27 éves Giannis Antetokounmpo

A Bucks bajnoka ünnepel - 21 éve Kobe Bryant és Antawn Jamison is 51-51 pontot dobtak, ráadásul egy egymás elleni meccsen - 11 éves Wade és James összjátéka a Bucks ellen és az arról készült híres fotó.

2000. december 6-án egy óriási csatának lehettek szemtanúi az Oaklandben kilátogató szurkolók, a Golden State Warriors ugyanis a Los Angeles Lakerst fogadta. A hazaiak hosszabbítás után nyertek 125-122-re, de ennél is emlékezetesebb volt Kobe Bryant és Antawn Jamison különcsatája: mindkét játékos 51 pontot ért el az összecsapáson. Bryant 51 perc alatt 18/35-ös mezőny-, 2/7-es tripla- és 13/13-as büntetőmutatóval zárt - volt még 8 gólpassza, 7 lepattanója, de 8 eladott labdája is.

Az akkor a Golden State egyik óriási reménységének számító Jamison 21/29 volt a mezőnyből - ebből 2/5 volt a tripla - és 7/8 a büntetővonal mögül. Volt még 13 pattanója, 5 gólpassza, és 4 eladott labdát nála is feljegyeztek az 53 játékperc alatt. A liga történetében mindössze negyedjére fordult elő, hogy ugyanazon a meccsen két különböző csapatban játszó játékos is elérjen legalább 50 pontig - ezt megelőzően utoljára 38 esztendővel korábban, 1962 decemberében. Jamison óriási formában volt ebben az időszakban, hiszen a Lakers elleni csatát megelőző találkozón, a Seattle Supersonics ellen is 51 pontot ért el.

 

Két rekordot is felállítottak december 6-án. 35 éve, 1986-ban ezen a napon a Seattle SuperSonics 136-80-ra verte a Houston Rocketset, ez az 56 pontos diadal pedig a legnagyobb vendég győzelem volt a liga történetében - 1973-ban, a nyugati főcsoport döntőjének harmadik meccsén ugyanennyivel nyert a Los Angeles Lakers a Golden State Warriors otthonában, 126-70 lett ott a végeredmény, a PO-okat nézve az a legnagyobb arányú vendég siker.

20 esztendővel ezt a Rockets-Sonics találkozót megelőzően, 1966. december 6-án pedig a San Francisco Warriors sztárja, Rick Barry 14 büntetőt dobott be egy negyed alatt, amikor csapata 126-116-ra győzött a New York Knicks ellen - ez akkor a legtöbb egypontos volt, amit valaha valaki egy negyed alatt dobott. 2005 decemberében Vince Carter döntötte meg a csúcsát, ő 16 büntetőt szórt egy negyedben egy Miami Heat elleni mérkőzésen.

11 évvel ezelőtt LeBron James és Dwyane Wade összjátéka egy örökké emlékezetes fotót eredményezett:

 

Van egy nagynevű születésnaposunk is: 27 esztendős lett a mai napon a Milwaukee Bucks színeiben az elmúlt három szezonban két alapszakasz MVP-t egy All-Star MVP-t, egy DPOY-t és egy Finals MVP-díjat, illetve természetesen a bajnoki címet begyűjtő Giannis Antetokounmpo. A görög játékos csak 1/15 volt az alapvetően kifejezetten gyengének titulált 2013-as drafton, és azt előre lehetett tudni, hogy hosszútávú projekt lesz. Első két évében nem is volt minden mérkőzésén kezdő, ezt követően azonban beindult. Szép fokozatosan fejlődött (a dobást leszámítva), 2016 szeptemberében 2021-ig hosszabbított a Bucksszal 100 millió dollár értékben, innentől pedig teljesen elszabadult. 

2017-ben már ott volt az All-Staron, a szezon végén megkapta a Legtöbbet Fejlődött Játékosnak járó díjat, 2017-ben és 2018-ban az All-NBA Második Ötösébe választották, azóta háromszor pedig az Első Ötösbe. Védekezésben is fokozatosan vált ligaelitté, 2017-ben az All-Defensive Második Ötösben kapott helyet, 2019 és 2021 között pedig zsinórban háromszor az első ötösben - 2020-ban megkapta az Év Védőjének járó elismerést is. 

A 2018-19-es és a 2019-20-as szezonban alapszakasz-győzelemhez segítette a Bucksot, amely két MVP címet hozott számára - 2020-ban egyszerre kapta meg az MVP-t és a DPOY-t, erre korábban csak Jordan és Olajuwon volt képes. A playoffokban azonban mindkétszer komoly csalódás érte, ami után 2020 őszén sokfelé pletykálták, hogy esetleg elhagyná a Milwaukee-t 2021 nyarán - végül 2020 decemberében 5 évre, 228 millió dollárért írt alá, ami a liga történetének addigi legnagyobb szerződése volt. 

Utólag kiderült, hogy a legjobb döntést hozta, hiszen 2021-ben ugyan nem lett alapszakasz-MVP, de All-NBA és All-Defensive Első Ötösbe választották, megnyerte a mentoráról, Kobe Bryantről elnevezett All-Star MVP díjat, a playoffban pedig parádésan játszott. A Hawks elleni főcsoportdöntőben ugyan komolynak tűnő térdsérülést szenvedett, de a nagydöntőre nem csak visszatért, hanem dominálta is finálét, kérdés nélkül kapta meg a Finals MVP-t - a 2-3. meccsen egyaránt elérte a 40 pontot és a 10 lepattanót, erre nagydöntőben back-to-back csak Shaquille O'Neal volt képes 2000-ben, a párharcot lezáró 6. meccsen pedig kerek 50 pontot szórt. A bajnoki cím azt is jelenti, hogy ha nem történik semmi rendkívüli, akkor a Bucksból vonulhat vissza - a helyi elsőligás baseball-csapatban már kisebb tulajdonrészt szerzett, nem lenne meglepő, ha visszavonulása után a Bucks résztulajdonosává válna. 

27 évesen már nyert alapszakasz-, nagydöntő- és All-Star MVP-t, illetve volt már az Év Védője is, ilyen kollekciója rajta kívül csak Michael Jordannek van. Giannis idén is hozza magát, gyakorlatilag prime évei elején jár, de az elmúlt négy-öt szezonban elért eredményei alapján már most elsőkörös Hall of Famernek tekinthető, nem véletlenül választották be az NBA 75. évfordulójára összeállított ligaválogatottba. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus