28 éves az NBA Jokere

28 esztendős a liga történetének egyik, ha nem a legjobban passzoló centere, a Denver Nuggets duplán regnáló MVP-je és sokak nagy kedvence, Nikola Jokics.

A szerb magasember 1995. február 19-én született, és elég hamar világos lett mindenki számára a tehetsége - a 2013-ban U19-es világbajnoki ezüstérmes szerb válogatott vezére volt.

A Denver Nuggets a 2014-es draft 41. helyén választotta ki Jokicsot, aki 2014/15-ben még maradt Szerbiában, és a Mega Vizura legjobbjaként Adria Liga MVP címet szerzett magának, mielőtt 2015-ben áttette volna székhelyét Coloradóba.

Eddigi NBA pályafutása során folyamatosan fejlődött, de passzjátéka és az, ahogyan átlátta a játékot és a pályát, az első naptól kezdve egészen parádés megmozdulásokhoz vezetett, már újoncévében is többször villant:

2017/18-ban még feljebb lépett, ezt a 2017 novemberében dobott 41 pontos karriercsúcsa, illetve a pár naprá, a Milwaukee Bucks ellen elért 30 pontos, 15 pattanós, 17 gólpasszos teljesítménye is mutatja - ez utóbbi a liga történetének leggyorsabban elért tripla-duplája volt, miután 14 perc 33 másodperc kellett hozzá Jokicsnak.

A Denver egyértelmű vezére lett harmadik évére, ami 2018/19-re még inkább így alakult - 20.1 pontot, 10.8 pattanót és 7.3 gólpasszt átlagolt. A liga legszűkebben vett elitjébe lépett, így nem meglepő, hogy életében először meghívták az All-Star gálára, a szezon végén pedig az All-NBA első csapatába választották.

A Nuggets az ő vezetésével nyugati második helyen végzett, amire régóta nem volt példa - a PO-ban aztán pályaelőnyből kikaptak a Portland TrailBlazers ellen, de így is látható volt a fejlődés. Nem véletlen, hogy idő előtt hosszabbított vele a Denver 5 évre a maximumért, 148 millió dollárért.

A 2019-20-as szezonban tovább fejlődött, főként a dobáshatékonyságban, újra ott volt az All-Star főmeccsén, All-NBA második ötösbe választották, majd a buborékban és a playoffban abszolút szintet lépett, majdnem 43%-kal dobta a hármasokat, a Denver pedig kétszer és 1-3-ról állt fel a Jazz és a Clippers ellen, csak a főcsoportdöntőben állította meg őket a későbbi bajnok Lakers.

A rövid bajnoki szünetben megnősült, és 2021 szeptemberében meg is született első gyermeke. 

A 2020-21-es évadban aztán soha nem látott magasságokba emelkedett a játéka. Mind a 72 meccsen pályára lépett az alapszakaszban, 26.4 pontot, 10.8 lepattanót és 8.3 gólpasszt jegyzett (mindhárom karriercsúcs volt). Majdnem 39%-kal triplázott és 87%-kal büntetőzött, brutális, 64.7-es TS%-kal dolgozott, akadt egy 50 pontos új karriercsúcsa is, a Nuggetsot pedig a nyugati harmadik helyig vezette és kezdőként léphetett pályára karrirerje harmadik AS-ján. A playoffban már a súlyos térdsérülést szenvedett Jamal Murray nélkül is ment egy kört a csapattal, a Portland ellen hat meccsből ötön legalább 33 pontot jegyzett, végül a második körben a Suns jelentette a végállomást. A szezon végén pályafutása során először MVP-címet szerzett, és másodjára került be az All-NBA Első Ötösébe - ő lett a Nuggets első MVP-je, egyben a legelső a liga történetében, akit a második körben draftoltak. 

A 2021-22-es évadban is MVP-szinten játszott, a TS%-n még javított is (66.1), 27.1 pontot rakott össze, illetve 13.8 lepattanót átlagolt, mindkettő karriercsúcsnak számított, lepattanózás terén a liga második legjobbja lett Rudy Gobert mögött. Azt is megmutatta Markieff Morris "segítségével", hogy nem érdemes vele szórakozni... Az alapszakasz végén a 100 szavazóból 65 tette az első helyre, magabiztosan gyűjtötte be újabb MVP-díját és újabb All-NBA Első Ötös-tagságát, a playoffban viszont a foghíjas Denver nem jutott messzire.

Az idei évadban a Nuggets már szinte teljes kerettel játszhat és vezeti is Nyugatot, Jokics pedig eddigi hatékonyságát is felülmúlva 63.2%-kal céloz mezőnyből, illetve tripla-duplát átlagol (24.9 pont, 11.4 lepattanó, 10.1 gólpassz), TS%-a döbbenetes, 70.3-as - ha ezt tartani tudja, simán összejöhet a zsinórban harmadik MVP is. 

Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus