26 éves Devin Booker, 9 éve mutatkozott be az NBA-ben Giannis

A Suns sztárja még mindig csak 26 éves - a Bucks kétszeres MVP-jét és Rudy Gobert-t is 9 éve láthattuk először az NBA-ben, de október 30-án debütált többek között Bob Pettit, Bradley Beal, Yao Ming, Amar'e Stoudemire, Tony Parker, Isiah Thomas, Andrei Kirilenko és Joe Johnson is.

Van egy születésnaposunk a mai napon: a Phoenix Suns sztárja, Devin Booker még csak 26 esztendős lett, pedig már hét évet játszott a ligában. Mindig is jó scorer volt, ezt 2017 márciusában hozott 70 pontja is mutatja (igaz, voltak annál jobb meccsei is...), de a 2019-20-as szezonra több szempontból is szintet lépett: 26.6 pontját már 61.8%-os TS-mutatóval hozta, ami a liga legszűkebben vett elitje, először hívták meg az All-Starra, a buborékban nyújtott teljesítményével pedig kiérdemelte a Bubble-MVP címet is - Damian Lillarddel ketten kiemelkedtek az alapszakasz befejezését szolgáló mérkőzéseken.

Egy nagy hiányossága volt a karrierjének, a playoff-szereplés, ezt a 2020-21-es évadban rohamléptekkel igyekezett bepótolni. Chris Paul érkezése után a Suns második kiemeltként jutott a playoffba, ehhez Booker egy újabb AS-szintű játékkal járult hozzá, a rájátszásban pedig erre is rátett egy lapáttal.

Első PO-meccsén rögtön 34 pontot szórt, majd a Lakers elleni, továbbjutást jelentő hatodik összecsapáson 47 pontot termelt. A Nuggets elleni, söprést jelentő negyedik meccsen 34 pontig jutott, majd a Clippers elleni konferencia-döntő első meccsén 40 pontos tripla-duplát rakott össze. A Bucks elleni nagydöntőben is elképesztő meccseket hozott, a két Suns-győzelem alkalmából 27 és 31 pontot ért el, majd a döntő 4-5. meccsén back-to-back jutott el legalább 40 pontig, mindössze harmadikként az NBA történelmében. 

Emellett még egy fontos célt is elért a 2020-21-es szezon után: pár nappal a vesztes nagydöntőt követően már Tokióban volt, ahol olimpiai bajnoki címet szerzett a Team USA színeiben. Utóbbit azért érdemes kiemelni, mert édesanyja mexikói, fiatalon a mexikói válogatott is érdeklődött iránta, hiába - édesapja, Melvin Booker 1995 és 1997 között 32 meccsen lépett pályára az NBA-ben, később ő egyengette fia útját. 

A 2021-22-es évadban új karriercsúcsot érő 26.8 pontot rakott össze az alapszakaszban, közel 5-5 gólpasszt és lepattanót, illetve 1.1 labdaszerzést hozott, amivel a liga legjobb, 64-18-as mérlegéhez segítette hozzá a Sunst (ez egyben új franchise-rekord is). Teljesítménye pedig nem csak sorozatban 3. All-star meghívását eredményezte, hanem új szintet jelentett: beválasztották az All-NBA Első Ötösébe. Az évadban háromszor választották a Hét Játékosának, márciusban pedig elérte a 11 000 pontos határt, negyedik legfiatalabbként a liga történetében. 

A playoffban már kevesebb sikerélmény jutott neki, abszolút első kiemeltként egyértelműen a bajnoki címet célozta meg a Phoenix, azonban már az első körben, a New Orleans Pelicans ellen is elvesztettek két mérkőzést, a második fordulóban pedig a Dallas Mavericks ellen hét meccsen ki is estek, egy katasztrofális hazai párharc-zárón. Booker ráadásul nem is volt teljesen egészséges, a Pelicans elleni második meccsen (ahol kevesebb, mint 25 perc alatt 31 pontot termelt!) combhajlító-sérülést szedett össze, és három meccset ki kellett hagynia. 

2022 nyara már jobban alakult, aláírt egy négyéves, 224 millió dolláros maximum hosszabbítást Phoenixben, ráadásul a 2K-sorozat borítójára is felkerült. Kevésbé közismert, de 2020 óta a Paralimpia globális nagykövete - fiatalabb féltestvére kromoszóma-rendellenességgel született, emiatt vállalta el a felkérést. 

 

Több legenda és kitűnő játékos is október 30-án játszott először az NBA-ben. 1954-ben a 11-szeres All-Star Bob Pettit 17 ponttal nyitott a Milwaukee Hawks színeiben a Fort Wayne Pistons ellen. 1981-ben a Detroit legyőzte a Milwaukee Bucksot, Isiah Thomas pedig rögtön rárúgta az ajtót a ligára 31 pontos, 11 gólpasszos dupla-duplájával. 2001-ben ezen a napon kezdett Andrei Kirilenko, Tony Parker és Joe Johnson is - a Jazz egykori orosz klasszisa 6 ponttal és 5 lepattanóval nyitott, a francia legenda 9 pontot és 3 gólpasszt jegyzett, JJ pedig 10 pontot, 7 lepattanót és 4 gólpasszt rakott a közösbe, még a Boston Celticsnél.

Egy évvel később Yao Ming 0 pontot és 2 lepattanót tudott feliratni a neve mellé, Amar'e Stoudemire viszont 10 pontot és 6 lepattanót tudott összerakni elsőre. 2012-ben Bradley Bealnek 8 pont, 3-3 pattanó és gólpassz jutott elsőre, egy évre rá viszont nagy nap volt. Az azóta háromszoros All-Star és háromszoros Év Védője, Rudy Gobert 2 ponttal és 7 pattanóval nyitott, a Bucksnál pedig bemutatkozott Giannis Antetokounmpo, aki később kétszeres alapszakasz-MVP és egyszeres döntő-MVP lett és bajnoki címet nyert a gárda színeiben, emellett beválasztották a 75 éves jubileumi csapatba is. Ezt a diadalmenetet mondjuk az első meccse nem vetítette előre, a Görög Szörny 1 ponttal és 1 eladott labdával zárta a New York Knicks elleni mérkőzést.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus