28 éves Giannis Antetokounmpo

A Bucks bajnoka ünnepel - 22 éve Kobe Bryant és Antawn Jamison is 51-51 pontot dobtak, ráadásul egy egymás elleni meccsen - 12 éves Wade és James összjátéka a Bucks ellen és az arról készült híres fotó.

2000. december 6-án egy óriási csatának lehettek szemtanúi az Oaklandben kilátogató szurkolók, a Golden State Warriors ugyanis a Los Angeles Lakerst fogadta. A hazaiak hosszabbítás után nyertek 125-122-re, de ennél is emlékezetesebb volt Kobe Bryant és Antawn Jamison különcsatája: mindkét játékos 51 pontot ért el az összecsapáson. Bryant 51 perc alatt 18/35-ös mezőny-, 2/7-es tripla- és 13/13-as büntetőmutatóval zárt - volt még 8 gólpassza, 7 lepattanója, de 8 eladott labdája is.

Az akkor a Golden State egyik óriási reménységének számító Jamison 21/29 volt a mezőnyből - ebből 2/5 volt a tripla - és 7/8 a büntetővonal mögül. Volt még 13 pattanója, 5 gólpassza, és 4 eladott labdát nála is feljegyeztek az 53 játékperc alatt. A liga történetében mindössze negyedjére fordult elő, hogy ugyanazon a meccsen két különböző csapatban játszó játékos is elérjen legalább 50 pontig - ezt megelőzően utoljára 38 esztendővel korábban, 1962 decemberében. Jamison óriási formában volt ebben az időszakban, hiszen a Lakers elleni csatát megelőző találkozón, a Seattle Supersonics ellen is 51 pontot ért el.

 

Két rekordot is felállítottak december 6-án. 36 éve, 1986-ban ezen a napon a Seattle SuperSonics 136-80-ra verte a Houston Rocketset, ez az 56 pontos diadal pedig a legnagyobb vendég győzelem volt a liga történetében - 1973-ban, a nyugati főcsoport döntőjének harmadik meccsén ugyanennyivel nyert a Los Angeles Lakers a Golden State Warriors otthonában, 126-70 lett ott a végeredmény, a PO-okat nézve az a legnagyobb arányú vendég siker.

20 esztendővel ezt a Rockets-Sonics találkozót megelőzően, 1966. december 6-án pedig a San Francisco Warriors sztárja, Rick Barry 14 büntetőt dobott be egy negyed alatt, amikor csapata 126-116-ra győzött a New York Knicks ellen - ez akkor a legtöbb egypontos volt, amit valaha valaki egy negyed alatt dobott. 2005 decemberében Vince Carter döntötte meg a csúcsát, ő 16 büntetőt szórt egy negyedben egy Miami Heat elleni mérkőzésen.

12 évvel ezelőtt LeBron James és Dwyane Wade összjátéka egy örökké emlékezetes fotót eredményezett:

 

Van egy nagynevű születésnaposunk is: 28 esztendős lett a mai napon a Milwaukee Bucks színeiben két alapszakasz MVP-t, egy All-Star MVP-t, egy DPOY-t és egy Finals MVP-díjat, illetve természetesen a bajnoki címet begyűjtő Giannis Antetokounmpo. A görög játékos csak 1/15 volt az alapvetően kifejezetten gyengének titulált 2013-as drafton, és azt előre lehetett tudni, hogy hosszútávú projekt lesz. Első két évében nem is volt minden mérkőzésén kezdő, ezt követően azonban beindult. Szép fokozatosan fejlődött (a dobást leszámítva), 2016 szeptemberében 2021-ig hosszabbított a Bucksszal 100 millió dollár értékben, innentől pedig teljesen elszabadult. 

2017-ben már ott volt az All-Staron, a szezon végén megkapta a Legtöbbet Fejlődött Játékosnak járó díjat, 2017-ben és 2018-ban az All-NBA Második Ötösébe választották, azóta négyszer pedig az Első Ötösbe. Védekezésben is fokozatosan vált ligaelitté, 2017-ben az All-Defensive Második Ötösben kapott helyet, 2019 és 2022 között pedig zsinórban négyszer az első ötösben - 2020-ban megkapta az Év Védőjének járó elismerést is. 

A 2018-19-es és a 2019-20-as szezonban alapszakasz-győzelemhez segítette a Bucksot, amely két MVP címet hozott számára - 2020-ban egyszerre kapta meg az MVP-t és a DPOY-t, erre korábban csak Jordan és Olajuwon volt képes. A playoffokban azonban mindkétszer komoly csalódás érte, ami után 2020 őszén sokfelé pletykálták, hogy esetleg elhagyná a Milwaukee-t 2021 nyarán - végül 2020 decemberében 5 évre, 228 millió dollárért írt alá, ami a liga történetének addigi legnagyobb szerződése volt. 

Utólag kiderült, hogy a legjobb döntést hozta, hiszen 2021-ben ugyan nem lett alapszakasz-MVP, de All-NBA és All-Defensive Első Ötösbe választották, megnyerte a mentoráról, Kobe Bryantről elnevezett All-Star MVP díjat, a playoffban pedig parádésan játszott. A Hawks elleni főcsoportdöntőben ugyan komolynak tűnő térdsérülést szenvedett, de a nagydöntőre nem csak visszatért, hanem dominálta is finálét, kérdés nélkül kapta meg a Finals MVP-t - a 2-3. meccsen egyaránt elérte a 40 pontot és a 10 lepattanót, erre nagydöntőben back-to-back csak Shaquille O'Neal volt képes 2000-ben, a párharcot lezáró 6. meccsen pedig kerek 50 pontot szórt. A bajnoki cím azt is jelenti, hogy ha nem történik semmi rendkívüli, akkor a Bucksból vonulhat vissza - a helyi elsőligás baseball-csapatban már kisebb tulajdonrészt szerzett, nem lenne meglepő, ha visszavonulása után a Bucks résztulajdonosává válna. 

A 2021-22-es évadban is All-NBA és All-Defensive Első Ötösbe választották, természetesen hatodik alkalommal is beválogatták az All-Starra, miután karriercsúsot jelentő 29.9 pontot átlagolt. A playoffban hiába tett meg mindent (12 meccsen 31.7 pont, 14.2 lepattanó, 6.8 gólpassz - mindhárom karriercsúcs!), Khris Middleton súlyos sérülése keresztülhúzta a címvédésről szőtt terveket. A 2022-23-as évadban eddig brutális, 31.8 pontos átlagot tud felmutatni, az éppen most visszatérő Middleton nélkül is a liga második legjobb mérlegével rendelkezik a Milwaukee, így ha csak nem történik sérülés, Giannisék idén is a bajnoki címért szállnak ringbe. 

27 évesen már nyert alapszakasz-, nagydöntő- és All-Star MVP-t, illetve volt már az Év Védője is, ilyen kollekciója rajta kívül csak Michael Jordannek van. Az elmúlt hat szezonban elért eredményei alapján már most elsőkörös Hall of Famernek tekinthető, nem véletlenül választották be az NBA 75. évfordulójára összeállított ligaválogatottba. 

A görög válogatottal még nem ért el nagy sikert, 2022 szeptemberében például hiába lett az Európa-bajnokság gólkirálya és választották be a torna Top5 játékosa közé, a hellének a negyeddöntőben kiestek a németek ellen - egy válogatott siker még hiányzik a kollekciójából. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus