30 éves Damian Lillard

A Blazers sztárja kerek születésnapot ünnepel a mai napon - Wilt Chamberlain egyik ellenértéke, Archie Clark is ma ünnepel - 24 éve igazolt Atlantába Dikembe Mutombo.

Két All-Star születésnaposunk is van a mai napon. A ma 79 esztendős Archie Clark sokszor be szokott kerülni a híradásokba: 1968-ban ő volt a Wilt Chamberlainért adott csomag egyik része. Az egykori kiváló dobóhátvéd még csak két évet töltött a ligában a Los Angeles Lakers színeiben, amikor már All-Star volt az 1967/68-as szezonban közel 20 pontos és 4.5 gólpasszos átlagaival. A csere után, első philadelphiai évében visszaesett teljesítménye, utána viszont egyre jobban játszott, 1970/71-ben már 21.3 pontot átlagolt.

Ennek ellenére a következő szezon legelején továbbpasszolták a Baltimore Bulletshez, ahol pályafutása legjobb teljesítményét nyújtotta (25.2 pont, 3.2 pattanó, 8.0 gólpassz), másodjára is meghívták az All-Star gálára. A következő idényben aztán komolyabb sérülést szenvedett, kevesebbet játszott, és elkezdtek visszaesni mutatói. 1973/74-ben Washingtonba költözött a klub, a következő szezonban már a Seattle-nél kosarazott, majd 1975/76-ban fejezte be pályafutását a Detroit Pistons színeiben. Később politikus lett, és ő volt az egyik alapítója a visszavonult NBA játékosok Szervezetének.

Másik születésnaposunkat nem nagyon kell bemutatni, hiszen a szemünk láttára nőtte ki magát: a Portland TrailBlazers vezére, Damian Lillard 30 esztendős lett a mai napon. A 2012-es draft 1/6-osa a Weber State-ről került az NBA-be, és gyorsan kiderült, hogy fölöslegesen aggódtak azok, akik szerint kis egyetemről került a ligába, ráadásul négy évet járt egyetemre, így nem nagyon van már benne fejlődési potenciál. Első három évében is 20 pontos kosaras volt, kétszer meg is hívták az All-Star gálára - Év Újonca lett, második évében pedig már az All-NBA harmadik csapatának is a tagja volt.

Ezt követően még fejlebb lépett: elmúlt négy teljes idényében 4-5 pattanója és 6-7 gólpassza mellett már 25-27 pontra volt képes, jött újabb két All-Star szereplés, kétszer az All-NBA második ötösébe választották, 2017/18-ban pedig a liga álomcsapatának is tagja lett. Mostani szezonja volt egyénileg a legjobb, hiszen a leállás előtt 28.9 pontot és 7.8 gólpasszt tudott felmutatni meccsenként - mindkettő karriercsúcs számára, jött az ötödik All-Star meghívás. A Blazers csak első évében nem jutott PO-ba, azóta mindig, és általában komoly felülteljesítő a gárda, nem kis mértékben Lillardnek köszönhetően, aki az előző szezonban a nyugati döntőig vezette csapatát.

Kiváló statisztikái mellett nagy dobásairól és arról is híres, hogy Dame DOLLA néven rapper - a szakértők szerint ez utóbbi minőségben is kifejezetten jó minőséget képvisel. Isten éltesse őt és Clarkot is!

Egy All-Star távozott közülünk ezen a napon: 59 évvel ezelőtt, 1961. július 15-én hunyt el Don Sunderlage, aki összesen két évet töltött a ligában, de 1953/54-ben, újoncként meghívást kapott az All-Star gálára (11.2 pont, 3.3 pattanó, 2.8 gólpassz). 31 esztendős volt, amikor feleségével együtt autóbaleset szenvedett, amibe mindketten belehaltak. Isten nyugosztalja!

 

Szintén július 15-höz köthető, hogy 1996-ban ezen a napon igazolt az Atlanta Hawkshoz Dikembe Mutombo. Az egykori kiváló center 5 éve volt a ligában, háromszoros All-Star volt, 1994/95-ben megnyerte az Év Védője díjat, és zsinórban háromszor volt a liga legjobb blokkolója, így érkeztünk el a '96-os nyárhoz. Mutombo a hírek szerint 10 éves szerződést akart magának, amit a Nuggets nem tudott akkor felvállalni - igaz, Bernie Bickerstaff, a Denver akkori GM-je később bevallotta, élete legnagyobb hibája volt, hogy Mutombóval nem hosszabbított akkor.

A center 24 évvel ezelőtt a Hawkshoz írt alá 5 évre 55 millió dollárért, és nem bánta meg a váltást. Négy teljes idényt töltött Atlantában, mielőtt a 2000/01-es szezon közben a Philadelphia Sixershez cserélték volna. Előtte még a Hawksnál újabb két Év Védője díjat és három All-Star jelölést kapott, abban a bizonyos 2000/01-es idényben pedig szintén elvitték az AS-gálára, és a negyedik, utolsó DPOY trófea is a zsebébe került - legalább félig az Atlantának köszönhetően. Kétszer is ment egy-egy kört a PO-ban a vezetésével a Hawks, de 1999/2000-re átalakult a gárda, be sem jutott a rájátszásba, így utána nem volt meglepő, hogy értékre váltották Mutombót

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus