25 éves Nikola Jokics

25 esztendős a liga egyik, ha nem a legjobban passzoló centere, a Denver Nuggets sztárja és sokak kedvence, Nikola Jokics.

A szerb magasember 1995. február 19-én született, és elég hamar világos lett mindenki számára a tehetsége - a 2013-ban U19-es világbajnoki ezüstérmes szerb válogatott vezére volt.

A Denver Nuggets a 2014-es draft 41. helyén választotta ki Jokicsot, aki 2014/15-ben még maradt Szerbiában, és a Mega Vizura legjobbjaként Adria Liga MVP címet szerzett magának, mielőtt 2015-ben áttette volna székhelyét Coloradóba.

Eddigi NBA pályafutása során folyamatosan fejlődött, de passzjátéka és az, ahogyan átlátta a játékot és a pályát, az első naptól kezdve egészen parádés megmozdulásokhoz vezetett, három éve az év gólpasszának is jelölték az egyik asszisztját (a videó legelején, az Indiana Pacers elleni meccsen láthatjátok):

2017/18-ban még feljebb lépett, ezt a 2017 novemberében dobott 41 pontos karriercsúcsa, illetve a pár naprá, a Milwaukee Bucks ellen elért 30 pontos, 15 pattanós, 17 gólpasszos teljesítménye is mutatja - ez utóbbi a liga történetének leggyorsabban elért tripla-duplája volt, miután 14 perc 33 másodperc kellett hozzá Jokicsnak.

A Denver egyértelmű vezére lett harmadik évére, ami 2018/19-re még inkább így alakult - 20.1 pontot, 10.8 pattanót és 7.3 gólpasszt átlagolt. A liga legszűkebben vett elitjébe lépett, így nem meglepő, hogy életében először meghívták az All-Star gálára, a szezon végén pedig az All-NBA első csapatába választották.

A Nuggets az ő vezetésével nyugati második helyen végzett, amire régóta nem volt példa - a PO-ban aztán pályaelőnyből kikaptak a Portland TrailBlazers ellen, de így is látható volt a fejlődés. Nem véletlen, hogy idő előtt hosszabbított vele a Denver 5 évre a maximumért, 148 millió dollárért.

Idén finoman szólva lassabban kezdett, aztán azonban összeszedte magát, átlagai már nagyon hasonlítanak a tavalyi szezonhoz (20.6 pont, 10.2 pattanó, 6.8 gólpassz), és még hatékonyabb is scorerként - újra ott volt az All-Star főmeccsén, ahogyan azt láthattátok vasárnap éjszaka. Januárban, az Atlanta ellen új karriercsúcsot dobott 47 ponttal, a Nuggets pedig idén is nyugat második.

Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus