26 éves Jaylen Brown, 32 éves Nikola Vucevic

A Boston és a Chicago All-Starja ünnepel - négy éve dobott Steph Curry 51 pontot három negyed alatt.

26. születésnapját ünnepli a Boston Celtics kiscsatára, Jaylen Marselles Brown, aki sportcsaládba született: édesapja, Marselles Brown a tengerentúlon ismert nehézsúlyú ökölvívó. Brown Atlantában látta meg a napvilágot, és első sikereit is itt aratta kosarasként, 2015-ben évfolyama harmadik-negyedik legjobbjaként rangsorolták Ben Simmons és Brandon Ingram mögött. Ennek ellenére nem egy nagy NCAA-programhoz csatlakozott, hanem 2015-ben elfogadta a Berkeley Egyetem ösztöndíját - ugyanis nagyon magas intelligenciahányadossal rendelkezik, annak idején sokan egyszerűen “túl okosnak” is tartották az NBA-hez. A Berkeley-n töltött egy szezonjában nem csak kosarazott, de rengeteg órát is felvett, amit össze is tudott egyeztetni - 2016 tavaszán egy szolid NCAA-szezont követően jelentkezett a draftra, ahol a Boston Celtics a 3. helyen ki is választotta. Később egyébként több oktatási programot is elindított, többek között a bostoni MIT-vel közösen. 

Első profi évében jobbára csak a kispadról jött, de így is bekerült a Második Újoncötösbe, és ekkor még csak kiegészítőként, de belekóstolhatott a playoffba is, a Celtics a főcsoportdöntőig menetelt. Második szezonjában már a kezdőötösbe került, rögtön 14.5 pontra emelte átlagait, és a playoffban is villant: az első körben a Bucks elleni 2. mérkőzésen 30 pontot szerzett, amivel a legfiatalabb Celtics-játékos lett, de később akadt 34 pontos meccse is, a második körben a Philadelphia elleni továbbjutásról döntő mérkőzésen 24 pontig jutott, a Cavs elleni újabb főcsoportdöntő 6. meccsén pedig 27 pontot termelt. 

2018-ban minden idők legfiatalabb alelnökeként választották be a játékos-szakszervezet (NBPA) vezetőségébe, azonban harmadik szezonja nem alakult jól: sérülésekkel is bajlódott, hosszabb időre kikerült a kezdőötösből és a játéka is visszaesett. Ennek ellenére a Celtics 2019 nyarán négy évre 115 millió dollárért hosszabbított vele idő előtt, Brown pedig azóta bőven meghálálta a bizalmat. 

A 2019-20-as csonkaszezonban visszakerült a kezdőbe, 20 pont fölé tornázta átlagát, és kis híján bekerült az All-Starra is, az orlandói buborékban pedig remekelt: 21.8 pontot átlagolt a rájátszásban, négy év alatt harmadszor is bejutott a konferenciadöntőbe. A 2020-21-es évadban aztán meghívták az All-Star Gálára is, a szezont 24.7 ponttal, 6.0 lepattanóval és 3.4 gólpasszal zárta, ugyanakkor ebben az évadban nem termett számára babér a rájátszásban. 

A 2021-22-es évadban nagyjából tartotta a számait, összerakott egy 50 pontos új karriercsúcsot, és bár ez újabb Gála-meghívást nem eredményezett, a playoffban alaposan kárpótolta magát. A Celtics 4-0-ra kisöpörte a Brooklynt, 4-3-ra legyűrte a Bucksot, majd ugyanígy a Heatet is, Brown pedig első nagydöntőjében szerepelhetett. Itt végül a Warriors győzedelmeskedett, de Brown 23.1 ponttal, 6.9 lepattanóval és 3.5 gólpasszal egyik vezére volt a Celticsnek, a Heat elleni főcsoportdöntő 7. meccsén például 24 pontot, 6-6 gólpasszt és lepattanót jegyzett, és a nagydöntő utolsó, 6. mérkőzésén is 34 pontig jutott. 

Nála hat évvel idősebb az egyelőre PO-eredményekben szerényebb, de szintén All-Star karriert befutó montenegrói magasember, Nikola Vucevic. Kissé rendhagyó módon Svájcban született 1990-ben, majd tizenéves koráig Belgiumban nevelkedett, ugyanis édesapja, Borislav “Boro” Vucevic itt profiskodott pályafutása utolsó, levezető éveiben. Az idősebbik Vucevic egyébként jegyzett játékosnak számított, 1979-ben az Euroliga elődjének számító BEK-et, illetve kétszer jugoszláv bajnokságot is nyert a Boszna Szarajevóval, 1985-ben pedig közel 10 pontot átlagolt Jugoszlávia színeiben az Európa-bajnokságon. Vucevic igazi kosaras családba született, édesanyja ugyanis szintén jugoszláv utánpótlás-válogatott volt. 

2003-ben költöztek vissza Montenegróba Belgiumból, leginkább azért, hogy a tehetséges Nikola megfelelő képzést kaphasson. 2006 januárjában majdnem tragikus véget ért a történet, ugyanis egy tornáról hazafelé a két Vucevic részese volt Montenegró legnagyobb vasúti katasztrófájának - vonatuk kisiklott, aminek következtében közel 50 ember meghalt, további közel 200 utas megsérült, ők viszont szerencsésen megúszták. 

2007-ben már a legjobb montenegrói játékosnak választották Vucevic-et, a család pedig úgy döntött, hogy utolsó gimnáziumi évét már az Egyesült Államokban, Kaliforniában fejezze be. 2008-ban a helyi USC Trojans ajánlatát fogadta el, majd 3 évet töltött az NCAA-ben. Első évét rögtön nyolc meccs kihagyással kezdte, mivel problémák akadtak az ösztöndíjával, és igazán csak a harmadik szezonra tudta megmutatni tudását - ekkor 17.1 pontot és 10.3 lepattanót átlagolt, illetve már ekkor közel 35%-kal triplázott. 

2011 nyarán előbb a 16. helyen drafolta a Philadelphia 76ers, majd a lockout alatt részt vehetett karrierje első Európa-bajnokságán montenegrói színekben (összesen három kontinenstornán járt) - egyébként emellett belga állampolgár is. 2011 decemberében mutatkozhatott be az NBA-ben, ekkor még jobbára a padról jőve 5.5 pontot átlagolt. 2012 nyarán bekerült a Dwight Howard-Andrew Bynum cserébe, és második évét már az Orlando Magicnél kezdte meg. Itt rögtön 13.1 pontos-11.9 lepattanós dupla-duplát átlagolt, ez pedig később a védjegyévé vált (a triplák mellett): azóta csak 2015-16-ban és 2017-18-ben nem hozta a statisztikai bravúrt. 

Közel kilenc évig, 2021. március 25-éig erősítette az Orlandót, ez idő alatt a franchise legtöbb mezőnykosarát szerző játékosa lett, második lepattanózásban, harmadik blokkokban és pontokban, illetve 4. a lejátszott meccsek számában - könnyen elképzelhető, hogy pályafutása után visszavonultatják majd itt a mezét. 

Az Orlando színeiben kétszer hívták meg az All-Starra (2019, 2021), vezetésével megszakadt egy hatéves playoff nélküli időszak, azonban így is csak kétszer jutott el a Magic-kel a rájátszásba, 2019-ben és 2020-ban is öt meccsen rögtön ki is estek az első körben.

2021 márciusában cserélték el a Chicago Bullshoz, ahol továbbra is hozza magát, bár a playoffban továbbra sincs szerencséje - a 2022-es rájátszásban is 5 meccsen esett ki az első körben. 2023 nyarán lejár a szerződése, egyelőre nem tisztázott, hogy marad-e Chicagóban. 

2016-ban megnősült, egykori válogatott csapattársa, az NBA-ben több, mint 600 meccsen pályára lépő Sasha Pavlovic húgát vette el, két fiuk született - egyébként pedig óriási Juventus- és Crvena zvezda-drukker, 2021 decemberében be is választották a szerb megaklub igazgatóságába. 

Napra pontosan négy éve, 2018. október 24-én dobta szét a Washington Wizards csapatát Steph Curry - a GSW szupersztárja 51 pontig jutott 15/24-es mezőnymutatóval, közte 11/16 triplával, melyhez 10/10 büntetőt is hozzátett. Mindez már önmagában is nagy dolog, de tette ráadásul úgy, hogy csak három negyedet töltött a parketten - Curry nagyobbnál nagyobb dobásokat süllyesztett el, klasszikus Curry-show-t láthattunk. A GSW egyébként simán nyert is természetesen, Kevin Durant is bevert 30 pontot a biztonság kedvéért.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus