13 éves a Wheelchair Game, 44 éves a Blazers egyetlen bajnoki címe

Paul Pierce 13 éve támadt fel a Lakers elleni döntő első meccsén - a Portland 44 éve nyert először és mindmáig utoljára bajnoki címet - 30 éve dobta Michael Jordan leghíresebb ziccerét a Lakers elleni döntőben - a Knicks 27 éve jutott be az 1994-es nagydöntőbe Patrick Ewing 24/22-es meccsével.

44 esztendővel ezelőtt játszották az 1977-es nagydöntő hatodik találkozóját, amelyben a Portland TrailBlazers ellenfele a Philadelphia Sixers volt. A Sixers keleti elsőként jutott a fináléba, itt tehát nem volt meglepetés. A keleti elődöntőben nagy riválisát, a John Havlicekkel, Jo Jo White-tal és Dave Cowensszel felálló Boston Celticst verte ki hét meccsen (4-3), majd a második kiemelt, Rudy Tomjanovich, Moses Malone és Calvin Murphy vezette Houston Rocketset is felülmúlta (4-2).

Az oregoni együttes, illetve PO-beli teljesítménye körül már a döntő előtt is óriási volt a felhajtás. Az alapszakaszban 49-33-as mérlegével még mindössze nyugat harmadik helyét sikerült megszereznie a Blazersnek a Los Angeles Lakers (53-29) és a Denver Nuggets (50-32) mögött. Játszania kellett így az első körben is a nyugati hatodik Chicago Bulls ellen, amelyet három mérkőzésen vert (2-1), a nyugati elődöntőben aztán pályahátrányból sikerült diadalmaskodnia a Nuggets ellen (4-2), a nyugati főcsoport döntőjében pedig kisöpörte az aranysárga-lilákat (4-0). Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Lakers ugyan megnyerte az alapszakaszt Kareem Abdul-Jabbar MVP teljesítményének köszönhetően, de már a második körben is nagyot szenvedett a Golden State Warriorsszel szemben (4-3).

A Philadelphia vezérei között ekkor Julius Erving mellett George McGinnist, illetve a gárda későbbi vezetőedzőjét, Doug Collinst lehet említeni, de ott volt még mellettük a jónevű World B. Free, Mike Bibby édesapja, Henry Bibby, Kobe Bryant apukája, Joe Bryant, illetve az idősebbik Mike Dunleavy is. A túloldalon a két magasember, Maurice Lucas és a legendás Bill Walton vitték a prímet - Walton ebben az évben döntő MVP, a következőben alapszakasz MVP lett, mindkét idényben a legjobban védekező ötösbe választották, illetve egy All-NBA első és egy második csapatba választás is a neve mellé került -, de mellettük ott volt például a Brooklyn Nets és a Memphis Grizzlies korábbi vezetőedzője, a Lakers jelenlegi segédedzője, Lionel Hollins is.

A nagydöntő első két meccsét még hozta hazai környezetben a Philly, ám Portlandben nem termett számára sok babér, 22, illetve 32 ponttal bukta el a harmadik és negyedik találkozót, a lendületből pedig maradt a következő összecsapásra is a Blazersnek, amelyet 110-104  arányban nyertek a vendégek Philadelphiában. Következett a hatodik ütközet Portlandben:

A finálé legértékesebb kosarasának választott Walton 8 blokkot osztott ki a 109-107-re megnyert találkozó során, amivel döntőrekordot állított fel - ezt azóta többen is beállították, megdönteni még senki nem tudta. A Blazers sikerének értékét növeli, hogy az 1970-ben létrehozott franchise első olyan szezonja volt ez, amelyben egyáltalán pozitív mérleget hozott az együttes (korábban 38-44 volt a legjobbja), és először jutott be a PO-ba - rögtön végig is menetelt.

A két csapat fordított utat járt be ezután. Bár a Sixers még egy ideig nem tudott bajnoki címet szerezni, folyamatosan ott volt kelet legjobbjai között. 1980-tól kezdve négy éven belül 3-szor jutott be a fináléba, 1983-ban pedig minden idők egyik legmeggyőzőbb teljesítményével lett bajnok. A Portland ezzel szemben nem tudott átlépni ezután egy szintet - nagyban köszönhetően annak, hogy Walton, a következő idény MVP-je súlyos lábsérülést szenvedett, négy szezon alatt összesen 14 meccset játszott, így legjobb játékosát elvesztette a franchise. A Blazers 1-2. körös csapat volt egészen 1990-ig, amikor újra bejutott a döntőbe, nyernie azonban 1977 óta nem sikerült.

 

14 esztendővel később, 1991. június 5-én ugyanilyen volumenű esemény nem történt, ám Michael Jordan újabb sokáig emlékezetes dobással örvendeztette meg a chicagói közönséget.

A Lakers elleni döntő második meccsén MJ jobb kézzel akart zsákolni, aztán bal kézzel fejezte be az azóta is egyik legtöbbet ismételt kosarát. A Bulls 107-86-ra nyert, és mint ismeretes, ebben az idényben megnyerte első bajnoki címét. A mérkőzésen egyébként döntőbeli csúcsot állított fel az Illinois-i alakulat, mivel 50/81-es mutatóval zárt mezőnyből, ami 61.7% - ez rekord a finálék történetében. Jordan teljes meccsét megnézhetitek.

 

Három évvel később, 1994. június 5-én rendezték a New York Knicks - Indiana Pacers keleti döntő utolsó, hetedik összecsapását.

A Knicks másodikként végzett keleten, az első helyezett Atlanta Hawksszal azonos mérleggel (57-25), így az első körben nem is volt túl nehéz dolga, 3-1-gyel elintézte a New Jersey Nets gárdáját. A második kanyarban már rágósabb falat jött szembe, hiszen a háromszoros címvédővel kellett megmérkőznie. Jordan ugyan nem volt ott ezúttal a Bullsnál, ám így is nagyon kemény ütközetet vívott egymással a két gárda, 4-3-mal ment tovább a Knicks - a másik ágon a negyedik kiemelt Pacers pályahátrányból tudott 4-2-re nyerni a Hawks ellen.

A Knicks - Pacers összecsapásnak már ekkor is pikantériája volt, hiszen a két együttes az előző évben találkozott már egymással a PO-ban, akkor a New York továbbment az első körből (3-1). Ebben az évben 2-2-ig nem történt semmi, az ötödik meccset azonban ellopták Reggie Millerék a Madison Square Gardenből. A hatodikon óriásit harcolt a Knicks, hogy életben maradjon, sikerült is neki, így következett el a hetedik meccs.

A mindent eldöntő találkozó hősére, a 24 pontig és 22 pattanóig jutó Patrick Ewingra koncentráló videót nézhetitek meg:

94-90-es végeredmény a Knicks továbbjutását hozta, amely azt jelentette, hogy 1973 után, tehát 21 év elteltével újra nagydöntőbe került a franchise. Ott aztán kikapott a Houston Rocketstől 4-3 arányban, a következő idényben pedig pont az Indiana állította meg a keleti elődöntőben. Mindkét együttes bejutott egyszer-egyszer a fináléba - a Knicks 1999-ben, a Pacers pedig egy évre rá, 2000-ben -, de egyikük sem tudott aranygyűrűt nyerni.

 

13 évvel ezelőtt, a 2008-as nagydöntőben a Boston Celtics és a Los Angeles Lakers találkozott egymással. Az első meccs harmadik negyedében sérült meg a bostoni legenda, Paul Pierce térde olyan "fájdalmasan", hogy végül tolószékben kellett lesegíteni a pályáról, egyenesen be az orvosi szobába. A hazai szurkolók óriási örömére még azon a derbin visszatért és óriási kosarakkal járult hozzá a Celtics 98-88-as győzelméhez - s így végül a bajnoki címéhez is. 2019 júniusában Pierce azt mondta, hogy nem sérült meg az esetnél, hanem gyomorproblémái támadtak, és azért kért kerekesszéket, mert "valami kijött alul" és egészségügyi vészhelyzetbe került. Miután az öltözőben "megkönnyebbült", "új emberként" tért vissza a parkettre. Hogy aztán viccelt, vagy komolyan gondolta, mindenki döntse el maga...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus