05-re, ami a liga történetének egyik legnagyobb fejlődése egy szezon alatt. Mike D'Antoni irányítása alatt kétszer a nyugati döntőben kaptak ki, majd a második körben, végül az első kanyar volt számukra a végállomás. Az edzőváltás után még 2010-ben játszottak egy nyugati döntőt, de azóta a PO-ba sem kerültek be. Nash 2012-ben, egy sign-and-trade keretein belül került a Los Angeles Lakershez, így végződött karrierje az arizonaiaknál.

 

Shaquille O'Neal az 1996-os szabadügynökpiacon került a Los Angeles Lakershez, miután otthagyta az Orlando Magicet. Az aranysárga-liláknál töltött 8 idényében 7-szer All-Star volt, kétszer a főmeccs legértékesebb játékosának is megválasztották, 6-szor volt az All-NBA első, 1-szer a második és 1-szer a harmadik csapat tagja, és emellett háromszor befért a második legjobban védekező ötösbe is. Három bajnoki címet nyert a 2000-es évek elején a gárdával, mindháromszor ő volt a döntő MVP-je, 1999/2000-ben pedig az alapszakasz legértékesebb játékosának is megválasztották.

Páratlan eredménylistája ellenére 2004 nyarán nem volt túl baráti már a viszony közte és a vezetőség között. A csapatban is egyre nagyobb lett a feszültség, miután 2003-ban a San Antonio Spurs a nyugati elődöntőben, 2004-ben pedig a Detroit Pistons a fináléban verte meg őket. Kobe Bryant egyre nagyobb szerepet akart magának a csapaton belül, kritizálta Shaqet azért, mert nem elég jó vezető és sosincs elég jó kondiban. Sokszor volt sérült, bár nagyon sok mérkőzést sosem kellett kihagynia, de miután Mitch Kupchak sem szólalt meg túl pozitívan Shaq jövőjével kapcsolatban 2004 nyarán, majd Phil Jacksont menesztették, O'Neal úgy érezte, váltania kell és cserét kért.

2004. július 14-én a Miami Heat Caron Butlert, Lamar Odomot, Brian Grantet, egy 2006-os első köröst és egy 2007-es második köröst adott érte - előbbiből Jordan Farmar, utóbbiból Renaldas Seibutis lett később.

Az ellenértékek közül Grant mindössze egy évet játszott Los Angelesben, 2005 augusztusában kirakták a keretből. Butler szintén egy év után távozott, őt Washingtonba cserélték Laron Profitért és Kwame Brownért 2005 nyarán. Messze a legtöbbet Odomtól kapta a Lakers, hiszen kétszeres bajnok lett a gárdával, tevékeny részese volt a sikereknek, majd 2010/11-ben a Legjobb Hatodik Ember díját is megnyerte, összesen 7 szezont húzott le a Lakersnél. Seibutis soha nem játszott a ligában, Farmar pedig négy év és két bajnoki cím után távozott 2010 nyarán, szabadügynökként.

A Lakers összességében azért nagyot bukott az üzleten, hiszen ezt követően PO-ba sem jutottak, 2006-ban és 2007-ben pedig az első körben megállította őket a Steve Nash-féle Phoenix Suns. Csak a Pau Gasol-cserével jöttek helyre ezt követően - igaz, annak része volt a Butlerért kapott Brown.

Shaq jóval jobban járt, az épp kibontakozóban lévő Dwyane Wade mellé került, és bár a 2005-ös keleti döntőben a címvédő Detroit Pistons még 4-3-mal megállította őket, egy évre rá - többek között a Pistons testén keresztül - bejutottak a fináléba, ahol a Dallas Mavericks ellen 4-2-re diadalmaskodni tudtak, így Shaq a csapatváltást követően két éven belül bajnok lett. Még másfél szezont töltött a floridaiaknál, mielőtt a Phoenixhez került volna a 2008-as deadline előtt - akkor, amikor a Lakers megszerezte Gasolt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus