24 éves Michael Jordan második visszavonulása, kétéves a Harden-csere

24 éve vonult vissza másodjára Michael Jordan - két éve történt a Harden-blockbuster - Az Orlando Magic triplarekordja - Wilt Chamberlain első 73-asa - Mo Williams 8 éve dobta karriercsúcsát, aminek köszönhetően később különleges kategóriában elsőzött a liga történetében - 89 éves lenne a korai Warriors egyik ásza.

1999. január 13-án, a lockout feloldása után, nem sokkal az alapszakasz kezdete előtt Michael Jordan másodjára is bejelentette, hogy visszavonul - ezúttal hihetőbb volt, hogy véglegesen teszi mindezt, hiszen majdnem 36 évesen, többek közt 10-szeres pontkirályként és 6-szoros bajnokként tehette volna meg, hogy abbahagyja. Mint azonban kiderült, ez a "lelépése" sem tartott örökké, két idénnyel később, 2001-ben visszatért a Washington Wizards színeiben - a Last Dance-ből kiderült, hogy nem hirtelen jött az 1999-es visszavonulás gondolata, a Bulls-menedzsment sokat tett "érte".

A Nike készített egy reklámot a második visszavonulásra is:

 

Két évvel ezelőtt, 2021. január 13-án megtörtént, amire hónapok óta várt az NBA - James Hardent elcserélte a Houston Rockets. A csonkaszezont követően Daryl Morey és Mike D'Antoni is távozott, majd 2020 decemberében Russell Westbrookot is elcserélte az új menedzsment, miközben Harden látványosan bojkottálta a csapatot, felszedett pár kilót, igyekezett elérni, hogy őt is cseréljék el. Hosszú huzavona vette kezdetét, de végül egy négycsapatos cserét sikerült összerakni, ami egyébként több csapat jövőjére, illetve Caris LeVert életére is szó szerint döntő befolyással bírt. 

James Harden a Brooklyn Netshez került, ahol összeállt a Durant-Harden-Irving Big Three, a Nets Clevelandbe postázta Jarrett Allent és Taurean Prince-t, Caris Levertet az Indiana Pacershez küldte, a Rocketsnak pedig Rodions Kurucsot, illetve több elsőkörös picket és swapjogot adott. A Rockets megkapta Indianából Victor Oladipót, a Clevelandtől pedig Dante Exumot, ezekben a cserékben pickek/swapjogok is gazdát cseréltek - a Rockets összesen négy elsőköröst és négy elsőkörös kicserélésének a jogát szerezte meg.

Harden azóta már a Philadelphiát erősíti, és az érte tulajdonképpen érkező három játékos egyike sincs már az újjáépülő Rocketsnál. Jarrett Allen azóta hosszabbított a Cavaliersnél, akik vele el is indultak felfelé, míg a Pacers ugyan nem lett jobb Caris LeVerttel, de a csere előtt elvégzett orvosi vizsgálatok derítették ki, hogy a kiscsatárnak kezdődő vesedaganata van. Hamar megműtötték, nem voltak szövődmények és bő két hónap múlva vissza is tért a pályára - a tranzakció minden bizonnyal az életét mentette meg, azóta pedig már ő is Clevelandben játszik. 

14 évvel ezelőtt, 2009. január 13-án a Sacramento Kings az Orlando Magicet fogadta. A floridai együttes játékosai megmutatták, hogy nem érzik magukat idegenben sem idegenül, ugyanis 139-107-re nyertek a Kings ellen. Az ütközet azonban nem erről marad emlékezetes, hanem arról, hogy a Magic nem kevesebb mint 23 triplát dobott - 37 kísérletből (62.2%) -, amely egészen 2016 decemberéig NBA rekordnak számított. Jameer Nelson (5/5), Keith Bogans (4/6), JJ Redick (4/7), Hedo Türkoglu (3/5), Rashard Lewis (3/5), Courtney Lee (1/1), Brian Cook (1/1), Jeremy Richardson (1/2) és Anthony Johnson (1/4) vették ki tevékenyen is részüket ebből. Nem véletlen, hogy a Magic ebben az évben a nagydöntőig menetelt, a prime Dwight Howard mellett mai szemmel nézve igen modern keretet alakított ki Stan Van Gundy.

A Houston Rockets 2013. február 5-én állította be ezt a csúcsot 40 kísérletből, de a Golden State Warriors akkori vezetőedzője, Mark Jackson elkezdte direkt faultoltatni a texasi játékosokat, így megdönteniük nem sikerült a 23-as rekordot. 2016. december 16-án, a New Orleans Pelicans ellen már eljutott 24 bedobott tripláig a Rockets - azóta többször is megjavították ezt a csúcsot.


61 évvel ezelőtt, 1962. január 13-án Wilt Chamberlain újabb rekordot állított fel. Akkori csapata, a Philadelphia Warriors a Chicago Packersszel játszott, és nyert is 135-117 arányban. A találkozón Wilt Chamberlain 73 pontot dobott, amely akkor a legtöbb volt, amit valaha valaki a rendes játékidőben szerzett - az abszolút rekordot is ő tartotta természetesen, 1961 decemberében szórt 78-at a Lakersnek, de három hosszabbítás alatt.

36 pattanót is lekapott emellett, ami tőle január 13-án nem volt nagy meglepetés: pontosan egy évvel korábban a Boston Celtics ellen 35 lecsorgót kaparintott meg, 1960. január 13-án pedig 39-et a Syracuse Nationals ellenében.

Összesen ketten értek fel egyébként rajta kívül ilyen magasságokba, ami a pontszerzést illeti. Kobe Bryant 81 pontos meccse mellett David Thompson, a Denver Nuggets játékosa szerzett 73 pontot 1978-ban, Wilt pedig a 100 pontos meccse mellett még egyszer, ugyanebben az évben, tehát 1962. november 16-án a New York Knicksnek dobott 73-at.

 

Az 1962-es összecsapáson egy kisebb sérülés miatt nem játszhatott Chamberlain egyik remek csapattársa, Tom Gola, az NBA egyik első, sokoldalúságra építő játékosa - nem véletlen a Mr. All-Around becenév. Gola 1933-ban ezen a napon született Philadelphiában, ahol meghatározó játékossá vált: már a középiskolát is a helyi La Salle Egyetem gyakorló gimnáziumában töltötte, majd érettségi után természetesen a jól ismert kampuszon folytatta. A La Salle-t 1952-ben NIT-, 1954-ben NCAA-bajnoki címig vezette, a négyes döntő legjobb játékosának választották, így nem csoda, hogy 1955-ben a Philadelphia Warriors elvitte a territorial pickkel. Az NCAA-ben egyébként a mai napig ő tartja a lepattanó-rekordot 2201 palánkról lecsorgóval, pedig mindössze 198 centire nőtt. 

Nem is okozott csalódást a profik között, első évében sokat tett hozzá a bajnoki címet szerző Warriors játékához, majd szépen a csapat egyik vezérévé fejlődött: 1958-ban All-NBA második ötösbe választották, 1960-től kezdődően pedig zsinórban öt szezonban hívták meg az All-Starra a kiváló dobóhátvéd-kiscsatárt. Legjobb éveiben 14-15 pontot, 9-11 lepattanót és 4-5 gólpasszt átlagolt, gyakorlatilag bárki játékához alkalmazkodni tudott, ami nagy segítség volt Wilt Chamberlain számára, aki 1959-ben érkezett a csapathoz - Gola az 1959-60-as évadban zsinórban három meccsen tripla-duplázott, erre Warriors-mezben legközelebb Draymond Green volt képes.

1962 telén azonban távozott, mivel a franchise-t 1962 nyarán átköltöztették a nyugati partra, San Franciscóba, ő pedig tősgyökeres philadelphiaiként nem akarta felrúgni az egész életét - a szomszédvár New York Knicksbe került, ahol 1966-ig játszott, innen is bekerült kétszer az All-Starra, de a nagy sikerek már elkerülték. 1966-os visszavonulása után a La Salle csapatának vezetését vállalta el, de hiába rakott össze első évében egy 23-1-es mérleget, csapatát kizárták tiltott pénzügyi támogatás miatt. Gola egyébként képviselőként bekerült Pennsylvania állam képviselőházába, később pedig Philadelphia városának pénzügyi ellenőreként is dolgozott. 1976-ban választották be a Hall of Fame-be, a La Salle visszavonultatta 15-ös mezét, és a csarnokuk a Tom Gola Arena nevet viseli - magas kort élt meg, 2014-ben hunyt el, természetesen Phillyben. 

2015. január 13-án az akkor a Minnesota Timberwolvesban játszó, nem sokkal később a Charlotte Hornetshez cserélt Mo Williams megdobta karriercsúcsát. Williams az Indiana Pacers ellen 110-101-re megnyert összecsapáson 52 pontig jutott 19/33-as mezőny-, 6/11-as tripla-, illetve 8/9-es büntetőmutatóval. Érdekesség, hogy ennek a meccsnek is köszönhetően a Hét Játékosává választották Nyugaton, majd márciusban, már a Charlotte színeiben Keleten is megkapta ezt az elismerést - ilyen, szezonon belüli speciális duplázásra korábban senki nem volt képes a díj 2001-es kettéválasztása óta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus