27 esztendős Joel Embiid, 14 éves Kobe 65 pontos meccse

32 éves a Nets új magasembere, Blake Griffin - 27. születésnapját ünnepli a Sixers MVP-jelöltje, Joel Embiid - 14 esztendővel ezelőtt Kobe Bryant 65 pontot szórt a Blazersnek.

14 esztendővel ezelőtt, 2007. március 16-án Kobe Bryant egyik nagy estéjét láthatták a szurkolók. A Los Angeles Lakers a Portland TrailBlazerst fogadta a Staples Centerben, az aranysárga-lilák hosszabbítás után, 116-111 arányban diadalmaskodtak, a fő attrakciót pedig ezúttal is Bryant szolgáltatta: 65 pontot ért el (23/39 mezőny, 8/12 tripla, 11/12 büntetőt) - ez karrierje második legjobb ponttermése a híres 81 pont után. Volt egyébként még 7 pattanója, 3 gólpassza, 3 szerzett labdája és 2 eladott is.

A rendes játékidő végén 4 hármast dobott 2 perc alatt, ezzel mentette hosszabbításra a meccset. Érdekességként meg lehet említeni, hogy ezt követően zsinórban további három találkozón szerzett legalább 50 pontot - a Minnesota Timberwolvesnak 50 egységet, a Memphis Grizzliesnek kereken 60-at, a New Orleans Hornetsnek pedig megint 50-et szórt, mielőtt sorozata a Golden State Warriors elleni 43-mal megszakadt volna.

 

32. születésnapját ünnepli a Brooklyn Nets új igazolása, Blake Griffin. Pályafutása rettenetesen kétarcú volt eddig, hiszen a liga egyik legatletikusabb játékosa volt karrierje elején, de a sorozatos térdsérülései miatt ez az erénye mára elkopott. Emellett a liga egyik legjobban passzoló magasembere is, 5 évig folyamatosan 5 gólpassz környékén vagy e szint fölött átlagolt - 3.2 asszisztnál soha nem volt rosszabb mutatója, de a tavalyi éve ebből a szempontból is gyengébben sikerült (3.3), idén pedig értékelhetetlent nyújtott a Pistonsban.

Az említett térdsérülései már első profi éve óta aggodalomra adtak okot (azt az évet teljes egészében kihagyta), és mint később kiderült, nem is alaptalanul. 2016 januárjában komoly botrányba keveredett, mikor akkori csapata, a Los Angeles Clippers egyik alkalmazottját megütötte - több hónapot ki kellett hagynia egy kézsérülés miatt, és a pályán is megrekedt némileg teljesítménye, védekezésben és lepattanózásban mindenképpen, erre az idényre pedig gyakorlatilag minden szempontból.

2017 nyarán a Clippers kitömte őt, megkapta az 5 éves maximumot, aztán fél évvel később, a deadline egyik, ha nem a legnagyobb lépéseként el is cserélte a csapat a Detroithoz, ahol statisztikái nagyjából hasonlóan alakultak az első évben. Nem kezdett jól a Pistons, de a pályafutása legjobb pontátlagát (24.5) és legtöbb tripláját (meccsenként 2.5 36.2%-kal) dobó sztár vezetésével az autóvárosiak végül bekerültek a PO-ba, ahol a Milwaukee Bucks söpörte őket.

Griffin 2011 és 2015 között ötször volt All-Star, ezt sikerült megismételnie 2019-ben, ezúttal már keletről. 2011/12-ben, 2012/13-ban és 2013/14-ben az All-NBA második csapatának volt a tagja, egy évre rá és a 2018/19-es idényben pedig a harmadik ötösbe választották. A tavalyi szezonja aztán borzasztóan sikeredett, hiszen összesen 18 mérkőzésen tudott pályára lépni, és karrierje addigi leggyengébb számait hozta (15.5 pont, 4.7 pattanó), és a 2020-21-es évadban sem villogott Detroitban (12.3 pont, 5.2 lepattanó, 3.9 gólpassz). A Pistons februárban meg is állapodott vele, hogy nem játszatja, végül március elején vásárolták ki futó szerződéséből, március 7-én pedig alá is írt a Brooklyn Netshez egy gyűrű reményében - úgy tűnik, egyre gyorsuló tempóban közeledik pályafutása végéhez.

 

Van még születésnaposunk a mai napon, a Philadelphia Sixers sztárja, Joel Embiid, aki 27 éves lett. Embiid Kamerunban született, és példaképéhez, Hakeem Olajuwonhoz hasonlóan elég későn, 15 évesen kezdett el kosárlabdázni. Luc Mbah a Moute táborában fedezték fel, és 16 esztendősen került át Amerikába, hogy profi játékos legyen. A középsuli utolsó évének kezdetén a Kansas Egyetemet választotta, ahol a 2013/14-es szezonban, a Big12 konferenciában az Év Védőjének választottak.

2014 márciusában fáradásos törést diagnosztizáltak a hátában, júniusban, még a draft előtt pedig kés alá feküdt egy lábközépcsont-törés miatt. A Sam Hinkie vezette Phillyt ebben az időben nem nagyon izgatták az ilyen dolgok: a Sixers a 2014-es draft harmadik helyén kiválasztotta.

Első két idényét kihagyta a lábközépcsont-törése miatt - az első éve után volt egy visszaesés az állapotában -, és ekkor komolyan felmerült annak a lehetősége is, hogy bizony egy eltékozolt választás volt ő Hinkie részéről. Első igazi évét, a 2016/17-es szezont követően sem csillapodtak ezek a hangok, mert bár 20.2 pontot, 7.8 pattanót és 2.5 blokkot átlagolt, újabb sérülést szenvedett: elszakadt a meniscus a bal térdében, így összesen 31 találkozón tudott pályára lépni.

Három ilyen év után is adott neki a Sixers egy 5 éves, 148 millió dolláros idő előtti hosszabbítást, amit alá is írt - igaz, rengeteg bónusz volt egészségi dolgokhoz, sérülésekhez, játszott meccsekhez kötve. Első igazán jó idénye ezután jött, hiszen 2017/18-ban már 22.9 pontot, 11.0 pattanót, 3.2 gólpasszt és 1.8 blokkot tett a közösbe meccsenként. Először hívták meg az All-Star gálára, beválasztották az All-Defensive és az All-NBA második csapatokba is, és 63 mérkőzést bírt.

Elismeréseit a 2018/19-es szezonban is hozta (All-Star, All-Defensive és All-NBA második ötös), 64 meccsen szerepelt, ami nála karriercsúcs eddig, átlagai pedig tovább javultak - az NBA legszűkebben vett elitjébe tartozott már 27.5 pontjával, 13.6 pattanójával, 3.7 gólpasszával és 1.9 blokkjával.

2017/18-ban a második körben nagyon simán esett ki a Philly a Miami 4-1-es legyőzését követően: 4-1-re kaptak ki a Bostontól. A 2018/19-es év bizonyos szempontból más volt, bizonyos szempontból viszont ugyanolyan. A Sixers újfent keleti harmadik lett, lényegében ugyanolyan mérleggel, mint egy évvel korábban (52-30 -> 51-31), megint 4-1-re nyerte első körös párharcát, ezúttal a Brooklynt verve, és megint kiesett a második kanyarban. Ezúttal a későbbi bajnok Toronto állta Embiidék útját, de egy nagyon szoros, hétmeccses és legendás dobással véget érő sorozatban.

A sajátos, átlagtól merőben eltérő stílusáról, állandó csipkelődéseiről, beszólogatásairól is ismert Embiid a 2019/20-as szezonra stílust váltott - megpróbált komolyabb lenni, de saját bevallása szerint sem jött be neki ez. Számai visszaestek (23.4 pont, 11.8 pattanó, 3.1 gólpassz, 1.3 blokk), és bár így sem kell szégyenkeznie, All-Star is lett, de a csapatnak nem ment sem az alapszakaszban, sem a buborékban. A Boston Celtics nagyon simán söpörte ki őket - pedig Embiid 30 pontot és 12 lepattanót átlagolt a szériában.

2020 őszén aztán több változás is történt Phillyben, érkezett Doc Rivers és Daryl Morey, frissült a keret jó kinti dobókkal, a gárda pedig jelenleg vezeti Keletet. Nagyrészt Embiidnek is köszönhetően, aki karrierje legjobb évét futja (30.2 pont, 11.6 lepattanó, 3.3 gólpassz, majdnem 65-ös TS%) és komoly esélyese az alapszakasz MVP-címnek.

Isten éltesse mindkettőjüket!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus