21 éve létezik a Memphis Grizzlies, 1 éve köszönt el végleg Marv Albert

Az eredetileg vancouveri székhelyű franchise 21 esztendővel ezelőtt költözött új városba - 1 éve jutott döntőbe a Bucks és búcsúzott el utoljára Marv Albert - Bostjan Nachbar 42 éves.

Július 3-a a liga történetének egyik legeseménytelenebb napja, ha nem nézzük a szabadügynök-pletykákat és a szóbeli megállapodásokat, illetve a 2021-es, később kezdődő playoffot.

A születésnapos játékosok közül kiemelkedik az NBA-ben 6 évet töltő szlovén kiscsatár, a ma 42 esztendős Bostjan Nachbar, aki jó ideig az egyik legjobb szlovén kosarasnak számított. 2002-ben 1/15-ös pick volt, és bár az NBA-ben kiegészítőként számoltak vele, kifejezetten sikeres európai és válogatottbeli karrierje volt. Jelenleg a Detroit Pistons nemzetközi játékosmegfigyelője - Isten éltesse sokáig!

Nachbar születésnapjánál azonban egy fokkal meghatározóbb esemény volt 2001. július 3-a: ezen a napon szavazta meg a Board of Governors, hogy engedélyezik a Vancouver Grizzlies Memphisbe költözését - gyakorlatilag ettől a naptól kezdve beszélhetünk Memphis Grizzliesről. A váltás 1985/86 után az első költözés volt az NBA-ben - akkor a Kings Kansas Cityből Sacramentóba tette át székhelyét. Ettől a naptól kezdve van egyetlen kanadai csapat a ligában: a Grizzlies és a Toronto Raptors egyszerre kerültek az NBA-be 1995-ben, 21 éve viszont már csak utóbbi van a határ túloldalán. Érdekesség, hogy mindössze 5 év alatt 62 (!) játékos fordult meg a Kanadában székelő klubnál, valószínűleg ez a fluktuáció is közrejátszott abban, hogy nem nagyon tudtak érdemi szurkolói bázist kiépíteni. 

2021. július 3-án a Milwaukee Bucks történelmet írt: 1974 után jutott be ismét a nagydöntőbe. Giannis Antetokounmpo ekkor már nem állhatott a csapat rendelkezésére térdsérülés miatt (a nagydöntőre felépült és végül parádés játékkal jelentkezett), így Khris Middleton állt a sereg élére: a Bucks alvezére 32 pontot jegyzett a Hawks elleni konferencia-döntő hatodik mérkőzésén Atlantában, ebből 23-at a 3. negyedben - Jrue Holiday 27 ponttal segített, erre a párosra pedig nem akadt válasz. A Hawksnál Trae Young bajlódott sérüléssel, valahogy összedrótozta őt a 2-3-as hátrányban lévő csapat, de ez sem volt elég - a végeredmény 107-118 lett a Bucks javára, akik aztán nem sokkal később a franchise 2. bajnoki címét is begyűjtötték. 

Még egy érdekesség: ezt a konferencia-döntőt a TNT közvetítette, a nagydöntőt viszont már nem, így ez a mérkőzés volt az utolsó, amit Marv Albert közvetített. Az akkor 80 éves, legendás kommentátor a Knicks labdaszedőjeként került először kapcsolatba az NBA-vel, 1963-ban, 22 évesen kommentált először Knicks-meccset a rádióban, majd 1967 és 2004 között volt a New York hazai meccseinek kommentátora - azért rúgták ki, mert 2004-ben élőben kritizálta a csapat gyenge játékát. 1990 és 2002 között az NBA elsőszámú NBA-kommentátora volt, 1999-től 2021-ig pedig a TNT-nél közvetített - a Hawks-Bucks hatodik meccsén búcsúzott, illetve búcsúztatták:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus